Dodaj do ulubionych

Technics SH-GE-90 - Chce kupic !!

09.04.03, 13:59
Czesc

Czy mozecie polecic miejsce w Wawie gdzie moge go zdobyc, najlepiej second
hand (interesuje mnie koszt ok. 500PLN)

Chyba ze ktos z Was ma na "zbyciu"... :-)

Pozdrawiam
i z gory dzieki

Kratka

Obserwuj wątek
    • Gość: soso Re: Technics SH-GE-90 - Chce kupic !! IP: 195.41.66.* 09.04.03, 14:37
      A po co?
      Poza tym ta cena. Nowy kosztuje 42 euro :-) Poszukaj w internecie :-)

pzdrw

soso
      • krata Re: Technics SH-GE-90 - Chce kupic !! 09.04.03, 14:44
        > A po co?
        Mam amplituner Kenwood'a KRF 5030 + "duzy" zestaw Jamo.
        O ile filmy chodza super to z muzyka juz troche gorzej. Pomyslalem wiec ze
        korektor (z DSP przy okazji) by mi sprawe rozwiazal.
        Jezeli nie mam racji - co bys proponowal?

> Poza tym ta cena. Nowy kosztuje 42 euro :-) Poszukaj w internecie :-)
        Zaczyna byc ciekawie :-)
        Moglbym dostac "wiecej szczegolow" na temat takiej ceny?

Pozdrawiam
        Krata
        • Gość: soso Re: Technics SH-GE-90 - Chce kupic !! IP: 195.41.66.* 10.04.03, 06:53

Dobry sprzet nie potrzebuje korektorow. Taka jest zasada. Im drozsze
          wzmacniacze tym mniej wsrod nich takich, ktore maja chocby korekte wysokich
          tonow i basu. Wiekszosc to po prostu 'drut'. Wszystkie takie dodatkowe filtry
          psuja bowiem wiernosc przekazywanego sygnalu. Zawsze jest pytanie, czy chce sie
          sluchac tego, co nagrano w studiu czy sie chce to 'poprawiac'. Mysle, ze moga
          byc tylko zupelnie skrajne przypadki, kiedy to korektor jest przydany - malutki
          pokoj o ogromne kolumny. Bawienie sie galkami na niewiele sie zda jezeli system
          wnosi znieksztalcenia i np. wyostrza gorne rejestry. Wtedy korektor moze usunie
          hissy ale za to rozmyje niemozebnie wysokie tony.
          Reciever Kenwooda (ale stero) mialem przez 3 tygodnie w domu i nameczylem sie z
          nim okrotnie bo byl to typowy 'japonski' dzwiek: sporo wysokich tonow i
          mulowaty ale wielki bas. Oddalem z powrotem do sklepu z ulga.
          Nie sadze, by mozna bylo wiele poprawic. Trzeba albo z tym zyc albo rozejrzec
          sie za czyms innym. Kenwood to fajne wzornictwo ale dosc cienkie brzmienie,
          taka mam opinie i och sprzecie ze srodkowej polki. Dobre funkcji oczywiscie.

Equalizer - ... Technics Digital-Sound Processor SH-GE 90, EUR 41,50,
          equalizer-verkauf.de/

Auktionen: Studioequipment - Digitaler Soundprozessor Technics SH - GE 90,
          EUR 40,50,
          www.auktion-maerkte-produkte.de/ur_19709_16.html

pzdrw,

soso
          • krata Re: Technics SH-GE-90 - Chce kupic !! 10.04.03, 15:20
            > Dobry sprzet nie potrzebuje korektorow. Taka jest zasada.

Hmmm, troche bym polemizowal...

> Im drozsze wzmacniacze tym mniej wsrod nich takich, ktore maja chocby korekte
            > wysokich tonow i basu. Wiekszosc to po prostu 'drut'. Wszystkie takie
            > dodatkowe filtry psuja bowiem wiernosc przekazywanego sygnalu.

To prawda, ale nie mowimy o sprzecie audiofilskim tylko o typowym seryjnym. Ja
            nie jestem nietoperzem czy delfinem (chociaz moze po pol litra tak wygladam),
            zeby wychwycic znieksztalcenia wywolane "podbijaczami". Natomiast chetnie
            uslysze soczystosc ktora jedynie dopalacze sa mi w stanie zafundowac

> Zawsze jest pytanie, czy chce sie sluchac tego, co nagrano w studiu czy sie
            > chce to 'poprawiac'.

"Tys prowda", aczkolwiek jezeli chcesz sluchac nagrania studyjnego bez korekt
            to nawet na high-end'zie bedzie sraczka, co prawda bez znieksztalcen... ;-)

> Mysle, ze moga byc tylko zupelnie skrajne przypadki, kiedy to korektor jest
            > przydany - malutki pokoj o ogromne kolumny.

Nieprawda. Jeszcze raz zaznaczam, ze mowimy o sprzecie powszechnym. Sprobuj
            posluchac dowolnego zestawu Technics'a bez korektora. Tragedia.

Bardzo pomocne sa Twoje opinie o Kenwoodzie, mimo wszystko sprobuje :-)

Dzieki za informacje o aukcjach zagranicznych, ale raczej boje sie skorzystac.

Pozdrawiam serdecznie
            Kratka
            • Gość: soso Re: Technics SH-GE-90 - Chce kupic !! IP: 195.41.66.* 11.04.03, 07:15
              ' "Tys prowda", aczkolwiek jezeli chcesz sluchac nagrania studyjnego bez korekt
              to nawet na high-end'zie bedzie sraczka, co prawda bez znieksztalcen... ;-)'

NIGDY I PRZENIGDY SIE NIE ZGODZE!

Wystarczy choc raz uslyszec cos przez dobry sprzet tak jak to jest nagrane na
              plycie a juz sie nie bedzie chcialo niczego dorabiac/przerabiac/dokolorowywac,
              slowo!!!

pzdrw

soso
              • Gość: pk Re: Technics SH-GE-90 - Chce kupic !! IP: 212.87.17.* 11.04.03, 11:14

> Wystarczy choc raz uslyszec cos przez dobry sprzet tak jak to jest nagrane na
                > plycie a juz sie nie bedzie chcialo niczego
                dorabiac/przerabiac/dokolorowywac,

IMHO wystarczy otwartymi uszami posluchac jak nawet dosc slaby sprzet (mam na
                myśli mój wzmacniacz Diory..) odtwarza muzykę z regulatorami na zero a jak z
                jakimś podbiciem basów czy czegoś. Wszystkie te regulatory i korektory nadają
                się do śmieci!
                • Gość: Rafał Re: Technics SH-GE-90 - Chce kupic !! IP: *.int.warszawa.tdci.pl 11.04.03, 14:04
                  Większość producentów sprzętu , nawet ze średniej półki konsumenckiej instaluje
                  w swoich urządzeniach filtry o zakresie góra +/- 6 dB , a nawet +/- 3dB.
                  Korektory graficzne to obecnie wyposażenie wyłącznie urządzeń studyjnych /
                  estradowych , lub absolutnego badziewia.

Dobry sposób na " wybawienie " się od korektomanii :
                  a) Wyłączyć wszystkie filtry ( w tym loudness )
                  b) Iść na spacer
                  c) Wrócić i słuchać - może być głośno....
    • Gość: roomi soso.... IP: *.promus.com 10.04.03, 15:42
      te forum by zginelo bez ciebie soso :-))

pzdr

roomi

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka