tomek854
17.08.11, 18:35
Czyli jornowe "Jak to robią Anglicy - the movie".
Gdyby Jorn miał wtedy kamerę na pokładzie to nakręciłby coś właśnie w tym stylu.
Pierwszy film to ciekawostka dla kolegi na zimno oraz tych, którzy twierdzą, że na Zachodzie tirów na bocznych drogach nie uświadczysz a poza tym to kierowca osobówki jest Bogiem a Ci wredni TIRowcy mają wskakiwać przed nim do przydrożnych rowów żeby dobrze mu się jechało ;-)
Droga, jedna z najbardziej obłożonych krajówek łączących Southampton z południowym Zachodem (nie pamiętam czy A303 czy równoległa do niej) prowadzi przez środek wioski (no coś takiego, patrzcie panie tego, obwodnicy nie mają). W wiosce jest za wąsko. Dlatego jest sygnalizacja świetlna dla kierowców informująca o tym, że z przeciwka nadjeżdza większy pojazd i że powinni się zatrzymać aby go przepuścić.
www.youtube.com/watch?v=zbdazB5LHu4
(ja odczekałem trochę dłużej, bo jednak sprinter z szerokimi lusterkami, którym wtedy jechałem, znacznie szerszy niż osobówka)
Ścieżka dźwiękowa - The Fleckstones
Drugi fragment filmu dedykuję emesowatym, którzy twierdzą, że na zachodzie Europy to ruchu nie ma, a jazda po głównych drogach bynajmniej nie oznacza jazdy w kolumnie samochodów za starą ciężarówką przez liczne wioski z ograniczeniami do 50 i upstrzone fotoradarami ;-) Może zmienią zdanie:
www.youtube.com/watch?v=S6petPyLVbE
Zwróćcie uwagę, że droga praktycznie nie ma pobocza - krzaki (a często murki) rosną tuż przy asfalcie do tego stopnia, że ciężarówki paktycznie szorują po gałęziach lewym lusterkiem:
www.youtube.com/watch?v=S6petPyLVbE&feature=player_detailpage#t=14s
Pierwszy fotoradar: www.youtube.com/watch?v=S6petPyLVbE&feature=player_detailpage#t=50s
Drugi fotoradar: www.youtube.com/watch?v=S6petPyLVbE&feature=player_detailpage#t=124s
Infrastruktura drogowa?
Cóż, pod koniec filmu pojawia się pas do wspinania się pod górę. Jednak na początku filmu kiedy to ja zjeżdżałem do doliny takiego pasa dla jadących z przeciwka nie było (stąd korek za wywrotką).
Przystanki autobusowe co chwila, ani jeden nie miał zatoki. Brak pasów do prawoskrętów.
Oj, coś nam ten emes tu chyba jakieś bajki sadzi o tej Zachodniej Europie ;-)
ścieżka dźwiękowa - Kuba Badach Tribute to Zaucha
www.youtube.com/watch?v=uoQMbeBHMSE
Trzeci film, ta sama droga nieco później. Wciąż w zatorze - bo tak się tam jeździ praktycznie cały czas. Anglia ma bardzo zatłoczone drogi i często o standardzie znacznie niższym niż Polskie (nie licząc stanu nawierzchni oczywiście).
Przy czym w trzeciej minucie filmu zdecydowałem się opuścić główną trasę i pojechać zamiast tego przez środek miasteczka aby dać Wam nieco smaka jak jeździ się przez środki miasteczek które mają ruch puszczony dookola - tu akurat Farmer's Market, zabytkowe autko, traktor, piesi łażący jak krowy...
www.youtube.com/watch?v=uoQMbeBHMSE&feature=player_detailpage#t=130s
Tu kolejna ciekawostka dla miłośników zakazywania wjazdu TIRom: na drodze w którą skręcam jest znak zakazu wjazdu pojazdów cięzarowych o DMC powyżej 7.5 t z dopiskiem "except for access".
Taki dopisek (lub w wersji "except for loading") to praktycznie standard.
Dzięki temu ruch tranzytowy z miast czy osiedli jest wypychany, natomiast praktycznie wszędzie można zrobić dostawę, choćby i 44 tonowym tirem.
Nie przypominam sobie, żebym gdzieś widział znak dotyczący DMC bez takowego lub podobnego dopisku. Jeżeli istnieje faktycznie fizyczna niemożność wjazdu (np. słaby most) to jest to oznakowane znakami podającymi faktyczną dopuszczalną masę pojazdu (czyli samymi cyframi na czerwonym kółku).
www.youtube.com/watch?v=uoQMbeBHMSE&feature=player_detailpage#t=139s kto wie, co to za auto? ;-)
www.youtube.com/watch?v=uoQMbeBHMSE&feature=player_detailpage#t=184s
Parkowanie na drugiego - jeśli wydawało Wam się, że to Polska specjalność, to bardzo się myliliście :-)
Film jest trochę bardziej przyzoomowany, bo robiłem zdjęcie i zapomniałem odzoomować - wcale nie jadę na ich zderzakach ;-)
W ścieżce dźwiękowej Piotr Bukartyk
I na koniec: tak jak w Polsce, warto jest korzystać z dróg niższych klas, bo ruch na nich mniejszy a przyjemność z jazdy większa.
Tu moja ulubiona alternatywa dla A69 łączącej Carisle z Newcastle upon Tyne: lokalna droga prowadząca wzdłuż Hadrian's Wall. Akurat zdarzyło się, że jadę za kimś, ale zwykle ruch jest znacznie mniejszy.
Na tym filmie jadę mniejszym pojazdem (Citroen Dispatch, odpowiednik Peugeota Experta). W radiu Jeremy Vine Show z BBC (odpowiednik "Za a nawet przeciw" Kuby Strzyczkowskiego z Trójki), o ile dobrze pamietam o wcześniejszych emeryturach dla nauczycieli.
Uwielbiam tą drogę bo jest ona w większośći prosta jak strzelił - nieliczne zakręty w płaszczyźnie poziomej. Za to w pionie - rollercoaster ;-)
--------------------
To jak, macie jakiś pożytek z tego? Wrzucać kolejne filmy na YT?