ali32 08.11.05, 13:19 DVSV-90 SB czy JVC XV N322 ktore DVD jest z tego the best? da sie podpiac DVD tak, aby nie wylaczac video i zeby wszytsko szlo z wiezy (glos)? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: locoloco Re: PnsnicS 295 Grundig GDP 2550 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.11.05, 16:04 Pamiętaj o uzupełnianie oprogramowania. Tu dobrze sobie radzi z tym JVC więc chyba bym sie kierował w ta strone Jeśli nie zależy Ci na tym to dobrym wyborem jest również Panasonic 295 pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
ali32 Re: PnsnicS 295 Grundig GDP 2550 22.11.05, 09:03 co to znaczy uzupełnienie oprogramowania , dlaczego to sie robi (czemu to słuzy) i za ile? i kto to robi? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotr Re: PnsnicS 295 Grundig GDP 2550 IP: 62.233.144.* 22.11.05, 09:28 to się nazywa aktualizacja firmware (czyli oprogramowania sterującego pracą urządzenia, a ponieważ 292 jak większośc nowych odtwarzaczy DVD obsługuje m.in. format DivX, należy się liczyć z tym, że każda następna wersja softu niesie ze soabą nowe usprawnienia i lepszą pracę). Firmaware za każdym razem pobiera się (najczęściej ze strony producenta, choć większość udanych rewizji oprogramowania tworzą ludzie z zewnątrz i wóczas pobiera się je z odrębnych forów lub stron poświęconym konkretnym DVD) np. dla Panasonica stąd: www.panasonic.pl/obsluga_klienta.php? kat_id=319&cat=264&model=DVD-S295 dla JVC stąd www.jvc-victor.co.jp/english/download/index-e.html Jak się aktualizuje software? O tym w następnym odcinku Odpowiedz Link Zgłoś
ali32 Re: PnsnicS 295 Grundig GDP 2550 23.11.05, 11:15 a kiedy emisja tegoz odcinka??? :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotr Re: PnsnicS 295 Grundig GDP 2550 IP: 62.233.144.* 23.11.05, 11:22 a może skończmy z tym "Zrób za mnie, podaj na tacy itp." Odrobinę inwencji. Odpowiedz Link Zgłoś
ali32 Re: PnsnicS 295 Grundig GDP 2550 23.11.05, 13:11 a czemu innemu sluzy to forum? czy nie pomocy? nie przyszlo o glowy ze ktos moze czegos nie wiedziec? nie znac sie na tym? nie wiem o czym mowisz, kompletnie tego nie rozumiem - ale czy to czyni ze mnie lenia? bylam na stronach panasonica i wiem juz ze sciaga sie nowe wersje oprgrmowania. ale dalej nie wiem po kiego czorta. zapytam, mysle, na forum gazety. przeciez generalnie ludzie sa zyczliwi. skad od razu takie hasla swiadczace o podawaniu na tacy? co ty o mnie wiesz zeby mnie tak osadzac? skad wiesz ilu ja ludziom na innych forach udzielam rad z tematu ktry tobie calkowicie obcy a stanowi problem dla kogo innego? nie chcesz pomoc to po prostu nie odpowiadaj. ja nie wiem pewnych rezczy i mam odwage sie do tego przyznac. sadze bowuem ze pewnie jest ktos inny kto wie i zechce pomoc przynajmniej ja tak postepuje. ale sa widac inne opcje... c'est la vie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotr Re: PnsnicS 295 Grundig GDP 2550 IP: 62.233.144.* 23.11.05, 13:26 nie osądzam Cię (bo nie sędzia) szanowna forumowiczko niosąca pomoc wszem i wobec tylko wskazuję drogę. A Twoją rzeczą co z tym poczniesz. Zapytałaś najpierw o 2 modele odtwarzaczy (nie wiedzieć czemu zupełnie nietrafnie formułując topic wątka), potem o ideę aktualizacji oprogramowania, na co rzeczowo odpowiedziałem. Wnioskuję, że nie masz na razie odtwarzacza skoro pytasz, który model kupić, więc po co Ci informacja jak aktualizować firmware? Albo nie potrafisz precyzyjnie się wypowiedzieć albo popadasz w manię prześladowczą jak ktoś nie napisze komplesowej instrukcji obsługi po Twoim poście. Pozdrawiam ali32. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotr Re: PnsnicS 295 Grundig GDP 2550 IP: 62.233.144.* 23.11.05, 13:32 poza tym gdybyś skorzystała z mojego wcześniejszego posta to łatwo przekonałabyś się, że w pliku który ściągasz ze strony producenta jest dokłądny opis aktualizacji. Oto przykład na podstawie Panasonica: Aktualizacja wewnętrznego oprogramowania (firmware-u) odtwarzacza DVD. Pierwszy krok: Przygotowanie płyty aktualizującej. 1. Rozpakuj archiwum ****.zip. Uzyskasz w ten sposób plik z aktualizacją DVDUPDT.FRM 2. Skopiuj plik DVDPUPDT.FRM na płytę CD-R lub CD-RW. W ten posób otrzymasz płytę aktualizującą. Uwaga: użyj czystej płyty. Drugi krok: Aktualizacja oprogramowania za pomocą płyty. 1. Włącz odtwarzacz DVD i wysuń tackę na płytę. 2. Włóż płytę aktualizującą i zamknij tackę. 3. Na ekranie telewizora zostaną wyświetlone instrukcje: „This Player needs the up-date. Do you want to do up-date?” „Yes No” (Odtwarzacz wymaga aktualizacji. Czy chcesz ją wykonać? Tak Nie) 4. Za pomocą pilota zdalnego sterowania wskaż opcję „YES” i naciśnij przycisk ENTER. 5. Rozpocznie się proces wgrywania nowego oprogramowania. 6. Uwaga: w czasie trwania aktualizacji nie korzystaj z odtwarzacza. W szczególności nie wyłączaj go ani nie odłączaj zasilania. Wyłączenie sprzętu przed ukończeniem aktualizacji grozi uszkodzeniem odtwarzacza. Uszkodzenie tego typu nie jest objęte gwarancją. 7. Po upływie około 4-8 minut na ekranie telewizora pojawi się komunikat: „Completed. Please eject the disc.” (Zakończono. Proszę wyjąć płytę) 8. Wyjmij płytę i wyłącz zasilanie. 9. Aktualizacja zostanie w ten sposób zakończona. Informacje dodatkowe Odczytanie wersji oprogramowania 1. Równocześnie naciśnij trzy przyciski: [7] na pilocie zdalnego sterowania [PAUSE] i [OPEN/CLOSE] na panelu odtwarzacza 2. Wersja oprogramowania zostanie wyświetlona na ekranie telewizora i wyświetlaczu. Ale prościej... albo nie, nic nie napiszę Odpowiedz Link Zgłoś
pebees Re: PnsnicS 295 Grundig GDP 2550 23.11.05, 14:22 > poza tym gdybyś skorzystała z mojego wcześniejszego posta to łatwo > przekonałabyś się, że w pliku który ściągasz ze strony producenta jest dokłądny > > opis aktualizacji. Oto przykład na podstawie Panasonica: Może w panasonicu działa to ok, w przypadku odtwarzacza lg niestety załączona instrukcja była błędna, a dokonanie aktualizacji z pomocą informacji z for i innych grup dyskusyjnych zakończyło się .. zdechnięciem odtwarzacza :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotr Re: PnsnicS 295 Grundig GDP 2550 IP: 62.233.144.* 23.11.05, 14:28 Tego nigdy nie jesteś w stanie wykluczyć, poza tym jeżeli robisz to sam - w przypadku nieudanej operacji - możesz miec pretensje sam do siebie, nawet jeżeli skorzystasz z firmowego oprogramowania, ponieważ producent powie, że trzeba byo udać się do autoryzowanego serwisu. Dlatego ryzyko zawsze istnieje. Tym bardziej, że większość użytkowników korzysta z nielicencjonowanego firmware, które stwierdzone przez serwis (w przypadku późniejszych kłopotów) automatycznie powoduje bezsadność naprawy/reklamacji w przypadku klienta. Odpowiedz Link Zgłoś
ali32 Re: PnsnicS 295 Grundig GDP 2550 23.11.05, 15:32 polecam czytanie dokladne sztuki pisania i czytania uczono mnie dawno. tytul watku i tresc pierwszego postu sugeruje, ze pytam o 4 (slownie : cztery) modele odtwarzaczy dvd. te "tytulowe" nie zostaly wpisane w tresc z uwagi na oszczednosc miejsca i chec unikniecia powtorzen. temat sformulowany byl prawidlowo. i jest czescia integralna tresci postu rozpoczynajacego. a skoro z tresci mojej wypowiedzi wynikalo ze nie znam sie na tym, ze nie wiem o co chodzi i w jaki sposb mam to zrobic to moze nalezalo po prostu odeslac do serwisu? niemniej za chcec pomocy dziekuje. Odpowiedz Link Zgłoś
pebees Re: PnsnicS 295 Grundig GDP 2550 23.11.05, 16:04 > Tego nigdy nie jesteś w stanie wykluczyć, poza tym jeżeli robisz to sam - w > przypadku nieudanej operacji - możesz miec pretensje sam do siebie, nawet > jeżeli skorzystasz z firmowego oprogramowania, ponieważ producent powie, że > trzeba byo udać się do autoryzowanego serwisu. Dlatego ryzyko zawsze istnieje. Producent może sobie gadać co chce. Nie uszkodziłem urządzenia, fizycznie i elektronicznie jest sprawne. A jak się oszczędza dolara i nie wsadzi oddzielnego kawałka romu dla samego startu urządzenia, to potem, gdy coś się niepowiedzie, są problemy. Oddałem to do serwisu, chcieli kasę. Wytłumaczyłem im, że nie mają racji, i będę miał to zrobione w ramach gwarancji. > Tym bardziej, że większość użytkowników korzysta z nielicencjonowanego > firmware, które stwierdzone przez serwis (w przypadku późniejszych kłopotów) > automatycznie powoduje bezsadność naprawy/reklamacji w przypadku klienta. Widzisz, oddzielny kawałek pamięci dla samego boot systemu i nie byłoby problemu :) Odpowiedz Link Zgłoś
ali32 zeby bylo jasniej o co chodzi 23.11.05, 15:46 ali32 napisała: > 1)SHARP DVSV-90 SB 2)JVC XV N322 3)Panasonic S 295 czy Grundig GDP 2550 > ktore DVD jest z tego the best? > Odpowiedz Link Zgłoś
pebees Re: zeby bylo jasniej o co chodzi 23.11.05, 16:08 To zależy od tego, czego oczekujesz. Czy chcesz marki, czy 'dizajnu', czy funkcjonalności, czy 'czytalności' wszelakich płyt, czy niskiej ceny itd. Określ czego oczekujesz. Co do głosu (z pierwszego postu) - da się. Odpowiedz Link Zgłoś
ali32 Re: zeby bylo jasniej o co chodzi 24.11.05, 12:38 planuje zakup w przyszlym tygodniu. mam takich dwoch doradcow - kazdy z innej opcji. jeden to czlowiek praktyczny i optuje za niewydawaniem kasy za marke kiedy to samo mozna miec w tanszych odtwarzaczach. i przekonuje mnie do wiwy hd- 138 (czy jakos tak) bo odtwarza polskie czcionki w divixach , a w sprzetach firmowych ponoc bywa roznie. ze moga niektorych plyt nw tym formacie w ogole nie czytac, tym bardziej kopii zapasowych, ze polska czcionka - tzn szczegolnie polskie znaki diakretynskie (wole te nazwe) wyskakuja w postaci dziwnych symboli. i ze lepeij kupic te wiwe. z drugiej strony zznajomy ktory o nagrywaniu i odtwarzaniu wie wiele bo sam zjmuje sie zawodowo nagrywaniem (wlasne studio itp - i przy okazji straszny uparciuch jesli chodzi o jakosc sprzetu) twierdzi, ze wiwa moze i odtwarza divixy ale za to jest sprzet gorszej jakosci, cd juz nie ma tych dzwiekow. ogolnie uznal ten sprzet za "garazowy" i ze jezeli specjalnie nie zalezy mi na divixach to juz lepiej zainwestowac w lepszy ale nieco drozszy sprzet. i stawia na JVC badz panasonica - w tej kategorii cenowej czego chce? zeby mi sie nie rozjezdzala czcionka gdy mi sie zechce filmu z napisami (a ogladalam film gdzie napisy nie nadazaly za obrazem i byly jakies 1-2sek opoznione), zeby byl dobrze slyszalny lektor gdy nie bede chciala napisow,zeby toto odtwarzalo dobrze plyty cd, zeby byl dobry obraz i zeby dalo sie do tego kiedys tam podpiac w miare dobry ampli i 5 kolumienek zeby zrobic sobie kino w domu. na divixach to zalezy mi tak sobie. no i oczywiscie nniedrogo - do gora 350 zl (ewent. + 5%) Odpowiedz Link Zgłoś
ali32 Re: zeby bylo jasniej o co chodzi 24.11.05, 12:42 w zasadzie to w gre wchodzi juz tylko JVC badz panasonic, z tym ze JVC z koncowka 422. wlasciwie to dvd planowalam juz od roku. rok trwala zaloba po wycofaniu z rynku (zakonczeniu produkcji) panasonica s-75. a teraz jest okazja go kupic, lekko uzywany. czy to nie jest najlepszy wybor sposrod wyzej wymienionych? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotr Re: zeby bylo jasniej o co chodzi IP: 62.233.144.* 24.11.05, 12:44 To kup Panasonica i będziesz zadowolona. Ja rozumiem, że każdą ciężko zarobioną złotówkę trzeba rozsądnie inwestować, ale nie dajmy się zwariować. W końcu odtwarzacz DVD to nie jest (jak jeszcze 2,3 lata temu) wydatek idący w tysiące. Kupisz go poniżej 300 zł. Są dwie szkoły albo kupisz tanio i dobrze/uniwersalnie (np. Belwood 301A) albo markowo (wg mnie tylko 2 opcje - Panasonic 295 lub Pioneer 380). Nic tylko kupować! Odpowiedz Link Zgłoś
ali32 Re: zeby bylo jasniej o co chodzi 24.11.05, 13:42 PAnasonic 295 znam, tego drugieg zaraz poszukam. mam nadzieje ze bedzie tez tanio i dobrze dzieki za rade :))) Odpowiedz Link Zgłoś
pebees Re: zeby bylo jasniej o co chodzi 24.11.05, 13:48 Jeśli nie zależy Ci na diwiksach, to kup cokolwiek, co ma 5+1, albo nawet dowolny używany odtwarzacz dvd (poniżej 100 zł nawet czasem można kupić) i po jakimś czasie będziesz wiedzieć, czego Ci w nim brakuje (czyli co konkretnie potrzebujesz). Ja kupiłem jakieś lg 9800, i jakoś działa, dla mnie jest to satysfakcjonujące. Ale nie jestem audiofilem czy innym kinomaniakiem :) Odpowiedz Link Zgłoś