Dodaj do ulubionych

GPS Becker?

IP: 213.17.140.* 26.06.07, 14:08
oboje z zona jedzimy swoimi samochodami (nie zawsze razem) po kraju oraz
osciennych... Nie mamy wiekszych problemow ani z tzw orientacja w terenie ani
ze znajomoscia map. Jesli potrzebujemy to przed trasa robimy wydruk z
jakiegos routera i bezproblemowo dojezdzamy do celu.
Ale coz, zona zachorowala na GPS i to Beckera ktory widziala w samochodzie
sluzbowym. W dodatku Becker ujal ja estetyka urzadzenia.
Na innych forach czytalem pare bardzo niepochlebnych opinii nt tego
urzadzenia. Byly prawdziwe? Jak to jest naprawde z Beckerami? Wiem ze sa
rozne modele ale wole zapytac ogolnikowo...
Obserwuj wątek
    • Gość: klu Re: GPS Becker? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.06.07, 18:20
      Jest to marka koncernu Harman-Kardon.Chyba sie nie myle ,że robią też
      dobry ,sprzęt grający .Podobno mogą sie w tym sprzęcie pojawiać problemy
      związane z dokładnością mapy Polski.Warszawa i okolice działa OK.
      Ja przerabiam właśnie temat gps i mój wybór padł zdecydowanie na Blaupunkta.
      • Gość: ktos Re: GPS Becker? IP: 213.17.140.* 27.06.07, 09:04
        przygoda-lekcja: Jestesm w pewnym ASO 80 km ode mnie... Jak w ASO zazwyczaj...
        praca wre, wszyscy spoceni z wysilku i szybkosci... Nudze sie wiec dla zabicia
        czasu zaczynam przeszakadzac pracownikom pytajac o rozne "dziwne rzeczy". Zeby
        sie pozbyc klienta z trudnym zestawem pytan skierowywuja do mnie speca od GPS-
        ow, ponoc nr 1 w regionie. Zadaje pytanka... pan sie wyraznie wije... w koncu
        chce mnie olsnic wyswietlaczem, grafika... dumny prezentuje jeden z model... za
        ok 2000 pln. Zada podania przykladowej trasy. Podaje trase dojazdu z ASO do
        mnie a mieszkam w miejscowosci 60 tys - sensownych drog dojazdu: szt 1.
        Zgroza... mojej miejscowosci nie ma na mapie... ;) ok, ale jest tez sprzet za
        3000 pln (jezdze sredniej klasy autem wiec pewnie mnie nnie stac ale...) -
        niestety i tutaj mapa zawodzi... hmmm do 3 razy sztuka... w sprzecie za 2,5 tys
        MUSI BYC! To opinia speca... jakze rozna iod rzeczywistosci ;) Ech...
        Dlatego cenie rady i dobra wole osob z duzych miast ale bardziej cieszyly by
        mnie glosy tych z mniejszych miejscowosc... Pozdrawiam :)
        • maruda.r Re: GPS Becker? 28.06.07, 03:22
          Gość portalu: ktos napisał(a):

Podaje trase dojazdu z ASO do
          > mnie a mieszkam w miejscowosci 60 tys - sensownych drog dojazdu: szt 1.
          > Zgroza... mojej miejscowosci nie ma na mapie... ;) ok, ale jest tez sprzet za
          > 3000 pln (jezdze sredniej klasy autem wiec pewnie mnie nnie stac ale...) -
          > niestety i tutaj mapa zawodzi... hmmm do 3 razy sztuka

Problem jest w zainstalowanej mapie, a nie w sprzęcie. Chcesz jeździć po Polsce,
          to musisz mieć któryś z polskich produktów. Możesz się zmieścić w cenie 1500 pln.

• Gość: ktos Re: GPS Becker? IP: 213.17.140.* 28.06.07, 07:59
            chyba niezupelnie skoro czytuje tu i owdzie ze jeden sprzet np gubi sie w
            gorach, tunelach oraz nawet w mniej uciazliwych warunkach nagminnie a inny
            rzadko. Co innego brak danych na mapie a co innego nieumiejetnosc wlasnej
            lokalizacji a moze sie myle?
            • maruda.r Re: GPS Becker? 28.06.07, 18:18

> chyba niezupelnie skoro czytuje tu i owdzie ze jeden sprzet np gubi sie w
              > gorach, tunelach oraz nawet w mniej uciazliwych warunkach nagminnie a inny
              > rzadko. Co innego brak danych na mapie a co innego nieumiejetnosc wlasnej
              > lokalizacji a moze sie myle?

Najpierw piszesz o mapie, a teraz argumentujesz systemem GPS. Bądź konsekwentny,
              bo to dwie różne rzeczy, choć występują w jednym opakowaniu.

GPS ma pomagać, a nie zastępować. Jego naturalną cechą jest to, że nie działa w
              pomieszczeniach, tunelach oraz działa licho wśród wysokiej zabudowy. Wtedy
              działa system przewidujący pozycję. Są fora dedykowane systemom nawigacyjnym, na
              których spora część zachwala to co kupiła, ale i tak dochodzi do porozumienia w
              następujących kwestiach:
              - dla Polski wciąż najlepsze są produkty polskie
              - nie warto kupować zintegrowanych systemów ze względu na brak możliwości
              aktualizacji lub wgrania innego oprogramowania
              - systemy przenośne biją na głowę systemy wbudowane w samochodach ze względu na
              sposób aktualizacji map oraz możliwość planowania tras w domu
              - przed wyborem systemu warto zastanowić się nad sposobem, w jaki producent
              aktualizuje i rozprowadza mapy oraz wsparciem technicznym
              - palmtop to jeden produkt,zainstalowana na nim mapa to drugi, a w przypadku
              zewnętrznego odbiornika GPS - trzeci.

• Gość: ktos Re: GPS Becker? IP: *.eranet.pl 28.06.07, 21:50
                dziekuje. Masz racje, nie zrozumielismy sie - traktuje wszystkie skladowe GPS
                czyli hardware + software jako calosc i stad czasem niekonsekwentnie stosuje
                nazwe GPS majac w zasadzie na mysli tylko jedna z nich.
                Widze ze znasz temat - ja nie, stad nieco sie gubie i pytam proszac o rade.
                Palmtop kojarzy mi sie z urzadzeniem malym i malo czytelnym podczas
                koncentrowania sie na drodze. Dodam ze musze sie koncentrowac bardziej bo nosze
                okulary. Chodzi mi o urzadzonko przenosne abysmy na zmiane z zona mogli zen
                korzystac. Czy takie przenosne to wlasnie palmtop czy tez sa inne przenosne nie
                bedace palmtopami? Bo rozumiem ze przez system zintegrowany rozumiane jest cos
                na stale zabudowanego w aucie (jak radio)? No a pytanie ostatnie na ktore nie
                umnialem znalezc na zadnym forum, odpowiedzi w miare jednoznacznej jakie
                urzadzenie (marka, model) polecalbys aby spelnialo funkcje:
                1. bylo przenosne
                2. bylo skuteczne w PL, CS oraz D
                3. dawalo mozliwosc aktualizacji mapy
                4. bylo bezawaryjne
                5. mialo duzy ekran, ostrzegalo o korkach (moze nawet radarach) oczywiscie
                takze glosem
                6. bylo eleganckie
                Nie mam mozliwosci sprawdzenia jakiegokolwiek modelu w praktyce ani u siebi ani
                u znajomych stad tez owo poczatkowe zauroczenie zony Beckerem - byl pierwszy,
                skuteczny i bardzo ladny :)
                Pzdr.
                • Gość: Salmon Re: GPS Becker? IP: *.crowley.pl 29.06.07, 10:07
                  drogi ktosiu... a wiec po kolei.

>Bo rozumiem ze przez system zintegrowany rozumiane jest cos
                  > na stale zabudowanego w aucie (jak radio)?
                  RACZEJ NIE o to chodzi. owszem, sa taki systemy juz wbudowane w auta, ale to
                  raczej robi sie chyba w fabryce i kosztuje to ok 8000 zł dodatkowo.
                  Ale mozna kupic specjalny odbiornik GPS dedykowany do konkretnej mapy. taki
                  obiornik ma na swojej obudowie czesto nawet logo jakim posluguje sie mapa. np
                  TomTom - kupujesz odbiornik z zainstalowana juz mapa i przyklejasz do szyby w
                  samochodzie - takie rozwiaznie ma wade bo jesli w TomTomie jakies male miasto
                  nie bedzie uwzglednione to lipa.
                  Albo kupujesz palmtopa i ladujesz tam takie programy nawigacyjne jakie chcesz.
                  Mozez zmiec nawet 5 programow zainstalowanych (jesli cie stac na kupienie tylu
                  oryginalow;)

Ad1: przenosne czyli ja polecam palmtopa. wiecej o palmtopach (w skrocie PDA)
                  przeczytasz na www.pdaclub.pl
                  Ad2: to zależy jaka mape zainstalujesz. ja polecam IGO 2006. ale jest wiele
                  innych również dokładnych. np. wspomniany TomTom, najnowsza wersja to chyba 6
                  Ad3: hmm.. autualizacje nigdy nie sa problemem. o to sie nie martw. jak juz
                  kupisz to co sobie wymyslisz to bedziesz wiedzial jak to uaktualnic.
                  Ad4: ..... nikt ci nie da gwarancji. jesli chodzi o PDA to podobno siemensy sa
                  bezawaryjne.
                  Ad5: ekran to 3,5", jesli chcesz wiekszy, np 4 cale to trzeba wylozyc juz duzo
                  wiecej kasy. urzadzenie o przekatnej 7 cali kosztuja ok 3000 zl. no i jest duzo
                  mniej przenosne. o radarach ostrzega np AutoMapa. dziala to w ten sposob, ze
                  instalujesz AutoMape. Ze strony poi.mobilne.net/ sciagasz plik, w ktorym
                  sa wspolrzedne fotoradarow, itp. korzystajac z instrukcji zamieszczonej na tej
                  stronie umieszczasz ten plik na karcie pamieci, na ktorej zainstalowales
                  AutoMape. i tyle.
                  Ad6: hehe, i co mam tu napisac? Siemens n560? :) ten punkt jest chyba najmniej
                  wazny. lepiej dojechac do celu korzystjac z niepozornego urzadzenia, niz
                  bladzic i krecic, ale patrzec na designerskie cudenko w ktorym masz tylko mape
                  beckera.
                  • Gość: ktos Re: GPS Becker? IP: 213.17.140.* 29.06.07, 12:11
                    wielkie dzieki!
                  • Gość: Kokeeno Re: GPS Becker? IP: 80.54.202.* 30.06.07, 09:01
                    Jedna mała uwaga: duży ekran bardziej przeszkadza niż pomaga. W 99% przypadków wystarczą instrukcje głosowe wydawane przez urządzenie (każde zerknięcie na ekran to chwila potrzebna na akomodację oka do patrzenia na odbiornik, zastanowienie się: "gdzie ja jestem i dokąd podążam" i to samo w drugą stronę).

Co do GPSa: polecam palmtopy pracujące pod kontrolą windows mobile (większa dostępność różnych programów i map) plus OSOBNY odbiornik GPS. Palmtopy z wbudowanym odbiornikiem (jeśli nie zainstalujesz osobnej anteny) mają tą wadę, iż trzeba je umieszczać na szybie przedniej, co nie zawsze jest najwygodniejszym rozwiązaniem, a osobny odbiornik umieścisz tam, gdzie będzie najlepiej odbierał sygnał z satelit, a pda tam, gdzie Ci najwygodniej.
                    • Gość: ktos Re: GPS Becker? IP: *.eranet.pl 30.06.07, 18:32
                      ok, z tym ekranem to racja ale ja i tak bym nie zerkal nagminnie tylko pasazer
                      (ka).
                      Mam jednakze pytanie... moze zabrzmi kretynsko ale coz... Czy funkcja
                      glosnomowiaca a wydawanie instrukcji glosem to to samo?
                      Pytam po przegladnieciu pewnego forum w temacie MIO P550 - ponoc to sprzet
                      bardzo dobry ale nie ma funkcji glosnomowiacej (?).
                      Z kolei znajomy (taxi driver) twierdzi ze ten sprzet wydaje polecenia takze
                      glosem. Nabiera mnie? Niestety nie sprawdze bo dziela nas setki km.
                      Pzdr.
                      • maruda.r Re: GPS Becker? 30.06.07, 21:59

> ok, z tym ekranem to racja ale ja i tak bym nie zerkal nagminnie tylko pasazer
                        > (ka).
                        > Mam jednakze pytanie... moze zabrzmi kretynsko ale coz... Czy funkcja
                        > glosnomowiaca a wydawanie instrukcji glosem to to samo?

Szczerze mówiąc, to trudno do tego, co autor ma na myśli, ale generalnie
                        wydawanie instrukcji głosem to funkcja znana z komórek. Włączasz przycisk,
                        podajesz głośno hasło i telefon dzwoni do Marysi. Głośnomówiący to nie
                        wymagający słuchawek i skojarzony z programem nawigacyjnym: u mnie urządzenie
                        mówi sympatycznym głosem Hołowczyca "za dwieście metrów skręć w prawo". I to
                        mówi na tyle wyraźnie, że nie przeszkadza muzyka.

Wbudowany vs. przenośny GPS, o którym wspomina 'kokeeno'.
                        Wbudowany: zazwyczaj bardziej poręczny, nie potrzebuje dodatkowej wtyczki do
                        zasilania, można go zabrać na grzyby i w góry bez plątaniny kabli. Mniejszy
                        problem konfiguracyjny. Przeszkadzają mu metalizowane szyby (np. C5). Jeżeli
                        staniesz w drodze na kawkę i zbierzesz urządzenie ze sobą (by jakiś głupek nie
                        rozbił szyby młotkiem), to jest spora szansa, że będziesz musiał jeszcze raz
                        odczekać, aż urządzenie chwyci sygnał odpowiedniej liczby satelitów, a czasami
                        nawet będziesz musiał zresetować urządzenie.

Oddzielny odbiornik GPS najlepiej przymocować na stałe i zorganizować dla niego
                        osobne zasilanie. Bierze niewiele i wciąż utrzymuje kontakt z satelitami.
                        Czasami trzeba go wspomóc antenką (wspomniana szyba). Jeżeli tak, to najlepiej
                        wrzucić go schowka i o nim zapomnieć.

Z tego co piszesz, wynika, że masz niewielkie doświadczenie z PDA. Wybierz
                        model, który jest prosty w obsłudze. Osobiście używam Asusa 632N i nie narzekam.
                        Program to Automapa 4. Popularny i wiele się o nim dowiesz z sieci.

Nie używałem MIO, ale ze specyfikacji nie wynika, by miał ograniczenia. Ale to
                        możesz sprawdzić w sklepie. Jeżeli go słychać (np. testową melodyjkę), to
                        oznacza, że głośno mówi. Taksówkarz ma rację.

• Gość: ktos Re: GPS Becker? IP: *.eranet.pl 30.06.07, 22:36
                          dzieki za cenne uwagi. Musze jeszcze sporo poznac w tym temacie aby z czystym
                          sumieniem (czytaj: spokojnym ze wybralem to co w moim odczuciu najlepsze a
                          zarazem niedrogie) dokonac wyboru urzadzenia. W kazdym razie temat nie jest
                          taki prosty jak mi go wczesniej znajomi przedstawiali. Pzdr.
                          • maruda.r Re: GPS Becker? 01.07.07, 18:17

> dzieki za cenne uwagi. Musze jeszcze sporo poznac w tym temacie aby z czystym
                            > sumieniem (czytaj: spokojnym ze wybralem to co w moim odczuciu najlepsze a
                            > zarazem niedrogie) dokonac wyboru urzadzenia. W kazdym razie temat nie jest
                            > taki prosty jak mi go wczesniej znajomi przedstawiali. Pzdr.

Jeżeli masz możliwość, to najlepiej pożycz od znajomego na jedną-dwie jazdy.
                            Oprócz wielu ułatwień, mapy potrafią wprowadzać w błąd. Szczególnie, gdy
                            projektujesz trasę odcinkowo. Może się okazać, że musisz wjechać do środka
                            miasta, a następnie się wycofać, zamiast przejechać skrajem. Pierwsze próby
                            wśród osób obytych z jazdą na długich dystansach są często rozczarowaniem. Aby
                            tego uniknąć, należy starannie przemyśleć projekt trasy.

• Gość: ktos Re: GPS Becker? IP: *.eranet.pl 01.07.07, 20:31
                              Dziekuje. Planujac swoje podroze czasem korzystam z internetowych autorouterow
                              (np. www.viamichelin.de), wiec chyba znam problem. Mysle, ze sytuacja w GPS o
                              ktorej piszesz jest tam podobna. Poki co musze bardziej wgryzc sie w temat od
                              strony hardwarowej. Niestety, zeden ze znajomych z mojej miejscowosci nie ma
                              jeszcze tego sprzetu, wiec w gre wchodzi raczej "meczenie" Forumowiczow, a nie
                              empiryczne poznawanie sprzetu. Pzdr.
                              • Gość: Salmon Re: GPS Becker? IP: *.crowley.pl 02.07.07, 09:56
                                witam po weekendzie:) zeby sporo poczytac o sprzecie polecam stronke
                                www.pdaclub.pl - chyba najlepsza i najobszernisza w necie. bardzo dobre forum.

ja jezdzac po nieznanych miastach niestety musze spojrzec na ekran czescien niz
                                w 1% prypadkow (uwaga odnosnie do forumowicza, ktory pisał ze w 99% wystarczy
                                glosowe polecenie). glos wystarcza na trasie, i w miescie przy prostych
                                skrzyzowaniach. niestety jak krzysuje sie np. 5 ulic, pod jakims dziwnym kątem,
                                albo jakos skomplikowana grupa wiaduktow jest to trzeba (przynajniej ja musze)
                                zerknac na mape (PDA). i tu pojawia sie plus umieszczenia pda przy szybie =>
                                nie trzeba odwracac calkowicie wzroku od drogi, no i wystarczy chwilka aby sie
                                polapac. minus takiego rozwiazania jest taki, ze w sloneczny dzien moze byc
                                dosyc slabo widac ekran...

nie wiem jak to jest jak ktos ma wbudowany ekran kolo dzwigni zmiany biegow -
                                ale przypuszczam, ze jest to bardziej niebezpieczne - kwestia odwrocenia wzroku
                                od drogi, zmiana natezenia swiatla, itp. chociaz sam ekran powinien byc w
                                sloneczne dni bardziej czytelny.
                                • maruda.r Re: GPS Becker? 03.07.07, 00:48
                                  Gość portalu: Salmon napisał(a):

> nie wiem jak to jest jak ktos ma wbudowany ekran kolo dzwigni zmiany biegow -
                                  > ale przypuszczam, ze jest to bardziej niebezpieczne - kwestia odwrocenia wzroku
                                  >
                                  > od drogi, zmiana natezenia swiatla,

Jakoś mi jeszcze nie chciało się przymocować uchwytu, więc PDA sobie leży między
                                  popielniczką, a wajchą. I to jest do kitu. Masz do dyspozycji tylko głos. Na
                                  mapę możesz rzucić okiem tylko na światłach.

• Gość: Kokeeno Re: GPS Becker? IP: *.crowley.pl 04.07.07, 09:23
                                  Duży ekran raczej przeszkadza - ciężko go umocować na szybie. Podczas jazdy mogę
                                  sobie pozwolić na zerkanie na ekran pda tylko wtedy, gdy sytuacja na drodze jest
                                  w miarę "czysta". Dlatego sensowne powiadamianie głosowe to podstawa. Oczywiście
                                  czasami przydaje się wyświetlacz w przypadku "pokopanych" skrzyżowań i... do
                                  podjęcia decyzji o wyprzedzaniu (o ile droga jest dobrze odwzorowana na mapie to
                                  widać, jak powinna przebiegać na dłuższym odcinku)...

Mam starsze mio168 z automapą i spełnia swoją funkcję, ale:
                                  - bez zewnętrznej antenki potrafi zgubić sygnał z satelity i to tak skutecznie,
                                  że trzeba wyłączyć odbiornik GPS i włączyć ponownie (wtedy potrafi złapać sygnał
                                  po kilku sekundach inaczej przez kilka minut się drze, że nie może złapać
                                  sygnału GPS)...
                                  - trzeba z rezerwą podchodzić do tego, co wytyczy automapa - to tylko wskazówki
                                  i nie zwalniają one kierowcy od myślenia, ale przynajmniej wie on, gdzie się
                                  znajduje i gdzie mógłby teraz pojechać, aby w końcu trafić na miejsce (na
                                  przykład z Wrocławia do Żywca "najszybsza" trasa została wytyczona przez...
                                  centrum Bielska-Białej)...
                                  - oczywiście zawsze można wstępnie ustalić kilka punktów na trasie, w celu
                                  ominięcia potencjalnych korków na trasie "najszybszej".
                                  • Gość: ktos Re: GPS Becker? IP: 213.17.140.* 04.07.07, 10:10
                                    tak, problem wytycznia trasy jest mi znany... dzieki za cenne uwagi :)
    • Gość: fidel Re: GPS Becker? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.07.07, 13:06
      Kup Mio P550,wgraj iGo i gwarantuje ze bedziesz zadowolony z GPS'a.
      • Gość: ktos Re: GPS Becker? IP: 213.17.140.* 02.07.07, 14:50
        patrze jaki temat przeewaluowal... od Beckera sie zaczelo ale to fajnie...
        dzieki serdeczne :) Na pewno zajrze jeszcze i na to forum i pod inne wskazane
        adresy. Na razie pewne aspekty zmuszaja mnie i tak do wstrzymania sie od
        zakupu... Pzdr.
        • maruda.r Re: GPS Becker? 03.07.07, 00:56

> patrze jaki temat przeewaluowal... od Beckera sie zaczelo ale to fajnie...

Rozważ sprawę ekonomicznie. Jeżeli nie jesteś pewien wyboru, to kup MIO. Jest
          znacznie tańsze, więc gdy coś nie będzie pasowało, to i żal będzie mniejszy.
          Jesteśmy już w innej epoce PDA. Praktycznie wszystkie działają ze wszelkimi
          mapami. Cena to kwestia marki i solidności obudowy. Wnętrze jest zazwyczaj takie
          samo. Mam już od dość dawna odtwarzacz samochodowy mało znanej firmy z wejściem
          na pendrive'a lub karty pamięci. Nie używam już płyt CD. Renomowane firmy nie
          miały nic podobnego w rozsądnej cenie w owym czasie. Tak działa ten rynek.

• Gość: ktos Re: GPS Becker? IP: 213.17.140.* 03.07.07, 07:57
            chyba zrozumialem :)
            ale zawsze mam opory aby wydawac jakby nie bylo dla mnie wieksza kase ryzykujac
            urzadzenia nowatorskie, byc moze zawierajace "bledy wieku dzieciecego". Poza
            tym kiedys (nie naleze do najmlodszych na forum) wlasnie w takie urzadzenia
            (sprzet audio video) inwestowalem i co? Wkrotce pozniej pojawily sie urzadzenia
            znacznie ulepszone a przy tym tansze. Dlatego teraz przyjmuje zasade pobytu
            urzadzenia na rynku 1/2 - 1 roku aby sie nim zainteresowac... Wiem ze sie
            czesto przeplaca kupujac sprzet renomowanych firm (abstrahujac od faktu ze to
            co niedawno bylo bardzo renomowane dzisiaj niekoniecznie i nie po kazdej,
            nawet bliskiej tematycznie linii musi byc takowym). Ale stare przyzwyczajenia
            dzialaja... Jak juz wspomnialem rynku PDA nie znam i poki co P550 jest
            faworytem, czy takim bedzie za pare miesiecy kiedy sie ostatecznie zdecyduje no
            i kaska wplynie dopiero sie okaze... Dzieki.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka