Dodaj do ulubionych

A propos Mackowiaka,

28.06.11, 19:13
cytowanego tu u gory tak: "Może wreszcie zaczniemy być dumni z tego że jesteśmy POLAKAMI, a nie jakimś tam sztucznym pół-narodem Polonusów z nieistniejącego kraju POLONII", a jakos przezemnie dotad przeoczonego:

A z czego to, qrwa, ma ten "pelnokrwisty" Polak w diasporze byc niby dumny?!

Z liberum veto? Z pierwszego rozbioru? Z drugiego rozbioru? Z trzeciego rozbioru? Z Targowicy? Z kochasia carycy? Z powstania listopadowego? Ze styczniowego ? Z zamachu majowego marszalka pilsudskiego? Z Berezy ? Zaolzia, ktore sie mu nalezy ? Z kieleckiego pogromu ? Ze "zdobycia" Prag? Z iscie gruzinskiej Lecha odwagi ?
- Niecierpliwie czekam - na dalsze przyklady.

k-r
Obserwuj wątek
    • zawszekacperek Re: A propos Mackowiaka, 28.06.11, 21:27
      Witam Pana Chrabiego.
      Czyżby pamięć zaczęła zawodzić? Swego czasu spisałem na tym forum dosyć dokładnie owe powody do "dumy".
      Oto niektóre z nich:
      1. Prrrr...dziad z czasów Stefana Batorego, którego dzienniczek zaginał łotewskich (estońskich ?) językoznawców,
      2. cztery paszporty w szufladzie, z racji pochodzenia z "mieszanego międzynarodowego" rodu,
      3. zamek z wieżyczką, piwniczką i kurnikiem nad Renem,
      4. babcia, która przesiedziała kupę lat w sowieckich łagrach, nauczając łagierników "innostrannych" języków,
      5.tatuś ukrywający się dzięki dobrym ludziom przed ubecją pod fałszywym nazwiskiem,
      6. krewny dowódca U-Boota i krewny żołnierz AK
      7. pozycja nr 13 na liście internowanych w P.
      8. udzielanie się w teufelchen.tv
      I wiele, wiele innych powodów do dumy. Ponieważ są one znane większości Forumowiczów, to nie będę ich wyliczać.
      Z pięknej Saksonii pozdrowienia dla Szlachetnego Konfurziusa (dzięki fan club za cognomen dla k. smile) - koelschera śle Kacperek

koelscher napisał:

[...] A z czego to, qrwa, ma ten "pelnokrwisty" Polak w diasporze byc niby dumny?!
      [...] Niecierpliwie czekam - na dalsze przyklady.

> k-r
      • koelscher Re: A propos Mackowiaka, 28.06.11, 22:31
        Pikus, chibiles temat nie po raz pierwszy: Kiedyz to dawalem do zrozumienia, ze jestem "pelnokrwistym" Polakiem?
        Nawiasem: Wspominalem juz o tym, ale jeszcze raz powtorze:
        Nawet w calkowitym odosobnieniu punkt osmy twojej listy wystarcza mi w zupelnosci, aby uznac cie za meska prostytutke... Czegoz jeszcze potrzeba?

k-r
        • zawszekacperek Re: A propos Mackowiaka, 28.06.11, 23:07
          Co racja, to racja. Byłeś, jesteś i pozostaniesz Promenadenmischung.
          Najdobitniej świadczy o tym właśnie ów punkt 8.

Kacperek

koelscher napisał: [...]
          Kiedyz to dawalem do zrozumie
          > nia, ze jestem "pelnokrwistym" Polakiem?[...]
          • koelscher Re: A propos Mackowiaka, 29.06.11, 15:49
            Byles jestes i pozostaniesz malym z-kurwy-synkiem.
            Masz sie do mnie mniej wiecej tak, jak niejaki Donald Rumsfeld do Dominique de Villepin.
            Nie dziwie sie, ze cie to drazni.

k-r

zawszekacperek napisał:

> Co racja, to racja. Byłeś, jesteś i pozostaniesz Promenadenmischung.
            > Najdobitniej świadczy o tym właśnie ów punkt 8.
            >
            > Kacperek
            >
            > koelscher napisał: [...]
            > Kiedyz to dawalem do zrozumie
            > > nia, ze jestem "pelnokrwistym" Polakiem?[...]
      • pierwszy-donosiciel A spirit of intolerance... 29.06.11, 10:03
        zawszekacperek napisał:
        > 2. cztery paszporty w szufladzie, z racji pochodzenia z "mieszanego międzynarod
        > owego" rodu,

==================================
        Czystość >>rasy<< w dzisiejszych czasach ma znaczenie tylko u hodowców koni...

Oraz w znanej jedynej demokracji na Bliskim Wschodzie...

We wszystkich innych postępowych społecznościach ludzkich, obowiązuje reguła:

Im więcej Promenadenmischung, tym lepiej.
        • pierwszy-donosiciel Re: A spirit of intolerance... 29.06.11, 11:03
          pierwszy-donosiciel napisała:

> Czystość >>rasy<< w dzisiejszych czasach ma znaczenie tylko u hodowców koni...

https://www.best-horse-photos.com/images/Arabians.jpg
          >

Rasowy Arab
    • pierwszy-donosiciel Józef Klemens Piłsudski... 29.06.11, 10:42
      Józef Klemens Piłsudski jest jednym z najbardziej genialnych wodzów współczesnej historii.
      Lud polski to zrozumiał i godnie docenia Jego zasługi dla Polski, Europy i ludzkości.

Dawne Ulice i Place Stalina, Lenina, Dzierżyńskiego noszą obecnie imię wielkiego wodza i przywódcy.

Ze rozpędził niezdarny Sejm? Nu, cóż wielcy wodzowie mają swoje metody.

Patrz Węzeł Gordyjski i Alexander zwany Wielkim.

Marszałek miał bardzo dobre stosunki z Berlinem. (Razem z Kiepurą).

Gdyby nie jego przedwczesna śmierć, Europa wyglądałaby dzisiaj nieco inaczej.

Po wspaniałym niedzielnym meczu niemieckich niewiast piłkarskich oglądnąłem jeszcze film o amerykańskich Inkach.

Kwint esencja tego wspaniałego filmu było:

Dopóki Inkowie mieli dzielnych i zdecydowanych wodzów, Ameryce Południowej powodziło się bardzo dobrze. Pod ich egidą zjednoczono kilkadziesiąt zwaśnionych ze sobą entni.

Gdy Inkom zabrakło zdecydowanych osobistości, kraj się rozpadł.

W dzisiejszych czasach tylko Chińska Republika Ludowa dysponuje takimi osobistościami....

Chińczycy są obecnie nawet wstanie udzielać pomocy gospodarczej rozpadającej się Europie.

Ot co...

• jureek Re: Józef Klemens Piłsudski... 29.06.11, 10:47
        No popatrz, jakoś nie przychodzi mi do głowy żaden wielki współczesny wódz helwecki, a Szwajcarom żyje się całkiem dobrze, Luksemburczycy też mają najwyższy dochód w Unii, a jakoś nie słyszałem o luksemburskich podbojach.
        To, że kitajcom włazisz do d...y bez mydła, nie dziwi mnie wcale. Mało to się napisałeś o stawianiu bram tryumfalnych, no to realizujesz to teraz w praktyce.
        Jura
        • pierwszy-donosiciel Re: Józef Klemens Piłsudski... 29.06.11, 11:26
          jureek napisał:
          No popatrz, jakoś nie przychodzi mi do głowy żaden wielki współczesny wódz helwecki, a Szwajcarom żyje się całkiem dobrze

Na lekcji historii dłubałeś w nosie i gapiłeś się w okno, gdzie gołąb deptał gołębicę?
          • jureek Re: Józef Klemens Piłsudski... 29.06.11, 11:49

> jureek napisał:
            > No popatrz, jakoś nie przychodzi mi do głowy żaden wielki współczesny wódz h
            > elwecki, a Szwajcarom żyje się całkiem dobrze

>
            >
            > Na lekcji historii dłubałeś w no
            > sie i gapiłeś się w okno, gdzie gołąb deptał gołębicę?

Wiadomo, że stary piernik jesteś. Ale, że aż tak stary już jesteś, że Wilhelm Tell jest dla Ciebie współczesnym wodzem, to nie wiedziałem.
            Jura
            • pierwszy-donosiciel Re: Józef Klemens Piłsudski... 29.06.11, 12:07
              jureek napisał:
              Wiadomo, że stary piernik jesteś. Ale, że aż tak stary już jesteś, że Wilhelm Tell jest dla Ciebie współczesnym wodzem, to nie wiedziałem.
              Jura

Helweci są błogosławionym narodem i Opatrzność obdarzyła ich zawczasu właściwymi osobistościami...

Skoro coś niezawodnie funkcjonuje, nie ma potrzeby je ciągle ulepszać....

PS

Na własne merytoryczne "argumenty" już Cię nie stać. Musisz je u Januszka wypożyczać?
              On także ma coś przeciw starszemu pokoleniu...
              I uważa to za swój najbardziej przebijający "argument"...
              Każdy według swoich możliwości... (intelektualnych)

Ot co...
              • jureek Re: Józef Klemens Piłsudski... 29.06.11, 12:15

> Na własne merytoryczne "argumenty" już Cię nie stać. Musisz je u Januszka wypoż
                > yczać?
                > On także ma coś przeciw starszemu pokoleniu...

Nie mam nic przeciw starszemu pokoleniu, do którego zresztą sam należę.
                A argument był tak samo "merytoryczny" jak Twój o dłubaniu w nosie i gołębiach. Nie moja wina, że strzelasz sobie samobóje, skoro nie doczytałeś, że pisałem o współczesnych wodzach, i wyskoczyłeś z wodzem z epoki średniowiecza i jeszcze przy tym pyskowałeś.
                Jura
                • pierwszy-donosiciel Re: Józef Klemens Piłsudski... 29.06.11, 12:33
                  jureek napisał:
                  i jeszcze przy tym pyskowałeś.

Trafiłem prosto w czarne!

https://www.web-wolf-marketing.de/mittelalter/images/stories/wilhelm_tell/wilhelm_tell2.jpg

Za młodu zawsze grałem rolę Wilhelma Tella.
                  • pierwszy-donosiciel Re: Józef Klemens Piłsudski... 29.06.11, 12:42
                    Rekomenduję na rodzinny wieczór literacki, zamiast przesiadywania w internecie...

Wilhelm Tell był helweckim Piłsudskim, tak to musisz swoim dzieciom wytłumaczyć...
                    • jureek Re: Józef Klemens Piłsudski... 29.06.11, 12:48

> Wilhelm Tell był helweckim Piłsudskim, tak to musisz swoim dzieciom wytłumaczyć

Nie masz swojej rodziny, że wpierd...lasz się w życie rodzinne innych?
                      A może i dobrze, że nie masz rodziny. Przynajmniej mniej będzie opętanych kultem wodzostwa, bo do czego taki kult doprowadził Niemcy i Europę, ludzie jeszcze nie zapomnieli. Choć bardzo byś chciał, żeby zapomnieli.
                      Jura
                      • pierwszy-donosiciel Re: Józef Klemens Piłsudski... 29.06.11, 13:09
                        jureek napisał:

> pierwszy-donosiciel napisała:
                        >
                        > > Wilhelm Tell był helweckim Piłsudskim, tak to musisz swoim dzieciom wytłu
                        > maczyć
                        >
                        > Nie masz swojej rodziny, że wpierd...lasz się w życie rodzinne innych?
                        > A może i dobrze, że nie masz rodziny. Przynajmniej mniej będzie opętanych kulte
                        > m wodzostwa, bo do czego taki kult doprowadził Niemcy i Europę, ludzie jeszcze
                        > nie zapomnieli. Choć bardzo byś chciał, żeby zapomnieli.
                        > Jura

==========================================

God, grant me the serenity to accept the things I cannot change,
                        Courage to change the things I can,
                        And wisdom to know the difference.
                        • ja.nusz Re: Józef Klemens Piłsudski... 29.06.11, 13:15
                          Jak już tak zajadle dyskutujecie o W.Tellu, to może pogadacie też o innych ważnych postaciach historycznych - takich jak np. Czerwony Kapturek, Kopciuszek, Alicja z Karainy Czarów itd.
                          • jureek Re: Józef Klemens Piłsudski... 29.06.11, 13:22
                            ja.nusz napisał:

> Jak już tak zajadle dyskutujecie o W.Tellu, to może pogadacie też o innych ważn
                            > ych postaciach historycznych - takich jak np. Czerwony Kapturek, Kopciuszek, Al
                            > icja z Karainy Czarów itd.

Myślę, że Janosik lepiej pasowałby.
                            Jeżeli myślisz, że ja o Wilhelmie Tellu dyskutuję tutaj, to się mylisz. Ja tutaj nabijam się z Asieka tęsknoty za "mocnym człowiekiem", który jakoby miał być panaceum na wszystko.
                            Jura
                          • pierwszy-donosiciel Re: Józef Klemens Piłsudski... 29.06.11, 13:30
                            ja.nusz napisał:

> Jak już tak zajadle dyskutujecie o W.Tellu, to może pogadacie też o innych ważn
                            > ych postaciach historycznych - takich jak np. Czerwony Kapturek, Kopciuszek, Al

===========================

O!

Jak się horyzont naszego Januszka rozszerzył!

Bardzo prosimy o inteligentne i substantial contributions...

Jeszcze nie ma Bożego Narodzenia, a już się cuda zdarzają!

Chwała Panu na wysokościach!
                          • koelscher Re: Józef Klemens Piłsudski... 29.06.11, 15:14
                            Jenau !!!
                            smile

ja.nusz napisał:

• pierwszy-donosiciel Pozdrowienia dla międzynarodowego Ciemnogrodu.... 30.06.11, 10:07
                              koelscher napisał:

> Jenau !!!
                              > smile
                              >
                              > ja.nusz napisał:
                              >
                              > > Jak już tak zajadle dyskutujecie o W.Tellu, to może pogadacie też o innyc
                              > h ważn
                              > > ych postaciach historycznych - takich jak np. Czerwony Kapturek, Kopciusz
                              > ek, Al
                              > > icja z Karainy Czarów itd.

------------------------------------------------------------->

A niezależność od Habsburgów wywalczył Duch św.

Pozdrowienia dla międzynarodowego Ciemnogrodu....

https://t1.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcRIOMAqYLKZ-XcMxihUXaQnJHcFsz9ofoC0TFspSeucVXRfNJZ23Q

Od ostatniego Cesarza Szwajcarów
                        • pierwszy-donosiciel Re: Józef Klemens Piłsudski... 29.06.11, 13:40

> God, grant me the serenity to accept the things I cannot change,
                          > Courage to change the things I can,
                          > And wisdom to know the difference.

Dla naszych polskich gości:

Boże, użycz mi pogody ducha, abym godził się z tym, czego nie mogę zmienić, odwagi, abym zmieniał to, co mogę zmienić i mądrości, abym odróżniał jedno od drugiego.

Für unsere deutschen Gäste:

Gott, gib mir die Gelassenheit, Dinge hinzunehmen, die ich nicht ändern kann,
                          den Mut, Dinge zu ändern, die ich ändern kann,
                          und die Weisheit, das eine vom anderen zu unterscheiden.
                          • jureek Re: Józef Klemens Piłsudski... 29.06.11, 13:45

> pierwszy-donosiciel napisała:
                            >
                            > > God, grant me the serenity to accept the things I cannot change,
                            > > Courage to change the things I can,
                            > > And wisdom to know the difference.
                            >

No i co ta modlitwa ma wspólnego z tym Twoim kultem wodzostwa?
                            Jura
                            • pierwszy-donosiciel Re: Józef Klemens Piłsudski... 29.06.11, 13:53
                              jureek napisał:
                              No i co ta modlitwa ma wspólnego z tym Twoim kultem wodzostwa?
                              Jura
                              ------------------------
                            • ja.nusz Re: Józef Klemens Piłsudski... 29.06.11, 13:56
                              Wśród lud pracującego...ale i próżnującego taka modlitwa cieszy się większym powodzeniem:

www.youtube.com/watch?v=jQJRxG8xlfc

Zaznaczam, że pomimo jednoznacznego tytułu, dzieło ma jak najbardziej wydźwięk międzynarodowy - choć w Polsce raczej częściej praktykowane.
                              • pierwszy-donosiciel Re: Józef Klemens Piłsudski... 29.06.11, 14:06
                                ja.nusz napisał:

> www.youtube.com/watch?v=jQJRxG8xlfc
                                >
                                ================================

Januszek od dziesięcioleci życzy mi rychłej śmierci.

Dzisiaj Jego modlitwa została wysłuchana!

Przepona mi w brzuchu pękła...
                  • jureek Re: Józef Klemens Piłsudski... 29.06.11, 12:44
                    Nadal twierdzisz, że Wilhelm Tell to postać współczesna? Czy stać Cię będzie na przyznanie się, że nie doczytałeś do końca postu, na który odpowiadałeś?
                    Jura
        • pierwszy-donosiciel Re: Józef Klemens Piłsudski... 29.06.11, 11:38
          jureek napisał:
          To, że kitajcom włazisz do d...y bez mydła,

Ja jedynie podziwiam przodującą technologię chińską...

Zasługa ich dzielnych wodzów.

Gdyby nie przedwczesna śmierć Marszałka, Polska byłaby wiodącym krajem technologicznym na świecie...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka