Dodaj do ulubionych

Skoda Octavia

IP: 217.153.60.* 24.12.03, 10:17
Przymierzam sie do kupna tego samochodu (1.8, 150KM).
Czy moze ktos z was jezdzi takim samochodem oczywiscie nie koniecznie z tym
samym silnikiem. Chcialbym poznac wasze opinie na temat tego samochodu a w
szczegolnosci jego awaryjnosci.
Obserwuj wątek
    • Gość: Piter Re: Skoda Octavia IP: 217.153.54.* 30.12.03, 10:56
      Witaj, jeżdze taką octavia 150 KM kombi od 1,5 roku i jest super. Dynamiczny i
      elastyczny silnik ,nawet z pełnym obciązeniem nie ma zjawiaska braku
      mocy.Jezeli chodzi o awaryjnosc to jedynie wymienilem 2 cewki, ale skoda
      wymienia gratis bo koncern VW sie przyznal do montażu wadliwej serii.Ale jezeli
      myslisz o nowym aucie to cie nie dotyczy.Nie wiem z jakiego auta sie
      przesiadasz ale dla mnie jest super ( wczesniej mialem civica 115 KM).Skoda ma
      troche twardsze zawieszenie ale przy tej mocy to konieczne.Jedyny mankament to
      mało miejsca na tylnej kanapie.

Pozdrawiam i miłych przemyśleń.
      • mejson.e5 Awaryjność 30.12.03, 11:29
        Gość portalu: Piter napisał(a):

"Jedyny mankament to mało miejsca na tylnej kanapie."

To podstawowy mankament Octavii, nawet combi i oczywiście niezależny od wersji
        silnikowej. Ale ostatecznie ile można wycisnąc z podwozia Golfa IV/Audi
        A3/Seata Toledo/Leona? Dodanie sporych nawisów/zwisów przed przednią i za tylną
        osią tworzy ogromny bagażnik i kupę miejsca pod maską, ale kabiny nie
        rozepchnie...

Co do silnika 1.8, to faktycznie jest bardzo skoczny. Nie jeździłem Octavią 1.8
        ale jeśli to ten sam silnik, co w passacie 1.8T, to z mojego doświadczenia
        ostrzegam, że była konieczność naprawy turbiny dwukrotnie w ciągu 4 lat przed
        osiagnięciem 100kkm.

Pozdrawiam,
        Mejson
        • Gość: andy Re: Awaryjność IP: 217.153.60.* 30.12.03, 16:05
          Dziekuje Wam bardzo za te cenne uwagi.
          Ja mam podobna historie bo tez mam zamiar przesiasc sie z japonczyka - corolki
          (starszej wersji - okularnik).
          Octawia ma dosc znaczne rozmary ale rzeczywiscie w pismach motoryzacyjnych za
          glowna wade tego samochodu uwaza sie malo miejsca z tytulu.
          Kusi mnie jednak ten silniczek...
          • mejson.e5 Miejsce z tyłu 30.12.03, 16:33
            Jeśli nie masz ambicji udawać kierowcy passata, tylko chcesz większy samochód
            niż corolla okularnik, to octavia spełnia ten warunek.
            W środku jest więcej miejsca niż w okularniku, szczególnie corolli hatchback.
            Z przodu przestrzeń, z tyłu oprócz skromnej przestrzeni na nogi - trochę
            poprawionej przez wgłębienie oparć przednich foteli, słabo też z ilością
            miejsca na głowy w wersji liftback. Zawiasy tylnej klapy obniżają sufit i
            wyższym pasażerom muszą pomagać ... wgłębienia w podsufitce. Są tylko dwa...

Pozdrawiam,
            Mejson
            • Gość: andy Re: Miejsce z tyłu IP: 217.153.60.* 31.12.03, 10:51
              Bede sie musial jej lepiej przyjrzec - szczegolnie czesci pasazerskiej.
              Jeszcze raz wielkie dzieki za info i Szczesliwego Nowego Roku !!!
    • integra33 Re: Skoda Octavia 31.12.03, 09:13
      Hej Mejson !
      Ta podwójna awaria turbiny była związana z wadą fabryczną czy po
      prostu "siadła przy pracy"? W obu przypadkach była w pełni odpłatna czy może
      przy drugim razie (powtarzająca się awaria) była jakaś ulga w opłacie - bo nie
      pytam czy gratis.

Piter
      • Gość: Mejson Turbina IP: 212.69.75.* 31.12.03, 12:05
        Pierwsza awaria była juz po gwarancji, i mimo że przyczyną musiała być jakaś
        wada fabryczna, była pełnopłatna. Fałszywa oszczędność sprawiła, że nie kupiono
        oryginalnej części tylko substytut. 30kkm później sprawa się powtórzyła, tedy
        już założono oryginał.
        Nie znam kosztów, bo auto nie moje, ale były spore.

pozdrawiam,
        Mejson
        • integra33 Re: Turbina 02.01.04, 12:05
          Dzieki za info , mam nadzieje że mnie ominie taka przygoda.

Pozdrawiam
    • krzew Re: Skoda Octavia 04.01.04, 22:07
      Interesuje cie silnik 1.8T? :) miodzio... Od niedawna mam taki silnik co
      prawda w Leonie a nie w oktavii i o mocy 180 KM a nie 150KM i musze powiedziec
      ze jet super!!! Nawet 1.9 TDI 150KM nie dorownuje temu silnikowi, nawet pod
      wzgledem elastycznosci... Nie mowie o spalaniu bo to raczej logiczne ze diesel
      wygrywa. Srednie spalanie w 1.8T 180KM wynosi wg. wskazan komputera...12.8
      l/100km To boli ale kupujac auto z takim silnikiem raczej o oszczedzaniu nie
      myslimy. Ogolnie 1.8T nawet w wersji 150KM jest znakomity!!! Nie sluchaj tych
      co mowia ze turbina szybko siada... jak sie o nia odpowiednio dba ( a nie
      wszyscy wiedza jak ) to nic sie nie bedzie z nia dzialo.
      Pozdrawiam
      • Gość: andy Re: Skoda Octavia IP: 217.153.60.* 06.01.04, 08:48
        Seat tez jest bardzo ciekawa propozycja a silnik 1.8T 180 KM to mazenie.
        A jak z miejscem z tylu ? Toledo pewnie daje troche wyzszy komfort niz Leon.
        Leon chyba tez za bardzo nie kusi pojemnoscia bagaznika ?
        Zdradz troche jak dbac o ten silnik zeby turbinka chodzila jak nalezy.
        • krzew Re: Skoda Octavia 06.01.04, 17:20
          Z miejscem z tylu jest tak samo jak w Toledo ale ile dokladnie to ci nie
          powiem, bo nie mialem odwagi tam wchodzic ( mam 198 cm. wzrostu ;) ) To sa
          samochody na plycie podlogowej VW Golfa IV generacji i miejsca wiecej nie
          bedzie. Toledo ma wiekszy bagaznik.
          Jak dbac o silnik z turbo? To proste, lecz nie wszyscy o tym pamietaja: nie
          jezdzic na wysokich obrotak doputy dopuki silnik nie osiagnie odpowiednich
          obrotow - to raz... dwa - po forsownej jezdzie MUSIMY odczekac az turbina sie
          wystudzi zanim wylaczymy silnik ( po odcieciu zaplonu goraca turbina nie
          dostaje oleju i po paru takich zabiegach mozna ja zatrzec ) po trzecie bardzo
          wazna jest wymiana olej!!! Ja wymianiam olej nie wazne czy to auto z turbo czy
          nie srednio po ok 7- 8 tys. kilometrow. I obowiazkowo po pierwszych 2 tys. po
          kupieniu auta.
          Co do komfortu to moge powiedziec tyle ze na muldach ( policjanci na
          drosze ;) ) tyl nie wybija az tak bardzo jak w Leonie. A zawieszenie jest
          takie same czyli z tylu belka skretna.
          Pozdrawiam
          • Gość: andy Re: Skoda Octavia IP: 217.153.60.* 07.01.04, 12:53
            dzieki za te cenne info. Skorzystam jeszcze z Twojej uprzjmosci i podpytam:
            Jakie obroty musi silnik osiagnac zeby mozna bylo wrzucic na wyzsze i ile
            trzeba czekac zeby ta wymagajaca turbina ostygla ?
            Zasypie Cie jeszcze jednym pytaniem - mozesz wiesz na ile te turbiny sa zawodne
            i dlugotrwale nawet przy odpowiednim traktowaniu. Boje sie ze po 2-3 latach
            jazdy bede musial wyrzucac duzo szmalu na naprawy/wymiany.
            • krzew Re: Skoda Octavia 07.01.04, 20:29
              Nie rozumiem pytania... jakie obroty musi uzyskac silnk zanim turbina sie
              uruchomi?? o to tobie chodzi? Jak tak to bywa roznie... w 1.8T 150KM uruchamia
              sie przy 1750obr/min a w 1.8T 180 przy ok 1900obr./min.
              Po naprawde forsownej jezdzie warto odczekac 2-3 min. zanim wylaczysz silnik.
              Trwalosc turbin zalezy od stylu jazdy kierowcy. Znam takie przypadki gdzie
              turbina wytrzymala 28 tys. km... wszystko zalezy od tego jak jezdzisz i jak
              dbasz o caly osprzet...
              Pozdrawiam
              • Gość: andy Re: Skoda Octavia IP: 217.153.60.* 08.01.04, 13:43
                Pytanie na temat obtotow wyiklo z Twojej info :"doputy dopuki silnik nie
                osiagnie odpowiednich obrotow" i sam sie zastanawialem o jakie obroty chodzi.
                A jak z glosnoscia w srodku samochodu? Ja jezdze kolorka (starsza wersja -
                okularnik) i jedyna jej wada jest dosc glosny silnik przy przekraczaniu pewnego
                poziomu obrotow.
                • krzew Re: Skoda Octavia 08.01.04, 20:30
                  ;) Chodzilo mi o to by nie jezdzic na wysokich obrotach doputy dopuki silnik
                  nie osiagnie odpowiedniej temperatury - przepraszam ;) pisze szybciej niz
                  mysle ;)))
                  Nie wiem jak w Octavii ale w Top Sporcie jest glosno ( bez przesady
                  oczywiscie) roznica jest taka ze uklad wydechowt w Seacie jest zmodyfikowany w
                  porownaniu so seryjnego modelu. Najlatwiej pojechac do salonu Skody i umowic
                  sie na jazde probna interesujacym modelem, jak sie tobie poszczesci to moze i
                  nawet Octavia RS 1.8T 180KM ( roznica miedzy Top Sportem a Octavia RS jest
                  taka ze Seat posiada 6 biegowa skrzynie a Skoda 5 biegowa, a roznica jest
                  odczowalna w dynamice i przyspieszeniu)
                  Pozdrawiam
                  • Gość: andy Re: Skoda Octavia IP: 217.153.60.* 09.01.04, 14:32
                    dzieki z odpowiedzi!
                    • krzew Re: Skoda Octavia 10.01.04, 12:14
                      Nie ma sprawy.
                      pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka