Dodaj do ulubionych

kamery miniDV?

IP: *.katowice.pik-net.pl 18.05.04, 08:16
Pozwolę sobie wyłuszczyc pewne moje wątpliwosci z prosbą o ewentualne
sprostowanie :)
Otóż zaobserwowałem pewną tendencje u producentów tychże kamer... mam na
myśli zooom... do instalowania optycznego (tylko o nim będę pisał) x10 nawet
w modelach drogich... Mam tu na myśli gł. Panasonica ale nie tylko. Zoomy x20-
x24 chyba powoli odchodzą... nie rozumiem dlaczego... no i kwestia ceny...
rozumiem ze są nowsze rozwiązania w nowych kamerach ale... zawsze mi się
wydawało że najkosztowniejsza w kamerze jest optyka a więc także zoom
optyczny... a tymczasem tamte modele, co prawda starsze ale z wiekszym zoomem
są duzo tansze od nowszych z tym nieszczęsnym x10... Jak uwazacie... nie
potrzebuję kamery na JUZ ale warto kupic taką z duzym zoomem dopóki jeszcze
są w handlu? czy kupic za rok chyba juz takie z duzo mniejszym? zaznaczam że
zakładam cenę rzedu 3000 PLN.
No i pytanie dodatkowe... chodzi o wejscie DV w kamerze -warto? Wyobrazam
sobie że słuzy ono do dogrywania na kasetkę czegoś z innego urządzenia... ale
rozumiem że zapis nagrania jest sekwencyjny na tych kasetkach więc dogranie
ma miejsce zawsze na koncu nagrania... Czy to wejście zatem to nie zbędny
bajer? Inaczej: do czego takie wejscie jest naprawde przydatne?
Pozdr.
Obserwuj wątek
    • tomasz.markowski Re: kamery miniDV? 18.05.04, 09:14
      Witam. Zgadzam się, w istocie istniej taka tendencja, ze producenci "wkladaja"
      mniejszy zoom do nowych modeli. Ale imho podyktowane jest to względami czysto
      praktycznymi. Zoom 20x w kamerze miniDV ma sens tylko w przypadku filmowania ze
      statywu, bo nie ma takiego twardziela, ktory utrzymalby kamery bez ruchu na
      tyle aby moze bylo filmowac przy max zblizeniu. Juz przy zblizeniu 10x trzeba
      bardzo sie starac aby nie wykonywac gwaltownych ruchow. Nie wiem tego na pewno
      ale wiekszy zoom podnosilby cene kamery a skoro jest on niepraktyczny ze
      wzgledu opisanego powyzej to po co go stosowac.

Jezeli zas chodzi o DV-in to sam sie przed dokonaniem zakupu kamery
      zastanawialem na tym. Wejscie moze byc przydatne dla osob, ktore po zmontowaniu
      filmu na kopie chca nieskompresowany material wgrac spowrotem na tasme, aby
      pozniej np. wyswietlac film na TV, lub, o zgrozo ;) przegrac na taśmę vhs. W
      chwili gdy kupoiwalem moja miniDv-kę za model z wejściem musialbym doplacic ok
      300 zl. Uznalem ze nie wartno a praktyka utwierda mnie w przekonaniu, ze mialem
      racje. Filmy przegrywam na dysk, montuje, kompresuje do divx-a lub do mpeg2 i
      wypalam na dvd. Oczywiscie nie kwestionuje sensu zakupu kamery z wejsciem. Ale
      imho jezeli nie zajmujesz sie filmowaniem zarobkowym to moze nie koniecznie
      jest Ci owe wejscie potrzebne. Pozdrawiam
      • Gość: qaz Re: kamery miniDV? IP: *.katowice.pik-net.pl 18.05.04, 11:19
        serdeczne dzięki... chyba jednak mnie przekonałes do kupna z we dv... Pozdr.
        • Gość: Pemal Re: kamery miniDV? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.05.04, 17:40
          Wejście DV umożliwia jeszcze zgranie materiału bez strat np. z drugiej kamery
          cyfrowej. Co czasami może się pzrydać. Po za tym różnica ceny nie jest chyba aż
          tak wielka, ja się nie zastanawiałem, kupiłem z weśjciem DV i z wejściami AV.
    • Gość: Wicio Re: kamery miniDV? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.05.04, 00:19
      Wejście DV ma tę zaletę, że zmontowany materiał można przechowywać w postaci nieskompresowanej na taśmie (na taśmie mieści się koło 13 GB danych jeśli sie nie mylę czyli 3 płyty DVD). Niestety trwałość taśm nie jest tak duża jak trwałość płyt DVD (taśmy lubią się wciągać). Kiedyś, gdy nie było nagrywarek DVD wejście DV miało sens. Teraz go traci. Taniej jest przechowywać materiał na DVD. Tylko trzeba go podzielić na 3 kawałki, co przy dłuższych produkcjach może być uciążliwe. Z drugiej strony można go spakować i rozpakować potem na kompie (tylko trochę to potrwa).
      • Gość: qaz Re: kamery miniDV? IP: *.katowice.pik-net.pl 19.05.04, 07:56
        dzięki... trzeba tylko miec odpowiednie zasoby w kompie ;) aby korzystac z
        DVD :) a na razie... ;)
        • Gość: Sławek Jak mocny ma byś komputer IP: 217.98.123.* 15.08.04, 20:09
          Proszę o info na temat jakie parametry ma mieć komputer aby zgrywać film z
          kamery cyfrowej i go obrabiać. Ja ma Celerona 1.7gb, 256 Mb Ram, K. graficzna
          Rodeon 9200 128 Mb, HDD 40 Gb 7200 RPM, Win Xp
          • Gość: ja Re: Jak mocny ma byś komputer IP: *.katowice.pik-net.pl 17.08.04, 07:34
            ponoc HD 80 GB to minimum zeby miec jakis komfort pracy....
          • Gość: Rycho Re: Jak mocny ma byś komputer IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.08.04, 16:17
            W instrukcji "Pinacla" zalecają min.2gb. procesor,512RAM i 80gb. twardy.
            • Gość: dfg Re: Jak mocny ma byś komputer IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.08.04, 18:20
              bzdury. do zgrania materiału DV z taśmy potrzebny jest dysk o przepustowości
              25Mb/sek, a to umie każdy dzisiejszy dysk. pozostałe parametry określają tylko
              komfort pracy (a i to zalezy od programu). do najpopularniejszych (Ulead Media
              Studio, Ulead Video Studio, Power Director, Adobe Premiere, Avid Free DV)
              wystarczy procesor 1 GHz i 256MB ram. A nawet 128 MB da radę.
              Na dysku 20GB mieści się ok. 1,5 godzin materiału DV. Ponieważ drugie tyle
              potrzeba na pliki robocze, to nawet z dyskiem 40GB zmontujemy pełnometrażowy
              film.
              • Gość: Szybki Re: Jak mocny ma byś komputer IP: *.chello.pl 24.08.04, 17:22
                Masz rację ale pod pewnymi warunkami. Te 1,5 h materiału gotowego tworzymy z
                materiału który też trwa 1,5 h. A co będzie jeśli chcemy utworzyć godzinny
                materiał z 3 godzin materiału nakręconego na kamerze? A co będzie jeśli nasz
                enconder nie zainstaluje się jako plugin do programu montażowego i trzeba
                dodatkowo stworzyć plik wynikowy do kodowania do mpeg2 bo z timeline nie da
                rady. Programy do authoringu z uwagi na dane tymczasowe też potrzebują dwa razy
                więcej miejsca niż te 4,3 GB jakie wynikowo tworzymy do nagrania na DVD. Ponadto
                inne aplikacje też zajmą przecież sporo miejsca. Osobiście siedzę w filmach i
                powiem śmiało, że 40 GB to za mało. Co do wymagań sprzętowych to takie jakie
                podałeś wystarczą ale czas np.kodowania do mpeg2 będzie wiecznością a o pracy w
                RealTime oczywiście nie ma co nawet marzyć.
    • Gość: Szybki Re: kamery miniDV? IP: *.chello.pl 24.08.04, 17:10
      Wyjaśniam problem tego zoomu. Kamera z mniejszym optycznym zoomem jest LEPSZA!!!!
      Są dwa parametry optyczne dla obiektywu i wpływające na siebie. Są to
      PRZYBLIŻENIE i KĄT OBIEKTYWU. Nie wchodząc w szczegóły im większy możliwy zoom
      do uzyskania tym mniejszy kąt jaki kamera widzi przy zoomie ustawionym na
      minimum i odwrotnie. Więc jak się ktoś decyduje na kamerę z dużym zoomem to musi
      być świadom,że ta kamera swym polem widzenia obejmie mniejszy kawałek
      przestrzeni. Wyjściem z tej sytuacji dla kamer z dużym zoomem jest dokupienie
      wkręcanego szerokątnego obiektywu wtedy zoom spadnie ale pole widzenia się
      powiększy.Problem jest dość istotny ponieważ amatorskie kamery wogóle wąsko
      widzą a jak jeszcze postawimy na duży zoom to przy zdjęciach gdzieś w
      pomieszczeniu nie ogarniemy na raz nawet kilku gości siędzących obok siebie przy
      niewielkim stole więc lepiej postawić na większy kąt widzenia bo to jest
      bardziej przydatne . Wspomniane szerokokątne obiektywy są niestety drogie.
      • Gość: qaz Re: kamery miniDV? IP: *.katowice.pik-net.pl 26.08.04, 11:39
        dzieki... właśnie obszar obejmowany zadecydowałe jaki aparat cyfrowy
        kupiłem... :)
        • Gość: dfg Re: kamery miniDV? IP: *.ipt.aol.com 04.09.04, 13:48
          "A co będzie jeśli chcemy utworzyć godzinny
          materiał z 3 godzin materiału nakręconego na kamerze? "

...wlasnie po to kazdy program do montazu ma funkcje batch recording,
          czyli "najpierw wybierasz, a potem wciagasz do komputera tylko to, co potrzebne"

"40 GB to za malo"

...oczywiscie , ze tak. ja nie doradzalem kupna sprzetu z tak malym dyskiem,
          tylko mowilem, zeby nie pisac autorytatywnie, ze komp do montazu MUSI miec 3,4
          GHz, 1GB ram i macierz dyskowa 2 terabajty.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka