Dodaj do ulubionych

fonetyka - symbole

17.03.04, 15:37
gdzie moglabym znalezc opis znakow fonetycznych z (najlepiej) transkrypcja
polska lub opisami typu "dlugie o" "krotkie u" itd
bardzo prosze o pomoc - bardzo mi na tym zalezy - dziekuje
Obserwuj wątek
    • Gość: Bella Re: fonetyka - symbole IP: 157.25.152.* 17.03.04, 19:17
      Kup sobie najprostszy słowniczek dla pocztkujących w jakiejkolwiek księgarni. W
      takim słowniku transkrypcja będzie zbliżona do polskiej(np. "olwejz"). Nie
      nauczysz się tak dobrze mówić, bo będa to tylko polskie odpowiedniki
      transkrypcji fonetycznej języka angielskiego, ale jak Ci to ma pomóc, to
      spróbuj.
    • greengreengrass Re: fonetyka - symbole 17.03.04, 19:22
      bardzo fajną książeczką do fonetyki jest "how now brown cow". są też do tego
      kasety - naprawdę miodzio:)
    • Gość: onakot Re: fonetyka - symbole IP: *.jeleniag.cvx.ppp.tpnet.pl 21.03.04, 01:41
      zgadzam się że najlepsze do nauki fonetyki jest "how now brown cow", znajdziesz
      opisy jak wymawiac dane samogłoski, dyftongi i spólgłoski i na pewno pomogą Ci
      kasety. Dobrym pomysłem jest też nagrywanie się na kasetę samemu, odsłuchiwanie
      jej i porównywanie. Poza tym kupowanie słownika z polską transkrypcją jest
      najgorszym pomysłem. Anglicy mają 12 samogłosek i 8 dyftongów nie da się ich
      zastąpić 6 polskimi samogłoskami, wierz mi. Najlepszy byłby longman
      pronunciation dictionary J.C. Wells'a, jest bardzo dokładny i znając symbole
      łatwiej Ci będzie poprawnie wymawiać.
    • Gość: Bella Re: fonetyka - symbole IP: 157.25.152.* 21.03.04, 12:23
      Zgadzam się, że transkrypcja fonetyczna zbliżona do polskiej nie nauczy jej/
      jego dobrze mówić, ale o taką prosi marengo w swoim poście "opis znaków
      fonetycznych z (najlepiej) transkrypcja polską." Taki sposób też jej/ jemu
      poleciłam do tej metody. Pozdrawiam!
      • Gość: ladybird Re: fonetyka - symbole IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 31.03.04, 16:43
        Zgadzam sie z tym ze ktos moze wolec polskimi znakami..ale jesli moglabym cos
        powiedziec to polecam Wells`a poniewaz jak sie nauczysz na poczatku takie
        nawyki ci zostana..a wierz mi ze polska wymowa angielskich slow jest
        okropna..pozdrawiam..
        • Gość: iwona Re: fonetyka - symbole IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.04.04, 15:31
          czy slowo "Wells'a" nie powinno byc tak pisane: "Wellsa"? myslalam, ze apostrof
          dajemy tylko w przypadku, gdy nazwa wlasna konczy sie na samogloske...
          • republican Mr Webster 02.04.04, 03:03

Dziecino, idz na
            www.m-w.com/
            In addition to symbols you can hear pronunciation
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka