Dodaj do ulubionych

zimowe opony latem

IP: *.centertel.pl 10.04.07, 14:11
Mam kilkuletnie opony zimowe, które postanowiłem "wytrzeć" do reszty przez
lato, a jesienią kupić nowe zimowe. Znajomy postraszył mnie, że jazda na
zimówkach w lecie jest niebezpieczna, bo przy wysokich temperaturach łatwo
pękają. Prawda to?
Obserwuj wątek
    • Gość: olaf Re: zimowe opony latem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.04.07, 16:01
      Zimowe opony w lecie szybciej się zuzywają, nagrzewają, są bbaarrddzzoo
      śliskie na mokrej nawierzchni, piszczą (łatwo wpadając w poslizg) przy
      ruszaniu, zbierają z drogi wszystkie szkło, gwoździe;
      Zagrożeń więcej niż pożytku.
      pozdr
      • ktbb Re: zimowe opony latem 11.04.07, 17:37
        > Zimowe opony w lecie szybciej się zuzywają, nagrzewają, są bbaarrddzzoo
        > śliskie na mokrej nawierzchni, piszczą (łatwo wpadając w poslizg) przy
        Nie do końca prawda dla kazdych opon. Oceniając w jednym z aut na mokrym
        zimówki i nówki pirelli 6000 mam pewność że zimówki są lepsze.
        Ale ja zawsze kupuję zimówki dobre na wodzie (moze nie wiesz, ze takie są), bo
        nasze zimy średnio to raczej woda na jezdni niż śnieg. A jak są super trudne
        warunki to i tak dopiero łańcuchy powodują, ze można jechac.
    • Gość: akodo ja jeździłem całe lato IP: *.chello.pl 10.04.07, 18:05
      W zeszłym roku przed latem kupiłem auto na zimowych oponach ale zniszczonych na
      tyle iż uznałem że je "wyjeżdżę" a na zimę kupię nowe - tak tez zrobiłem.

Temperatury w lecie były dość wysokie, objechałem na nich nawet w wakacje do
      Czarnogóry gdzie temperatura była sporo powyżej 30stopni i nie miałem żadnych
      problemów. Podobnie w deszczu, też nigdy nie wpadłem w poślizg ani nie miałem
      żadnej nieprzyjemnej sytuacji. Jeździłem na nich dość szybko - nawet patrząc z
      perspektywy czasu za szybko ale na szczęscie nic się nie stało.

Na zimę kupiłem nowe opony, teraz na lato również kupiłem nowe bo jednak wolę
      nie ryzykować, co do opon wolę mieć pewność że zapewniłem sobie maksymalne
      bezpieczeństwo na jakie mnie stać.

Tak naprawdę to może miałem dużo szczęścia i nie wiadomo jak taka opona
      zachowała by się w sytuacji krytycznej gdy np. musiał bym wyhamować ze 150/h do
      0... Może zabraknąć kilka metrów - nie warto ryzykować jeśli tylko możesz kupić
      nowe, chyba że jeździsz naprawdę niewiele i z niewielkimi prędkościami.
    • Gość: JS Re: zimowe opony latem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.04.07, 20:37
      przy wysokich temperaturach to łatwo pękają gumki jak za mocno trzesz. latem
      zimówki oprócz tego że piszczą mają bardzo dobrą przyczepność
      • Gość: qqryq Re: zimowe opony latem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.04.07, 17:15
        obecnie BMW 540 , przod letnie, tyl zimowki , napoed oczywiscie na tyl , powod
        ten sam , chce te zimowki zacharatac na smierc

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka