Dodaj do ulubionych

mój pies się trzęsie

06.11.07, 13:36
dziś rano zauwazyłam że psiura leży sobie wyciągnięta na dywanie, wyglądała na zrelaksowaną i drżała. Przez około 15 sekund drżała, tak jakby było jej zimno, następnie przestawała tez na około 15 sekund i zaczynała jeszcze raz.
Martwi mnie to. Co to mogło być?
Obserwuj wątek
    • avasawaszkiewicz Re: mój pies się trzęsie 06.11.07, 14:31
      Może po prostu było jej zimno? Czy to było po spacerze? Czy zauważyłaś również
      jakieś inne niepokojące objawy - psina jest osowiała, nie chce jeść itp - być
      może ma gorączkę???
      W jakim jest wieku, jaka to rasa m jaka sierść?
      Pozdrawiam - Ava
      • mag.gie Re: mój pies się trzęsie 06.11.07, 14:44
        Jest to sześcioletnia suczka, labradorowaty mieszaniec.
        To było jakiś czas po spacerze, po posiłku, który zjadła jak zwykle z ochotą. Jest zdrowym psem z bardzo zadbaną sierścią.
        Od jakiegoś czasu jest trochę męcząca, trochę nam dokucza, mimo swojego wieku zachowuje się jak szczeniaczek. Boi się także wychodzić na spacer, ze względu na to, ze dość często w parku obok naszego domu dzieci bawią się petardami. Ale dziś na spacerze była spokojna.
        • avasawaszkiewicz Re: mój pies się trzęsie 07.11.07, 11:46
          To troszkę wyjaśnia sprawę - wątpię aby to było zimno :). Ogólnie drgawki mogą
          świadczyć o np: zaburzeniach neurologicznych (padaczce), zatruciach w więc
          problemach czy to wątrobowych czy to z nerkami, o gorączce no i stresie który to
          z Twojego opisu wydaje mi się najbardziej prawdopodobny.
          Psy mają bardzo wrażliwy słuch podejrzewam więc, że psica może słyszeć odgłos
          owych petard, których tak panicznie się boi. Psy które boja się burzy podobnie
          reagują kiedy to my nawet nie myślimy o jej istnieniu i dla nas samych jest nie
          słyszalna i nie wyczuwalna a te bez powodu chowają się do łazienki.
          Pozdrawiam - Ava
          • mag.gie Re: mój pies się trzęsie 07.11.07, 13:11
            ona się boi i burzy i wybuchów petard.
            Biedna siedzi część czasu sama w domu i sądzę, że bardzo się wówczas boi,
            podejrzewam, że dlatego tak niechętnie wychodzi na popołudniowy spacer.
            czy mogę jej jakoś pomóc?
            Kilka tygodni temu pies przez kilka dni nie chciał wychodzić na spacer, a jak
            już ją siłą zabieraliśmy to była tak zestresowana, że nie mogła się załatwić.
            Poszłam z nią do weterynarza, dostała relanium, które mam jej dawkować wg
            uznania. W takiej sytuacji powinnam dawać jej te tabletki codziennie i to w
            jakiś kosmicznych ilościach (pies jest duży - 40 kg), wiem, ze to szkodliwe
            dlatego nie dostała ich jeszcze ani razu. Czy może jednak powinnam jej je dawać?
            • avasawaszkiewicz Re: mój pies się trzęsie 07.11.07, 14:42
              Relanium jest lekiem bardzo uzależniającym więc uważam, że na dłuższą metę nie
              należy go stosować. Nie chcecie mieć chyba potem "detoksu" w domu. Ponadto
              musimy zdawać sobie sprawę, że właśnie nadchodzi czas wzmożonych wybuchów petard
              więc na razie może nie warto jest ingerować gdyż co zrobimy później? Wiem, że
              doskwiera Ci POWAŻNY problem i gorąco Ci współczuję (to jedyna pociecha ze
              starczej głuchoty mojego psa :), że już tego nie słyszy) ale obawiam się, że
              niewiele będziemy mogli zrobić. Choć na rynku są i inne środki uspakajające
              trudno mieć psa, który i tak nie jest tym naszym z racji działania środków.
              Pozdrawiam - Ava
              • mag.gie Re: mój pies się trzęsie 07.11.07, 15:03
                A czy DAP może jej pomóc? Oczywiście nie spodziewam się zmiany zachowania z dnia
                na dzień, ale może zmniejszy trochę jej strach?
    • ewaczek5 Re: mój pies się trzęsie 06.11.07, 15:16
      a czy w czasie tego trzęsienia pies jest całkiem przytomny?ma kontakt z
      otoczeniem?nie ma sztywnych łapek?
      • mag.gie Re: mój pies się trzęsie 06.11.07, 15:20
        Była przytomna, zareagowała jak ją zawołałam, pozwoliła mi się przytulić, ale zdaje mi się, że pazury jednej łapy miała wbite w dywan. Pozostałe łapki były luźne.
    • nusiekpusiek Re: mój pies się trzęsie 06.11.07, 19:11
      Napisz, kiedy miała cieczkę. Mogą to być późne objawy ciąży
      urojonej. Coś w stylu porodu. Tak przynajmnie było z moją Nutką.
      • mag.gie Re: mój pies się trzęsie 06.11.07, 19:17
        Cieczkę miała jakoś marzec- kwiecień. 'Jesiennej' jeszcze nie miała.
        • nusiekpusiek Re: mój pies się trzęsie 06.11.07, 19:58
          W takim razie, to nie jest to o czym myślałam.
          • mag.gie Re: mój pies się trzęsie 06.11.07, 20:00
            Ale dzięki za głos w sprawie :)
    • ela9945 Re: mój pies się trzęsie 06.11.07, 21:13
      Witaj. Kilka razy zdażyło się to i mojemu pieskowi. Po wielu "dociekaniach" był to chyba stres. w tym momencie nic się nie działo ,ale wyglądało to tak ,jakby cos złego sobie przypomniał.Masowałam go i tuliłam ,ale przechodziło samo. słyszałam o robakach i takich objawach ,ale moj ich napewno nie ma .Ela
      • mag.gie Re: mój pies się trzęsie 07.11.07, 13:13
        Weterynarz powiedział mi że jednym z powodów jej stresu, męczenia nas mogą być
        robaki, dlatego niedawno była profilaktycznie odrobaczona.
        Więc to jednak stres- niestety :(
        • conan03 Re: mój pies się trzęsie 07.11.07, 15:55
          czy już te objawy się zdarzały -czy były spowodowane stresem
          jeśli tak to sprubój podawać relanium na godzinę przed spacerem lub
          podawać 2,3*dzień jakieś środki ziolowe np neospazminę .
          Jednocześnie może spróbuj nagrać dźwięki które niepokoją psa i
          oddtwarzać je na początku cicho potem głośniej najlepiej gdy będzie
          zmęczony po długim spacerze i kojarzyć je z czymś przyjemnym np
          jedzeniem smakołykiem .
          jeśli dany objaw wystąpił po raz pierwszy ,towarzyszą mu inne objawy
          lub brak apetytu to najlepiej odwiedź weta bo rożne mogą być tego
          przyczyny a tu można sie tylko pobawic w zgadywanie .

• blue.berry Re: mój pies się trzęsie 07.11.07, 16:23
            proponuje uwazac z regularnym podawaniem neospazminy - potrafi
            niezle rozstroic psi zoladek:(
            • kiciowata Re: mój pies się trzęsie 09.11.07, 10:07
              mojemu psu też to się przydarza. Kiedy zaśnie zaczyna się trząść,
              drżą mu łapy, wet stwierdził że to wina stresu. Pies boi się wielu
              rzeczy. Dostałam dla niego relanium, ale szczerze mówiąc nigdy nie
              podałam, bo boję się go uzależnić :(
              Ostatnio zaobserwowałam ten objaw gdy pojawił się w domu nowy kotek.
              Pies jest w stresie, chodzi z pluszakiem w pysku i szuka ratunku na
              kanapie- dotąd ewakuował się tam w wyjątkowych sytuacjach: huk
              petard, burza, syrena strażacka.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka