Gość: sl IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.09.09, 22:02 Tak sobie myślę... Ile kul o promieniu r/3 zmieści się w kuli o promieniu r? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: xxx Re: Kule IP: *.torun.mm.pl 24.09.09, 23:17 Dwunastościan dałby 13 kól. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sl Re: Kule IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.09.09, 20:18 tu nie chodzi o koła...tylko o kule Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sl Re: Kule IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.09.09, 12:16 poprosze o rozwiązanie... Odpowiedz Link Zgłoś
republican Re: Kule 25.09.09, 20:57 W srodku kuli o promieniu r wpisyjamy uklad przestrzenny Kartezjusza x,y,z Na kazdej osi wewnatrz duzej kuli sa trzy kule o promieniu r/3. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxx Re: Kule IP: *.torun.mm.pl 25.09.09, 21:32 Na stole do piłeczki tenisowej przyklejamy sześc piłeczek.Następnie na nie kładziemy trzy piłeczki jak pomidory w Biedronce. Jest już dziesięć piłeczek . I z drugiej strony też kładziemy trzy pomidory.Razem trzynaście. Odpowiedz Link Zgłoś
taria Re: Kule 27.09.09, 00:10 Fajne rozwiązanie! I od razu widać, dlaczego jest najlepsze: rozszerzając je w każdą stronę dostajemy najgęstsze upakowanie kul w przestrzeni. Tylko mała poprawka: punkty styczności małych kulek z powierzchnią dużej kuli (jest ich dwanaście) tworzą nie dwunastościan (w domyśle:foremny) ale bryłę o dwunastu wierzchołkach i czternastu ścianach zwaną sześcio-ośmiościanem: pl.wikipedia.org/wiki/Sze%C5%9Bcio-o%C5%9Bmio%C5%9Bcian Jeśli każdy punkt styczności zechcesz "rozdmuchać" do ściany, dostaniesz dwunastościan, ale rombowy (każda jego ściana jest przystającym rombem: pl.wikipedia.org/wiki/Dwunasto%C5%9Bcian_rombowy Odpowiedz Link Zgłoś
kornel-1 Re: Kule 25.09.09, 21:36 a gdyby ułożyć 8 kul... w dwóch pakietach po cztery... górny pakiet przekręcony o 45 deg? Kornel Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sl zatem ostateczne rozwiązanie to...? IP: *.kwbadamow.com.pl 28.09.09, 14:44 7 czy 13? moje kolejne pytanie to - czy jest możliwość ujęcia w funkcję (wzór) zależności ilości kulek w kuli operując zmianą promienia r? Chodzi mi o znalezienie wzoru na obliczenie ilości kulek w kuli o promieniu r. Kulki dysponują promieniem przykładowo: r/3, r/6, r15...itd....do wyboru... Odpowiedz Link Zgłoś
republican Re: zatem ostateczne rozwiązanie to...? 29.09.09, 10:15 Gość portalu: sl napisał(a): > 7 czy 13? > > moje kolejne pytanie to - czy jest możliwość ujęcia w funkcję (wzór) > zależności ilości kulek w kuli operując zmianą promienia r? > Chodzi mi o znalezienie wzoru na obliczenie ilości kulek w kuli o > promieniu r. Kulki dysponują promieniem przykładowo: r/3, r/6, > r15...itd....do wyboru... Dodalbym jeszcze Ile kul o promieniu r/n i (rownoczesnie) o promieniu r/2n zmiesci sie w kuli o promieniu r? n jest liczba naturalna >2 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sl Czyżby to było tak trudne..? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.09.09, 21:09 j.w. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxx Re: Czyżby to było tak trudne..? IP: *.torun.mm.pl 30.09.09, 23:57 Jedną kulkę możemy otoczyć dwunastoma kulkami.Ile pomodorów możemy położyc na tę sferę ? Ciekawi mnie ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxx Re: Czyżby to było tak trudne..? IP: *.torun.mm.pl 01.10.09, 10:35 Dwunastościan ma dwadzieścia wierzchołków. Jest to 20 pomidorów. A dalej co ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxx Re: Czyżby to było tak trudne..? IP: *.torun.mm.pl 13.10.09, 15:50 Dwunastścian ma trzydzieści boków czyli czwarta warstwa to 30 kulek. 1,12,20,30....... a co dalej ? Odpowiedz Link Zgłoś