Dodaj do ulubionych

Zadanie konkursowe nr 4 - Szpieg z Artlandii

• Gość: krzysiek Re: Zadanie konkursowe nr 4 - Szpieg z Artlandii IP: *.aster.pl 22.12.05, 00:57
      Trzeba przyznać, że Cardemon zadał nam tym razem dużo bardziej niż niełatwe zadanie,
      chyba nie-informatycy byli na z góry przegranej pozycji...

Mój wynik - 1129. Uzyskałem go mniej więcej w ciągu 24h od zaistnienia zadania na tym forum.
      Kolejne dwa dni zajęło mi dochodzenie do oczywistej prawdy, że zadanie to znacznie przerasta moje możliwości intelektualne, sprzętowe, a przede wszystkim czasowe.
      Następne dwa tygodnie spędziłbym na wlepianiu się w monitor w oczekiwaniu na kolejną liczbę, a na to nie wyraziła zgody moja dziewczyna, za co jej publicznie dziękuję :-)
      Zamiast tego kupiłem kupon za 1,25...

Wydaje mi się, że optymalny wynik może być w granicach 900, a ostatnie trzy liczby są bardzo blisko siebie,
      Bardzo jestem ciekaw rozwiązania....

pozdrawiam serdecznie,
      Krzysiek
    • mesquaki Re: Zadanie konkursowe nr 4 - Szpieg z Artlandii 22.12.05, 02:03
      A ja tam nie wierzę w żadne metody.
      Chaos, chaos, wszytko to chaos.
    • Gość: s1macio 1305 IP: *.radzionkow.net 22.12.05, 02:37
      Wynik poprawiony tylko o 3 bo wczesniejszy był 1308 :D
    • kornel-1 Re: Zadanie konkursowe nr 4 - Szpieg z Artlandii 22.12.05, 03:05
      Ponieważ o północy minął termin nadsyłania rozwiązań mogę chyba podać link do
      programiku, którego używałem:
      kornel-10.webpark.pl/spy.zip
      Oczywiście to jedna ze 100 wersji, którą testowałem.
      Miłej zabawy!
      Kornel
    • cardemon Część konkursowa zagadki zamknięta 22.12.05, 04:21
      Ogłaszam, że część konkursowa zagadki została zamknięta trzy godziny temu, równo
      o północy.

Najlepsze wyniki w konkursie zgłosili następujący łamigłówkowicze:

1064 - Grzesiek
      1099 - Uller
      1105 - Sławek
      1129 - Gzorba, Krzysiek
      1227 - Mesquaki
      1308 - S1macio
      1396 - Marchewa

Bardzo proszę wszystkich łamigłówkowiczów, tych wymienionych powyżej i tych
      niewymienionych o podawanie pełnych rozwiązań (czyli swoich 12 liczb),
      przemyśleń, komentarzy, programów z jakich korzystali itd. itp. Zagadka bowiem
      nadal nie doczekała się optymalnego rozwiązania na tym forum. Mogę tylko
      powiedzieć, że 'optymalna' liczba jest mniejsza niż 1064...
      Jury po rozpatrzeniu pełnych rozwiązań przydzieli punkty oraz szerzej skomentuje
      samą zagadkę i jej przebieg. Mam nadzieję, że stanie się to jeszcze przed
      Świętami (czyli w czwartek lub piątek). Wszystko zależy od tego, czy wpłyną do
      tego czasu wyniki najlepszej czołówki.

Dla wszystkich mam ogromne słowa uznania,
      CdM
      • kornel-1 jak doszedłem do 1073 22.12.05, 08:54
        Przede wszystkim gratuluję zwycięzcom zagadki. Cieszę się również ze
        znalezienia trzeciej liczby (pierwszą skrywa Cardemon) - 1073. Zagadka była dla
        mnie trudna z dwóch powodów:
        Po pierwsze - "ręczne" rozwiązanie zagadki, bez użycia technik obliczeniowych
        wymaga bardzo przenikliwego umysłu, być może wejścia z wyobraźnię w
        hiperprzestrzenie ;-), zobaczymy rozwiązanie C. Tą metodą udało mi się zaledwie
        dojść do liczby 2030 - z błędem - co było złym prognostykiem dla dalszego
        wykonywania obliczeń. Szybko zdałem sobie sprawę, że tworzone sumy dwóch i
        trzech liczb spełniających warunki zadania układają się na osi
        liczbowej "nieregularnie" pozostawiając wiele "dziur". Być może "regularność"
        pojawi się dla optymalnej "12", jednakże dochodzenie (w trybie manualnym) do
        tej "regularności" przekroczyło moje możliwości.

Po drugie : Cardemon zadając przypadek 12 liczb postarał się, by człowiek nie
        dysponujący komputerem Alfa z NASA czy Pentagonu nie zdążył sprawdzić
        WSZYSTKICH zestawów liczb których suma trzech składników jest mniejsza od 2030.
        Rzecz więc szła o napisanie algorytmu, który sprawdza tylko NIEKTÓRE
        kombinacje. Stać mnie tylko było na stworzenie programu, który generuje PO
        KOLEI wszystkie MOŻLIWE (i tylko takie) zestawy 12 liczb i szuka najmniejszej
        liczby. Oczywiście program - zapisany przy pomocy około 90 linijek kodu, nie
        poświęca dużo czasu na sprawdzanie liczb przekraczających dotyhczasowy wynik.
        Nie potrafiłem jednak wprowadzić "a priori" warunków, które powinny spełniać
        sprawdzane liczby. Swoją liczbę 1073 uzyskałem wprowadzając do programu
        wartości "2,3,4".
        Próbowałem zaczynać od innych wartości początkowych ale zauważyłem, że
        znalezienie liczby lepszej o 50 - 100 może pojawić się w nieoczekiwanej (dla
        mnie) chwili. W tym sensie ma rację Mesquaki pisząc "chaos, wszystko chaos".
        Zabrakło czasu.
        Oczywiście już na początku swych rozważań doszedłem do wniosku, że optymalny
        wynik MOŻE być zawarty w trzech typach zbiorów:
        1. generowane od "1" są jak najmniejsze liczby i zatykanie "dziur" w zbiorze sum
        2. trzy ostatnie liczby leżą blisko siebie, np. 331, 332, 333
        3. ostatnia liczba przekracza 500, dwie wcześniejsze są zbliżone do siebie, np.
        249, 250, 501
        Dopuszczam jednak przypadek "pośredni": odległości między ostatnimi liczbami są
        w przybliżeniu jednakowe.
        Rzecz jasna napisałem ileś tam algorytmów generujących trzy duże liczby a
        następnie uzupełniających mniejszą "9". Niestety "odwrotne" algorytmy są
        trudniejsze i wolniejsze (albo nie umiałem napisać).
        Na zakończenie zbiór liczb:
        2,3,4,8,16,30,60,115,152,227,302,544
        Poza tym, że zdecydowana większość tych liczb widnieje na krakowskich
        tramwajach i autobusach - nie widzę tu "regularności". :-(
        Pozdr dla uczestników,
        Kornel
      • uller Re: Część konkursowa zagadki zamknięta 22.12.05, 08:56
        Moje pełne rozwiązanie:

12,14,15,16,24,32,64,114,185,256,383,460

Największa suma 256+383+460=1099

Sposób dojścia podałem wcześniej. Zadałem pierwszych N liczb (7- w tym
        przypadku) liczb a komputer znalazł mi 5 kolejnych spełniających zadanie.
        Program tez inkrementowal wartośc początkową. Program nie nadaje sie do
        publikacji gdyz nie posiada interfejsu użytkownika i dane wprowadzam
        bezpośrednio do kodu programu. Wcześniej opublikowałem program który sprawdza
        czy podany 12 elementowy zbiór spełnia warunki zadania.

Pozdrawiam
        Uller.
        • Gość: Kujonik Re: Część konkursowa zagadki zamknięta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.12.05, 10:05
          Jak poinformować,że np 12 i 14 są interesujące, jesli nie masz ich sumy?
          Warunkiem zadania było, żeby informować za pomocą sum.
          • Gość: kiełpiś Re: Część konkursowa zagadki zamknięta IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.12.05, 10:18
            Hm. Dostałeś składowe. Sumy sobie sam policz ;p

Pozdrawiam,
            Kiełpiś
            • Gość: Kujonik Re: Część konkursowa zagadki zamknięta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.12.05, 10:50
              Ktoś użył mojego nicka i napisał bzdurę. Wycofać!
      • Gość: grzesiek Re: Część konkursowa zagadki zamknięta IP: *.cbk.waw.pl / *.cbk.waw.pl 22.12.05, 10:55
        moje liczby: 1 2 4 8 16 31 61 118 158 236 314 514 (suma trzech ost.=1064)
        i wiem że w klasie takiej że:
        A1=1, i A[i+1] <= 2*A[i]
        nie ma lepszego wyniku niż 1064.
        do wyniku doszedłem pisząc program komputerowy. program jest prosty
        i policzył się dość szybko. próbowałem również liczyć bez narzucania
        wymienionych ograniczeń, ale to wydaje się beznadziejne czasowo. jeśli ktoś
        chciałby to ciągnąć to podam pewne wyniki cząstkowe pomagające w optymalizacji
        czasu liczenia.

Xmin[12] = {1,2,4,7,13,24,43,72,114, ?,?,?};
        //nie ma:
        //N=8: 73
        //N=9: 115

gdzie: Xmin wyznacza minimalną wartość X[i], i ponadto wiadomo, że
        X8 nie może być 73 (mimo że może być 72) i X9 nie może być 115 (mimo
        że może być 114).
        • Gość: darkin Re: Część konkursowa zagadki zamknięta IP: *.tls.pl 22.12.05, 12:50
          > moje liczby: 1 2 4 8 16 31 61 118 158 236 314 514 (suma trzech ost.=1064)

hmmm a moje to: 1, 2, 4, 8, 15, 29, 90, 136, 202, 258, 314, 492
          (suma trzech ost.=1064). :)
          • Gość: grzesiek Re: Część konkursowa zagadki zamknięta IP: *.cbk.waw.pl / *.cbk.waw.pl 22.12.05, 14:41
            sprawdzilem Twoje liczby i ....... są dobre!
      • Gość: slawek Re: Część konkursowa zagadki zamknięta IP: *.siedmiorog.pl 22.12.05, 15:59
        1105 2 3 4 8 16 29 54 100 196 257 364 484

Niestety na przemyslenia i refleksje ze wzgledu na prace zawodowa obecnie nie
        mam czasu, a nie chce wstrzymywac cardemona.

pozdrawiam,
        slawek
      • mesquaki Re: Część konkursowa zagadki zamknięta 22.12.05, 17:31
        Ja się opierałam zagadce dość długo, ale że natrętnie kłuła w oczy, to mnie w
        końcu zmogła :)
        Napisałam funkcję w R, która wylicza n najmniejszych liczb spełniających
        warunki zadania (nazywam je kandydatkami) na x-tej pozycji, dla danych (x-1)
        poprzednich liczb. Jezeli dla każdej liczby weźmiemy pierwszą kandydatkę, to
        uzyskamy lokalnie optymalizowany zestaw ktory daje sumę trzech ostatnich liczb
        = 1401. I te liczby przyjęłam za wyjściowe. Potem wybieralam po jednej liczbie
        z 12 wyjsciowych i dla różnych kandydatek (1-15) tej liczby liczylam pozostałe -
        tak znalazlam 1311 i 1227. Potem liczyłam możliwe rozwiązania dla kombinacji
        kandydatek dla dwóch liczb. Tak znalazlam 1129. Potem postanowiłam sprawdzić,
        co będzie jeśli zwiększę ilość liczb dla których szukam kandydatek. Przemiotłam
        więc rozpoznawczo (czytaj: niechlujnie) kombinacje 2-15 kandydatek dla 5-7
        liczb. Tak znalazlam 1125 i 1103 (druga, trzecia, szósta i dwunasta kandydatka
        dla liczb 5-8, odpowiednio).
        To nie było zachęcające, widać że możliwa przestrzeń zawierająca interesujące
        rozwiązania jest duża. W dodatku przyszło mi do głowy , że przecież nic nie
        stoi na przeszkodzie, żeby za którąś z liczb przyjąć nawet 300-tną kandydatkę
        na jej miejsce, a nie 1-20, jak do tej pory szukałam. No i wtedy uznałam
        funkcję za zbyt chaotyczną i nie poddającą się optymalizacji, żeby się nią
        zajmować. Zwykle płaszczyzna rozwiązań ma jakieś górki i dolinki, jest jakaś
        okolica wartości optymalnej, gdzie zmieniając któreś ze zmiennych wspinamy się
        na szczyt – lokalne maximum. A tu nic takiego nie widzę, niskie rozwiązania
        wyskakują znienacka jak diabeł z pudełka. Zamiast górek i dolinek grzbiet jeża
        z igłami o bardzo różnej długości :) No, ale może się mylę. Może trzeba się
        było bardziej przyjrzeć sprawie albo całkowicie zmienić podejście.
        W każdym razie zostawiłam program samemu sobie: sam sobie wybierał losowo i
        liczby, dla których liczył kandydatki, i nr kandydatki, którą przyjmował i tak
        sobie chodził nocami. Jak można się było spodziewać, nic ciekawego (<1130) nie
        znalazł.
        Gratuluję znalazcom małych sum i pozdrawiam wszystkich świątecznie!
        m
      • kornel-1 Re: Część konkursowa zagadki zamknięta 22.12.05, 22:06
        Hm, byłoby miło, gdybyś Cardemonie zdradził nam swą liczbę...

k.
      • Gość: krzysiek Re: Część konkursowa zagadki zamknięta IP: *.aster.pl 23.12.05, 00:26
        Doprawdy nie ma się czym chwalić:
        1,2,4,8,15,28,52,102,187,256,375,498

Nie wiem jak Wasze programy pracowały, ale muszę przyznac, że mój działał na mnie hipnotyzująco, liczby się przesuwały, widać było że maszyna twardo idzie naprzód i wydawało się, że lada chwila wyskoczy coś nowego...
        Siedziałem tak ze dwie godziny, nic innego nie robiłem, tylko patrzyłem na to....

• Gość: s1macio do CDM IP: *.radzionkow.net 23.12.05, 01:39
          Korzystałem z excela i pierwszą sumę którą wyliczył program była oczywiście
          1401. następnie metodą prób i błędów 1308 a następnie 1305

1308:3,5,6,7,17,31,56,100,169,282,411,615
          1305:8,11,13,15,22,44,75,125,206,293,430,582

mam propozycje: moze nie podawaj rozwiązania tylko podaj np. ze najmniejsza
          szukana liczba jest trzy cyfrową bądz cztero cyfrowa lub podaj jakis przediał w
          którym sie ona miesci.

• marchewa4 Re: Część konkursowa zagadki zamknięta 23.12.05, 08:22
        Oto moje liczby:
        1, 17, 19, 21, 25, 33, 66, 113, 169, 272, 464, 660.

Gratuluje wszystkim, ktorzy zmagali sie z ta zagadka i czekam nie tyle moze na
        optymalna 12, ile na sposob dojscia do niej.

Pozdrowienia
        M.

• Gość: GZorba Re: Część konkursowa zagadki zamknięta IP: *.gprspla.plusgsm.pl 23.12.05, 13:08
        moje liczby to: 1,2,4,8,15,28,52,102,187,256,375,498. Czyli 1129. Slabo:(
    • Gość: kriss Re: Zadanie konkursowe nr 4 - Szpieg z Artlandii IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 23.12.05, 23:00
      A może zakłady nie muszą mieć przypisanych różnych liczb?
      Można je podzielić np. na dwie połowy. I mamy wtedy 9 możliwości pomijając
      sytuację gdy żaden zakład nie produkuje broni. Od sytuacji 1 w pierwszej połowie
      - żaden w drugiej, do sytuacji żaden w pierwszej - 3 w drugiej. Szpieg koduje
      sytuację jedną cyfrą. Potem już tylko trzeba zakodować konkretny rozkład.
      To tylko pierwsza myśl po przeczytaniu zagadki - jest duża szansa, że to myśl
      chybiona :-)
    • cardemon Końcowy werdykt 24.12.05, 07:05
      Pierwsze pięć miejsc i werdykt jury w czwartej zagadce konkursowej wyglądają
      następująco:

1. miejsce za wynik 1064 (1,2,4,8,16,31,61,118,158,236,314,514) – Grzesiek i 5
      pkt. konkursowych;
      2. miejsce za wynik 1099 (12,14,15,16,24,32,64,114,185,256,383,460) – Uller i 3
      pkt. konkursowe;
      3. miejsce za wynik 1105 (2,3,4,8,16,29,54,100,196,257,364,484) – Sławek i 1
      pkt konkursowy;
      4. miejsce za wynik 1129 – Gzorba;
      5. miejsce za wynik 1129 – Krzysiek
      (obaj niestety już bez punktów).

Oraz na miejscach dalszych w kolejności alfabetycznej: Bbaju, Darkin, Grad31,
      Kiełpiś, Kornel, Marchewa, Mesquaki, Pafcio, Rafa, S1macio, Spamik. Mam
      nadzieję, że o nikim nie zapomiałem. Wszystkim składam moje słowa uznania i
      podziękowania za emocjonującą walkę.

Zatem w całym konkursie zwyciężył Uller. Oto punktacja łączna konkursu:

I miejsce – Uller, 11 pkt. – brawo!!!
      II miejsce – Grzesiek, 6 pkt.
      III miejsce – GZorba i Krzysiek, 5 pkt.
      V miejsce – DarekW, S1macio i Spamik, 3 pkt.
      VIII miejsce – Kornel i Sławek, 1 pkt

Konkurs dobiegł więc szczęśliwego końca (a szykowała się już piąta zagadka...).
      Ullerowi składam serdeczne gratulacje i obiecuję nagrodę-niespodziankę
      (niespodziankę, bo konkurs miał być teoretycznie bez nagród), ale to nastąpi już
      po Świętach (przepraszam, ale obecnie cierpię na totalny brak czasu).

Jeśli o samą zagadkę chodzi, to "optymalnego" rozwiązania, które jest mniejsze
      niż 1064 i jest autorstwa B.C.Chaffina na razie nie podaję. Wszystkie komentarze
      łamigłówkowiczów zamieszczone powyżej są jak najbardziej trafne i dają lepsze
      wyobrażenie o niniejszym zagadnieniu, niż ja sam mógłbym to w tym miejscu uczynić.

Szerszy komentarz dotyczący całego konkursu zamieszczę już po Świętach, a teraz
      składam wszystkim łamigłówkowiczom życzenia spokojnych i radosnych Świąt oraz
      szczęśliwego Nowego Roku.

Cardemon
      • spamik4 Zyczenia okolicznościowe 24.12.05, 16:33
        Z okazji zbliżających się Świąt, tradycyjne życzenia spokoju i dobrej zabawy w
        miłej rodzinnej atmosferze.
        Spamik
        P.S.
        W ostatnie fazie rozgryzania zagadki nie udzielałem się, chociaż z wielkim
        zainteresowaniem obserwowałem rozwój sytuacji. Ręczne rozwiązywanie zadania nie
        miało szans powodzenia, a niestety nie potrafię pisać programów. Muszę jednak
        powiedzieć, że ta sytuacja dała mi sporo do myslenia w zakresie tego braku.
        Gratuluję wszystkim wymienionym w klasyfikacji koncowej a Ullerowi szczególnie.
        Pomimo,że przez długi czas nie dawał znaku życia, podejrzewałem że coś "knuje".
        Był moim cichym faworytem.
      • kornel-1 2006! 03.01.06, 08:33
        I przyszedł rok 2006 a my dalej nie wiemy, o ile wynik Chaffina jest lepszy od
        1064.
        Cardemonie?

Kornel
    • Gość: s1macio Re: Zadanie konkursowe nr 4 - Szpieg z Artlandii IP: *.radzionkow.net 25.12.05, 16:24
      894 - zgadza się Cardemonie ??
      • cardemon Re: Zadanie konkursowe nr 4 - Szpieg z Artlandii 26.12.05, 12:57
        Gość portalu: s1macio napisał(a):

> 894 - zgadza się Cardemonie ??

Nie, sorry. :(

• Gość: kiełpiś Re: Zadanie konkursowe nr 4 - Szpieg z Artlandii IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.12.05, 10:02
      Jak rozumiem rozwiązania optymalnego dalej szukamy? :)
      To ja bym chciał wtrącić swoje 0.03 zł.
      Sprawdzone programowo rozwiązanie optymalne dla 8 liczb (możesz kogoś na coś
      naprowadzi): 2,3,4,8,16,29,52,88.

Pozdrawiam,
      Kiełpiś
      • kornel-1 Re: Zadanie konkursowe nr 4 - Szpieg z Artlandii 27.12.05, 14:56
        Gość portalu: kiełpiś napisał(a):

> Sprawdzone programowo rozwiązanie optymalne dla 8 liczb (możesz kogoś na coś
        > naprowadzi): 2,3,4,8,16,29,52,88.

Hm. Wydaje mi się, że dla n=7 otrzymuje się inny zestaw liczb. A zatem, jeśli
        nawet jest ogólny przepis na kolejne składniki tego ciągu to jest on
        uzależniony od n.
        Ale mogę się mylić.

Kornel
        • tororo Szpieg z Artlandii - a moze liczby calkowite? 27.12.05, 16:57
          Chłopcy od szyfrów z wywiadu z Artlandii nie poszli na maxa - mogli opracować
          nieco lepszy sposób pozwalający na wysłanie jeszcze mniejszej liczby. Otóż
          wystarczy aby dopuścili oznaczanie poszczególnych fabryk liczbami całkowitymi a
          nie naturalnymi. Wysyłana w takim przypadku miałaby byc wartośc bezwzględna
          sumy. Teoretycznie ujmując mogłoby to dać mozliwość zmniejszenia wysyłanej
          liczby nawet o połowę. A praktycznie – może to ktoś sprawdzi?

pozdr
          tororo
          • kornel-1 Re: Szpieg z Artlandii - a moze liczby calkowite? 27.12.05, 18:31
            tororo napisał:

> Chłopcy od szyfrów z wywiadu z Artlandii nie poszli na maxa [...]

No wiesz... trzyliterowe słowo (zawierające litery od "a" do "l") też by
            załatwiło sprawę. Nie mówiąc o tym, że nie musieliby(śmy) się tak męczyć...
            Kornel
            • Gość: darekw Re: Szpieg z Artlandii - a moze liczby calkowite? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.12.05, 21:42
              [...] Chłopcy od szyfrów z wywiadu z Artlandii nie poszli na maxa [...]

A jak by tak iloczyn... i liczby pierwsze?
              • tororo Re: Szpieg z Artlandii - a moze liczby calkowite? 27.12.05, 22:21
                No to rozwińmy zagadkę Cardemona i znajdźmy metodę, która realizuje te same
                cele (12 fabryk,1,2 lub trzy trzeba wskazać a przekazany sygnał ma być jak
                najkrótszy) z tym że zanim pójdziemy dalej należałoby się zastanowić co to
                znaczy wyrażenie "jak najkrótszy sygnał" a za tym się kryje następne pytanie -
                w jaki sposób artlandzki szpieg przekazuje informację? A może też trzeba
                wymyślić sposób jej przekazania?

pozdr
                tororo
                www.sfinks.org.pl
                • uller Re: Szpieg z Artlandii - a moze liczby calkowite? 27.12.05, 22:36
                  Przepraszam Szanownych Łamigłówkowiczów, ale może najpierw rozwiążmy zadaną
                  przez Cardemona zagadkę :)

Pozdrawiam
                  Uller
                  • tororo Re: Szpieg z Artlandii - a moze liczby calkowite? 28.12.05, 00:52
                    Szanowny Ullerze- wujaśnij proszę mi- czyż według Ciebie są równi i równiejsi?-
                    jak Uller robi dygresję to ok jak inni dokładnie w tym samym temacie to be?
                    cyt
                    "Data: 07.12.05, 18:44
                    Ale pocieszę cię że gdyby szpieg miał pełną swobodę kodowania (nie musiałby
                    nadawać z góry okreslonych numerków i sumowac ich) to - moim zdaniem - wynik
                    298 byłby optymalny.
                    Pozdrawiam
                    Uller "
                    koniec cyt

tororo
                    • uller Re: Szpieg z Artlandii - a moze liczby calkowite? 28.12.05, 09:05
                      Przepraszam - zostałem źle zrozumiany. - Nie mówie, że cos jest "be".
                      Uller robi dygresje i zmienia częsciowo zadania i inni maja tez do tego
                      konstytucyjne prawo. Chciałem tylko zachęcić was do nie poddawania się z tą
                      zagadka w końcu nie została jeszcze rozwiązana i ciekaw jestem czy jest na tym
                      forum ktos kto podoła temu zadaniu.

Pozdrawiam
                      Uller
                • spamik4 Re: Szpieg z Artlandii - a moze liczby calkowite? 27.12.05, 22:49
                  Myślę, że wprowadziłoby to niepotrzebny zamęt. Zostawmy ten wątek dla tego i
                  tylko tego zadania. Forumowicze chętni do spróbowania swoich sił w bardziej
                  luźnym temacie, jaki zaproponował Tororo, mogą rozpocząć osobny wątek.
                  Pozdrawiam
                  Spamik
                • kornel-1 Re: Szpieg z Artlandii - a moze liczby calkowite? 27.12.05, 23:29
                  tororo napisał:
                  > przekazany sygnał ma być jak najkrótszy

No, w zasadzie rozwiązanie podał Uller (07.12.05, 18:44). Ja tylko dopowiem, że
                  wystarczy wysłanie jednego znaku w systemie dwieście dziewięćdziesięcio
                  ósemkowym.
                  (no chyba, że się mylę)
                  Kornel
                  • cardemon Re: Szpieg z Artlandii - a moze liczby calkowite? 28.12.05, 00:54
                    kornel-1 napisał:

> tororo napisał:
                    > > przekazany sygnał ma być jak najkrótszy
                    >
                    > No, w zasadzie rozwiązanie podał Uller (07.12.05, 18:44). Ja tylko dopowiem, że
                    >
                    > wystarczy wysłanie jednego znaku w systemie dwieście dziewięćdziesięcio
                    > ósemkowym.
                    > (no chyba, że się mylę)
                    > Kornel

Zgadza się z drobną poprawką, w systemie 299, bowiem tyle jest wszystkich
                    możliwych układów. Ale wyobraźmy sobie realną sytuację. Na przykład szpieg ma
                    możliwość włączyć swiatła w oknach na ostatnim piętrze na jednej ze ścian
                    pewnego biurowca. Układ tych zapalonych/zgaszonych świateł ma być następnie
                    odczytany podczas przelotu satelity szpiegowskiego. Ile przynajmniej musi być
                    tych - powiedzmy wychodzących na południe - okien w biurowcu na jego ostatnim
                    piętrze, by móc zaszyfrować informację o trzech fabrykach z dwunastu?

pzdr.
                    CdM
                    • Gość: Krisso okna IP: 217.8.188.* 29.12.05, 23:42
                      pierwsze podejście do okien: dzielimy fabryki na dwie połowy. Jest możliwych 10
                      układów: Od 0-0, 3-0, 2-1, 1-2, 0-3, 2-0, 1-1, 0-2, 1-0, 0-1. Trzy okna na
                      zakodowanie jednego z 10 układów. I potem tyle by zakodować permutacje 3 z 6.
            • cardemon Re: Szpieg z Artlandii - a moze liczby calkowite? 28.12.05, 01:01
              kornel-1 napisał:
              > tororo napisał:
              >
              > > Chłopcy od szyfrów z wywiadu z Artlandii nie poszli na maxa [...]
              >
              > No wiesz... trzyliterowe słowo (zawierające litery od "a" do "l") też by
              > załatwiło sprawę. Nie mówiąc o tym, że nie musieliby(śmy) się tak męczyć...
              > Kornel

Do przesłania jednej litery alfabetu potrzeba pięć bitów, dla trzech liter 15
              bitów. Trochę sporo. Nawet jak ograniczyć się do 12 liter (4 bity dla jednej),
              to nadal potrzeba 12 bitów.

Pzdr., CdM
              • kornel-1 Re: Szpieg z Artlandii - a moze liczby calkowite? 28.12.05, 01:15
                cardemon napisał:
                > kornel-1 napisał:
                > > No wiesz... trzyliterowe słowo (zawierające litery od "a" do "l") też by
                > > załatwiło sprawę.

> Do przesłania jednej litery alfabetu potrzeba pięć bitów, dla trzech liter 15
                > bitów. Trochę sporo. Nawet jak ograniczyć się do 12 liter (4 bity dla jednej),
                > to nadal potrzeba 12 bitów.

Ty tak bardzo informatycznie.... a ja historycznie ;-) Na bibułce pisało się
                literki, do niedopałka wkładało i przy czwartej ławce od lewej w parku rzucało.
                Ale trzy(?) cyfry z oryginalnej zagadki też jakichś bitów wmagają?

Kornel
      • Gość: ejdżent Re: Zadanie konkursowe nr 4 - Szpieg z Artlandii IP: *.europe.hp.net 28.12.05, 17:02
        to suma = 202
        a można od 7 - 14 - kolejne liczby wziąć i wtedy suma wszystkich będzie 84

Czyż nie?
    • Gość: ejdżent 198 IP: *.europe.hp.net 28.12.05, 16:59
      kolejne zaczynając od 11 do 22
      • uller Re: 198 28.12.05, 17:07
        11 + 14 = 12 + 13 = 25.
        Jak widac przy takim kodowaniu np. suma 25 nie okresla jednoznacznie o które
        fabryki chodzi.

Pozdrawiam
        Uller
    • cardemon Odpowiedź dla Tororo 29.12.05, 17:17
      tororo napisał:

> No to rozwińmy zagadkę Cardemona i znajdźmy metodę, która realizuje te same
      > cele (12 fabryk,1,2 lub trzy trzeba wskazać a przekazany sygnał ma być jak
      > najkrótszy) z tym że zanim pójdziemy dalej należałoby się zastanowić co to
      > znaczy wyrażenie "jak najkrótszy sygnał" a za tym się kryje następne pytanie -
      > w jaki sposób artlandzki szpieg przekazuje informację? A może też trzeba
      > wymyślić sposób jej przekazania?

Drobna poprawka – ZERO lub 1,2 lub 3 trzeba przesłać. "Jak najkrótszy sygnał"
      znaczy po prostu użycie możliwie najmniejszej ilości bitów na samo zakodowanie
      informacji o trefnych fabrykach. Zaproponowałem metodę przekazania informacji w
      postaci zapalenia nocą światła w oknach na jednym piętrze biurowca po stronie,
      gdzie najlepiej będzie to odczytane/namierzone przez satelitę szpiegowskiego.
      Treść tego zadania brzmiała: "Szpieg ma możliwość włączyć swiatła w oknach na
      ostatnim piętrze na jednej ze ścian pewnego biurowca. Układ tych
      zapalonych/zgaszonych świateł ma być następnie odczytany podczas przelotu
      satelity szpiegowskiego. Ile przynajmniej musi być tych namierzanych przez
      satelitę okien w biurowcu, by móc zaszyfrować informację o trzech fabrykach z
      dwunastu?"

Odpowiedź: Ponieważ wszystkich możliwych układów do przesłania jest 299, to
      potrzeba przynajmniej 9 okien (2^9>299) do ich przesłania i jest to najkrótszy
      możliwy sygnał. Mankamentem tej metody jest to, że trzeba zapamiętać (szpieg nie
      może mieć przy sobie 'ściągawki') wszystkie układy i odpowiadającą im liczbę
      (np. fabryki A,B,C=54; fabryki A,B,D=55...itd.). Prościej moim zdaniem dla
      szpiega zapamiętać 12 liczb (każda przypisana jednej fabryce), następnie
      policzyć sumę dla trefnych fabryk, przeliczyć tę sumę na układ dwójkowy, a
      następnie zapalić odpowiednie światła w oknach biurowca. Powiem tylko dla
      ułatwienia i w formie podpowiedzi, że ta znacznie prostsza metoda wymaga tylko
      jednego bitu (okna) więcej...  :)

Pozdrawiam, CdM
      • cardemon Prawie rozwiązanie zagadki 29.01.06, 01:00
        Zagadka nadal nie doczekała się ostatecznego rozwiązania.
        Chciałbym więc podać, że optymalna suma równa jest 1023, a wsród 12 liczb nie ma
        jedynki, jest za to 2,4,8,16,32...
        Czy to wystarczy do znalezienia zestawu tych 12 liczb?
        • Gość: Jaz_on Re: Prawie rozwiązanie zagadki IP: 193.227.131.* 01.02.06, 09:28
          Bez tej podpowiedzi nie starczyłoby mi cierpliwości. Aby nie psuć innym zabawy
          podaję tylko trzy ostatnie
          ..., 230, 341, 452.
          Interesuje mnie czy wiadomo, że to jest optymalne rozwiązanie i czy znana jest,
          nie polegająca na przeszukiwaniu, metoda rozwiązania?

Pozdrawiam
          Jaz_off
          • kornel-1 Re: Prawie rozwiązanie zagadki 01.02.06, 18:26
            Gość portalu: Jaz_on napisał(a):
            > ..., 230, 341, 452.
            a wcześniej 207 :))

kornel
            • Gość: slawek Re: Prawie rozwiązanie zagadki IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 01.02.06, 22:17
              a jeszcze wczesniej 116 :)

• Gość: krzysiek Re: Prawie rozwiązanie zagadki IP: *.aster.pl 02.02.06, 00:41
                też liczyłem....

pozdrawiam serdecznie,
                Krzysiek
                www.sfinks.org.pl
                • Gość: s1m Re: Prawie rozwiązanie zagadki IP: 85.11.66.* 04.02.06, 16:04
                  2
                  4
                  8
                  16
                  32
                  60
                  73
                  116
                  207
                  230
                  341
                  452

Cardemonie - moze dysponujesz jakimś dowodem ze jest to minimalna suma ?? A
                  moze w dodatku sposób dojscia do tych liczb ??
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka