Dodaj do ulubionych

Buspas totalny

17.02.11, 11:03
Od poczatku zimy, codziennie, obserwuje silne wzmozenie dzialan policji i strazy miejskiej. W godzinach popoludniowego szczytu obserwuje ich wzmozenie na Trasie Torunskiej. Mniej wiecej w polowie buspasa stoi na sygnale policja i straz miejska (dwa auta z terkoczacymi silnikami, bo zimno). Pod koniec stoi tylko policja i rowniez terkocze.

Rozumiem kwestie droznosci tej arterii dla autobusow. Wydaje sie jednak, ze uzyte sily sa zdecydowanie nadmierne, szczegolnie ze oznacza to, ze tych patroli nie ma na drogach. Na oko wydaje sie, ze o wiele taniej jest postawic wyrazna informacje o "lapankach" automatycznych i... zgodna z prawem jedna lub dwie atrapy aparatu fotograficznego.

O co tu chodzi?
Obserwuj wątek
    • emes-nju Re: Buspas totalny 17.02.11, 11:24
      Sadzac z intensywnosci dzialan na buspasach na kompletnie zaklopsowanych JEDYNYCH warszawskich "obwodnicach" (na warszawawskiej Lazienkowskiej jest to samo, co na Torunskiej), jazda po tych koromyslach awansowala w "lownosci".

Ciekaw jestem tylko jak policyjno-straznicze zaangazowanie jakos podpiac pod bezpieczenstwo ruchu... Przy lapankach za predkosc na "zabudowanych" odcinkach warszawskich wylotowek jakos sie udalo, wiec mysle, ze i w przypadku buspasow uda sie wymyslic jakis zwiazek.

I jak go znalazlem!!! Dzis! Bezposredni zwiazek!

DZIS RANO POLICJA URZADZILA LAPANKE W MIEJSCU, KTORE KIEDYS SLUZYLO ZA PAS ROZBIEGOWY. Stali na prawym pasie na wysokosci widocznego na fotce jadacego srodkowym pasem bialego samochodu i lowili.

Wyhaczali jadacych buspasem zza zaslony (bariery energochlonne i, co tu ukrywac, zarosla, ktore, jezeli wszyscy "dostosuja", nie maja przeciez zadnego znaczenia dla wlaczajacych sie do ruchu). Nawet jezeli lapani jechaliby przepisowe tam 60 km/h, gwaltowne hamowanie ma wplyw na bezpieczenstwo. Bezposredni. Jak dojdzie do kraks, to bedzie mozna ograniczyc predkosc do 40-tki i WRESZCIE postawic fotoradar, o ktorym od dlugiego juz czasu informuje odpowiedni znak. I wszystko wroci do "normy" :-P
      • edek40 Re: Buspas totalny 17.02.11, 11:44
        > Sadzac z intensywnosci dzialan na buspasach na kompletnie zaklopsowanych JEDYNY
        > CH warszawskich "obwodnicach" (na warszawawskiej Lazienkowskiej jest to samo, c
        > o na Torunskiej), jazda po tych koromyslach awansowala w "lownosci".

Tu nie. Ewidentnie ich zadaniem jest WYLACZNIE przeganianie cwaniakow. Dlatego maja wlaczone "bomby". Spelniaja wiec porzadana role w cywilizowany sposob. Tylko czy nie jest to aby strzal z armaty do wrobla?
        • jorn Re: Buspas totalny 17.02.11, 22:53
          Ja przez kilka lat na Toruńską wjeżdżałem codziennie tu (teraz wygląda to inaczej, ale wtedy wyglądało tak, jak w googlu). Panowie policjanci od czasu do czasu znacznie skracali mi pas włączania kierując nań kontrolowane ciężarówki...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka