Dodaj do ulubionych

Dylemat w formacie stereo...

13.11.06, 12:55
Witam!
Rynek jest zdominowany przez zestawy typu kino domowe z glosniczkami jak 5 zl
:) Co moglibyscie polecic w cenie do 2000 zł za zestaw wzmacniacz zintegrowany
+ kolumny (optymalnie - podlogowe, ew. monitory)??

Forumowiczow, ktorzy chca sprzedac np. uzywany przez siebie zestaw zapraszam
do konwersacji na maila :)
Obserwuj wątek
    • Gość: . Re: Dylemat w formacie stereo... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.11.06, 14:09
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=518&w=38517800&v=2&s=0
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=518&w=40159069&a=40223552
    • aynshtayn Re: Dylemat w formacie stereo... 13.11.06, 14:50
      ekhmm... dziekuje, ale wymienione w tych watkach konstrukcje wahaja sie w
      okolicach 2k PLN, a gdzie glosniki, gdzie interkonekty? powaznie zastanawiam sie
      nad uzywanym Cambridge Audio + glosniki... no wlasnie - jakie? przeznaczyc na
      nie moge w takim ukladzie ok. 700-800 zl.
      • Gość: . Re: Dylemat w formacie stereo... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.11.06, 15:26
        A czemu nie sprawdzisz używanych?
        www.allegro.pl/item141695219_wzmacniacz_hi_fi_cambridge_audio_a5.html
        i głośniki
        www.allegro.pl/item140324671_kolumny_tannoy_mx3_m_cudowny_dzwiek_.html
        www.allegro.pl/item138443776_paradigm_monitor_9.html
        www.allegro.pl/item139247091_paradigm_studio_20_referencyjne_monitory_hi_end_.html
        a kable na poczatek kup jakies zwykłe w sklepie elektrycznym.
    • Gość: hifi Re: Dylemat w formacie stereo... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.11.06, 08:38
      wzmak - yamaha ax-397 lub ax-497(około 900-1000pln)
      kolumny - tannoye, do 1000 pln na pewno znajdziesz jakieś podstawkowe
      kable do kolumn - real cable tcd300 - 15pln/metr
      zamykasz się w 2000 pln i nie musisz kupować używek i co więcej powinno grać
      przyzwoicie
      • Gość: ... Re: Dylemat w formacie stereo... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.11.06, 09:11
        > wzmak - yamaha ax-397 lub ax-497(około 900-1000pln)
        Ze wzmacniaczem to akurat nie ma problemu. Nowego CA mozna tez kupic
        ponizej1000zł:
        www.top-audio.pl/prod_cambridge_audio.html
        > kolumny - tannoye, do 1000 pln na pewno znajdziesz jakieś podstawkowe
        Chyba tylko najprostszy model Mercury F1 lub F3. Jakość kolumn jest krytyczna,
        dletego raczej kupiłbym lepsze używki (i uzywanego wzmaka) niz przy tak niskim
        budżecie pakował się w nówki. Zwłaszcza, że przy limicie 1000 zł za wzmaka
        mozna kupic np. NADa
        www.allegro.pl/item140606581_wzmacniacz_stereo_nad_c320.html
        www.allegro.pl/item139058252_nad_3220_pe_super_wzmacniacz_polecam_.html
        a te jakościowo powinny spokojnie przebić Yamahę.

• Gość: hifi Re: Dylemat w formacie stereo... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.11.06, 08:23
          co do nada mogę sie zgodzić ale kambodzy nie kupiłbym za nic w świecie, co do
          tannoyów to chyba nigdy nie miałeś okazji ich posłuchać, sam przez pewien okres
          posiadałem m2 i jak na cenę (chyba 800-900pln) to grały bardzo przyzwoicie, do
          jakości też nie miałem zastrzeżen.
          Jeśli chodzi o yamahe to nowa seria ax zbiera całkiem niezłe opinie jak na tak
          tani sprzęt, sam nie miałem okazji tego testować wiec w sumie nie mogę się
          wypowiadać:-( a co do jakości to chyba troche panikujesz:-)
          • Gość: ... Re: Dylemat w formacie stereo... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.11.06, 09:00
            > co do nada mogę sie zgodzić ale kambodzy nie kupiłbym za nic w świecie,
            Dane mi było słuchac kambodży w zestawie, ktory brzmialnaprawde nieźle (nie
            pamiętam teraz z jakimi to było kolumnami)
            > tannoyów to chyba nigdy nie miałeś okazji ich posłuchać, sam przez pewien
            okres
            > posiadałem m2 i jak na cenę (chyba 800-900pln) to grały bardzo przyzwoicie, do
            > jakości też nie miałem zastrzeżen.
            Dane mi było słuchac tannoyów nie raz, zresztą mój brat do dziś jedzie na 10-
            letnich tannoyach podłogowych (modelu nie pamietam). M2 brzmia faktycznie
            nieźle jak na kolumny z zakresu do 1000zł. Ale gorzej niz drozsze modele.
            > Jeśli chodzi o yamahe to nowa seria ax zbiera całkiem niezłe opinie jak na tak
            > tani sprzęt, sam nie miałem okazji tego testować wiec w sumie nie mogę się
            > wypowiadać:-( a co do jakości to chyba troche panikujesz:-)
            Też nie słuchałem ax, ale jeszcze nie spotkałem yamahy, która brzmiałaby tak
            dobrze jak np. nad. Daltego uważam, że lepiej kupic uzywanego Nada niz nową
            yamahę.
            • Gość: hifi Re: Dylemat w formacie stereo... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.11.06, 09:22
              wszystko rozbija sie o kase, zazwyczaj drozsze kolumny grają lepiej od tańszych,
              oczywiscie z małymi wyjatkami, co do kupna używanych sprzętów osobiście mam po
              prostu złe doswiadczenia i wole poczekać a kupić nówkę niż używkę
              co do nada to zgoda, sa godne polecenia, w gre wchodzi jeszcze rotel ale zbytnio
              nie kojarze cen
              • Gość: . Re: Dylemat w formacie stereo... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.11.06, 09:54
                > w gre wchodzi jeszcze rotel ale zbytni
                > o
                > nie kojarze cen
                Fakt, jak ja mogłem zapomniec o Rotelu :-)
                Ceny całkiem atrakcyjne (uzywki oczywiscie):
                www.allegro.pl/item142317902_wzmacniacz_rotel_ra_940bx_super_stan_.html
                www.allegro.pl/item142387452_rotel_ra_935bx_audiofilski_ideal_w_wa022_836_11_31.html
                • aynshtayn Re: Dylemat w formacie stereo... 15.11.06, 22:44
                  dziekuje za poprzednie posty!

co do tematu - moja "przygode z LEPSZYM STEREO" rozpoczalem wlasnie od
                  Cambridge'a i... zakochalem sie swego czasu. natomiast od jakiegos roku (wzgledy
                  finansowe :/) nie jestem na biezaco, wiec nie wiem, czy wrocic do CA, czy
                  rozgladnac sie za nowymi doznaniami. stad w ogole wzial sie pomysl zadania
                  takiego pytania na forum. wiadomo, ze jesli mialbym pieniazki, bez zastanowienia
                  inwestuje w zestaw preamp+monobloki Cain'a czy Krell'a + JM Focal Grande Utopia
                  :D Ale coz - wrocmy na twarda i nieprzyjazna Ziemie :) Co prawda przekraczajac
                  planowany budzet, zastanawialem sie nad kolumnami polskiej firmy GLD (Gdanskie
                  Laboratoria Dzwieku). Czy ktokolwiek mial przyjemnosc odsluchu na zywo owych
                  skrzynek?
                  • aynshtayn Re: Dylemat w formacie stereo... 15.11.06, 22:48
                    bylbym zapomnial: pomieszczenie do odsluchu (domek jednorodzinny) ma pow. ok 30
                    m kw. i jest, na ile to mozliwe, przygotowane do instalacji dowolnych kolumn (do
                    wys. 2,8 m :D ).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka