bimota 13.12.13, 11:56 MOZE QBUSIE MI WYJASNIA, CZY W TYM MIEJSCU: goo.gl/maps/eOHca PIESZY, BY WEJSC NA PRZEJSCIE, MUSI CZEKAC NA ZIELONE ZA PRZEJSCIEM ZA WYSEPKA ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
bimota Re: Czekać na zielone... ? 13.12.13, 13:24 GDY JA TAK TWIERDZILEM - UBEK ZE MNIE KPIL... Odpowiedz Link Zgłoś
oixio Czekać na zielone ! 13.12.13, 16:21 Dwa przejścia, na dwóch jezdniach, jedno sterowane sygnalizacją świetlną drugie bez sygnalizacji. Należy na każdym z nich postępować zgodnie z przepisami ich dotyczącymi. Czyli na każdym z nich inaczej. Aby wejść na to sterowane sygnalizacją należy czekać na sygnał zielony. To jest sytuacja wejścia na przejście a nie opuszczania przejścia. Chodnik między przejściami nie jest przejściem - jest chodnikiem zgodnie z naszym prawym i rozdziela te dwa przejścia. Odpowiedz Link Zgłoś
bimota Re: Czekać na zielone... ? 13.12.13, 19:57 TO JESZCZE RAZ... TERAZ TAKIE.. : Odpowiedz Link Zgłoś
oixio Tylko zielone 13.12.13, 21:20 Z rozporządzenia o znakach: "2. Sygnały świetlne dla pieszych nadawane przez sygnalizator S-5 oznaczają: 1) sygnał zielony — zezwolenie na wejście na przejście dla pieszych, przy czym sygnał zielony migający oznacza, że za chwilę zapali się sygnał czerwony i pieszy jest obowiązany jak najszybciej opuścić przejście, 2) sygnał czerwony — zakaz wejścia na przejście." Pieszy widzi sygnał zielony i ma przed sobą trzy przejścia - póki ma ten sygnał wchodzi na kolejne przejścia. Gdy nie zdąży, musi pozostać na wysepce - nacisnąć guzik na słupku i oczekiwać na następną zmianę świateł. Przy świecącym sygnale czerwonym nie ma prawa wejścia na którekolwiek przejście. Identycznie tutaj powinni postępować rowerzyści. Odpowiedz Link Zgłoś
bimota Re: Tylko zielone 14.12.13, 13:19 CZYLI INACZEJ NIZ W 1. PRZYKLADZIE ? DLACZEGO ? Odpowiedz Link Zgłoś
klemens1 Re: Tylko zielone 19.12.13, 13:13 > Pieszy widzi sygnał zielony i ma przed sobą trzy przejścia - póki ma ten sygnał > wchodzi na kolejne przejścia. Każda sygnalizacja jest dla osobnego przejścia. Niżej ktoś uzasadnił. Przykład wyżej to typowe "zgodne, zatwierdzone". Odpowiedz Link Zgłoś
qqbek Odpierdziel się z tym ubekiem... 13.12.13, 23:55 ...proszę. W przeciwieństwie do Ciebie, narwanego post-gimnazjalisty wiem co to SB-ek i niestety miałem styczność ze "smutnymi panami" z tej służby, nawet jeśli tylko syn osoby doprowadzanej (przy okazji odbierania mnie ze szkoły) na "przesłuchanie i zwyczajowe 48", tak więc uwłacza mi taka interpretacja mojego nicku (przyjętego tutaj, jak by nie patrzeć, ponad 9 lat temu). Co do pytania zaś: Nie od wczoraj wiadomo, że obywatele Pyrlandii to naród oszczędny i na sygnalizatory najwyraźniej też skąpią, jednakowoż gdyby przepisy interpretować zgodnie z ich brzmieniem (rozporządzenie o znakach i sygnałach mam na myśli), to owszem - odpowiedź brzmi "TAK". Odpowiedz Link Zgłoś
dogberry Re: Errata - "tylko jako syn" b/t 14.12.13, 08:01 Art.13 pkt 8. Jeżeli przejście dla pieszych wyznaczone jest na drodze dwujezdniowej, przejście na każdej jezdni uważa się za przejście odrębne. Przepis ten stosuje się odpowiednio do przejścia dla pieszych w miejscu, w którym ruch pojazdów jest rozdzielony wysepką lub za pomocą innych urządzeń na jezdni. Odpowiedz Link Zgłoś
bimota Re: Odpierdziel się z tym ubekiem... 14.12.13, 13:17 A JAK IDZIE W PRZECIWNA STRONE, TO MA SIE ZA SEIBIE OGLADAC NA SYGNALIZATOR, CZY MOZE ISC... ? Odpowiedz Link Zgłoś
bimota Re: Dogberry odpowiedział już - a ja się myliłem. 16.12.13, 16:57 JAK ZWYKLE... DLATEGO TAK SIE BOISZ DYSKUSJI, WOLISZ SZCZEKAC, JAK NA UBEKA PRZYSTALO... DOBRZE, ZE CHOCIAZ W KONCU UMIALES SIE PRZYZNAC... Odpowiedz Link Zgłoś
bimota Re: Dogberry odpowiedział już - a ja się myliłem. 18.12.13, 13:42 A GDY WCZESNIEJ ZE MNIE KPILES OMAWIANA BYLA SYTUACJA NIE DOTYCZACA "OSZCZEDNEJ PYRLANDII".. Odpowiedz Link Zgłoś
qqbek Re: Dogberry odpowiedział już - a ja się myliłem. 18.12.13, 15:16 > JAK NA UBEKA PRZ > YSTALO... Możesz sobie pisanie do mnie darować - jesteś już na liście ignorowanych. Póki co jako pierwszy i jedyny. Za co? Za powyższe. Odpowiedz Link Zgłoś
bimota Re: Dogberry odpowiedział już - a ja się myliłem. 18.12.13, 20:56 TAK SIE TLUMACZ.. ;) Odpowiedz Link Zgłoś