dkac 21.11.03, 08:48 Czy ktoś jest w stanie wyjaśnić, dlaczego płytka (nie będąca magnesem - rodzaj grafitu) unosi się magnesami? www.allegro.pl/show_item.php?item=18052180 Pozdrawiam, Darek Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dkac Re: Lewitacja - Pytanie dot. zjawiska kwantowego 23.11.03, 11:53 Zamieszczam zdjęcia: www.resco.com.pl/lewitacja/lev1.jpg www.resco.com.pl/lewitacja/lev2.jpg www.resco.com.pl/lewitacja/lev3.jpg i filmik: www.resco.com.pl/lewitacja/lewitacja.mpg Odpowiedz Link Zgłoś
cardemon Re: Lewitacja - Pytanie dot. zjawiska kwantowego 23.11.03, 18:06 Domyślam się, że chodzi tu o zjawisko nadprzewodnictwa. W płytce nadprzewodnika indukuje się prąd, który wytwarza pole magnetyczne skierowane przeciwnie do pola magnesów, co powoduje wypchnięcie płytki z linii sił pola magnetycznego magnesów i jej lewitowanie. Identycznie jest jeśli rozkruszony spiek nadprzewodnikowy rozsypie się na magnesie i całość zaleje ciekłym azotem (zakładam, że temp. ciekłego azotu jest tu wystarczająca do wystąpienia efektu nadprzewodnictwa). Wtedy te kawałki spieku, które posiadają właściwości nadprzewodzące "zawisną" w powietrzu. Na przedstawionym filmie widać natomiast, że płytka nadprzewodnika musi być nadprzewodząca w stosunkowo wysokich temperaturach. CdM Odpowiedz Link Zgłoś
dkac Re: Lewitacja - Pytanie dot. zjawiska kwantowego 23.11.03, 21:18 Nie jest to nadprzewodnik, choć zjawiska kwantowe odpowiedzialne za unoszenie sie płytki są chyba podobne. Niestety w internecie dotychczas nie znalazłem jasnego wytłumaczenia zjawiska (praktycznie nic nie znalazłem) - stąd pytanie na forum. Lewitacja jest w każdej temperaturze: podgrzewałem płytkę do białośći (800stopni?) i wciąż zachowywała właściwości. Jak napisałem - jest to grafit (węgiel) o specyficznej budowie krystalicznej. Zjawisko lewitacji grafitu jest mało znane nawet fizykom. Płytkę zaniosłem w ubiegłym roku na festiwal nauki i nikt z obecnych tam fizyków z UW nie znał zjawiska. Odpowiedz Link Zgłoś
dkac Re: Lewitacja - Pytanie dot. zjawiska kwantowego 23.11.03, 21:37 I popatrz jeszcze na to: www.resco.com.pl/lewitacja/lewitacja1.mpg Temat nadawał by się na następny wątek. Kilka miesięcy temu rozbawiałem takim bączkiem całą rodzinę i znajomych. Można łatwo zbudować. To zjawisko także nie jest znane (nawet fizykom). Można przetestować swojego nauczyciela. Chętnie na te i podobne tematy porozmawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Glog Re: Lewitacja - Pytanie dot. zjawiska kwantowego IP: *.multicon.pl / *.MultiCon.PL 24.11.03, 00:19 W tym przypadku akurat wytłumaczenie jest łatwe. W magnes w skrzynce odpycha magnes wirujacy, który nie może się odwrócić biegunem przyciagającym z powodu działającej na niego siły żyroskopowej... Odpowiedz Link Zgłoś
dkac Re: Lewitacja - Pytanie dot. zjawiska kwantowego 24.11.03, 08:33 Wytłumaczenie nie jest takie proste - efekt żyroskopowy tak, ale i precesja (choć minimalna) jest konieczna. I "dół potencjału pola", gdyż inaczej bączek (choć się nie odwróci - żyroskop) to stoczył by się po polu. Proszę się nie stresować. Wyjaśnienie tego zjawiska podano niecałe 10 lat temu!, a opis zawiera kilkanaście stron! Patent US wydało nieco wcześniej - chyba 1994r. Wcześniej to zjawisko nie było znane! Służę opisem. Może ktoś naprawdę chce coś takiego zrobić - też mogę poradzić. To naprawdę dobry temat na lekcje fizyki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: trzy grosze kak zdiełat? IP: 212.76.39.* 25.11.03, 18:45 Czy rzeczywiście mógłbyś oisać jak zrobić takie urządzonko. Jeśli tak, proszę o opis na ten adres marcin_cabak@acn.waw.pl Od razu zaznaczam, że jestem laikiem w sferze fizyki, więc jeśli sądzisz, że nie dam sobie rady, to nie zawracaj sobie głowy. Chciałbym tylko zrobić frajdę mojej córce, bo ją bardzo lubię. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LoLek Re: Lewitacja - Pytanie dot. zjawiska kwantowego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.11.03, 11:17 To jest ten grafit: www.spmtips.com/products/hopg/ Odpowiedz Link Zgłoś