Dodaj do ulubionych

Nagrywarka do telewizora Sony Bravia

06.06.12, 19:38
witam, szukam nagrywarki HDD / DVD do telewizora Sony. Początkowo szukałem marki Sony, aby były jak najbardziej kompatybilne, ale widzę że Sony nie za bardzo istnieje na tym rynku. Namierzyłem więc model Panasonic DMR-EX645, i wygląda na to że na niego się zdecyduję. Nie wszystkie funkcje będa mi jednak działać z moim Sony (np. Viera Link i chyba tylko to). Czy ma może ktoś taki tandem nagrywarka Panasonic i telewizor Sony? Czy działa to poprawnie?
Obserwuj wątek
    • Gość: jacwie5 Re: Nagrywarka do telewizora Sony Bravia IP: *.adsl.inetia.pl 10.06.12, 01:25
      Może pomoże: www.hdtv.com.pl/forum/panasonic/61363-viera-link-kd-samsung-lub-lg.html
    • kastodrama Nagrywarka do telewizora Sony Bravia 11.06.12, 18:10
      poszukaj na www.matrixmedia.pl jeżeli ma być kompatybilna z bravią bo mają często jakieś outstocki sony, ewentualnie philipsa, ale czy będzie grać z tym tv ciężko powiedzieć.
      • daktylowietz Re: Nagrywarka do telewizora Sony Bravia 14.06.12, 11:29
        kastodrama napisał(a):

> poszukaj na www.matrixmedia.pl/ jeżeli ma być kompatybilna z
        bravią bo mają często jakieś outstocki sony, ewentualnie philipsa, ale czy będzie grać z tym tv ciężko powiedzieć.

nie ma chyba samodzielnych nagrywarek, albo nie widać przynajmniej na liście. Dobre prajsy, ale nie wszystko jest...szkoda :/
    • mak00sh Re: Nagrywarka do telewizora Sony Bravia 27.06.12, 15:26
      Czy tylko z Sony mają takie możliwości ?
      • zzimnyy Re: Nagrywarka do telewizora Sony Bravia 29.06.12, 14:16
        Witaj,

obecne zmiany technologii nadawania sygnału (cyfryzacja itp.), jak i zabezpieczenia HDCP w urządzeniach HDMI w znaczy sposób ograniczały i utrudniały zgodność z nagrywarki z systemami nadawania. Stąd mała dostępność tych urządzeń. Za to coraz większa liczba dekoderów, czy nawet telewizorów z funkcją nagrywania (PVR). Np. większość modeli BRAVIA od 2011 roku posiada tą opcję.
        Osobiście polecam zorientować się w najważniejszych kwestiach, czyli skąd i jaki sygnał ma być nagrywany, czy nagrywarka ma możliwość nagrywania tego sygnału i czy wyjścia/wejścia nagrywarki są kompatybilne z telewizorem - czy nie będzie problemów z podłączeniem wszystkich urządzeń i czy ma możliwość odtwarzania/zgrywania materiału zgodnie z Twoimi oczekiwaniami.
    • Gość: czajka_marek Re: Nagrywarka do telewizora Sony Bravia IP: *.static.korbank.pl 19.07.12, 15:45
      Ja mam tą nagrywarkę Panasonica podłączoną do TV jeszcze innej marki i nie ma problemów z kompatybilnością :)
      • zzimnyy Re: Nagrywarka do telewizora Sony Bravia 19.07.12, 15:53
        Problemów z kompatybilności w pojęciu działa/nie działa na pewno nie ma. Wystarczy odpowiednio dobrać sprzęt do odtwarzanego sygnału. Jednak jeśli masz telewizor Sony i dokupujesz inny sprzęt tej samej marki, możesz korzystać z dodatkowych opcji, jak np. BRAVIA Sync. Jest to technologia dzięki której wszystkie urządzenia obsługujesz jednym pilotem - od telewizora. To jest wygodne.
        • crannmer Consumer Electronics Control 19.07.12, 18:41
          zzimnyy napisał(a):
          > Jednak jeśli masz telewi
          > zor Sony i dokupujesz inny sprzęt tej samej marki, możesz korzystać z dodatkowy
          > ch opcji, jak np. BRAVIA Sync.

Po pierwsze, czy to producent nazwal Bravia Sync (Sony), czy Viera Link (Panasonic), czy EasyLink (Philips), czy AquosLink (Sharp), czy jeszcze inaczej, pod tym kryje sie po prostu standard Consumer Electronics Control (CEC). Ktory funkcjonuje miedzy sprzetami roznych producentow.

Sprawa wyprobowana wielokrotnie w praktyce.

> Jest to technologia

Po drugie to nie jest technologia, lecz w szerokim znaczeniu slowa rozwiazanie, technika, a w wezszym standard.

technologia
          1. «metoda przeprowadzania procesu produkcyjnego lub przetwórczego»
          2. «dziedzina techniki zajmująca się opracowywaniem nowych metod produkcji wyrobów lub przetwarzania surowców»

sjp.pwn.pl/szukaj/technologia
          • wtopek Re: Consumer Electronics Control 20.07.12, 11:58
            tylko że nie jest to aż taka zaleta ja się ją przedstawia

większość pilotów można programować na współpracę ze sprzętem innych producentów, pilotem amplitunera Denon obsługuję dekoder c+ philipsa i telewizor Sony
            • zzimnyy Re: Consumer Electronics Control 23.07.12, 12:52
              wtopek napisał:

> tylko że nie jest to aż taka zaleta ja się ją przedstawia
              >
              > większość pilotów można programować na współpracę ze sprzętem innych producentó
              > w, pilotem amplitunera Denon obsługuję dekoder c+ philipsa i telewizor Sony
              >
              Owszem, można sterować jednym pilotem kilka urządzeń - jeśli któryś z posiadanych pilotów ma możliwość takiej konfiguracji. W większości przypadków takie piloty są dostarczane ze sprzętem z wyższej półki, bądź można je kupić osobno za parę stówek (jak np. Logitech Harmony). Większość ludzi posiada telewizor, jakiś odtwarzacz Blu-ray/DVD. Osoba która założyła wątek, posiada bliżej nie określony telewizor BRAVIA i nagrywarkę. Część telewizorów BRAVIA nie posiada w zestawie pilota wielofunkcyjnego. Także jedyną opcją byłoby albo dokupienia takiego pilota, albo urządzenia posiadającego taki pilot (np. Amplituner i plus głośniki - sam ampli nie ma sensu), albo urządzenia kompatybilnego z technologią zastosowaną przez producenta. Telewizor Sony posiada BRAVIA Sync. Sprzęt Panasonica posiada VIERA Link. Obie technologie są bardzo podobne do siebie, ale nie są ze sobą kompatybilne - o czym informuje zarówno strona Sony, jak i Panasonica.
              • eemee Re: Consumer Electronics Control 25.07.12, 19:05
                Tak, nie każdy TV Sony Bravia posiada pilot wielofunkcyjny, ale za to sam TV posiada funkcje BraviaSync, która pozwala na połączenie innych zgodnych urządzeń z tej samej firmy, co słusznie zauważyłeś. Dla mnie jest to ważne aby podczas oglądania TV po pracy nie żonglować pilotami ;).
                Może doczekamy się czasów, gdzie jednym pilotem będziemy mogli obsłużyć wszystkie urządzenia w domu? Jeśli to nastąpi, według mnie będzie to pilot podobny do najnowszego dotykowego pilota od Sonego (lub wszystko będziemy obsługiwać z telefonu z systemem Android).
          • zzimnyy Re: Consumer Electronics Control 23.07.12, 12:32
            > zzimnyy napisał(a):
            > > Jednak jeśli masz telewi
            > > zor Sony i dokupujesz inny sprzęt tej samej marki, możesz korzystać z dod
            > atkowy
            > > ch opcji, jak np. BRAVIA Sync.
            >
            > Po pierwsze, czy to producent nazwal Bravia Sync (Sony), czy Viera Link (Panaso
            > nic), czy EasyLink (Philips), czy AquosLink (Sharp), czy jeszcze inaczej, pod t
            > ym kryje sie po prostu standard Consumer Electronics Control (CEC). Ktory funkc
            > jonuje miedzy sprzetami roznych producentow.
            >
            > Sprawa wyprobowana wielokrotnie w praktyce.

Dokładnie tak. Tylko mając dwa i więcej urządzeń w tej samej technologii, np. BRAVIA Sync, VIERA Link itp mamy dużo więcej możliwości i lepiej opracowane sposoby połączeń, sterowania urządzeniami niż różne urządzenia w CEC. Dlaczego? Są to technologie opracowane przez producentów, po to - aby ułatwiać zarządzanie, sterowanie urządzeniami jednego producenta. Opracowane pod dane i określone urządzenia, a nie pod wszystkie urządzenia elektroniczne wykorzystujące dane interfejsy. Co do użyteczności - jest to subiektywna ocena. Mi sterowanie BRAVIA Sync odpowiada poprzez łatwość obsługi, możliwości i stabilność.

> Sprawa wyprobowana wielokrotnie w praktyce.

Dokładnie również mam podobne doświadczenia.

> Po drugie to nie jest technologia, lecz w szerokim znaczeniu slowa rozwiazanie,
            > technika, a w wezszym standard.
            >
            > technologia
            > 1. «metoda przeprowadzania procesu produkcyjnego lub przetwórczego»
            > 2. «dziedzina techniki zajmująca się opracowywaniem nowych metod produkcji
            > wyrobów lub przetwarzania surowców»

> sjp.pwn.pl/szukaj/technologia

Nie jestem doktorem polonistyki, prof. Miodkiem, nie przykładam tak dużej wagi do tego typu pojęć, ale podstawową wiedzę na temat języka z którego korzystam mam. Jeśli chcesz być tak skrupulatny, to musisz wziąć pod uwagę ewoluowanie języka i dokładniejsze sprawdzanie zwrotów w słowniku. Dla mnie najważniejsze jest to, aby ktoś zrozumiał to co mam do przekazania. Jeśli pisząc technologia, zrozumiałeś procesy obróbki drewna, jakieś procesy przemysłowe - to przepraszam. Nie miałem tego na myśli. Sądziłem, że można było się domyśleć...
            Zawsze myślałem, że zwrot "Technologia" jest również stosowany w elektronice i systemach informatycznych. Znajdziesz pod pojęciem "information technology - IT". Czyli "opracowanie, wdrożenie i utrzymanie sprzętu komputerowego i oprogramowania do organizowania i przekazywania informacji drogą elektroniczną." . Wgłębiając się w temat, elektronika to przekazywanie, przetwarzanie sygnałów - czyli informacji. Kontrola nad urządzeniami to sposób przekazywania informacji i kontroli za pomocą sygnału (informacji) w HDMI. Także myślałem, że śmiało BRAVIA Sync, VIERA Link itp, można nazwać "technologie", jak i "Standardy".
            Podkreślam, nie jestem doktorem polonistyki, jak każdy popełniam błędy - dlatego nie poprawiam w taki sposób innych osób. Szczególnie jeśli nie jestem o czymś przekonany, jak również nie zwracam nikomu uwagi, że pisząc nie używa polskich znaków (proste naciśnięcie klawisza "Alt") - zwykła kultura osobista.
            Wracając do technologii, ja mogę się mylić. Ale chyba producenci sprzętu elektronicznego mają swoich polonistów, sprawdzających ich pisownię i zwroty. A patrz - podobnie jak ja nazywają rzeczy o których mówiliśmy jako "Technologia". Np. www.sony.pl/hub/braviatheatre/8

Pozdrawiam,
            Zimny.
    • zzimnyy Re: Nagrywarka do telewizora Sony Bravia 08.08.12, 14:50
      Generalnie wszystko zależy od nagrywarki i systemu w jaki nagrywa/przetwarza/przekazuje obraz. Jeśli nagrywarka posiada odpowiednie wejścia/wyjścia kompatybilne z telewizorem - tak. W ogromnej ilości przypadków są kompatybilne, ale nie każdemu mogą wystarczyć.
      Przed zakupem najlepiej zapytać sprzedawcy, bądź samemu sprawdzić jak podłączasz nagrywarkę, skąd bierze sygnał który nagrywa - czy z telewizora, czy sama przetwarza sygnał z anteny i wysyła go do telewizora. I oczywiście jakimi złączami to się odbywa. Niektóre starsze nagrywarki biorą sygnał z telewizora przez złącze SCART (Euro). W takim przypadku trzeba wziąć również poprawkę na jakość przenoszonego sygnału - czyli SD.
      Jeszcze jedna ważna rzecz. Często sposób podłączenia nagrywarki mówi nam o ograniczeniach nagrywania materiału w zależności od źródła. Np. nie wszystkie telewizory pozwalają wypuścić sygnał do zewnętrznej nagrywarki, np. z dekoderów podłączonych złączem HDMI (wiąże się to również z protokołem zabezpieczenia sygnału przed kopiowaniem HDCP). Czyli mając nagrywarkę która czerpie sygnał z telewizora, nie możemy nagrać obrazu i dźwięku z podłączonego dekodera telewizji z satelitarnej, albo z telewizji naziemnej cyfrowej.
      Moim zdaniem najlepsze są nagrywarki z wbudowanymi tunerami, które przetwarzają sygnał, mogą go nagrać i wysyłają do telewizora przez cyfrowe złącze. Mało ograniczeń, duża funkcjonalność, łatwość obsługi / podłączenia.
      Reasumując, najważniejsze rzeczy w rozumieniu kompatybilności urządzeń:
      1. sprawdzić sposób podłączenia nagrywarki do telewizora
      2. czy nagrywarka sama przetwarza sygnał, czy posila się telewizorem
      3. jaki sygnał może nagrać nagrywarka (HD, SD, cyfrowy, analogowy)
      4. z jakiego źródła nagrywa nagrywarka, czy zgadza się z urządzeniami jakie mamy w domu
      5. jakie wbudowane tunery posiada
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka