lesmianka3 04.09.07, 06:40 Od 10 lat mieszkam w usa, skonczylam tu nawet studia, ale nadal borykam sie z paskudna wymowa. co z tym zrobic i jak nad tym pracowac? pomocy!!!! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
toja3003 Zakładam, że problem z wymową dotyczy tego jak ty 04.09.07, 14:14 Zakładam, że problem z wymową dotyczy tego jak ty wymawisz a nie rozumienia tego co inni mówią(?). Zatem komentarz do tego pierwszego przypadku. Proponuję zaopatrzenie się w programy komputerowe do nauki wymowy. Po prostu na ekranie pojawia się fraza i słyszysz prawidłową wymowę a potem mówisz to samo do mikrofonu, jednocześnie na ekranie pokazują się rozkłady częstotliwości akustycznych twojej wymowy nałożone na wzorcową. Starasz się korygować wymowę tak długo aż oba wykresy się nałożą na siebie – program sam ci pokaże kiedy stopień nałożenia jest wystarczający (każdy ma prawo trochę inaczej wymawiać, bo ma inny głos). Czyli kontrola wymowy odbywa się nie za pomocą twojego ucha ale oka, które jest organem o wiele precyzyjniejszym. Powodzenia! Odpowiedz Link Zgłoś
lesmianka3 Re: Zakładam, że problem z wymową dotyczy tego ja 09.09.07, 05:50 Wielkie dzieki. Czy moglabys zasugerowac jakis program? pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
republican Re: Zakładam, że problem z wymową dotyczy tego ja 09.09.07, 14:21 Tp speak in foreign language requires some degree of acting. Of course not everyone has this talent. Try to relax, not to concentrate on speech. Sometime inhibitions work against you. Try a glass of wine(only one!) and listen to yourself you will be surprised!! Dowmload a free voice recorder www.xemico.com/pvr/ You wil need a microphone, Get it at Circuit City for about $6 Good luck Odpowiedz Link Zgłoś
mudzyn7 Re: Zakładam, że problem z wymową dotyczy tego ja 09.09.07, 19:25 Only one glass of wine? I guess thats about right , for me NOT! j/k Odpowiedz Link Zgłoś
republican Re: Zakładam, że problem z wymową dotyczy tego ja 09.09.07, 19:55 mudzyn7 napisał: > Only one glass of wine? > I guess thats about right , for me NOT! j/k The idea is to relax, not to get you tipsy. Although I adimt that the tipsy lady is an angel Odpowiedz Link Zgłoś
mudzyn7 Re: Zakładam, że problem z wymową dotyczy tego ja 09.09.07, 20:29 You are right, there is nothing worse than a tipsy lady. I was talking kinda of myself, tipsy is not going to do it. I like to wake up in a ditch, or under the carpet in some unknown appartament, or under the cottage cabin...that's what I'm talking about. Kidding..? Odpowiedz Link Zgłoś
mudzyn7 Re: Zakładam, że problem z wymową dotyczy tego ja 09.09.07, 20:36 Oh, being tipsy myself, I kind of overlooked that tipsy ladies are angels, true! I meant drunk ladies, now that is a diseaster. Odpowiedz Link Zgłoś
pakonet Re: Zakładam, że problem z wymową dotyczy tego ja 12.09.07, 01:59 Wypróbuj serwis do nauki online www.englishtutor.pl. Jest tam ponad 10 tysięcy słówek z nagraniami brytyjskiej wymowy i transkrypcjami fonetycznymi. System nauki idealnie nadaje się do ćwiczenia angielskiej wymowy i rozumienia ze słuchu. Odpowiedz Link Zgłoś
plecionka Re: Zakładam, że problem z wymową dotyczy tego ja 12.09.07, 10:14 Brytyjska wymowa to chyba tak srednio dla osoby mieszkajacej w USA... Odpowiedz Link Zgłoś