Dodaj do ulubionych

Mam pytanie

19.02.13, 18:42
Tyle P.Nowak, P.Premier i wielu im podwładnych mówi o naszym (kierowców) bezpieczeństwie o nadmiernej o niedostosowaniu itd. Mnie chodzi o to pojęcie "niedostosował".
Mamy XXI w. ,laptopy w Sejmie ,komputery w ministerstwach i administracji a czy ktoś z Was spotkał tablice świetlne ostrzegające kierowców np. o mgle,gołoledzi czy śnieżycy?
Jest kasa na rozpadające się pasy startowe,wadliwe "eski" czy "ułomne" autostrady a co z tymi tablicami ostrzegawczymi?
Wiem taniej wychodzi dopisać w sprawozdaniu rubrykę "niedostosował".
Obserwuj wątek
    • rekrut1 Re: Mam pytanie 19.02.13, 18:49
      I jeszcze jedno,Niemcy od wielu lat mają kanał informacyjny o sytuacji na drogach o ewentualnych zagrożeniach,my dowiemy się tyle ile uda się zebrać informacji od życzliwych kierowców które zostaną nadane potem podczas serwisów informacyjnych w RMF FM czy innej stacji. Brak takiego kanału to też przejaw walki z piratami i troski o nasze bezpieczeństwo? ;(
      • klemens1 Re: Mam pytanie 19.02.13, 19:06
        > I jeszcze jedno,Niemcy od wielu lat mają kanał informacyjny o sytuacji na droga
        > ch o ewentualnych zagrożeniach,my dowiemy się tyle ile uda się zebrać informacj
        > i od życzliwych kierowców które zostaną nadane potem podczas serwisów informacy
        > jnych w RMF FM czy innej stacji. Brak takiego kanału to też przejaw walki z pir
        > atami i troski o nasze bezpieczeństwo? ;(

U nas też jest taki kanał:
        27,180 MHz AM
        • erasms25 Re: Mam pytanie 19.02.13, 19:15
          Czyli od lat niezawodny kanał dziewiętnasty (bo większość nie ustawia częstotliwości analogowo).
      • crannmer Kanal informacyjny? 19.02.13, 21:17
        rekrut1 napisał:
        > Niemcy od wielu lat mają kanał informacyjny o sytuacji na droga
        > ch o ewentualnych zagrożeniach

Kanal w radiu? Jaki?
    • crannmer Uzasadnienie nieobecnosci 19.02.13, 19:54
      rekrut1 napisał:>czy
      > ktoś z Was spotkał tablice świetlne ostrzegające kierowców np. o mgle,gołoledz
      > i czy śnieżycy?

Tablic ostrzegajacych o mgle czy sniezycy nie ma nie tylko w Polsce, ale rowniez w takich np. Niemczech. Min. dlatego, ze obecnosc mgly czy sniezycy widac doskonale z pozycji kierujacego i zadna dodatkowa tablica do niczego nie jest potrzebna.

Jest nie tylko niepotrzebna, lecz nawet szkodliwa, bo w warunkach i tak ograniczonej widocznosci odciagalaby uwage kierujacego od drogi.
      • rekrut1 Re: Uzasadnienie nieobecnosci 19.02.13, 22:03
        Na drodze jest wiele zagrożeń o których można by informować kierowcę.Są rejony gdzie gęsta mgła (czasem do spółki z gołoledzią) pojawia się dość często i było by dobrze gdyby kierowca wiedział wcześniej co go czeka.Fakt,jak już wjedzie informowanie go o tym co widzi (a raczej nie widzi) było by bezcelowe. Resztę podałem przykładowo ale podyskutować o przykładach zawsze można. ;)
        • tbernard Re: Uzasadnienie nieobecnosci 20.02.13, 09:12
          Przydałyby się jeszcze tablice które mogły by dziki, sarny i inna zwierzyna włączać gdy ma zamiar przekroczyć jezdnię ;)
          • nazimno Patrz na slady na asfalcie. 20.02.13, 10:09
            Sa rejony lesne, gdzie na jezdni widac wyraznie slady ostrego hamowania.
            Tam laza zwierzaki. Wiec trzeba uwazac.

PS
            Ponadto - jadac lasem wlaczam sobie (nielegalnie, niestety) dodatkowo swiatla
            przeciwmgielene, ktore swieca znacznie szerzej niz swiatla mijania.
            Pozwala to na lepsze oswietlenie krzakow i poboczy po obu stronach jezdni.

Pare razy juz mnie to uratowalo przed sarnami.

Robie to wtedy, gdy nie ma ruchu z przeciwnego kierunku, aby niepotrzebnie nie swiecic
            ludziom po oczach.

• crannmer Re: Mam pytanie 19.02.13, 20:09
      rekrut1 napisał:
      > czy ktoś z Was spotkał tablice świetlne
      > ostrzegające kierowców np. o mgle,gołoledz
      > i czy śnieżycy?

O bezsensie ostrzegania przed sniezyca czy mgla napisalem juz powyzej.
      Natomiast tablice ostrzegajace o niebezpieczenstwie oblodzenia widzialem w Polsce wielokrotnie.

Wywazasz drzwi otwarte, a trzaskasz zamknietymi.
      • rekrut1 Re: Mam pytanie 19.02.13, 21:54
        Wywazasz drzwi otwarte, a trzaskasz zamknietymi
        Być może,ja tablic ostrzegających o niebezpieczeństwie nie widziałem.A gdzie je mogę je zobaczyć?
        Mam w radio (auto niemieckie) na AM automatyczny wybierak takiej stacji.Brak znajomości niemieckiego oraz fakt że są egoistami i mówią tylko o swoich drogach trochę mnie wkurza ale trudno. :)
        • jureek Re: Mam pytanie 19.02.13, 23:05
          rekrut1 napisał:

> Wywazasz drzwi otwarte, a trzaskasz zamknietymi
          > Być może,ja tablic ostrzegających o niebezpieczeństwie nie widziałem.A gdzie je
          > mogę je zobaczyć?

Na autostradzie A4, na DK46, aż biją po oczach te tablice.

> Mam w radio (auto niemieckie) na AM automatyczny wybierak takiej stacji.Brak zn
          > ajomości niemieckiego oraz fakt że są egoistami i mówią tylko o swoich drogach
          > trochę mnie wkurza ale trudno. :)

Teraz rozumiem, o co Ci chodzi. O stacje radiowe nadające komunikaty drogowe, które rozpoczynają i kończą się specjalnym sygnałem, który jest "zrozumiały" dla odbiornika w samochodzie, i gdy np. słuchasz płyty, to jest ona zatrzymywana i automatycznie włącza się radio na czas nadawania komunikatów. Faktycznie, nie zauważyłem, żeby polskie stacje radiowe nadawały takie komunikaty, bo taki "Radionawigator Trójki" nie jest stałą audycją, a tylko okazjonalną. A Jedynka nie nadaje przypadkiem wiadomości dla kierowców? To się chyba nazywało "radio kierowców", o ile dobrze pamiętam.
          Jura
          • rekrut1 Re: Mam pytanie 20.02.13, 07:42
            Z tym radiem jest dokładnie tak jak napisałeś,sorki jak zwykle jestem mało komunikatywny(pewnie to wada wrodzona :) ).
            A tablice...mamy w Polsce kilka kilometrów dróg(chodzi mi o Wojweódzkie i E ),jest wiele niebezpiecznych miejsc gdzie takie (czasowe) informacje bardzo by się przydały a kilka tablic na autostradach i niektórych eskach (postawionych niedawno i działających przypadkowo)to tak jak ktoś zobaczy Maybacha i w zaraz ogłasza wszem i wobec że w Polsce to bardzo popularne auto (no może w niektórych środowiskach). :)
            • nazimno RDS-od lat sprawy te sa w Polsce "olewane". 20.02.13, 08:30

pl.wikipedia.org/wiki/Radio_Data_System
              PS
              Techniczna infrastruktura w RDSie posiada funkcje,
              ktore w Polsce nie sa uzywane "dla ludzi".
              Tyle.
            • crannmer Re: Mam pytanie 20.02.13, 08:34
              rekrut1 napisał:
              > Z tym radiem jest dokładnie tak jak napisałeś,sorki jak zwykle jestem mało komu
              > nikatywny(pewnie to wada wrodzona :) ).

Z tym radiem to jest wylacznie inicjatywa i decyzja rozglosni. Jesli dana rozglosnia, niezaleznie czy publiczna, czy prywatna, ma zamiar (oczywiscie w celu zwiekszenia sluchalnosci) regularnie podawac wiadomosci drogowe w swoim regionie, to instaluje sobie odpowiednia technike (dawniej system ARI, obecnie funkcja standardu RDS). Jesli nie chce, to nie.

> A tablice...mamy w Polsce kilka kilometrów dróg(chodzi mi o Wojweódzkie i E ),j
              > est wiele niebezpiecznych miejsc gdzie takie (czasowe) informacje bardzo by się
              > przydały a kilka tablic na autostradach i niektórych eskach (postawionych nied
              > awno i działających przypadkowo)to tak jak ktoś zobaczy Maybacha i w zaraz ogła
              > sza wszem i wobec że w Polsce to bardzo popularne auto (no może w niektórych śr
              > odowiskach). :)

Cierpietnictwo i narzekanstwo plus demagogia (z Maybachem). Tablice informacyjne o temperaturze powietrza i nawierzchni widuje w Polsce od przynajmniej kilkunastu lat. I to nie tylko na autostradach i drogach ekspresowych, lecz rowniez na dwucyfrowych drogach krajowych.
              • rekrut1 Re: Mam pytanie 20.02.13, 13:25
                crannmer napisał:.........
                Masz rację,do swojej poprzedniej demagogii dodam następną.Właśnie jechałem trasą fragmentem trasy S8. Jest na niej tablica świetlna z bardzo przydatnym tekstem dla kierowcy omijającego Warszawę : Informacja drogowa 19 111. :D
                Od teraz przestanę narzekać,na złe i dziurawe drogi,fatalne oznakowanie (w bardzo wielu miejscach),na betonowe pułapki w osi jezdni i wiele innych bardzo fajnych zjawisk na naszych drogach. Poleca Ci piosenkę pod tytułem "Co Ty tutaj robisz",ma bardzo pouczający tekst. :D
                Pozdr.
                PS. Dobrze Wiesz że nie chodzi o temperatury powietrza,jezdni czy wody,jedni się się z tego co im dał los inni chcieli by ten swój los poprawić.
        • nazimno W RDS jest funkcja: 20.02.13, 08:51

Funkcja TP/TA (Traffic Programme – informacje drogowe)

Innym przykładem zastosowania RDS w czasie podróży jest możliwość ustawienia komunikatów o stanie dróg z serwisów. Jeśli którekolwiek radio rozpocznie nadawanie komunikatu drogowego, wówczas radioodbiornik może przerwać działanie odtwarzacza mp3 lub audio CD i przełączyć się na czas emisji, następnie zaś powrócić do trybu muzyki.
    • edek40 Re: Mam pytanie 20.02.13, 14:28
      > Mamy XXI w. ,laptopy w Sejmie ,komputery w ministerstwach i administracji a czy
      > ktoś z Was spotkał tablice świetlne ostrzegające kierowców np. o mgle,gołoledz
      > i czy śnieżycy?

Na przyklad taka tablica, co ja ciagle widze, przed wjazdem na S8, a potem A2 przez wiele tygodni wyswietlala, ze A2 otwarta jest do samego Berlina (ze znakiem inne niebezpieczenstwa), ze otwarto wezel Grodzisk (ze znakiem inne niebezpieczenstwa), potem ten pod Zyrardowem (ze znakiem inne niebezpieczenstwa). Dzis, skoro pada snieg i mozna spodziewac sie jakichs tam utrudnien, tablica wyswietla numer informacji drogowej (ale juz bez znaku inne niebezpieczenstwa). Wychodzi zatem, ze drogi w Polsce sa niebezpieczne wylacznie wtedy, gdy sie je otwiera. Gdy sypie snieg nie.

Ale kazdy moze zadzwonic...
      • jureek Re: Mam pytanie 20.02.13, 16:05
        edek40 napisał:

> Ale kazdy moze zadzwonic...

Ty naprawdę potrzebujesz tablicy, żeby zauważyć, że śnieg pada?
        Chyba nie jesteś z pokolenia gier komputerowych, dla którego jeśli czegoś nie ma na ekranie, to nie istnieje.
        Jura
        • emes-nju Re: Mam pytanie 20.02.13, 16:11
          jureek napisał:

> Ty naprawdę potrzebujesz tablicy, żeby zauważyć, że śnieg pada?

Myślę, że nie potrzebuje raczej znaku "inne niebezpieczeństwa" towarzyszącego informacji, że po raz pierwszy w historii Polski da się po europejsku dojechać do Europy ;)
        • edek40 Re: Mam pytanie 20.02.13, 18:03
          > Chyba nie jesteś z pokolenia gier komputerowych, dla którego jeśli czegoś nie m
          > a na ekranie, to nie istnieje.

Pamietaj, ze to nie ja zarzadzam ta tablica. Ja tylko opisuje jej wykorzystanie, w mysl ktorego otwarcie drogi jest niebezpieczne, a opady sniegu nie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka