Dodaj do ulubionych

Włącz myślenie (zarządco drogi)!

07.06.11, 10:26
A co, równowaga w przyrodzie musi być! :D

Nie tylko kierowcy mają dużo brudu za uszami. Ten cudzy brud za uszami również przyczynia się do tego, że stają się bardziej zniecierpliwieni, zdenerwowani, a wskutek tego skłonni do podejmowania głupich decyzji.

Dlatego zaczynam serię filmików obrazujących "wynalazki" zarządców dróg.
Każdy twórca organizacji ruchu ma bowiem stosowne wykształcenie i mnóstwo czasu na przemyślenia (w porównaniu do kierowcy, podejmującego brzemienne decyzje tu i teraz) żeby nie robić w pracy błędów.

Na youtubie będą wyskakiwać po wklepaniu "włącz myślenie zarządco drogi".

1. Czy tu można skręcać w lewo?
Obserwuj wątek
    • rapid130 Nr 2 - niewykonalny zakaz skrętu w lewo 07.06.11, 10:29
      2. Nakaz skrętu w prawo PRZED znakiem.
      Nie do wykonania samochodem. Można spróbować rowerem.
      Na szczęście jest tylko śmieszny, ani grama niebezpieczny. :DDDDD
    • nazimno Paradoks! 07.06.11, 10:35
      Jak mozna "wlaczyc myslenie" w kapuscianej glowie?

• edek40 Re: Włącz myślenie (zarządco drogi)! 07.06.11, 12:00
      > Dlatego zaczynam serię filmików obrazujących "wynalazki" zarządców dróg.

To nie sa wynalazki. Obrazasz ciezka prace za nikle wynagrodzenie, z licznymi trudnymi do pokonania przeszkodami. To co widac na filmie jest zgodne z przepisami i zatwierdzone, a jak nie wiesz, ze prosto mozna jechac rowniez jadac w lewo i prawo, to sorry. Na kierowce sie nie nadajesz.

Musze dokonac wizji lokalnej w jednym bardzo ruchliwym miejscu w Warszawie. Cos mi chodzi po glowie, ze moj kwiatek przebije Twoj :)
    • rapid130 Re: Włącz myślenie (zarządco drogi)! 10.06.11, 18:05
      3. Zakaz ruchu na krajówce (sic!)
    • rapid130 Włącz myślenie (zarządco drogi) 4 10.06.11, 18:52
      4. Zaproszenie do czołówki.
      • mejson.e Re: Włącz myślenie (zarządco drogi) 4 11.06.11, 18:17
        Zgrrrrroza!!! ;-(

Póki co - dla mnie ten przykład to NUMBER ONE Twojej listy absurdów znakologicznych.
        • rapid130 Re: Włącz myślenie (zarządco drogi) 4 24.06.11, 13:44
          Aaaa 100 metrów dalej jest identyczny błąd.
          Mniej szkodliwy, bo blacha znaku ciężko zardzewiała i niewiele na niej widać.
      • tomek854 Re: Włącz myślenie (zarządco drogi) 4 24.06.11, 22:22
        Ależ przecież to Wasz błąd a nie znakologa. Znak "nakaz jazdy z prawej strony wysepki" wcale nie oznacza, że z przeciwka nikt nie pojedzie, bo nie jest tożsamy z jezdnią jednokierunkową. Znajomość kodeksu się kłania. Przecież właśnie dlatego przy wjeździe na dwupasmówkę oprócz tego znaku jest jeszcze znak informujący o jednokierunkowości drogi.

Jak masz wysepkę oddzielającą prawoskręt i na niej znak "nakaz jazdy z prawej lub lewej strony" to też zakładasz, że jak jedziesz prosto przez skrzyżowanie nikt nie bedzie jechał z przeciwka?
        • wolfgang87 Re: Włącz myślenie (zarządco drogi) 4 27.06.11, 10:14
          Ale jest coś takiego jak praktyka ogólnopolska i pewne zaufanie. Jeśli widzisz 2 jezdnie, widzisz że ta druga jezdnia ma jakiś znak w kształcie trójkąta (co to może być? może ustąp pierwszeństwo?) - to mniemasz, że ukosna strzałka kieruje cie na odcinek jednokierunkowy. A tu zonk :)
        • rapid130 Re: Włącz myślenie (zarządco drogi) 4 27.06.11, 18:27
          Ostatnio był wdzięczny artykuł w "Motorze" o dodatkowych komunikatach, które podają znaki na podstawie PoRD, poza ich oficjalną wyrocznią. Wkleję motyw ze znakiem "nakaz jazdy po prawej stronie".
          • rapid130 Re: Włącz myślenie (zarządco drogi) 4 01.09.11, 20:12
            O, znalazłem interpretację znaku nakazu jazdy po prawej stronie tegoż.
            • oixio nieprawda o C-9 01.09.11, 21:41
              Z rozporządzenia o znakach:
              § 35. 1. Znaki:
              ...........
              9) C-9 "nakaz jazdy z prawej strony znaku",
              ...........
              2. Znaki, o których mowa w ust. 1, obowiązują na najbliższym skrzyżowaniu lub w miejscu, gdzie
              występuje możliwość zmiany kierunku jazdy.
    • edek40 Teraz tylko czekac 10.06.11, 19:53
      Az nasi internacjonalni koledzy opowiedza swoje wstrzasajace historie o tym, jak to w Niemczech czy UK tez kiedys widzieli absurdalnie postawiony znak....
    • mejson.e Re: Włącz myślenie (zarządco drogi)! 11.06.11, 18:20
      rapid130 napisał:

>> Dlatego zaczynam serię filmików obrazujących "wynalazki" zarządców dróg.
      > Każdy twórca organizacji ruchu ma bowiem stosowne wykształcenie i mnóstwo czasu
      > na przemyślenia (w porównaniu do kierowcy, podejmującego brzemienne decyzje tu
      > i teraz) żeby nie robić w pracy błędów.

Wielkie brawa za ten pomysł i wykonanie!
      Widzę, że nie tylko ja zwolniłem na tyle, by zauważać WSZYSTKIE znaki na drodze? ;-)

Proponuję podwiesić ten wątek i uzupełniac go swoimi dowodami.
      • emes-nju Re: Włącz myślenie (zarządco drogi)! 11.06.11, 19:21
        Wiecej nas takich "zauwazaczy".

To ci forumowi "piraci", ktorzy z doswiadczenia i obserwacji wiedza, ze nie da sie po Polsce jezdzic przepisowo :/
      • edek40 Re: Włącz myślenie (zarządco drogi)! 11.06.11, 23:18
        > Widzę, że nie tylko ja zwolniłem na tyle, by zauważać WSZYSTKIE znaki na drodze
        > ? ;-)

Ano nie tylko. Ja zdecydowanie rowniez. Bo tak sobie narzekam na te drogi i narzekam, a tu na forum tyle pochwal, ze zaczalem sam sie "sprawdzac". Przyznam, ze od tego momentu ogarnia mnie coraz wieksza zgroza. Swiadome i obarczone mysleniem ogladanie naszych drog, nie takie sobie stosowanie sie do kazdej zapomnianej czterdziestki, nie jest budujace.
    • bimota Re: Włącz myślenie (zarządco drogi)! 11.06.11, 18:59
      Droga zakreca, to nie skrecanie...
    • rapid130 5. Zapanuj na zielenią 24.06.11, 13:00
      Czyli widać, że g*** widać.
      • emes-nju Re: 5. Zapanuj na zielenią 24.06.11, 13:08
        Przeciez wystarczy "noga z gazu, panie kierowco".

Szkoda, ze w polskiej rzeczywistosci drogowej najbardziej do serca biora sobie ten komunal ci, ktorzy ryzykownie wlaczaja sie do ruchu...
        • rapid130 Re: 5. Zapanuj na zielenią 24.06.11, 13:26
          ...no i spory udział w przyczynach kolizji i wypadków w PL mają wymuszenia pierwszeństwa przejazdu.

Mój rodzony był pasażerem SUV-a, który wyjeżdżał jak to Audi.
          Pomimo wyższej pozycji za kółkiem "kierownik" przeoczył jeden pojazd.
          Skończyło się na hamowaniu awaryjnym, trąbieniu tamtego plus stresie pasażerów i niedoszłego sprawcy.

Szkoda, że instytucja "detektywa drogowego" u nas nie istnieje, bo wtedy okazałoby się, że w wielu przypadkach kluczowe dla zaistnienia zdarzenia przyczyny były pośrednie. Można tylko liczyć na światłość zarządców dróg. Przykładzik mejsonowy - z przesunięciem płotu - pokazuje, że często się to udaje.
          • edek40 Re: 5. Zapanuj na zielenią 24.06.11, 16:38
            > ...no i spory udział w przyczynach kolizji i wypadków w PL mają wymuszenia pier
            > wszeństwa przejazdu.

Skoro jednak policmajster napisze nieustapienie i nadmierna, to problem rozwiazuje sie stawiajac fotoradar...

Przyznam, ze w tym konkretnie miejscu wystarczy lustro, bo zieleni moze troszke szkoda.
            • bimota Re: 5. Zapanuj na zielenią 24.06.11, 22:18
              Co, k., szkoda... Malo masz zielska w lasach i parkach ??
    • tomek854 Re: Włącz myślenie (zarządco drogi)! 24.06.11, 22:24
      Mejsonie, ucz się! Film 10 sekund a wiadomo o co chodzi od razu ;-)
    • rapid130 Na deser mój ulubieniec :D 26.06.11, 18:29
      Nr 6. Parking z zakazem zatrzymywania i postoju. :OOOO
      • tomek854 Re: Na deser mój ulubieniec :D 27.06.11, 00:39
        Normalni ludzie miejsca nie tracili. Bo normalni ludzie umieją czytać ze zrozumieniem - zakaz dotyczy całego WJAZDU - chodzi o to, żeby nie zostawiać samochodów w taki sposób, aby utrudniały wjazd na parking. Nie ma chyba w tym nic dziwnego?

Trochę za daleko się doszukujesz, rapidzie, skończysz jak edek z emesem widząc wszędzie spisek znakologów ;-)
        • rapid130 Re: Na deser mój ulubieniec :D 27.06.11, 06:41
          Tylko ta tabliczka "Nie parkuj! Nie zaśmiecaj!" nie pasuje.
          I żeliwne słupki z łańcuchami, które blokowały wjazd / wyjazd jeszcze kilka lat temu.
          (Można powiedzieć, że nastąpiła pewna liberalizacja). :PPP
        • emes-nju Re: Na deser mój ulubieniec :D 27.06.11, 08:10
          Czy napis na znaku ma cos wspolnego z tym, jak powinno w swietle przepisow wygladac oznakowanie? Nie? No wlasnie.

Czyli jest tak - stoi zakaz zatrzymywania, a jakis lobuz pedzelkiem domalowal nieobowiazujacy, bo niezgodny z przepisami, napis. Nalezy sie 50, 100, 200 zl, panie kierowco :P
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka