emes-nju 28.07.09, 14:55 LINK Byc moze nie byloby klopotu (bylby to problem Warszawiakow), gdyby nie to, ze Warszawa jest skrzyzowaniem kilku szlakow tranzytowych. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
nazimno Oczywiscie! 28.07.09, 15:48 (inzynier Galas nawet nie podejrzewa, jak inspirujace moga byc jego decyzje -> literatura sie bedzie rozwijac, no i czytelnictwo tez) Odpowiedz Link Zgłoś
misiu-1 Re: Galasyzacja stolicy 28.07.09, 17:27 Ciekawe, że cały ten Galas niezatapialny jak, nie przymierzając, Cyrankiewicz. Fachowiec on z dyplomem. Odpowiedz Link Zgłoś
rekrut1 Re: Galasyzacja stolicy 28.07.09, 17:50 Aż się prosi cytat z Wesela "Jak nie umiesz dupcyć głupcze, odejdż na bok ja podupce". Pozdr. Pazdzioch Odpowiedz Link Zgłoś
habudzik Re: Galasyzacja stolicy 28.07.09, 17:57 Panowie z forum sa cymbałami to wiedziałem od zawsze ale z Gazety to nie podejrzewałem w najśmielszych przemyśleniach . "W błąd wprowadzają też nowe znaki. Przy okazji budowy wiaduktu koło Galerii Mokotów postawiono nowe drogowskazy nad ul. Rzymowskiego. Tuż za skrzyżowaniem z ul. Gotarda na wysokości domu kultury Kadr tablica sugeruje, że w lewo skręcimy w stronę Poznania i w ul. Marynarską. To jednak nieprawda. Na najbliższym skrzyżowaniu można odbić w wąską ul. Cybernetyki." Chyba logiczne jest oznakowanie przeprowadzające przez miasto i nie można pomylić się i szukać tranzytu przez niemal osiedlową uliczkę . No niestety dla panów z Gazety nie jest to oczywiste . Tylko wyjątkowy debil może pomysleć że na Poznań to ta uliczka o ile nie jest to żółta tablica sugerująca objazd np podczas remontu wspomnianego wiaduktu . Dalej : "Według miejskiego inżyniera ruchu Janusza Galasa wszystko jest jednak w porządku, bo przepisy nakazują ustawienie drogowskazów o zbliżającym się skręcie w odpowiedniej odległości od skrzyżowania." No oczywiście że facet ma rację . Coby zresztą nie zrobił będzie złym . Postawi znak dalej to będzie Gazeta pisała , że za mało kierowca ma czasu na "wygłupienie" jak jechać . Jak sie psa chce zlać to kij się zawsze znajdzie . Dalej . I nic nie poradzi na to, że ul. Rzymowskiego, która nazywana jest miejską obwodnicą, często krzyżuje się z wieloma bocznymi ulicami." To nie kierowcy decydują która ulica jaki ma status . Jak kierowcy zaczną parkowac na autostradzie bo bliżej stąd do roboty , marketu to Galas będzie winny temu że przepisy zakazują parkowania ???? Co za beton. Odpowiedz Link Zgłoś
tiges_wiz Re: Galasyzacja stolicy 28.07.09, 18:00 facet nie ma wyobrazni, podejmuje decyzje zza biurka i chaotycznie, rondo AK Radosław jest juz "poprawiane" od kilku lat, bo problem jest znany dlugo, a ja nie pierwszy raz slysze, ze maja tam to zmienic ... jednym slowem idealny urzednik a'la habudzik Odpowiedz Link Zgłoś
habudzik Re: Galasyzacja stolicy 28.07.09, 18:08 tiges_wiz napisał: > facet nie ma wyobrazni, podejmuje decyzje zza biurka i chaotycznie, rondo AK > Radosław jest juz "poprawiane" od kilku lat, bo problem jest znany dlugo, a ja > nie pierwszy raz slysze, ze maja tam to zmienic ... > > jednym slowem idealny urzednik a'la habudzik > Ja się nie z faceta śmieje czy go bronię tylko z pacanów z G . Jak kierowcy i dziennikarze nie znają przepisów to tak właśnie myślą . Ja jadąc autostrada w Niemczech widuje często znak informujący że będzie zjazd ( niech będzie gdziekolwiek ) i nie pakuje się w pierwszą boczną uliczkę która chyba służy służbom technicznym czy ratunkowym bo cos tam jest po niemiecku napisane bo znam przepisy i wiem że nie chodzi o najbliższą ścieżkę tylko odpowiednio wykonany zjazd . Odpowiedz Link Zgłoś
emes-nju Re: Galasyzacja stolicy 28.07.09, 18:12 tiges_wiz napisał: > rondo AK Radosław jest juz "poprawiane" od kilku lat A co tam poprawiac?! Skret w prawo, to dwa miniete sygnalizatory. Jazda prosto - trzy. Skret w lewo, to cztery sygnalizatory. Takie cos da sie jako tako urzadzic dla malej liczby aut (i faktycznie - w nocy to dziala!) - jak aut jest wiecej, to nie ma takiej sily, zeby stojace na jednych swiatlach w obrebie ronda (!), nie blokowaly tych, ktore mogliby jechac, bo inne swiatla na to zezwalaja. Do tego nawet majac zielone swiatlo i niezablokowany ruch (w korku dosc rzadkie zjawisko), trzeba ustepowac tym, ktorzy rozpoczynaja zjazd z ronda majac czerwone swiatlo - rozmalowanie to wymusza! Co to w ogole za pomysl, zeby organizowac ruch tak, ze majacy zielone swiatlo, musza uwazac na krzyzujacy sie z ich kierunkiem ruch tych, ktorzy niekoniecznie maja zielone... Eeee. Az pisac szkoda. A Galas za to rondo jakas nagrode dostal... Odpowiedz Link Zgłoś
tiges_wiz Re: Galasyzacja stolicy 28.07.09, 18:15 przynajmniej strzalki przed wjazdem przemalowac, zeby z prawego pasa nie pchali sie prosto. Odpowiedz Link Zgłoś
rekrut1 Re: Galasyzacja stolicy 28.07.09, 21:25 I pomyśleć że wystarczył by jeden sygnalizator, z przystanku na chodnik. Resztę pozostawić tak jak było. Ileż PZU zaoszczędziłoby pieniędzy. Pozdr. Pazdzioch Odpowiedz Link Zgłoś
emes-nju Re: Galasyzacja stolicy 30.07.09, 14:25 rekrut1 napisał: > I pomyśleć że wystarczył by jeden sygnalizator, z przystanku na > chodnik. I to nie w celu ulatwienia zycia naszym biednym pieszym, a w celu umozliwienia przynajmniej raz na jakis czas przejechania autem w niekonczacym sie ciurku pieszych. O ile dobre pamietam, to jednym z warunkow postwienia Arkadii, bylo uregulowanie ruchu pieszych tak, zeby nie bylo problemu. Mialo byc pieknie, a wyszlo jak zawsze i odpowiedzialnosc za cale urzednicze walniecie grzywka o kant kuli, spadla na kierowcow. Standard. W koncu stawiane dla naszego dobra fotoradary tez sluza rozwiazaniu problemu, kotrego by nie bylo w az tak duzym stopniu jak teraz, gdyby budowano/remontowano drogi. Odpowiedz Link Zgłoś
jan_kucharski Re: Galasyzacja stolicy 31.07.09, 16:15 Bezpiecznie byłoby wtedy, gdyby na prawym pasie namalowali "tylko w prawo" (P8b), na lewym "w lewo/ prosto/ prawo", na środkowym powierzchnia wyłączona (P21) ;) Odpowiedz Link Zgłoś
habudzik Re: Galasyzacja stolicy 28.07.09, 18:16 A wczym jest problem z tym rondem ? Słupsk ma kilka takich rond i nie zauważyłem by ktoś tu miał problemy . Słupszczanie wiedza jak po nich jeździć . Odpowiedz Link Zgłoś
jan_kucharski Re: Galasyzacja stolicy 28.07.09, 21:17 To żeś Pan Habudzik teraz przy...lił ;) Odpowiedz Link Zgłoś
habudzik Re: Galasyzacja stolicy 28.07.09, 22:33 jan_kucharski napisał: > To żeś Pan Habudzik teraz przy...lił ;) Ale z czym ? Pytam o konkrety których oczywiście nie podasz . To wiem . Odpowiedz Link Zgłoś
jan_kucharski Re: Galasyzacja stolicy 29.07.09, 11:29 Konkrety: 1) Gdzie na Twoim rondzie jest trzeci pas? 2) Gdzie na Twoim rondzie są tramwaje? Brak tramwajów i trzeciego pasa = rondo nie jest takie jak rondo Radosława. Naprawdę nie dostrzegasz subtelnej różnicy? www.zumi.pl/namapie.html?qt=&loc=Warszawa%2C+&Submit=Szukaj&cId=&sId= Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
jan_kucharski Re: Galasyzacja stolicy 29.07.09, 11:32 jan_kucharski napisał: > www.zumi.pl/namapie.html?qt=&loc=Warszawa%2C+&Submit=Szukaj&cId=&sId= > Pozdrawiam Popraweczka: www.zumi.pl/namapie.html?&loc=Warszawa,&Submit=Szukaj&long=20.982542&lat=52.254592&type=2&scale=1 Odpowiedz Link Zgłoś
habudzik Re: Galasyzacja stolicy 29.07.09, 16:17 jan_kucharski napisał: > Konkrety: > 1) Gdzie na Twoim rondzie jest trzeci pas? > 2) Gdzie na Twoim rondzie są tramwaje? Nigdzie nie ma 3 paska ani trajlusia . Nic to nie zmienia bo zasada pozostaje ta sama tak jak pozostaje tą sama zasada jazdy autostradą 2-pasmową i 12-pasmową Odpowiedz Link Zgłoś
jan_kucharski Re: Galasyzacja stolicy 30.07.09, 09:54 Aha, czyli już nie twierdzisz, że "w Słupsku mamy TAKIE rondo", tylko że "w Słupsku mamy rondo analogiczne co do zasady". No to już możemy o czymś porozmawiać. To powiedz proszę, jakie są przed wjazdem na to rondo znaki poziome. Oraz jakie jest na nim natężenie ruchu (w skali minimalne - małe - średnie - duże - wielkie - zajebiście wielkie z dojazdem min. 20 min od poprzedzających świateł w godzinach szczytu). Jeśli możesz, zamieść zdjęcie lepszej jakości, niż to z Zumi, bo tam praktycznie nic nie widać... Jeśli okaże się, że układ linii poziomych jest taki sam, że z lewego pasa można zjechać w prawy najbliższy zjazd i mieć pierwszeństwo przed jadącym prosto prawym pasem (co dodatkowo będzie przeczyć strzałkom poziomym umieszczonym przed wjazdem na rondo), to rzeczywiście, rondo można uznać za analogiczne co do zasady. Jednakże brak środkowego pasa moim zdaniem baaardzo tę analogię naciąga. Bo nie jest to autostrada, w której ilość pasów jest obojętna, tylko rondo, gdzie każdy dodatkowy pas utrudnia zjazd z ronda ludziom jadącym wewnątrz. Pozdrawiam i czekam niecierpliwie na szczegóły dotyczące ronda Kuklińskiego ;) Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
habudzik Re: Galasyzacja stolicy 30.07.09, 10:22 jan_kucharski napisał: > Aha, czyli już nie twierdzisz, że "w Słupsku mamy TAKIE rondo", tylko że "w > Słupsku mamy rondo analogiczne co do zasady". Twierdze że w Słupsku jest takie samo rondo jak Babka . Tu dyskutujemy nie o wyglądzie tylko zasadach . Zasada jest tak sama . Odpowiedz Link Zgłoś
jan_kucharski Re: Galasyzacja stolicy 31.07.09, 16:09 Aha, zatem coś powiedziałeś, na dowód przedstawiłeś niewyraźną fotografię, a potem objaśniłeś mi Twoje zasady tego forum. Chyba już sam się wybiorę kiedyś do tego Słupska. Albo nie. Mam pomysł, po prostu zignoruję Twoją wypowiedź ;) Bo widzisz, Rondo Radosława CECHUJE SIĘ BŁĘDNĄ organizacją ruchu, przez co jest na nim dużo wypadków, stłuczek i nieporozumień. I co ma do tego jakiś Słupsk... Czy czyjeś zasady tego forum... Czy zasady normalnej konwersacji... Bo wiesz, np. w normalnej konwersacji powiedzenie "W Słupsku mamy rondo Kilińskiego, które jest takie, jak Rondo Babka/ Radosława" byłoby poczytane nie tylko odnośnie zasad, analogii, tylko tramwajów, liczby pasów, rozmiarów itp. ;) Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
habudzik Re: Galasyzacja stolicy 31.07.09, 16:53 jan_kucharski napisał: > Aha, zatem coś powiedziałeś, na dowód przedstawiłeś niewyraźną fotografię, a > potem objaśniłeś mi Twoje zasady tego forum. Powiedziałem że rondo w Słupsku jest identyczne co do zasady z rondem Babka . Nie przedstawiałem żadnego zdjęcia , ani wyraźnego ani niewyraźnego . Zasad forum też nie objaśniałem . > Chyba już sam się wybiorę kiedyś do tego Słupska. > Albo nie. Mam pomysł, po prostu zignoruję Twoją wypowiedź ;) > Bo widzisz, Rondo Radosława CECHUJE SIĘ BŁĘDNĄ organizacją ruchu, przez co jest > na nim dużo wypadków, stłuczek i nieporozumień. I co ma do tego jakiś Słupsk... Ma właśnie to że system na rondzie w Słupsku i w Warszawie jest taki sam a liczba stłuczek i nieporozumień jest adekwatna do liczby kierowców nie znajcych przepisów ruch drogowego . Zasadę ruchu na tego typu rondzie Słupszczanie opanowali a Warsiawiaki jeszcze nie . Nic to , przyjdzie pora i na Warszawkę . Odpowiedz Link Zgłoś
jan_kucharski Re: Galasyzacja stolicy 03.08.09, 15:22 > Powiedziałem że rondo w Słupsku jest identyczne co do zasady z rondem Babka . Przypominam Twoją wcześniejszą wypowiedź: "A wczym jest problem z tym rondem ? Słupsk ma KILKA TAKICH rond" (podkreślenie moje). Gdzie tu jest napisane, że "co do zasady"? > Zasad > forum też nie objaśniałem . "Tu dyskutujemy nie o wyglądzie tylko zasadach." To czego dotyczy powyższe zdanie? ;) > Nie przedstawiałem żadnego zdjęcia , ani wyraźnego ani niewyraźnego . A faktycznie, to Tiges_wiz. Czyli tylko napisałeś, że w Słupsku jest takie rondo i w żaden sposób tego nie poparłeś... ech Uważam, że należy walczyć ze zjawiskiem tworzenia beznadziejnych systemów oznakowania i zwalania potem winy na użytkowników. Jeśli kierując się strzałką jadę prawym pasem prosto, a jakiś wacek walnie mnie z lewej, bo zjeżdżał/skręcał w prawo ze środkowego, (mimo że strzałka mu nakazywała jazdę prosto), to chyba dziwne jest, że po telefonie na policję okazuje się, że on miał pierwszeństwo? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
habudzik Re: Galasyzacja stolicy 03.08.09, 15:26 A ja Ci przypominam że to forum o bezpieczeństwie a nie aranżacji skrzyżowań i wszystko co piszemy dotyczy ( powinno dotyczyc ) zasad bezpieczeństwa a nie wyglądu . Rondo w Słupsku jest takim samym rondem jak rondo Babka . Nic to że ma o jeden pas mniej bo zasada jest i tu i tam taka sama . Odpowiedz Link Zgłoś
tiges_wiz Re: Galasyzacja stolicy 29.07.09, 00:36 i tez tam na prawym pasie, ktory wlasciwie jest tylko do skretu w prawo jest strzalka "prosto"? Odpowiedz Link Zgłoś
habudzik Re: Galasyzacja stolicy 29.07.09, 00:37 tiges_wiz napisał: > i tez tam na prawym pasie, ktory wlasciwie jest tylko do skretu w prawo jest > strzalka "prosto"? Dokładnie tak jest . Skrzyżowanie koło stacji Statoil Odpowiedz Link Zgłoś
habudzik Re: Galasyzacja stolicy 29.07.09, 00:40 rondo nazywa się ( sprawdziłem teraz na Zumi ) Kuklińskiego Odpowiedz Link Zgłoś
tiges_wiz Re: Galasyzacja stolicy 29.07.09, 01:16 www.zumi.pl/namapie.html?qt=&loc=S%B3upsk,%20Kukli%F1skiego%2C+woj.+Pomorskie&Submit.x=0&Submit.y=0&Submit=Szukaj np habudzik ,, u ciebie jak zwykle jest "prawie" strzalki sa narysowane z dwoch kierunkow tylko i tam nie ma problemu ze na pierwszym zjedzie, ktos z wewnetrzego pasa nie pojedzie ci w prawo przed nosem, wiec od biedy moga byc tak narysowane. a na kolejnym zjezdzie prawy jest tylko do wyjazdu, wiec nie mozna nim objezdzac ronda, jak to teoretycznie mozna zrobic na galasowym wynalazku. Odpowiedz Link Zgłoś
habudzik Re: Galasyzacja stolicy 29.07.09, 09:07 Można objechać zarówno prawym jak i lewym . Oba pasy mają proste strzałki nie pamietam tylko czy poziome tez . Odpowiedz Link Zgłoś
rekrut1 Re: Galasyzacja stolicy 30.07.09, 15:33 Skoro taki tytuł, stoję sobie na ruchliwym skrzyżowaniu. Mam czerwone światło, strzałka (do prawo skrętu)też się nie pali. Ulica jest dwupasmowa, po środku tory tramwajowe i szeroki trawnik z obu stron torowiska. Zaczynają iść piesi, przechodzą jedną jezdnię, strzałka się nie pali(ci na poprzecznej też stoją), przechodzą trawnik, torowisko(wszyscy dalej stoją), przechodzą drugi trawnik i gdy dochodzą do krawężnika drugiej jezdni zapala się zielona strzałka. Ci na poprzecznej też dostają zielone. Skręcający w prawo za cholerę nie mają możliwości skręcić. Zapala się zielone na wprost. Ruszamy, jednak ci skręcający znów stoją bo jak pisałem spory ruch pieszych. W ten sposób w godzinach szczytu z trzypasmowej jezdni robi się jedno pasmowa i fajny korek! Bo skręcający w lewo blokują jeden pas ci skręcający w prawo drugi. Ot i "Galasyzacja stolicy". Pozdr. Pazdzioch Odpowiedz Link Zgłoś
habudzik Re: Galasyzacja stolicy 30.07.09, 17:03 A morał jaki ? Co w tym niebezpiecznego? Odpowiedz Link Zgłoś
rekrut1 Re: Galasyzacja stolicy 01.08.09, 09:46 habudzik napisał:A morał jaki ? nazimno - napisał: "Jak mawia jeden moj znajomy fizyk: inteligentni sami wyciagaja wnioski, a innym "trzeba je wyciagac"." Odpowiedz Link Zgłoś
habudzik Re: Galasyzacja stolicy 01.08.09, 10:24 Celowo czy przez przypadek pominąłeś to , że pytałem o morał związany z bezpieczeństwem a nie wygodą podróżowania ??? Odpowiedz Link Zgłoś
babaqba Re: Galasyzacja stolicy 03.08.09, 06:46 habudzik napisał: (...)pytałem o morał związany z > bezpieczeństwem a nie wygodą podróżowania ??? "wygodą podróżowania"? Czasami myślisz? Odpowiedz Link Zgłoś
habudzik Re: Galasyzacja stolicy 03.08.09, 09:36 Tak . To co Rekrut opisał to uciążliwości w ruchu drogowym więc pytam jaki morał z tej jego wypowiedzi odnośnie bezpieczeństwa . Odpowiedz Link Zgłoś