11.02.10, 09:39
https://i48.tinypic.com/29xbqlc.jpg
Obserwuj wątek
    • ja.nusz Re: W pigulce 11.02.10, 09:59

I wszystko jasne.
    • jureek Re: W pigulce 11.02.10, 10:00
      dobre smile
      Jura
      • lepian4 Re: W pigulce 11.02.10, 10:08
        Nic nie jest jasne! Dlaczego jedynie Iran jest brunatny? Janusz, twe nauki
        poszly na marne!
        • jureek Re: W pigulce 11.02.10, 10:12
          lepian4 napisał:

> Nic nie jest jasne! Dlaczego jedynie Iran jest brunatny?

Potrafisz wprawić w dobry humor z rana. Gdzie Ty tam Iran widzisz? Nie sądziłem,
          zeby taki ekspert od Bliskiego Wschodu jak Lepian Iran z Syrią mógł pomylić.
          Jura
        • ja.nusz Re: W pigulce 11.02.10, 10:19

Chciał powiedzieć coś mundrego i znów jedynie zesrał się na brunatno.
          • lepian4 Re: W pigulce 11.02.10, 10:56
            Gdy Turcja wstapi do Unii, nie bede juz mylil naszych europejskich
            panstw osciennych.
            Skorzystam z okazji, dlaczego Syria jest brunatna?
            • ja.nusz Re: W pigulce 11.02.10, 11:41

Skorzystam z okazji i odpowiem.
              Syria na mapce jest brązowa, bo autor najprawdopodobniej poczytał
              lepianową twórczość na tym forum i coś mu się pokićkało.

PS.
              Nie musisz trząść dupą - Turcja ngdy nie będzie pełnoprawnym
              członkiem EU. Możesz jednak na wszelki wypadek zacząć budować
              barykady. A geografię poćwiczymy innym razem ciemniaku.
              • lepian4 Re: W pigulce 11.02.10, 13:19
                januszku, dziekuje ci za uznanie i bezgraniczna wiare we mnie.
                Nigdy, powtorze sie nigdy nie dowiedzialbym sie, by me pogaduszki z
                twa pelna nogawka przetlumaczone zostaly na jezyk arabski.

chetnie postudjuje z toba szabrownicza topografie twego zacnego
                kurnika.
    • annajustyna Re: W pigulce 11.02.10, 10:09
      A czego tam Rozpacz na Sycylii stoi?!
    • donnerbalken Ikea umieścili w Szwecji... 11.02.10, 10:10

Protest!

Ikea umieścili w Szwecji...

Wynalazcą IKEA jest Niemiaszek który jeszcze kilka lat temu wygłaszał brunatne statements.

Ale ze względu na obroty firmy, odradzono mu.

Podobnie jak panu H. Fordowi, starszemu...

W jego firmie stoły nie są robione przez stolarzy, lecz przez “designers”

Gdy taki mebel skonstruowany przez “desighner” się przesuwa, urywają się nogi.

I na sam koniec, produkcja tych mebli była za czasu PRL w Polsce.

Bardzo tanio tam się produkowało...

Ot co!
      • jureek Re: Ikea umieścili w Szwecji... 11.02.10, 10:17
        donnerbalken napisała:

> I na sam koniec, produkcja tych mebli była za czasu PRL w Polsce.

Nie tylko w Polsce. Pracowałem kiedyś w Czechach przez parę miesięcy w fabryce
        mebli pod Ołomuńcem, tam też robiliśmy sosnowe kuchnie dla Ikei. Pamiętam, jak
        Szwedzi reklamowali, że w deskach sosnowych za mało sęków jest i dlatego
        wyglądają nienaturalnie.
        Jura
        • ja.nusz Re: Ikea umieścili w Szwecji... 11.02.10, 10:20

Dzisiaj IKEA produkuje znacznie więcej w Polsce niż za czasów PRL-u.
          • donnerbalken Re: Ikea umieścili w Szwecji... 11.02.10, 10:48
            ja.nusz napisał:

Cytat
            > Dzisiaj IKEA produkuje znacznie więcej w Polsce niż za czasów PRL-u.

I oto dla kogo pracują:

Ja bym brunatnych mebli nie kupował...

Cytat
            1994 brachten schwedische Massenmedien Ingvar Kamprad mit nationalsozialistischen Gruppierungen in Verbindung. Die schwedische Boulevardzeitung „Expressen“ deckte auf, dass er die rechte Organisation Nysvenska Rörelsen von Per Engdahl, eines Freundes und bekannten Nationalsozialisten, bis 1945 finanziell unterstützt hatte. Seit 1942 war Kamprad auch aktives Mitglied dieser Organisation. Kamprads Großmutter war Anhängerin der Nationalsozialisten und hatte wohl seine politische Meinungsbildung beeinflusst.

de.wikipedia.org/wiki/Ingvar_Kamprad
        • donnerbalken Re: Ikea umieścili w Szwecji... 11.02.10, 10:28
          jureek napisał:

Cytat
          > Nie tylko w Polsce. Pracowałem kiedyś w Czechach przez parę miesięcy w fabryce mebli pod Ołomuńcem (... dokładniejsze dane w oryginalnej wypowiedzi autora...)

IKEA ist ein multinationaler Einrichtungskonzern...

Wykorzystuje ludzi na całym świecie...
          • donnerbalken Re: Ikea umieścili w Szwecji... 11.02.10, 10:35
            donnerbalken napisała:

Cytat
            Wykorzystuje ludzi na całym świecie...
    • donnerbalken z tej krainy wywodzą się Trolle.... 11.02.10, 11:01

Islandia

Na temat Islandi można powiedzieć, że z tej krainy wywodzą się Trolle....

Islandia posiadała swego czasu jedynie jedną gałęz przemysłu.

Kassyna Bankowe...

Kassyna Bankowe...obecnie kaput...

I Islandia jest obecnie, podobnie jak Grecja, Protektoratem UE...

Ot co!

Utrzymywane przez połamanych podatników niemieckich...
      • jureek Re: z tej krainy wywodzą się Trolle.... 11.02.10, 11:10
        donnerbalken napisała:

> Utrzymywane przez połamanych podatników niemieckich...

Weź się gościu zdecyduj. W tym samym wątku sympatyzujesz z francuskimi
        związkowcami walczącymi z IKEĄ, czyli chcesz żeby niemieccy pracownicy tego
        koncernu finansowali płace im francuskim kolegom. Sam nie wiesz, czego chcesz.
        Jura
        • donnerbalken Re: z tej krainy wywodzą się Trolle.... 11.02.10, 11:29
          jureek napisał:

Cytat
          > donnerbalken napisała:
          >
          > > Utrzymywane przez połamanych podatników niemieckich...
          >
          > Weź się gościu zdecyduj. W tym samym wątku sympatyzujesz z francuskimi
          > związkowcami walczącymi z IKEĄ, czyli chcesz żeby niemieccy pracownicy tego
          > koncernu finansowali płace im francuskim kolegom. Sam nie wiesz, czego chcesz.
          > Jura

To jest wątek europejski...

Obecnie jesteśmy w Islandii...

Dyskusja o IKEA zakończona...

Dyskutujemy o Bankowych Trollach Islandskich ...

i jak naiwniakom wyciągali kassę z kieszeni...

Ot co!

W dzisiejszych ciężkich czasach trza być flexibel...

Zaraz będziemy dalsze przypadki dyskutować...

A Ty ciągle jeszcze przy IKEA...
          • donnerbalken Irlandczycy nie znają się na żartach... 11.02.10, 11:45
            donnerbalken napisała:

Cytat
            > W dzisiejszych ciężkich czasach trza być flexibel...
            >
            > Zaraz będziemy dalsze przypadki dyskutować...
            >
            > A Ty ciągle jeszcze przy IKEA...
            >

Irlandia

O Irlandii można powiedzieć, że 29 grudnia 1937 wyzwoliła się z pod panowania Brytyjskiego.

Obecnie jest okupowana przez Polaków.

Trza się liczyć z odrodzeniem IRA i zamachami w Polsce...

Irlandczycy nie znają się na żartach...
          • jureek Re: z tej krainy wywodzą się Trolle.... 11.02.10, 12:17
            donnerbalken napisała:

> Obecnie jesteśmy w Islandii...
            >
            > Dyskusja o IKEA zakończona...
            >
            > Dyskutujemy o Bankowych Trollach Islandskich ...
            >
            > i jak naiwniakom wyciągali kassę z kieszeni...

Jakoś wcale mi nie żal tych "naiwniaków", co to myśleli, że bez pracy będą
            kołacze. Spielsucht można leczyć. Poza tym nie jęcz tyle, o biednym niemieckim
            podatniku, bo o ile się orientuję, to w islandskich bankowych kasynach najwięcej
            wtopili cholenderskie i brytyjskie chytrusy.
            Islandia nie jest członkiem Unii i nie wiadomo, czy będzie, bo zależy to między
            innymi od tego, czy rząd islandzki przejmie odpowiedzialność i wypłaci
            odszkodowania graczom, którzy wtopili pieniądze w upadłych islandzkich kasynach.
            Parlament islandzki uchwalił ustawę o odszkodowaniach, ale przezydent pod
            naciskiem islandzkich podatników jej nie podpisał i o odszkodowaniach zadecyduje
            referendum. Dziwi mnie, że Ty popierasz takie, żeby islandzki podatnik miał
            wypłacać odszkodowania w większości holenderskim i brytyjskim spekulantom, który
            się nie udało. Dziwi mnie to tym bardziej, że uchwalenie odszkodowań otworzy
            Islandii droge do UE, a to przecież nie jest marzenie Twojego życia.

>
            > W dzisiejszych ciężkich czasach trza być flexibel...
            >
            > Zaraz będziemy dalsze przypadki dyskutować...

I znowu zajmiesz całkiem stanowiskom nie dające się pogodzić z poprzednio
            wyrażonym poglądem, byle tylko pokazać, jak ten niemiecki podatnik biedny jest.
            Jura
            • jureek Re: o holender! 11.02.10, 13:12
              Napisałem "cholenderskie". Pomroczność jasna, czy co?
              Jura
              • donnerbalken małe potknięcia... 11.02.10, 16:35
                jureek napisał:

Cytat
                > Napisałem "cholenderskie". Pomroczność jasna, czy co?

Na początku tego procesu takie małe potknięcia zauważa się samemu.

Ale z biegiem czasu to się zmieni, na niekorzyść...
                • lepian4 Re: małe potknięcia... 11.02.10, 16:41
                  W listopadzie bedzie 53 wiosen pana mecenasa, wiec najwyzsza pora do
                  zadumy, zwlaszcza wlasnych bledow.
                  • donnerbalken Re: małe potknięcia... 11.02.10, 17:07
                    lepian4 napisał:

Cytat
                    > W listopadzie bedzie 53 wiosen pana mecenasa, wiec najwyzsza pora do
                    > zadumy, zwlaszcza wlasnych bledow.

Przełączyłem szybciuteńko na EXCEL i precyzyjnie wyliczyłem, że Pan Mecenas będzie jeszcze mógł 14 lat na Greków popracować...

O ile Jego stan się nie pogorszy...(Body Index koniecznie zredukować...Leberwerte? Blutdruck?)

(Aby nie było, że tylko o połamanych niemiaszkowch podatnikach piszę...)
                    • jureek Re: małe potknięcia... 11.02.10, 17:11
                      donnerbalken napisała:

> Przełączyłem szybciuteńko na EXCEL i precyzyjnie wyliczyłem, że Pan Mecenas bę
                      > dzie jeszcze mógł 14 lat na Greków popracować...

O Islandczykach już zapomniałeś? Do merytorycznych argumentów jakoś nie
                      potrafisz się odnieść. Wolisz efektowne figury retoryczne. Typowe dla propagandysty.
                      Jura
                      • donnerbalken Re: małe potknięcia... 11.02.10, 17:23
                        jureek napisał:

Cytat
                        > O Islandczykach już zapomniałeś? Do merytorycznych argumentów jakoś nie
                        > potrafisz się odnieść. Wolisz efektowne figury retoryczne. Typowe dla propagandysty.

Grecja jest kolebką naszej europejskiej kultury...

Ot co!

(Ja miałem taki kilkutygodniowy kurs u Jezuitów...)
                • jureek Re: małe potknięcia... 11.02.10, 17:25
                  donnerbalken napisała:

> Na początku tego procesu takie małe potknięcia zauważa się samemu.
                  >
                  > Ale z biegiem czasu to się zmieni, na niekorzyść...

No popatrz. Jak piszesz na podstawie własnych doswiadczeń, a nie tylko tego, co
                  w sieci znalazłeś, to potrafisz nawet coś mądrego napisać.
                  Jura
                  • donnerbalken Re: małe potknięcia... 11.02.10, 17:38
                    jureek napisał:

Cytat
                    > No popatrz. Jak piszesz na podstawie własnych doswiadczeń, a nie tylko tego, co
                    > w sieci znalazłeś, to potrafisz nawet coś mądrego napisać.

Dawniej, gdy byłem w mieście i nie wiedziałem którędy do domu, mogłem się policjanta zapytać...o mój adres...

Ale obecnie nie mam kogo się pytać...

Wszyscy pod Hindukuszem...

I ja błądzę po ulicach wielkiego obcego miasta...
            • lepian4 Re: z tej krainy wywodzą się Trolle.... 11.02.10, 13:20
              Cholenderski to takie samo uproszczenie jezykowe, co lzesz i lgasz,
              honor i chonor?
              • jureek Re: z tej krainy wywodzą się Trolle.... 11.02.10, 13:27
                lepian4 napisał:

> Cholenderski to takie samo uproszczenie jezykowe, co lzesz i lgasz,
                > honor i chonor?

Nie, to nie jest uproszczenie, to błąd ortograficzny, do którego się przyznałem
                i korona mi przez to z głowy nie spadła (bo nigdy jej tam nie było).
                Jura
                • lepian4 Re: z tej krainy wywodzą się Trolle.... 11.02.10, 13:52
                  Z lganiem ci tak gladko nie poszlo.
                  A tam, jak z tym twoim Fasching w tym cudnym Frankfurcie?
                  • ja.nusz Re: z tej krainy wywodzą się Trolle.... 11.02.10, 13:59

Fajne są te coroczne spory między Kolonią, Düsseldorfem i Moguncją o
                    to gdzie jest stolica debilizmu.
                    • lepian4 Re: z tej krainy wywodzą się Trolle.... 11.02.10, 14:06
                      Spory sa faktycznie bezpodstawne, bo debilizm jest tylko tam, gdzie
                      ty waletujesz.
                      • ja.nusz Re: z tej krainy wywodzą się Trolle.... 11.02.10, 15:10
                        Możesz się tu zapisać, tylko wąsa zapuść:

https://tinyurl.com/yz99tj4
                        • lepian4 Re: z tej krainy wywodzą się Trolle.... 11.02.10, 15:55
                          Zapuszce wasa i beda mnie z toba mylic. Po co ci to? Sam sie zapisz,
                          chujowe piwo maja w tej fereinie. Musialo byc tureckie, bo Mohamad
                          tak nakazal, wiec wymieszali chmiel z woda z kranu. Moze na twe
                          niestrawnosci bedzie to jakis srodek. Sraczka jest murowana
                          • ja.nusz Re: z tej krainy wywodzą się Trolle.... 11.02.10, 16:18

Sieg Alaaf! - a może jednak Sieg Allah?!
                            • lepian4 Re: z tej krainy wywodzą się Trolle.... 11.02.10, 16:35
                              Przejdzmy do sedna sprawy: Sieg Januszek!
                  • jureek Re: z tej krainy wywodzą się Trolle.... 11.02.10, 14:15
                    lepian4 napisał:

> Z lganiem ci tak gladko nie poszlo.

O co Ci chodzi z tym łganiem? Gdzieś źle to odmieniłem? Nie przypominam sobie.
                    Czy może chciałbyś, żebym znowu dał Ci lekcję, jak prawidłowo odmienia się
                    czasownik "łgać"? Nie ma sprawy, napisz odmianę we wszystkich osobach czasu
                    teraźniejszego, chetnie poprawię.

> A tam, jak z tym twoim Fasching w tym cudnym Frankfurcie?

Nie interesuje mnie. A musi? Będą za brak zainteresowania deportować?
                    Jura
                    • lepian4 Re: z tej krainy wywodzą się Trolle.... 11.02.10, 14:37
                      Dzieki za propozycje. Poprawianie zacznij jednak od siebie.
                      A z pamiecia u ciebie jest coraz gorzej.
                      Ledwo przekroczyles 50-tke i juz z gorki!
                      • jureek Re: z tej krainy wywodzą się Trolle.... 11.02.10, 14:40
                        lepian4 napisał:

> Dzieki za propozycje. Poprawianie zacznij jednak od siebie.
                        > A z pamiecia u ciebie jest coraz gorzej.
                        > Ledwo przekroczyles 50-tke i juz z gorki!

Skoro twierdzisz, że gdzieś źle odmieniłem czasownik "łgać", to dawaj link.
                        Zaraz się ustosunkuję i jeśli rzeczywiście, źle odmieniłem, to przyznam to i
                        korona mi z głowy nie spadnie.
                        Jura
                        • lepian4 Re: z tej krainy wywodzą się Trolle.... 11.02.10, 15:52
                          Diaspora Poska w Niemczech ceni twa tworczosc. Twoich myśli czytać
                          jeszcze nie potrafi, trzeba trochę mózgownicę wysilić,
                          zanim wklepie sie linki. Wiem, że myślenie bardzo Cię męczy, więc
                          trochę Ci pomogę: niedawno na tym forum juz w kontekscie lgania i
                          lzenia opowiadales o tej koronie, ktora spadla by ci z glowy, gdybys
                          ja tylko mial.

• jureek Re: z tej krainy wywodzą się Trolle.... 11.02.10, 16:17
                            Piszesz, że poprawianie mam zacząć od siebie i piszesz to w kontekście odmiany
                            czasownika "łgać". Pytam więc, co mam poprawiać? Gdzie nieprawidłowo odmieniłem
                            ten czasownik?
                            To Ty nie wiedziałeś, czy prawidłową formą 2 osoby czasu teraźniejszego jest
                            "łżesz", czy "łgasz":
                            forum.gazeta.pl/forum/w,51283,103420950,103442917,Re_ktos_Ci_sie_wlamal_na_konto_.html
                            A poniewasz widzę, że problem dalej Cię męczy, zaoferowałem Ci pomoc.
                            Tutaj możesz poczytać, jak odmienia się czasownik "łgać" i przekonać się, że
                            użyta przeze mnie forma "łżesz" jest prawidłowa, a nieprawidłowa jest forma "łgasz":
                            obcyjezykpolski.interia.pl/?md=archive&id=230
                            Ale nie przejmuj się - prezio Kaczyński też ma z tym problemy.
                            Jura
                            • lepian4 Re: z tej krainy wywodzą się Trolle.... 11.02.10, 16:34
                              Szanownemu panu Mecenasowi dziekuje za okazana laske. Nie moge
                              jednak uwiezyc, ze sam sobie zarzucilem lganie. Temat powoli mnie
                              przerasta. Ja moge opierac sie jedynie na wrazeniach estetycznych
                              wyniesionych z twych nauk.
                              • jureek Re: z tej krainy wywodzą się Trolle.... 11.02.10, 16:41
                                lepian4 napisał:

> Szanownemu panu Mecenasowi dziekuje za okazana laske. Nie moge
                                > jednak uwiezyc, ze sam sobie zarzucilem lganie.

A w którym miejscu napisałem, że sam sobie zarzuciłeś łgarstwa? I kto Ci każe w
                                to uwierzyć? (przy okazji: przez "ż" piszemy wieża, natomiast wierzyć piszemy
                                przez "rz")

> Temat powoli mnie
                                > przerasta.

Bardziej wygląda mi na to, że przerastam Cię raczej jednoczesne świętowanie
                                karnawału i pisanie na forum. Dam Ci jeszcze jedną darmową radę - jak pijesz, to
                                lepiej nie pisz na forum, bo niestety coraz bardziej bełkoczesz.
                                Jura
    • jessi_a A ja zawziecie szukalam Ruskich nt 11.02.10, 13:33

• ja.nusz Re: A ja zawziecie szukalam Ruskich nt 11.02.10, 13:50

Ruskie:

https://tinyurl.com/yhtpjjb
      • donnerbalken Re: A ja zawziecie szukalam Ruskich nt 11.02.10, 17:18

Sziroka strana maja radnaja,
        mnoga w niej liesow, poliej i riek,
        ja takoj drugoj strany nie znaju,
        gdie tak wolno dyszyt' cziełowiek
        (...)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się