Dodaj do ulubionych

dvd - pionowo

IP: *.171.11.142.static.crowley.pl 27.03.11, 14:08
Witam,
W związku z zmianą koncepcji wyglądu kącika RTV u mnie w domu pojawił się pomysł ukrycia odtwarzacza dvd w szafce komody. Ponieważ dvd jest szersze od połki, Pojawił się pomysł ustawienia go w pozycji pionowej. I tu pytanie do Was: czy tak ustawione dvd będzie poprawnie pracować - odtwarzać?
Obserwuj wątek
    • jorn Re: dvd - pionowo 27.03.11, 17:06
      W przeciwieństwie do wielu odtwarzaczy CD (tych przenośnych), wszystkie znane mi odtwarzacze DVD mają szufladki bez zaczepu unieruchamiającego płytę. Po prostu kładziesz płytę na szufladce, a resztę załatwia grawitacja. Jeśli postawisz urządzenie pionowo, najprawdopodobniej płyta wypadnie, zanim zamkniesz szufladkę. Nawet, jeśli uda ci się płytę w odtwarzaczu umieścić, prawdopodobnie nie będzie się prawidłowo kręcić.

Pozdrawiam
      • Gość: maciej Re: dvd - pionowo IP: *.171.11.142.static.crowley.pl 27.03.11, 21:26
        Zapomniałem dodać, że moje dvd nie ma szufladki tylko taki slot, tak jak w radio -cd aucie.
        • jorn Re: dvd - pionowo 28.03.11, 18:01
          A właściwie, to dlaczego nie sprawdzisz tego eksperymentalnie? Sprawdź w instrukcji, czy producent nie odradza takiego usytuowania sprzętu i jeśli nie ma takiego zastrzeżenia, postaw pionowo i zobacz, czy będzie działało.
          • Gość: locoloco Re: dvd - pionowo IP: *.olsztyn.vectranet.pl 30.03.11, 01:42
            działa pionowo bez żadnych problemów , nawet w tradycyjnym modelu z szufladą .
            W Twoim to w ogóle bez obaw.
            • crannmer Re: dvd - pionowo 30.03.11, 08:06
              Gość portalu: locoloco napisał(a):
              > działa pionowo bez żadnych problemów , nawet w tradycyjnym modelu z szufladą .

To jest oczywista bzdura (jak wiekszosc postow tego uczestnika). W wiekszosci tradycyjnych modeli z szuflada przy urzadzeniu postawionym pionowo na boku plyta albo w ogole nie utrzyma sie w szufladzie, albo spadnie najpozniej podczas wciagania szuflady. Ewentualnie blokujac czy zacinajac zewnatrz lub wewnatrz urzadzenia szuflade.

Wypowiedz locoloco mozna porownac do zalecen sprzedawcy silnikow, aby uzytkownicy dolewali do oleju w swoich silnikach wody, albo dosypywali piasku.
              • Gość: locoloco Re: dvd - pionowo IP: *.olsztyn.vectranet.pl 30.03.11, 12:46
                wow - cóż za elokwencja.
                Wystarczy postawić bokiem by przekonać się że działa.
                Stawiasz normalnie urządzenie wkładasz płytę i stawiasz pionowo.
                Minutę temu sprawdziłem - działa bez zarzutu.
                W niektórych urządzeniach jak np Xbox są elementy trzymające.

Pozostały wpis bez komentarza.
                • crannmer Re: dvd - pionowo 30.03.11, 13:30
                  Gość portalu: locoloco napisał(a):
                  > Wystarczy postawić bokiem by przekonać się że działa.
                  > Stawiasz normalnie urządzenie wkładasz płytę i stawiasz pionowo.
                  > Minutę temu sprawdziłem - działa bez zarzutu.
                  > W niektórych urządzeniach jak np Xbox są elementy trzymające.

Ale w wiekszosci stacjonarnych odtwarzaczy z wysuwana tacka takich elementow nie ma.

W domu mam aktualnie 5 (slownie: piec) stacjonarnych odtwarzaczy z wysuwanymi tackami. W zadnym z nich tacka w pozycji pionowej nie jest w stanie utrzymac plyty na miejscu nawet w bezruchu. O utrzymaniu plyty podczas wsuwania albo wysuwania nawet nie wspomne. Rowniez w posiadanych w przeszlosci dalszych dwoch odtwarzaczach tacka nie bylaby w stanie utrzymac plyty w polozeniu pionowym.

Utrzymac plyte jest w stanie naped w posiadanym komputerze stacjonarnym (zaglebienia na brzegach tacki), laptopie (plyta jest trzymana przez os napedu) oraz w przenosnym odtwarzaczu dla dzieci (tak samo).

A teraz idz, obraz sie i przestan spamowac.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka