13.02.12, 21:05
Witam :)
Jechałem sobie spokojnie 50 może 52 km/h(szukałem instytutu)środkowym pasem ul.Sobieskiego (trzypasmowa)Po prawym pasie dość szybko wyminął mnie samochód,w tym momencie zobaczyłem pomarańczowy błysk a zaraz potem następny. Stał sobie fotoradar.
W momencie pierwszego błysku byłem prawie na pewno w jednej linii,oko radaru, szybko jadący samochód i ja. Czy to coś potrafi rozpoznać praworządnego obywatela (mnie też się zdarza być praworządnym)od pirata drogowego? Czy obu nas zaliczy do tej samej kategorii?
Jak myślicie? :)
Pozdr.
Obserwuj wątek
    • tiges_wiz Re: Fotka? 13.02.12, 21:26
      powinni ja wyrzucić do smieci
    • nazimno Tak robia w (D) 14.02.12, 09:56
      Wywalaja do smieci, poniewaz nawet ostatni niedolezny, gluchy i slepy kauzyperda wygra takie cos przed sadem z palcem w...

Tak jak prostego roberka.
      Wyjatek stanowia najnowsze zabawki laserowe, ktore precyzyjnie moga pokazac na zdjeciu,
      ktory pojazd byl namierzany.
    • edek40 Re: Fotka? 14.02.12, 10:25
      > Jak myślicie? :)

W zwiazku z:

1. obietnicami min. Rostowskiego

2. "wykladnia prawna" ministerstwa dot. niewysylania zdjec

Stawiam na to, ze mandat dostana wszyscy...
      • nazimno Tzw. odpowiedzialnosc zbiorowa. 14.02.12, 10:34
        Byla charakterystycznym stalym elementem systemow opartych na dyktaturze.

Obecnie mamy pelna demokracje, a lud pracujacy mist i wsi zyje w wolnym i
        pozbawionym konfliktow kraju milosci i wzajemnego zrozumienia.

Wzajemna troska o wspolna kase jest wystarczajacym argumentem, aby mandaty
        wyslac do obu "niezdyscyplinowanych", poniewaz tylko na tej drodze zaczna respektowac
        swoje demokratycznie wybrane wladze - malo tego, oni dobrowolnie powinni poddac sie karze, aby zdrowy trzon zdrowego spolecznestwa nie napietnowal ich na portalu spolecznosciowym, ktory sluzy wychowywaniu prawdziwych obywateli.

• jureek Re: Tzw. odpowiedzialnosc zbiorowa. 14.02.12, 10:56
          nazimno napisał:

> aby zdrowy trzon zdrowego spolecznestwa nie napietnowal ich na port
          > alu spolecznosciowym, ktory sluzy wychowywaniu prawdziwych obywateli.

Postawa obywatelska nie na tym polega, żeby płacić, jeśli nie popełniło się wykroczenia. Ale też nie na tym, żeby cwaniakować, jeśli się wykroczenie popełniło.
          Jura

• edek40 Re: Tzw. odpowiedzialnosc zbiorowa. 14.02.12, 11:05
            > Postawa obywatelska nie na tym polega, żeby płacić, jeśli nie popełniło się wyk
            > roczenia.

Nie zapominaj, ze mandat dostanie od instytucji, ktora nie wysyla zdjec z uwagi na to, ze sa instytucja zaufania spolecznego. Niezaplacenie wiec podwaza podwaliny tej instytucji. A na to nie mozna sie godzic.

> Ale też nie na tym, żeby cwaniakować, jeśli się wykroczenie popełniło

Dostajemy zatem mandat, na ktorym wykaligrafowano kwote i podano konto oraz termin. Stoi w nim jak byc, ze dnia tego i tego, o tej i o tej godzinie, na ulicy tej i tej fotoradar wykonal fotke. Fotki nie dostajemy, z powodow jak wyzej. Stawiam wiec na to, ze podwazanie zaufania do instytucji zaufania spolecznego to wlasnie to cwaniakownie? Bo nawet jesli dzis dostalbym mandat sprzed tygodnia, to musialbym troszke sie napiac, aby przypomniec sobie czy 2.02.2011 o godzinie 11.47 bylem na ul. Sobieskiego 134. Ale spoko - ufamy przeciez instytucji zaufania i pokornie placimy. Bo przeciez nie ma zadnego znaczenia fakt, ze bedac na ulicy Sobieskiego 134 nie spojrzelismy na zegarek...
            • jureek Re: Tzw. odpowiedzialnosc zbiorowa. 14.02.12, 11:22
              edek40 napisał:

(...)
              Widzę, że muszę Ci tłumaczyć podstawowe pojęcia, bo albo udajesz, że nie rozumiesz, albo jesteś aż tak niekumaty.
              Jeżeli nie jesteś pewien, czy popełniłeś wykroczenie, to nie jest to żadne cwaniakowanie. Cwaniakowanie jest wtedy, kiedy doskonale wiesz, że popełniłeś wykroczenie, ale mimo to próbujesz wymigać się od odpowiedzialności.
              A co do wysyłania zdjęć, to moje stanowisko znasz. Zaproponowałem zasypanie mailami durnego urzędnika, który uzasadniał praktykę niewysyłania zdjęć i poprosiłem tylko o znalezienie jego adresu. Zrobiłeś coś w tym kierunku, żeby ten stan rzeczy zmienić i chociaż pomóc mi znaleźć ten adres? Czy ograniczyłeś się tylko do ponarzekania na imprezie rodzinnej i na forum, jak to jest źle i czekasz, aż inni coś zrobią?
              Jura
              • edek40 Re: Tzw. odpowiedzialnosc zbiorowa. 14.02.12, 11:30
                > Widzę, że muszę Ci tłumaczyć podstawowe pojęcia, bo albo udajesz, że nie rozumi
                > esz, albo jesteś aż tak niekumaty.

Czy Ty musisz kazda wypowiedz brac za dobra monete?
                • rekrut1 Re: Tzw. odpowiedzialnosc zbiorowa. 14.02.12, 12:09
                  Witam :)
                  Wasze rozważanie są słuszne tyle że mało pocieszające. :()
                  Mam nadzieję że SM czy kto tam zarządza tym słupem stanie na wysokości zadania i doceni moją praworządność. :)
                  Pewnie się dowiem o tym w ciągu ~tygodnia.(jak by było negatywnie napiszę Wam o tym)
                  Pozdr.

• erasms25 Re: Tzw. odpowiedzialnosc zbiorowa. 14.02.12, 18:50
                > Jeżeli nie jesteś pewien, czy popełniłeś wykroczenie, to nie jest to żadne cwan
                > iakowanie. Cwaniakowanie jest wtedy, kiedy doskonale wiesz, że popełniłeś wykro
                > czenie, ale mimo to próbujesz wymigać się od odpowiedzialności.

Doskonale wiedzieć mogę ja, bo akurat ja jestem na bieżąco poinformowany o postawionych punktach poboru opłat.
                System działa i przyniesie rekordowe wpływy do budżetu dlatego, że spora część kierowców nie tylko nie ma ubezpieczenia od fotoradarów, ale podczas jazdy nawet radia nie słucha.
      • erasms25 Re: Fotka? 14.02.12, 18:46
        > Stawiam na to, ze mandat dostana wszyscy...

Mandat dostaną wszyscy.

Zdjęcia nie dostanie nikt.
        Nikt nie będzie protestował przed sądem.

Wnioski na przyszłość:
        te (co najmniej) 200 metrów kiedy już antyradar wyraźnie daje znać o ustawionym punkcie poboru opłat wystarcza na bezpieczne ulokowanie się na skrajnym prawym pasie, by nas z prawej nie wyprzedzano.
        • erasms25 Re: Fotka? 14.02.12, 18:52
          Żartowałem. :)

Powinny być dwa zdjęcia zrobione w krótkim odstępie czasu pozwalające na ocenę który pojazd jechał szybciej. No ale kto tam wie na jakim sprzęcie straże wiejsko-miejsko-gminne zarabiają.
          • nazimno Radarowe eldorado dopiero sie zacznie, gdy waaadza 15.02.12, 09:47
            poczuje w nozdrzach prawdziwy fetor pieniadza.

Bo fetor pieniedzy jest dla waaaadzy jak zapach nektaru bogow.

Jest tym samym, czym dla Wespazjana (cesarza) byl aromat docierajacy z pisuarow,
            opodatkowanych akcyza pomyslowego wladcy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka