Dodaj do ulubionych

nagrywanie piratów

19.09.06, 20:14
ostatnio się namnożyło różnej maści "drogówek" i innych "piratów", gdzie
dzielnie występuje pan z kamerą współpracujący z policją, filmujący moje
dokonania jako łamiącego przepisy i będącego karanym przez surowego
policjanta.
i wszystko fajnie do momentu kiedy pojawia sie problemik:
- a może ja nie zyczę sobie być gwiazdą ekranu...
- a moze mam charakterystyczne auto i natychmiast zostanę zidentyfikowany
przez sąsiadów i co gorsza szykanowany...
- a czy ja mam prawo rejestrować policję podczas służby ?

nie znam się na prawie, tym bardziej na jego kruczkach i moze znajdzie się
ktoś kto będzie mógł odpowiedzieć...mogą mnie nagrywać czy nie ?

a jesli nie to co zrobić jeśli operator tv nalega ? co w tej sytuacjo
powienien zorbic policjant ?

z góry dziekuje za opinie...
Obserwuj wątek
    • Gość: tony Re: nagrywanie piratów IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.09.06, 21:22
      nie sprawdzone osobiście :-)
      ale nie wolno ci sie przedstawic ,jak sie przedstawisz to jest to niby dowód na
      to ze wyraziles zgode na filmowanie lub foty,ale jak dane poda dziennikarzom
      policja to nie udowodnisz tego raczej :-(
      no i oczywiście stanowczo żadaz aby Cie nie nagrywano
      hm..
      ale praktyka pokazuje ze dostaniesz cienki ,uciekajacy czarny pasek na oczka i
      tyle
      ewentualanie zamglony teoretycznie w miejscu Twojej glowy obraz ,no cóz często
      nie nadąża to zamglenie za twoimi ruchami na ekranie
    • Gość: Anonim znowu ohyda polaków... IP: *.acn.waw.pl 19.09.06, 21:41
      A może lepiej jeździć zgodnie z przepisami??
      • marek7302 Re: znowu ohyda polaków... 19.09.06, 21:43
        oczywiscie, ze lepiej jezdzic zgodnie z przepisami, ale to nie o tym mowa w tym
        wątku...

równie dobrze jest zabierac głos na temat....

pzdrw.
        • Gość: sakhal Re: znowu ohyda polaków... IP: *.lodz.dialog.net.pl 19.09.06, 22:23
          Wydaje mi sie ze musialbys udowodnic w sadzie ze zamalowanie twojej twrzy i
          tablic rejestracyjnych nie jest wystarczajace do ukrycia twojej osoby przed
          publika, a z tym pewnie byloby juz ciezko, no chyba ze masz Veyrona czy Enzo ;)
          • marek7302 Re: znowu ohyda polaków... 20.09.06, 09:55
            dzieki za opinie, ale czy ma ktos konkretne doswiadczenia ? jak sie
            przedstawia w swietle prawa filmowanie prywatnej osoby ? czy ja moge filmowac
            dowolnego osobnika na ulicy, na chodniku, w parku czy w sklepie i potem to
            publikowac (maskujac twarz i znieksztalcajac glos) ?

a bugatti to chcialbym miec, aczkolwiek w srodowisku sasiadow nawet astra moze
            byc wystarczajaca do identyfikacji...

poza tym tu idzie o zasadę...moga czy nie ???

moze niedlugo bedzie program "sypialnia" ;-)))
            • Gość: fragi Re: znowu ohyda polaków... IP: *.zebyd.com.pl 20.09.06, 15:36
              Co Ty taki tajemniczy jesteś ? Doklej sobie wąsy jak chcesz żeby cię nikt nie
              widział. Oczywiście, że możesz filmować każdego. Jak sobie wyobrażasz
              jakikolwiek reportaż z koncertu, meczu czy z plaży ? Reporter pyta z osobna
              każdego z setek czy tysięcy ludzi czy może go sfilmować ?
              • Gość: jagrys Re: znowu ohyda polaków... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.09.06, 20:30
                Gość portalu: fragi napisał(a):

> Co Ty taki tajemniczy jesteś ? Doklej sobie wąsy jak chcesz żeby cię nikt nie
                > widział. Oczywiście, że możesz filmować każdego. Jak sobie wyobrażasz
                > jakikolwiek reportaż z koncertu, meczu czy z plaży ? Reporter pyta z osobna
                > każdego z setek czy tysięcy ludzi czy może go sfilmować ?

I tu się mylisz. Nie potrzebna jest zgoda, jeżeli: zdjęcie/film powstał na
                imprezie/wydażeniu publicznym i masowym, oraz gdy "bohater" nie jest głównym
                tematem zdjęcia. Przy programach "drogowych" veto kierowcy nie pozwala na
                ujawnienie twarzy, oraz znaków szczególnych (pokażą Twój tatuaż i idziesz do
                sądu), oczywiście dot. to również tablic rejestracyjnych. Jeżeli widać te
                charakterystyczne elementy, a zainteresowany nie wyraził zgody na wykorzystanie
                swojego wizerunku,to TV ma sprawę przegraną. Jeżeli twarz, nr i inne
                charakterystyczne elementy (również głos) są dostatecznie zniekształcone, to
                legalnie mogą to wykorzystać. Trochę się tym interesuję, bo robię i wykorzystuję
                fotografie.
            • Gość: sakhal Re: znowu ohyda polaków... IP: *.lodz.dialog.net.pl 20.09.06, 20:33
              Przebywajac w miejscu publicznym (ktorym jest droga) musisz liczyc sie z
              mozliwoscia sfotografowania/sfilmowania, choc oczywiscie bez zgody, twoja osoba
              nie moze byc upubliczniona.

> aczkolwiek w srodowisku sasiadow nawet astra moze
              > byc wystarczajaca do identyfikacji...

Coz, widocznie wedlug ustawodawcy, to juz twoj problem ;)
            • Gość: Kokeeno Re: znowu ohyda polaków... IP: *.crowley.pl 21.09.06, 16:43
              Znajomego przyłapali panowie policjanci (słusznie zresztą) jak przekraczał
              prędkość w terenie zabudowanym. Oprócz nich siedzieli panowie z telewizji
              nagrywając piratów. Kumpel rzucił im tylko: "Ja wyemitujecie ten materiał bez
              mojej zgody, to macie proces murowany". Nie wyemitowali.
    • agnieszka_z-d Re: nagrywanie piratów 28.09.06, 22:10
      Ale wiecie co... Moim zdaniem program "Pirat" jest momentami debilny. Bo jak
      ktoś jedzie np. Marymoncką 80 km/h, a oni na to "ojej, ale pirat, ale pędzi -
      chyba nienormalny jakiś" - to nie wiem czy się śmiać czy płakać. Albo typ
      jechał 100 km/h po Trasie Toruńskiej. Plizzzz.... Nie róbcie scen. Jakby jechał
      150, 190, ale setką??
      • marek7302 Re: nagrywanie piratów 29.09.06, 10:19
        a treść tych komentarzy to juz zupełnie inna historia...

nie uważam się za przewrażliwionego na swoim punkcie, ale czasami przekraczają
        granice dobrego smaku

najlepsze byłyby neutralne relacje w stylu wykroczenie + mandacik + punkciki +
        uzasadnienie czemu tak a nie inaczej, ale kto by to wtedy ogladał...
    • Gość: tomekatomek Re: nagrywanie piratów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.09.06, 11:36
      Wyjeżdżając na drogę publiczną - tracisz prywatność.
      To co na niej robisz nie jest obojętne - każdy uczestnik ruchu Cię obserwuje i
      szufladkuje po zachowaniach do odpowiednich kategorii i dopiero wtedy może
      podejmować decyzje o swoim możliwym postępowaniu.
      Tak więc nagrywanie i pokazywanie zachowań kierowców stanowi bardzo dobrą
      szkołę dla innych.
      Powinny być wyraźnie określone czyny przestępcze w ruchu drogowym i w takich
      przypadkach żadnej anonimości.
      pozdr
      • marek7302 Re: nagrywanie piratów 29.09.06, 15:58
        wszystko pięknie, ale ja miałem na myśli nienajwyższych lotów, ironiczne
        komentarze...

w odróżnieniu od fachowej, neutralnej oceny czynu przestępczego i uzasadnienia
        takiej a nie innej kary za ten czyn...

np uzasadnienie wysokosci mandatu/punktów, od czego to zalezy w danym
        przypadku, dlaczego dolna granica widelek, itp...podane przez fachowca od ruchu
        drogowego, a nie publiczne oceny pana z tv pod hasłem "...ale wariat, albo
        nienormalny"

chciałbyś być tak publicznie nazwany przy okazji zlamania przepisow ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka