Dodaj do ulubionych

jak sobie radzic z zaparowanymi szybami

IP: *.aster.pl 07.11.06, 18:51
jestem początkującym kierowca, autko mam dość porządnie wyposażone (wspomnę
tu o klimie, bo może miec znaczenie w tym wypadku). Problem z którym się dość
często zmagam to zaparowana szyba przednia. Manipuluję klimą, nawiewami,
rozhermetyzowuję autko itp. ale, mam wrażenie, ze efekty są raczej
przypadkowe. Mam więc pytanie do wtajemniczonych, jak postępować, by szyby
nie zaparowywały i jak postąpić, jeśli już zaparują, by błyskawicznie stały
sie przejrzyste.
pzdr
Obserwuj wątek
    • misiania Re: jak sobie radzic z zaparowanymi szybami 07.11.06, 18:55
      o, a u mnie włączenie klimy pomaga, para z szyb znika bardzo szybko.
      • Gość: kaz Re: jak sobie radzic z zaparowanymi szybami IP: *.toya.net.pl 07.11.06, 19:01
        • Gość: kaz Re: jak sobie radzic z zaparowanymi szybami IP: *.toya.net.pl 07.11.06, 19:04
          Dobry sposób to sciereczkę posmarować lekko szamponem i wycierać szybę.
          podrawiam.kaz.
      • Gość: Kokeeno Re: jak sobie radzic z zaparowanymi szybami IP: 80.54.202.* 07.11.06, 19:39
        Ale warto nie zapominać o wcześniejszym ustawieniu nawiewu na przednią szybę (zamiast grzać mokre dywaniki ;o)
    • wojtek33 Re: jak sobie radzic z zaparowanymi szybami 07.11.06, 20:01
      Włączona klimatyzacja, czysty filtr przeciwpyłkowy, obieg powietrza z zewnątrz i
      możliwość jego ujścia, zwykle przez bagażnik i nie ma siły, żeby zaparowywały.
      Jeśli to nie pomaga to warsztat albo masz opla astrę ;-)
    • dorianne.gray Re: jak sobie radzic z zaparowanymi szybami 07.11.06, 23:27
      jak postąpić, jeśli już zaparują, by błyskawicznie stały
      > sie przejrzyste.

Mam niezawodną metodę, zawsze działa: biorę do ręki gąbkę z irchą i wycieram
      szybę, jest przejrzysta w kilka sekund. No, ale ja nie mam klimy... ;)))))
    • 1realista Re: jak sobie radzic z zaparowanymi szybami 08.11.06, 09:58
      Ja jeszcze jak jest zimny lub wilgotny dzień a silnik jeszcze zimny ustawiam tak nawiewy aby 85% powietrza szło na przednią szybę a pozostałe puszczam przez główne nawiewy ( te na kabinę) z tym że ustwiam je maksymalnie do góry aby powietrze utworzyło coś w rodzaju ściany powietrznej z nieco cieplejszego powietrza( początkowo oczywiście zimnego). Wtedy jak człowiek wydycha parę to nie dochodzi ona do szyby tylko jest wyłapywana przez tą kurtynę powietrzną. Sprawdzone - działa.
      No i przeważnie podczas deszczu włączam na kilka minut ogrzewanie na przednią szybę.
    • Gość: gosc Re: jak sobie radzic z zaparowanymi szybami IP: *.acn.waw.pl 08.11.06, 11:36
      Witam,
      Takze jestem poczatkujacym kierowca i tez zastanawiam sie co jest najlepsze na
      zaparowana szybe. Samochod z kilmatyzacja. Prosze napiszcie jeszcze czy to
      powietrze puszczone na przednia szybe ma byc zimne, by nie bylo zbytniej
      roznicy miedzy wnetrzem samochodu a otoczeniem zewnetrznym, czy cieple by
      wlasnie wygrzac ta szybe.
      z gory dziekujeza odpowiedz
      pozdrawiam,
      • staruch5 Re: jak sobie radzic z zaparowanymi szybami 09.11.06, 01:29
        klima nie jest wszechmogaca! Gdy temperatura spada w okolice 5C o klimie trzeba
        zapomniec. Wtedy pozostaje tylko nawiew na szybe. Gdy powietrze jest jeszcze
        zimne w nawiewie no to moze byc problem. i wtedy mozna gabeczka, ale powinna
        byc nieskazitelnie czysta, bo jak nie, to tylko sie spaprze szybe, co potem
        swietnie widac noca. Przeszkadza, jak cholera.
        • Gość: gosc Re: jak sobie radzic z zaparowanymi szybami IP: *.acn.waw.pl 09.11.06, 19:31
          czyli, lopatologicznie, dmuchamy na szybe cieplym powietrzem.

dziekuje, pozdrawiam
          • Gość: FRAGI Re: jak sobie radzic z zaparowanymi szybami IP: *.zebyd.com.pl 11.11.06, 07:42
            Ciepłym i SUCHYM. Włączenie klimatyzacji powoduje ochłodzenie powietrza
            zewnętrznego i skroplenie się wody zawartej w powietrzu na parowniku
            klimatyzacji a następnie podgrzaniu go przez ogrzewanie auta. W temperaturach na
            zewnątrz niższych powietrze nie zawiera tyle wilgoci i wystarczy samo ogrzanie
            go. Nawiew powietrza ciepłego ale wilgotnego nic nie daje. Kazdy może się o tym
            przekonać wychodząc spod prysznica - mimo że powietrze jest ciepłe to i tak
            lustro zaparowuje.
      • drinexile Re: jak sobie radzic z zaparowanymi szybami 12.11.06, 16:10
        W moich samochodach w chwili włączenia nawiewu na przednią szybę i to
        niezależnie od ustawień temperatury, zawsze uruchamia się kompresor
        klimatyzacji, szyba odparowuje zawsze bardzo szybko. Sprawdź w instrukcji
        użytkownika, powinno być napisane jak jest to rozwiązane w Twoim samochodzie.
    • robertrobert1 Re: jak sobie radzic z zaparowanymi szybami 12.11.06, 11:00
      Wyjmij szybe to nie bedzie ci juz nigdy zaparowywac.
    • mejson.e Ogrzać szybę 12.11.06, 13:35
      Para skrapla się na zimnych powierzchniach, więc musimy jak najszybciej ogrzać
      szybę.
      Zanim się rozgrzeje od nawiewu początkowo zimnego, niech przynajmniej będzie
      chroniona przed wigotnym powietrzem z naszych płuc i z wigotnej odzieży - trzeba
      skierować na szybe silny strumień powietrza, pamiętajac o wyłączeniu obiegu
      zamkniętego i umożliwienie dostępu świeżego powietrza z zewnątrz. Można też
      dodatkowo uchylić boczną szybę.

Wbrew pozorom, włączenie klimy i skierowanie nawiewu na szybę pomaga nawet przy
      zimnym nawiewie.

Poza tym silnik szybciej się nagrzeje pod obciążeniem - włączona klimatyzacja,
      ogrzewanie tylnej szyby i światła. Najlepiej też ruszyć jak najszybciej.
      Wtedy szybko mamy ciepłe powietrze z nagrzewnicy.

W lecie zimny strumień powietrza schłodzonego klimatyzacją skierowany na szyby,
      potrafi zaparować szybę z ... zewnątrz.

Pozdrawiam,
      Mejson
      --
      Automobil
      Forum pozytywnie zakręconych automaniaków.
    • Gość: Jurek Re: jak sobie radzic z zaparowanymi szybami IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.11.06, 18:54
      Zacznij od wymiany filtra przeciwpyłkowego.
      • radiomis Re: jak sobie radzic z zaparowanymi szybami 14.11.06, 20:58
        pomijajac nagrzewnice elektryczna, zamiast czekac az sie nagrzeje, wystarczy
        wlaczyc klimatyzacje. Klima WYSUSZA powietrze. Nie tylko chlodzi :)
        Wymienic filtr powietrza nawiewu, szybe przetrzec (ZAPAROWANA) papierowym
        recznikiem i wlaczac klime. Wysuszy. Po to jest

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka