Dodaj do ulubionych

symulacja remontów

20.03.15, 14:58
Debilizm urzędników przebija kolejne poziomy Będziemy symulować remonty . Proponuję zwęzić wejścia do ratusza, szpitali, i przychodni, symulować ich zamurowanie, to zmniejszy się ilość pacjentów i petentów. Einstein miał rację, głupota jest nieskończona.
Obserwuj wątek
    • edek40 Re: symulacja remontów 20.03.15, 15:08
      Cynizm i oderwanie od realiow.

Najbardziej podoba mi sie zdanie, w ktorym pisza o zmuszeniu wladz osciennych gmin do inwestowania w transport. Otoz nie zmusza. Wiele gmin, nawet wobec tak bogatych miast, jak Warszawa, nie ma kasy na tego typu inwestycje. Nie ma rowniez kasy na dorzucanie sie przewoznikom z miasta. Prezydent zablokuje zatem wjazdy, a wladze gmin powiedza: "inwestycji w transport nie bedzie i co nam zrobicie?" Powiecie, ze wybierzemy inne wladze? Pewne tak. Nastepne powiedza to samo. Chocby dlatego, ze zlozono na nie mnostwo obowiazkow (w tym ekukacje szkolna i przedszkolna), a subwencje nie wystarczaja.
    • samspade Re: symulacja remontów 20.03.15, 15:15
      Czemu debilizm? Bo ci się nie podoba? Nie ma nic debilnego w rozwoju zbiorkomu.
      • edek40 Re: symulacja remontów 20.03.15, 15:18
        > Nie ma nic debilnego w rozwoju zbiorkomu.

To jest ten sam typ "inteligencji", jak z pieszymi i ich pierwszenstwem. Zmienimy przepisy/zasady i spokojnie, nie baczac na koszta, poczekamy na zmiany na lepsze.

Przypomina mi sie Shrek i lord Farquaad, ktory godzil sie na smierc wielu rycerzy, poniewaz to poswiecenie, na ktore moze sobie pozwolic.
        • samspade Re: symulacja remontów 20.03.15, 15:41
          Twoim zdaniem. A co do poświęcenia to dokładnie tym samym jest czekanie aż kierowcy sami z siebie zaczną w miejscu gdzie mają pierwszeństwo ustępować innym. Czekanie i obserwowanie jak giną ludzie.
          Pamiętam jak pisałeś coś w rodzaju ze ludzie mieszkający w mieście musza pogodzić się z hałasem i uciazkiwosciami ruchu samochodowego. Cóż ci mieszkający poza miastem muszą się pogodzić z tym ze dłużej będą egzekwować swoje święte prawo do przemieszczania się. Bo widzisz miasto nie ma żadnego celu w tym żeby ułatwiać wjazd dla nich. Miasto ma inne cele.
          • edek40 Re: symulacja remontów 20.03.15, 15:48
            > Twoim zdaniem. A co do poświęcenia to dokładnie tym samym jest czekanie aż kier
            > owcy sami z siebie zaczną w miejscu gdzie mają pierwszeństwo ustępować innym.

Tego procesu nie da sie przyspieszyc. Nie da sie, bo niewiele sie w tej materii robi. Poslanka Bublewicz zatem jest gotowa poswiecic kilku calkowicie nieswiadomych pieszych i jest to poswecenie na ktore moze sobie pozwolic.

> Pamiętam jak pisałeś coś w rodzaju ze ludzie mieszkający w mieście musza pogodz
            > ić się z hałasem i uciazkiwosciami ruchu samochodowego. Cóż ci mieszkający poza
            > miastem muszą się pogodzić z tym ze dłużej będą egzekwować swoje święte prawo
            > do przemieszczania się. Bo widzisz miasto nie ma żadnego celu w tym żeby ułatwi
            > ać wjazd dla nich. Miasto ma inne cele.

Zapewne nie slyszales ani o tym, ze brak planow zagospodarowania "wygania" ludzi w miejsca, gdzie moga sie budowa, ani nawet o tym, ze miasta z tego powodu sie wyludniaja i starzeja, wiec do prawidlowego funkcjonowania potrzebuja tych, ktorych jakoby nie potrzebuja.
            • samspade Re: symulacja remontów 20.03.15, 15:58
              o pieszych juz napisałem co miałem napisać. Mamy inne zdania i przy nich pozostaniemy.
              Co do planów. Skąd wiesz co słyszałem? Skąd wiesz co wiem? Otóż nie wiesz. Ale mimo to piszesz bzdury.
              Nikt nikogo nie wygania. Nie wszystko jest "sprawka" braku planów. Ale gdyby to uwzględnić nie dało by się napisać hasełka na forum. Dało by się ale było widać na pierwszy rzut oka ze nie ma ono sensu.
              • edek40 Re: symulacja remontów 20.03.15, 16:10
                > Nikt nikogo nie wygania.

Na obrzezach Warszawy budowac sie mozna glownie kolo ulic. Ceny dzialek z warunkami, 20 km od centrum osiagaja 400-500 zl/m2. To sporo nawet dla developerow.

Z prostej analizy Twoich slow wynika, ze ludzie powinni sie wziac za robote i wiecej zarabiac. Bo nie da sie nic wiecej zrobic. Obrzez miast musza miec forme ulicowa.
                • samspade Re: symulacja remontów 20.03.15, 17:17
                  Nie z prostej analizy ale prostackiej. Nastawionej na uzyskanie z gory okreslonego wyniku. Oczywiscie niezgodnego z rzeczywistoscia.
                  • edek40 Re: symulacja remontów 23.03.15, 10:16
                    > Nie z prostej analizy ale prostackiej. Nastawionej na uzyskanie z gory okreslon
                    > ego wyniku. Oczywiscie niezgodnego z rzeczywistoscia.

Mam pecha. Nie odziedziczylem majatku po rodzinie, zarabiam nieco wiecej niz srednia, ale wobec tego, ze prowadze firme nigdy nie wiem kiedy otrzymam zaplate (skabowka, ZUS czy bank hipoteczny maja to w nosie), uznalem , ze nie warto ryzykowac wysokiego zadluzenia i wyprowadzilem, sie na wies.

A teraz wez takich, co to tez nic nie odzidziczyli, a brak planow winduje w kosmos ceny nieruchomosci, ktore maja papiery, a do tego zarabiaja tyle, ze banki jakos nie za bardzo chca ich kredytowac na 30 lat na 30 m2.

Oczywiscie zawsze mozna powiedziec, ze takie osoby powinny mieszkac z rodzicami...
                    • samspade Re: symulacja remontów 23.03.15, 13:31
                      ???
                      • edek40 Re: symulacja remontów 23.03.15, 15:39
                        > ???

No.... Blednie wywnioskowalem, ze musze wyniesc sie na wies.
                        • samspade Re: symulacja remontów 23.03.15, 15:43
                          Bez związku z tym co pisałem.
      • bimota Re: symulacja remontów 20.03.15, 17:11
        Nie ma nic debilnego w rozwoju zbiorkomu.

JESLI DAJE ZYSKI... JESLI STRATY, TO JEST DEBILIZM NIESKONCZONY...

COZ... PREZYDENT Z P.O., DO TEGO JAKIS (PSEUDO)FANATYK ROWEROWY... "OFICERA" ROWEROWEGO SCIAGNAL Z.. LODZI...
      • dogberry Re: symulacja remontów 21.03.15, 18:52
        samspade napisał:

> Czemu debilizm? Bo ci się nie podoba? Nie ma nic debilnego w rozwoju zbiorkomu.
        >
        W rozwoju komunikacji zbiorowej nie ma nic debilnego. Ale ja nie widzę w tym artykule ani słowa o rozwoju komunikacji zbiorowej. Bardzo bym pochwalił gdyby ten dureń zaproponował budowę na obrzeżach Poznania parkingu na kilka tysięcy miejsc (bezpłatnego dla pasażerów komunikacji miejskiej), i szybkiego tramwaju z tego miejsca do centrum, jeżdżącego co 5 - 10 minut. W normalnych krajach tak się robi (P+R). I to jest rozwój. Nie widzę przesłanek do rozwoju komunikacji w zwężaniu jezdni. komunikacja miejska po polsku
        • samspade Re: symulacja remontów 22.03.15, 18:11
          W tym "artykule" ogolnie nie ma nadmiaru informacji. Na podstawie tego "artykulu" nie mozna wyciagac wnioskow. Tzn. mozna ale ile beda warte to osobna sprawa.
          • edek40 Re: symulacja remontów 23.03.15, 10:20
            > W tym "artykule" ogolnie nie ma nadmiaru informacji. Na podstawie tego "artykul
            > u" nie mozna wyciagac wnioskow.

Mozna. Wystarczy obserwowac poczynania urzedasow wszelkiej masci. Na swoj rachunek nazywam to propozycja wstrzymania oddechu do odwolania.

Pan prezydent zwezi jezdnie, ludzie utkna w korkach, a za 2, 3, 5, 10 lat wybuduje sie P+R, tramwaje, lokalni w koncu cos tam skonstuuja (za zaraz wylaczy ITD z uwagi na uragajacy wszystkiemu stan techniczny) i w sumie bedzie git.

Czemu jak czytam wypociny urzedasow zawsze mam wrazenie, ze zapomnieli, ze ludzie zyja tu i teraz, a nie za jakis czas i gdzie indziej.
            • samspade Re: symulacja remontów 23.03.15, 13:14
              W czesci, ktorej nie zacytowales okreslilem ile warte jest takie wnioskowanie. Potwierdziles to w calej rozciaglosci.
              • edek40 Re: symulacja remontów 23.03.15, 15:30
                > W czesci, ktorej nie zacytowales okreslilem ile warte jest takie wnioskowanie.

Co zatem jest powodem rozwlekania sie miast w nieskonczonosc? Ale jakos tak, abym zrozumial dlaczego wynioslem sie z miasta.
                • samspade Re: symulacja remontów 23.03.15, 15:43
                  edek40 napisał:

> > W czesci, ktorej nie zacytowales okreslilem ile warte jest takie wnioskow
                  > anie.
                  >
                  > Co zatem jest powodem rozwlekania sie miast w nieskonczonosc?

????
                  Przecież nie o tym pisałem. Pisałem że na podstawie artykułu bez informacji nie da się ocenić pomysłów.
                  • edek40 Re: symulacja remontów 23.03.15, 15:44
                    > Przecież nie o tym pisałem. Pisałem że na podstawie artykułu bez informacji nie
                    > da się ocenić pomysłów.

Oj, to forum sie popsulo i watpli mi sie po...

Ale spoko. Na podstawie artykulu oraz powszechnej praktyki mozna.
                    • samspade Re: symulacja remontów 23.03.15, 15:47
                      Można i podstawie artykułu bez informacji. Akurat taki detal nie powstrzyma cię przed popełnieniem postu.
                      Ile będzie wart już napisałem.
                      • edek40 Re: symulacja remontów 23.03.15, 15:49
                        > Ile będzie wart już napisałem.

Historia oceni.

Probuje sobie przypomniec kiedy ostatni raz nie moglem uzyc stwierdzienia: "mialo byc lepiej, a wyszlo jak zwykle"?
                        • samspade Re: symulacja remontów 23.03.15, 15:51
                          edek40 napisał:

> > Ile będzie wart już napisałem.
                          >
                          > Historia oceni.

Ja czekam z oceną jak to będzie działać. Bo nie wiem wcześniej.
                          • edek40 Re: symulacja remontów 23.03.15, 16:01
                            > Ja czekam z oceną jak to będzie działać. Bo nie wiem wcześniej.

Podziwiam poklady dobrej woli.

Ja juz nie mam.
            • samspade Re: symulacja remontów 23.03.15, 13:16
              W czesci wypowiedzi, ktorej nie zacytowales okreslilem ile warte sa takie "wnioskowania".
              Co potwierdzasz swoim wpisem.
              • samspade Re: symulacja remontów 23.03.15, 13:21
                Wujowa strona gazety juz chyba gorzej nie moze dzialac.
        • bimota Re: symulacja remontów 23.03.15, 11:11
          TAK, TAK... BYDLEM TRZEBA KIEROWAC. NIE MOZE BYC TAK, BY BYDLE SOBIE JEZDZILO SAMOPAS GDZIE CHCE I JAK CHCE... TO JEST ROZWOJ !
    • rapid130 Uderzę pana prezydenta w splot słoneczny 20.03.15, 16:07
      Pomysł mógł być inspirowany przez (Nie)rząd Dróg Miejskich.
      Boss tej firmy twierdzi, że kierowcy nie narzekają na korki. Tymczasem Poznań był niedawno numerem 3 w Polsce, pod względem powolności jazdy.

Zdarzają się takie perły organizacji ruchu, jak sygnalizacja świetlna pozwalająca pokonać 200 metrów w 9 minut. Nie wiem jaki miała w tym plan, bo sąsiednie skrzyżowania były prawie puste, w porównaniu do godzin szczytu.

Od wielu miesięcy wożę starą, poczciwą ciotkę na zabiegi i badania w klinice onkologii na Garbarach. Ścisłe centrum. Powinienem się spowiadać z kur*, które wysyłam w kabinie (ale to już w samotności!) pokonując poznańskie ulice. Znajdziecie na nich dziury z kilku poprzednich zim. Cóż, Poznań spłaca kredyty za modernizację stadionu na Euro2012 i "Zamek Gargamela" (replikę historycznego zamku króla Przemysła, ale taką jeno duchową, bo oderwaną od architektury XIII w.).

Używając zbiorkomu musiałbym pomnożyć samochodowy wynik 60-100 minut (od drzwi ciotki do drzwi kliniki) 2-2,5x. Tylko trochę ciężko byłoby tłumaczyć współpasażerom pociągu / autobusu, czemu starsza pani ma mdłości i wymioty (po chemioterapii).
    • bimota Re: symulacja remontów 28.03.15, 21:16
      epoznan.pl/news-news-56655-NIE_dla_likwidacji_Toru_Poznan

CO TYDZIEN TO LEPSZY POMYSL... TAK SIE KONCZY GLOSOWANIE NA "LEPSZE ZLO"...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka