Dodaj do ulubionych

Informacja :)

29.05.12, 14:44
Nie wiem jak w innych miastach,w wawie na coraz to większej liczbie skrzyżowań zaczęły się pojawiać nowe kamerki (kamerki bo małe) sprzężone ze światłami.
Robią bardzo fajne fotki jadących "na wczesnym czerwonym" ale nie tylko,wyłapują też tych którzy skręcają w prawo przy braku zielonej strzałki(jak się nie pali). Nie wszystkie są jeszcze aktywne ale.......
Po wawie w pewnej korporacji jeździ kilkaset taksówek,ta informacja jest od nich (widać niektórzy się załapali :) )
Uważam że takie kamerki powinny już dawno działać mam jednak wątpliwości czy naprawdę chodzi o bezpieczną jazdę czy ma to związek z radosną twórczością sejmowej komisji,tej co się jej "kolorowe" strzałki nie podobają? A może chodzi o wyjątkowo małe wpływy do budżetu w pierwszym kwartale tego roku? Deficyt spory a w pierwszym okresie będzie sporo kierowców którzy brak zielonej strzałki będą olewać. :)
Pozdr.

PS. Ciekaw jestem czy z tymi strzałkami chodzi o to że jakieś miasto Europejskie zaczyna nas doganiać pod względem "zakorkowania" i grozi nam utrata pierwszego miejsca ? Bąć co bąć to jedyny "rodzynek" jaki udało się nam wywalczyć w dziedzinie drogownictwa. :D
Obserwuj wątek
    • rekrut1 Re: Informacja :) 29.05.12, 14:50
      Mam pytanie: czy w innych Europejskich miastach są zielone strzałki do skrętu w prawo?
      To pytanie to efekt "jazdy na pamięć", pomimo wysiłków jakoś nie mogę sobie oczami wyobraźni przywołać widoku skrzyżowania u sąsiadów.
      Pozdr.
      • nazimno W Niemczech sa dwa rodzaje. 29.05.12, 15:09
        - gdy jest strzalka "elektryczna" (swiatelko) skrecasz w prawo, bo piesi maja czerwone

- gdy jest strzalka "malowana" na blaszce skrecasz w prawo z miedzyfaza STOP!!!

I to jest PROBLEM.
        Przyjedzie taki niewyedukowany Niemiec do Polski i wjedzie na przejsciu w pieszych.

Pomijam juz "wyprzedzanie na autostradzie z prawej" - HORROR.
        W Niemczech ZAKAZANE, ~ 300 € + punkty, a w Polsce "podobno wolno" czyli za darmo.

• pejotpe4 Re: W Niemczech sa dwa rodzaje. 29.05.12, 15:40
          W Polsce wolno, bo tak wynika z PoRD (autostrada rozumiana jako droga jednokierunkowa dwupasmowa). Wolę unikać takich wygibasów, ale czasami nie ma rady, jak "lewopasmowiec" snujący 70km/h zajmie pas na własność i ani myśli zjechać na pas prawy. W DE policja pilnuje, by nie wprowadzać anarchii (kluczenie po pasach ruchu, brak zachowania nakazanego prawem odstępu, okupacja lewego pasa) na autostradzie, chociaż też na ich autostradach miałem problem z gośćmi, którzy wesoło zmieniali pas z prawego na lewy nie patrząc w lusterka (a nie tak łatwo jest wyhamować ze 180km/h do 130km/h)...
          • hannl "Wygibasy"? "Anarchia"? 30.05.12, 17:52
            pejotpe4 napisał:

> W Polsce wolno, bo tak wynika z PoRD. Wolę unikać takich wygibasów, (...) W DE policja
            > pilnuje, by nie wprowadzać anarchii (kluczenie po pasach ...

Jakich "wygibasow", jakiej "anarchii" ;)
            Zdziwilbys sie co niektorzy kandydaci na forum bezpieczenstwo mieli swego czasu do powiedzenia w kwestii wyprzedzania z prawej strony (np. ze nie zwieksza w zaden sposob ryzyka) na autostradzie. I to w kraju o (ponoc) 6 razy wyzszym prawdopodobientwie smiertelnego wypadku na autostradzie w porownaniu z D lub GB.

"Niemaproblemu" - to powiedzonko zna i cytuje chetnie nawet sporo Niemcow.
      • nazimno To jest przyklad "malowanej": 29.05.12, 15:12

www.fahrtipps.de/verkehrsregeln/gruenpfeil.php
        • rekrut1 Re: To jest przyklad "malowanej": 29.05.12, 15:27
          Dzięki :) Tak właśnie myślałem jak opisane jest to zdjęcie i w zasadzie tak postępuję u nas tyle że "rutyna" w pewnym sensie wyłącza myślenie. :))
          Pozdr.
      • tomek854 Re: Informacja :) 29.05.12, 15:25
        Są np. w wielkiej brytanii, przy czym zapalenie się takiej strzałki oznacza jazdę bezkolizyjną (więc są i w prawo, i w lewo, i prosto) tzw. Filter Lane.
        • samspade Re: Informacja :) 29.05.12, 15:28
          Z ta tylko różnica że u nas zielona strzałka nie zawsze oznacza jazdę bezkolizyjną.
          • edek40 Re: Informacja :) 29.05.12, 16:19
            > Z ta tylko różnica że u nas zielona strzałka nie zawsze oznacza jazdę bezkolizy
            > jną.

Rozrozniamy w Polsce dwa rodzaje zielonych strzalek.
            • samspade Re: Informacja :) 29.05.12, 18:55
              Wiem.
    • bimota Re: Informacja :) 29.05.12, 15:41
      JEsli ta elektryczna ma sie wlaczac tylko przy ruchu bezkolizyjnym, to czym to sie rozni od normalnego sygnalizatora do skretu ?
      • rekrut1 Re: Informacja :) 29.05.12, 16:14
        Nie przejmuj się,niebawem sejm rozwiąże Twój dylemat. :(
        Fakt problemem jest nie zatrzymywanie się kierowców przed skrętem w prawo "na zielonej strzałce" tyle że tam gdzie ona jest a jest na "ważniejszych" skrzyżowaniach zagrożenie to jest stosunkowo niewielkie. Problem jest na pozostałych skrzyżowaniach,tych mniej "ważnych",tam prawie nikt się nie zatrzymuje tylko "skręca z rozpędu".Wstyd się przyznać ale mnie też się to zdarza,jak często? Pomińmy milczeniem.
        Pozdr.
        • nazimno Sadzisz, ze sejm rozwiaze ten problem? 29.05.12, 16:35
          Wiara przenosi gory, ale...
        • nazimno Przyklad dyskusji na innym forum: 29.05.12, 16:38

forum.tvp.pl/index.php?topic=41033.0
        • bimota Re: Informacja :) 29.05.12, 17:12
          Problemem nie jest niezatrzymywanie, tylko nieustepowanie.
    • nazimno Zielone strzalki? A po co........? 29.05.12, 16:43

www.youtube.com/watch?v=yPDvKCR3Bl4
      • rekrut1 Re: Zielone strzalki? A po co........? 29.05.12, 22:10
        W zasadzie,taaak. Gość przejechał gładko i bez kolizyjnie. :D
      • bimota Re: Zielone strzalki? A po co........? 29.05.12, 22:34
        No tak sie u nas jezdzi... i co w tym zlego ? Barany jak jest zielona w prawo to blokuja prawy pas, a jak jej nie ma, to nagle wszyscy na lewym..
        • nazimno Jak sa barany, to potrzebne sa i owczarki. 30.05.12, 09:43
          Tak wynika z tego wideo.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka