Gość: jajaki IP: *.plwaw.energis.pl 19.04.06, 08:13 Zalecane czy raczej może powodować problemy? Ja staram się redukować biegi przed skrzyżowaniem, jeżeli to możliwe oczywiście. Jak wy robicie? Co zalecacie? Czy rodzaj silnika może mieć znaczenie ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: ajataki Re: Hamowanie silnikiem IP: *.52.jawnet.pl 19.04.06, 16:50 Wlasnie tego nie wiem, ale ciesze sie, ze zapodales taki temat, bo tez bym sie chcial w koncu dowiedziec. Ja mam taka technike, ze dojezdzajac np. do swiatel czy innego miejsca gdzie mam sie zatrzymac hamuje noznym do momentu uzyskania bardzo niskich obrotow, wrzucam luz i do konca wytracam predkosc noznym. Nie wiem czy to dobrze, tak sie nauczylem. Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
gall.anonim Re: Hamowanie silnikiem 20.04.06, 22:07 czy zalecane? tak. po 1 w przypadku kiedy będziesz musiał dodać gazu np. żeby ominąć toczącą się piłkę pod twoje koła zrobisz to sprawniej i szybciej, po 2 jeśli masz silnik na wtrysku oszczędzasz paliwo. rodzaj silnika ma znaczenie, ja w swoim dieslu wytracając predkość na 4 biegu schodze trochę poniżej 1000 obr/min bez żadnych objawów szarpania w benzyniaku to nie do pomyślenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nowy Re: Hamowanie silnikiem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.04.06, 06:19 No właśnie - czy to zdrowe dla silnika(diesel)gdy w czasie hamowania silnikiem podskakują obroty do 3,5 i > . Odpowiedz Link Zgłoś
gall.anonim Re: Hamowanie silnikiem 22.04.06, 12:58 nie wiem jak ty hamujesz silnikiem skoro ci obroty rosną nawet jeśli musisz redukować żeby płynnie zwalniać (nie wiem dlaczego wpisałeś w nawiasie że chodzi o silnik diesla skoro w takim samochodzie nie trzeba nawet redukować) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dr Re: Hamowanie silnikiem IP: *.broker.com.pl 22.04.06, 18:03 Zawsze schodze biegami po kolei A przy intensywnym hamowaniu redukuje "na odcięcie" - czyli przy 4000 obr/min zrzucam już na niższy bieg - odcięcie przy 5250 obr/min Odpowiedz Link Zgłoś