Dodaj do ulubionych

Czekać na zielone... ?

13.12.13, 11:56
MOZE QBUSIE MI WYJASNIA, CZY W TYM MIEJSCU:

goo.gl/maps/eOHca

PIESZY, BY WEJSC NA PRZEJSCIE, MUSI CZEKAC NA ZIELONE ZA PRZEJSCIEM ZA WYSEPKA ?
Obserwuj wątek
    • klemens1 Re: Czekać na zielone... ? 13.12.13, 12:45
      Nie musi.
      • bimota Re: Czekać na zielone... ? 13.12.13, 13:24
        GDY JA TAK TWIERDZILEM - UBEK ZE MNIE KPIL...
    • oixio Czekać na zielone ! 13.12.13, 16:21
      Dwa przejścia, na dwóch jezdniach, jedno sterowane sygnalizacją świetlną drugie bez sygnalizacji.

Należy na każdym z nich postępować zgodnie z przepisami ich dotyczącymi.

Czyli na każdym z nich inaczej.

Aby wejść na to sterowane sygnalizacją należy czekać na sygnał zielony.

To jest sytuacja wejścia na przejście a nie opuszczania przejścia.

Chodnik między przejściami nie jest przejściem - jest chodnikiem zgodnie z naszym prawym i rozdziela te dwa przejścia.
    • bimota Re: Czekać na zielone... ? 13.12.13, 19:57
      TO JESZCZE RAZ... TERAZ TAKIE.. :

https://rc2000.com.pl/KODEKS/OBRAZY/PRZEJ.jpg
      • oixio Tylko zielone 13.12.13, 21:20
        Z rozporządzenia o znakach:
        "2. Sygnały świetlne dla pieszych nadawane przez
        sygnalizator S-5 oznaczają:
        1) sygnał zielony — zezwolenie na wejście na przejście
        dla pieszych, przy czym sygnał zielony migający
        oznacza, że za chwilę zapali się sygnał czerwony
        i pieszy jest obowiązany jak najszybciej opuścić
        przejście,
        2) sygnał czerwony — zakaz wejścia na przejście."

Pieszy widzi sygnał zielony i ma przed sobą trzy przejścia - póki ma ten sygnał wchodzi na kolejne przejścia.
        Gdy nie zdąży, musi pozostać na wysepce - nacisnąć guzik na słupku i oczekiwać na następną zmianę świateł.
        Przy świecącym sygnale czerwonym nie ma prawa wejścia na którekolwiek przejście.

Identycznie tutaj powinni postępować rowerzyści.
        • bimota Re: Tylko zielone 14.12.13, 13:19
          CZYLI INACZEJ NIZ W 1. PRZYKLADZIE ? DLACZEGO ?
        • klemens1 Re: Tylko zielone 19.12.13, 13:13
          > Pieszy widzi sygnał zielony i ma przed sobą trzy przejścia - póki ma ten sygnał
          > wchodzi na kolejne przejścia.

Każda sygnalizacja jest dla osobnego przejścia. Niżej ktoś uzasadnił.
          Przykład wyżej to typowe "zgodne, zatwierdzone".
    • qqbek Odpierdziel się z tym ubekiem... 13.12.13, 23:55
      ...proszę.

W przeciwieństwie do Ciebie, narwanego post-gimnazjalisty wiem co to SB-ek i niestety miałem styczność ze "smutnymi panami" z tej służby, nawet jeśli tylko syn osoby doprowadzanej (przy okazji odbierania mnie ze szkoły) na "przesłuchanie i zwyczajowe 48", tak więc uwłacza mi taka interpretacja mojego nicku (przyjętego tutaj, jak by nie patrzeć, ponad 9 lat temu).

Co do pytania zaś:
      Nie od wczoraj wiadomo, że obywatele Pyrlandii to naród oszczędny i na sygnalizatory najwyraźniej też skąpią, jednakowoż gdyby przepisy interpretować zgodnie z ich brzmieniem (rozporządzenie o znakach i sygnałach mam na myśli), to owszem - odpowiedź brzmi "TAK".
      • qqbek Errata - "tylko jako syn" b/t 13.12.13, 23:57
        • dogberry Re: Errata - "tylko jako syn" b/t 14.12.13, 08:01
          Art.13 pkt 8. Jeżeli przejście dla pieszych wyznaczone jest na drodze dwujezdniowej, przejście na każdej jezdni uważa się za przejście odrębne. Przepis ten stosuje się odpowiednio do przejścia dla pieszych w miejscu, w którym ruch pojazdów jest rozdzielony wysepką lub za pomocą innych urządzeń na jezdni.
      • bimota Re: Odpierdziel się z tym ubekiem... 14.12.13, 13:17
        A JAK IDZIE W PRZECIWNA STRONE, TO MA SIE ZA SEIBIE OGLADAC NA SYGNALIZATOR, CZY MOZE ISC... ?
        • qqbek Dogberry odpowiedział już - a ja się myliłem. 14.12.13, 15:08
          • bimota Re: Dogberry odpowiedział już - a ja się myliłem. 16.12.13, 16:57
            JAK ZWYKLE... DLATEGO TAK SIE BOISZ DYSKUSJI, WOLISZ SZCZEKAC, JAK NA UBEKA PRZYSTALO...

DOBRZE, ZE CHOCIAZ W KONCU UMIALES SIE PRZYZNAC...
            • bimota Re: Dogberry odpowiedział już - a ja się myliłem. 18.12.13, 13:42
              A GDY WCZESNIEJ ZE MNIE KPILES OMAWIANA BYLA SYTUACJA NIE DOTYCZACA "OSZCZEDNEJ PYRLANDII"..
            • qqbek Re: Dogberry odpowiedział już - a ja się myliłem. 18.12.13, 15:16
              > JAK NA UBEKA PRZ
              > YSTALO...

Możesz sobie pisanie do mnie darować - jesteś już na liście ignorowanych.
              Póki co jako pierwszy i jedyny.
              Za co?
              Za powyższe.
              • bimota Re: Dogberry odpowiedział już - a ja się myliłem. 18.12.13, 20:56
                TAK SIE TLUMACZ.. ;)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka