doktor_xol 05.05.08, 10:07 światłach w dzień? Wybieram się w tym tygodniu i nie wiem co robić. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
wojtek33 Re: Czy to prawda, że w Grecji jest zakaz jazdy n 05.05.08, 10:10 Nawet jeśli nie ma zakazu, to na 100% nie ma nakazu, więc w czym problem? Odpowiedz Link Zgłoś
klemens1 Re: Czy to prawda, że w Grecji jest zakaz jazdy n 05.05.08, 10:29 Może odruch bezwarunkowy włączania świateł po odpaleniu silnika? Może fobia związana z przekonaniem o niewidzialności samochodu bez świateł w dzień? Odpowiedz Link Zgłoś
doktor_xol Re: Czy to prawda, że w Grecji jest zakaz jazdy n 05.05.08, 10:34 wojtek33 napisał: > Nawet jeśli nie ma zakazu, to na 100% nie ma nakazu, więc w czym > problem? W tym, że chcę jeździć bezpiecznie, ale nie chcę dostać mandatu. Może zrezygnuje z wyjazdu i zabiorę się ze znajomymi? Mają dwa wolne miejsca. Odpowiedz Link Zgłoś
tiges_wiz Re: Czy to prawda, że w Grecji jest zakaz jazdy n 05.05.08, 10:38 www.pzmtravel.com.pl/pzminfo/jazda,na,swiatlach,276.html juz marek dawal ten link. jezeli an znalazl, to znaczy, ze ty tez mogles. GRECJA: Obowiązkowe w nocy; w dzień dozwolone tylko w przypadku widoczności ograniczonej warunkami atmosferycznymi. Moim zdaniem to oznacza, ze jak swieci slonce to jest zakaz. Odpowiedz Link Zgłoś
iberia.pl do tiges_wiz 05.05.08, 13:26 naprawde nie widzisz, ze to jest nie kto inny jak ow wczesniej niezalogowany marek ?Po co karmicie trolla? Odpowiedz Link Zgłoś
tiges_wiz Re: do tiges_wiz 05.05.08, 14:30 ja nie jestem ani wrozka ani policja. jak dla mnie moze zostac. po za tym ja wiem, kto to jest ten pan, ale najpierw nie trzeba bylo pisac glupot, to by nie mieli powodu na tworzenie takich watkow. Odpowiedz Link Zgłoś
klemens1 Re: Czy to prawda, że w Grecji jest zakaz jazdy n 05.05.08, 11:26 > W tym, że chcę jeździć bezpiecznie, ale nie chcę dostać mandatu. Wyłącz światła w dzień, to będziesz jeździł bezpiecznie. Odpowiedz Link Zgłoś
doktor_xol Re: Czy to prawda, że w Grecji jest zakaz jazdy n 05.05.08, 12:10 klemens1 napisał: > > W tym, że chcę jeździć bezpiecznie, ale nie chcę dostać mandatu. > > Wyłącz światła w dzień, to będziesz jeździł bezpiecznie. Miało być "włącz", prawda? Odpowiedz Link Zgłoś
kozak-na-koniu Re: Czy to prawda, że w Grecji jest zakaz jazdy n 05.05.08, 12:23 Nie, jeśli je włączysz - wtedy ktoś jadocy z przeciwka może niezauważyć np. pieszego lub rowerzysty. Odpowiedz Link Zgłoś
doktor_xol Re: Czy to prawda, że w Grecji jest zakaz jazdy n 05.05.08, 13:00 kozak-na-koniu napisał: > Nie, jeśli je włączysz - wtedy ktoś jadocy z przeciwka może > niezauważyć np. pieszego lub rowerzysty. Ale ja nie jeżdżę na rowerze. Odpowiedz Link Zgłoś
tbernard Re: Czy to prawda, że w Grecji jest zakaz jazdy n 05.05.08, 13:08 kozak-na-koniu napisał: > Nie, jeśli je włączysz - wtedy ktoś jadocy z przeciwka może > niezauważyć np. pieszego lub rowerzysty. To nie dokładnie tak. Problem ze świeceniem i niezauważaniem nie jest związany z pojedynczym, czy raz na jakiś czas spotkanym kimś świecącym który miałby oślepiać lub tak uwagę absorbować. Problem się pojawia, gdy wszyscy świecą i układ postrzegania zaczyna podświadomie trenować odruch: ignoruj wszystko co nie świeci. My niby wiemy, że nie należy ignorować ale analiza tego co nam przez oko wpada choćby nie wiem co, to jest selektywna ze względu na szybkość. Tak się składa, że najszybciej przemieszczające się obiekty świecą, więc chcąc nie chcąc zwiększa się wycinanie wśród obiektów nieoświetlonych. Ja w każdym razie czegoś takiego doświadczyłem (na szczęście cudem do niczego nie doszło) wobec rowerzysty a ze wzrokiem nigdy problemów nie miałem podczas badań. Odpowiedz Link Zgłoś
kozak-na-koniu Re: Czy to prawda, że w Grecji jest zakaz jazdy n 05.05.08, 14:39 "Znam ten ból" - i dlatego jestem zwolennikiem zasady: "albo wszyscy, albo nikt". Odpowiedz Link Zgłoś
klemens1 Re: Czy to prawda, że w Grecji jest zakaz jazdy n 05.05.08, 13:08 > Miało być "włącz", prawda? Miało być "wyłącz" i było "wyłącz". Tyle było już tu wątków o szkodliwości zapalania świateł w dzień że możesz sobie poszukać i poczytać dlaczego właśnie "wyłącz". Odpowiedz Link Zgłoś
doktor_xol Pytanie do Pani Iberii 05.05.08, 13:21 klemens1 napisał: > > Miało być "włącz", prawda? > > Miało być "wyłącz" i było "wyłącz". Tyle było już tu wątków o szkodliwości zapa > lania > świateł w dzień że możesz sobie poszukać i poczytać dlaczego właśnie "wyłącz". No, trochę poczytałem tych wątków i stwierdzam, że to same bzdury. Chyba to oczywiste, że oświetlony obiekt lepiej widać? Po co szukacie problemów tam gdzie ich nie ma? Mam pytanie do Pani Iberii: pisze Pani, że jeździła na Krecie z włączonymi światłami (popieram!) - czy nie miała Pani kłopotów z tamtejszą policją? Odpowiedz Link Zgłoś
klemens1 Re: Pytanie do Pani Iberii 05.05.08, 13:28 > No, trochę poczytałem tych wątków i stwierdzam, że to same bzdury. Chyba to > oczywiste, że oświetlony obiekt lepiej widać? Problem w tym, że tam gdzie ty odkryłeś że oświetlony obiekt lepiej widać i zadowolony zakończyłeś swój proces rozumowania, nieco bardziej rozgarnięci zauważają nieco więcej aspektów świecenia z których wnioski już tak optymistyczne nie są. Twoje i tobie podobnym rozumowanie jest na poziomie "jak brakuje pieniędzy na podwyżki to trzeba dodrukować". Niby na pierwszy rzut oka fajnie, ale na drugi już nie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: na zimno Brak scislosci. IP: *.dip0.t-ipconnect.de 05.05.08, 14:40 Obiektem oswietlonym moze byc conajwyzej np. Wawel w nocy. Pojazd jest obiektem wyposazonym w rozmaite swiatla sluzace do aktywnego oswietlania drogi lub do zaznaczenia gabarytow i ew. obrysu pojazdu. Tak wiec:"Niby na pierwszy rzut oka fajnie, ale na drugi już nie." Odpowiedz Link Zgłoś
klemens1 Re: Brak scislosci. 05.05.08, 15:07 > Obiektem oswietlonym moze byc conajwyzej np. Wawel w nocy. > > Pojazd jest obiektem wyposazonym w rozmaite swiatla sluzace do > aktywnego oswietlania drogi lub do zaznaczenia gabarytow > i ew. obrysu pojazdu. Dzięki za wyjaśnienie, bo nikt nie był w stanie się połapać o co chodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: na zimno A ty w szczegolnosci. IP: *.dip0.t-ipconnect.de 05.05.08, 15:24 Na szczescie grzecznie podziekowales. Kindersztuba robi swoje. Co do nakazu wlaczania swiatel: ten nakaz byl nieskutecznym zaklinaniem prawdziwych przyczyn wypadkow. Zaklinacze nie chca przyznac sie do bledu. Skorzystali na tym handlarze zarowek i akumulatorow, te ostatnie sa wyjatkowo dla srodowiska szkodliwym produktem. Pozytywne skutki sa znikowe, jesli nie zadne. Juz raz dawno temu idioci wpadli na pomsl ze sprzedaza alkoholi po 13. Jedynym, ktory na tym dobrze wyszedl byl Pan Dudek (shakin` Dudi) wokalista. Sprzedal mnostwo plyt ze swoja piosenka. Odpowiedz Link Zgłoś
foreks wrocilem dzis z Aten 06.05.08, 22:28 nikt nie jezdzi, za tunelami jest nakaz "lights off". Odpowiedz Link Zgłoś
iberia.pl Re: Jak to nikt? 07.05.08, 11:48 Gość portalu: marek napisał(a): > Iberia podobno jeździ. nie PRZEINACZAJ, napisalam, ze jezdzilam, czas PRZESZLY-dotarlo?EOT- czyli mowiac twoim jezykiem koniec dyskusji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marek Re: Jak to nikt? IP: *.tpnet.pl 07.05.08, 12:01 iberia.pl napisała: > nie PRZEINACZAJ, napisalam, ze jezdzilam, czas PRZESZLY-dotarlo?EOT- > czyli mowiac twoim jezykiem koniec dyskusji. Ale teraz już nie będziesz? Odpowiedz Link Zgłoś