Dodaj do ulubionych

wybór telewizora

08.02.05, 21:24
Chcę kupić telewizor 100Hz o przekątnej 28 - 29. Nie wiem czy się zdecydowac
na panoramę czy na 4:3. A jeżeli juz panorama to czy Thomson 28WH402S lub
28WX410S czy Grundig ELEGANCE 70 FLAT MFW 70-2510/8 DOLBY. Wszystkie samniej
wiecej w cenie 2500.
Prosiłbym o ewentualną radę
Obserwuj wątek
    • Gość: anty Re: wybór telewizora IP: *.idzik.pl / *.idzik.pl 08.02.05, 23:07
      Szczerze ? - nie kupiłbym odbiornika TV żadnego z wymienionych przez Ciebie
      producentów. Ten temat był tak dokładnie rozwałkowany że zajrzyj w historię a
      przeczytasz dlaczego lepiej kupić tę a nie inną markę.
      • Gość: Gamoń Re: wybór telewizora IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 09.02.05, 01:34
        Gość portalu: anty napisał(a):

> Szczerze ? - nie kupiłbym odbiornika TV żadnego z wymienionych przez Ciebie
        > producentów. Ten temat był tak dokładnie rozwałkowany że zajrzyj w historię a
        > przeczytasz dlaczego lepiej kupić tę a nie inną markę.

Ja tak bez wnikania w historię forum ;-)
        Jestem od 1,5 roku szczęśliwym użytkownikiem 32" TV Thomson (32WZ610S). Jakość obrazu (źródło: DVD via scart RGB - telewizji nie oglądam) jest rewelacyjna. Dźwięk tez prezentuje się zupełnie nieźle jak na potrzeby oglądacza filmów. Był to w momencie zakupu dość drogi odbiornik (ca. 5000 PLN), ale wydatek się opłacił.
        Do tego jeszcze mam drugi, mniejszy, "kuchenny", 21" TV Thomsona. Ma jakieś 5 lat i też jest z nim wszystko co najmniej w porządku.
        Cokolwiek więc "rozwałkowano" na forum w przeszłości - moje TV są dowodami na to, że i Thomson potrafi coś zrobić dobrze. ;-)
        • cmouse Re: wybór telewizora 09.02.05, 15:36
          Dzięki za podpowiedzi. Z tego co rozmawiałem w sklepach jak i od pracownika
          Thomsona wiem że robia dobre telewizory. Co do firmy Grundig to nie wiem czy
          ona nie padła. Wiem że miała jakies kłopoty finansowe.
          Wracając do Thomsona, może ktoś zasugerowałby mi jakiś model, chyba że nie z
          tej firmy to z innej tak do 2700.
          • konrad.boryczko Re: wybór telewizora 09.02.05, 15:56
            Mam tv Thomsona 28 (bodajze) cali, 100Hz, panorama, modelu nie pamietam.
            Dostalem go w prezencie w 2000r. Sam bym nie kupil, bo jest to tv zdecydowanie
            za duzy jak na moje obecne warunki mieszkaniowe.
            Dlatego radze Ci dobrze sie zastanowic, czy potrzebujesz takie pudlo. W malym
            pomieszczeniu, patrzac z bliska, nigdy nie bedziesz zadowolony z jakosci
            odbioru tv naziemnej czy jakiejkolwiek kablowki. Dobiero przy obrazie cyfrowym
            jest OK, ale to z kolei nie kazdy lubi.
            No i 16/9 jest bez sensu. Musialbys sie przyzwyczaic do codziennego ogladania
            grubasow i kurdupli:))
            Do ogladania zwyklej tv lepszy jest standardowy 4/3. Dopiero dvd czy programy
            satelitarne nadawane w formacie panoramicznym daja sie normalnie ogladac.
            Co do samego tv (obraz, zwiek VDS) to jest OK. Jedyna usterka to byla awaria
            wlacznika, wymieniony na gwarancji.
            Pzdr.
            • cmouse Re: wybór telewizora 09.02.05, 16:32
              Dzięki
              CO do programów to chcę podpiąć się do cyfrowego tunera i oglądać wszystko z
              satelity. Chyba wtedy opłaca sie 16:9?
              • konrad.boryczko Re: wybór telewizora 10.02.05, 08:27
                Srednio. Polskie programy 16/9 to tylko c+ i HBO. I to tez rzadko. Duzo
                panoramy jest na kanalach niemieckich, ale nie wiem, czy to pocieszenie:)
                Pzdr.
                • Gość: Robert Re: wybór telewizora IP: 80.51.184.* 10.02.05, 09:52
                  Panowie ilu z was ma tv 16:9,dlaczego pokutuje taka teoria że obraz normalny
                  jest nie do przyjęcia na telewizorze panoramicznym.Jak dla mnie dzisiejsze
                  telewizory radzą sobie z tym wysmienicie,z małymi wyjątkami.A co do nadawanych
                  filmow przez satelitę to wiekszość nie jest nadawana w formacie 4:3,tylko innych
                  formatach(z czarnymi pasami),w panoramie dopasujesz obraz jak ci się podoba.
                  dla mnie obraz 4:3 to nienaturalny kwadrat.Kto kupi panoramę nie wroci już do
                  "normalnego formatu"i to nie ze względu na modę.
                  • konrad.boryczko Re: wybór telewizora 10.02.05, 10:09
                    Ja ogladam wszystko jak leci w formacie cinerama. To jest format 4/3
                    rozciagniety do gabarytow panoramy. Oznacza to, ze mam kurdupli i grubasow.
                    Moge oczywiscie ogladac 4/3, ale pasy po bokach ekranu sa dla mnie nie do
                    przyjecia. Takze wole obraz znieksztalcony, niz poprzycinany (u mnie nazywa sie
                    to funkcja zoom). Moge np. dac obraz bez znieksztalcen, ale przyciety z dolu
                    lub gory. Czyli niekompletny. Czasem z tej funkcji korzystam, ale jest to
                    raczej sztuka dla sztuki.
                    Zeby nie bylo nieporozumien: panorama to swietna rzecz. Ale dobrze miec w
                    drugim pokoju zwykly 4/3.
                    Pzdr.
                  • Gość: Kornik Re: wybór telewizora IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.02.05, 10:36
                    Pozwól, że się nie zgodzę. Faktycznie, nie mam panoramy tylko "zwykły" 34". Ale
                    często przygladam sie panoramom w sklepach. Nie nazwałbym ich radzenia sobie z
                    4:3 doskonałym, raczej akceptowalnym. Praw geometrii sie nie zmieni. Jedyna
                    możliwość aby uzyskać obraz bez zniekształeń i obcinania to paski po bokach.
                    Tylko, ze wtedy telewizor np 32" ma obraz wielkości 26". Na dodatek, jezeli nie
                    można ustawić kolorów pasów po bokach na szary, kineskop w środkowej części
                    wypala sie bardzie niż po bokach i po paru latach w trybie panorama obraz
                    będzie miał mniejsze nasycenie barw w środkowej części ekranu. Dlatego, jeżeli
                    ktoś głównie ogląda "zwykłe" programy to powinien kupić TV 3:4, a jak ktoś
                    preferuje DVD lub panoramiczne programy z satelity to wtedy 16:9. A najlepiej
                    mały telewizor 4:3 do codziennego ogladania i do tego projektor 16:9 do
                    delektowania sie filmami. Tylko te koszty...
                    • spiral_architect Re: wybór telewizora 10.02.05, 18:18
                      Cokolwiek więc "rozwałkowano" na forum w przeszłości - moje TV są dowodami na
                      to, że i Thomson potrafi coś zrobić dobrze.
                      ;-)

Nie wiem kto tam im to walkowal panie Gamon, ale w czasie kiedy pracowalem
                      sprzedajac sprzet AV (1996 - 1999) Thomson robil w mojej, ptwierdzonej
                      empirycznie opinii, bezwzglednie najlepsze magnetowidy i TV u nas na rynku. Tak
                      wiec gratuluje dobrego wyboru.
                      • spiral_architect Re: wybór telewizora 10.02.05, 18:20
                        Grundig od lat byl - i chyba wciaz jest - wlasnoscia Philipsa. Inne obudowy,
                        inne piloty, inne menu. Jesli codzi o czesci to moze nawet w 100% to samo co
                        Philips.
                        • cmouse Re: wybór telewizora 10.02.05, 19:26
                          Tak wiec podsumowując opłaca się kupić zarówno Thomsona jak i panoramę.
                          Sprawdzałem wcześniej w historii i prawdę mówiąc nie widziałem ludzi którzy by
                          bardzo narzekali na te firmę, a jednak cena robi swoje. Telewizory Panasonica
                          są o wiele droższe. pozostaje jeszcze tylko model. Porównywałem serie 28wx410s,
                          28wm402 i 28wh402s. Co o nich sądzicie? A może jakis większy? Byłem dzisiaj w
                          media i widziałem też Samsunga 32", co prawda nie pamiętam oznakowania, ale
                          cena była w granicach 2800zł.
    • spiral_architect Re: wybór telewizora 11.02.05, 17:42
      cmouse napisał:

> Chcę kupić telewizor 100Hz o przekątnej 28 - 29. Nie wiem czy się zdecydowac
      > na panoramę czy na 4:3. A jeżeli juz panorama to czy Thomson 28WH402S lub
      > 28WX410S czy Grundig ELEGANCE 70 FLAT MFW 70-2510/8 DOLBY. Wszystkie samniej
      > wiecej w cenie 2500.
      > Prosiłbym o ewentualną radę

Pamietaj jescze o efekcie "model-egzemparz". Mozesz kupic zaprawde super model i
      model uznany, a trafic na awaryjny egzemplarz. Ale to tyczy sie wlasciwie calej
      elektroniki konsumpcyjnej, niezaleznie od producenta.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka