Dodaj do ulubionych

Kupuję telewizor, na co zwrócić uwagę?

IP: *.isep.pw.edu.pl 21.11.03, 11:39
Przeglądałem forum, ale znalazłem tylko bardzo konkretne informacj ana temat konkretnych modeli. A mnie interesuje informacja ogólna.
Chciałbym nabyć coś nie mniejsze niż 28 cali. Marzy mi się plazma albo projektor, ale na razie mnie na to nie stać. Niemniej w przyszłości planuję (tak więc teraz nie będę inwestował 8 tys. zł w "zwykły" telewizor, żeby za 3-5 lat kupić plazmę, bo to bez sensu - interesuje mnie cos tańszego raczej).

Obecnie mam 15-toletni TV 21 firmy Beko, więc przesiadka na cokolwiek innego będzie ogromnym krokiem na przód. Na co powinienem zwrócić uwagę przy wyborze telewizora? Dodam, że nie przesiaduję przed nim 5 godzin dziennie, za to chiałbym od czasu do czasu obejrzeć divx z komputera. Przyglądałem się ostatnio TV 50 i 100 Hz. Nie zauważyłem różnicy. Nie mam i nie planuję satelity; mam kablówkę o niezbyt dobrym sygnale, więc opdobno zalety 100Hz będą niezauważalne.
Czy funkcja PIP jest w praktyce uzyteczna? Korzysta ktoś z tego częściej niż raz na miesiąc?

Na co jeszcze zwrócić uwagę? Gdzie (w Warszawie) pójść, by obejrzeć TV i jednocześnie porozmawiać z kimś kto sie naprawdę na tym zna?
Obserwuj wątek
    • Gość: mac1 Re: Kupuję telewizor, na co zwrócić uwagę? IP: *.katowice.pl 21.11.03, 14:47
      Zwróć uwagę na jedną istotną rzecz : Czy to rzeczywiście panasonic. Reszta się
      nie liczy. :). Pzdr.
      • Gość: jacek Re: Kupuję telewizor, na co zwrócić uwagę? IP: 195.205.44.* 22.11.03, 14:22
        przede wszystkim NA PROGRAM!!!!!!!!!!
    • Gość: Bartosz Re: Kupuję telewizor, na co zwrócić uwagę? IP: *.olsztyn.cvx.ppp.tpnet.pl 22.11.03, 22:15
      Chyba najwazniejsza rzecza w telewizorze jest (tat tak wlasnie TO...) obraz.
      W Warszawie nie mieszkam ale bylem w niejednym sklepie i doszedlem do paru
      wnioskuow:
      a) sprzedaje sie modele drozsze
      b) sprzedaje sie modele ktore nie chca byc kupowane

Jezeli sie chce porozmawiac o TV to najlepiej pojsc do panow od napraw
      telewizorkow. Oni powinni uswiadomic ktora firma najczesciej gosci a ktora
      najrzadziej. Mi odradzano JVC SONY THOMPSON. Polecano PANASONIC PHILIPS i ja
      tez radzilbym oprzec sie na tych dwoch firmach. Jest tylko maly problem...
      Gdziekolwiek bym byl to telewizory SONY i PHILIPS sprzedawane byly w jednych a
      PANASONIC w inych sklepach nie wiem jak jest w Warszawie ale to spotkalem takze
      w Bydgoszczy... I tu moze byc problem bo jezeli to mozna spotkac takze w
      stolicy to moze byc problem w porownaniu obrazu.

PIP - funkcji tej nie wl. ani razu od kupna TV
      Wlasnie takimi funkacjami roznia sie poszczegolne modele tlelwizorow. Jezeli
      kogos stac na niepotrzebne bajery to OK prosze bardzo ale inni moge sobie to
      odpuscic...
      Jezeli choci od obraz. Proponuje:
      a) wejsc na strony producentow ktorzy zainteresowali nas swoja oferta
      b) przeczytac dane TV zwracajac uwage na jakosc odbioru
      c) urzyc olowka i karteczki i zaposac interesujace nas modele jednej firmy a na
      drugiej karteczce 2
      d) pojsc do sklepu i sprawdzic czy roznica jest tak widoczna jak probuja nam
      wcisnac wszelkiej masci reklamy
      c) wybrac ostateczna pare i... dokonac wyboru

Inaczej nie mozna... Jednemu sa potrzebne funkcje w danym TV a drugiemu nie
      dlatego tez radze "poradzic" sobie samemu szczegolnie dlatego ze mieszka Pan w
      wiekszym miescie gdzie o sklepy RTV nie trudno.
      POZD.
      • hartge Re: Kupuję telewizor, na co zwrócić uwagę? 07.12.03, 17:06
        Gość portalu: Bartosz napisał(a):

> Chyba najwazniejsza rzecza w telewizorze jest (tat tak wlasnie TO...) obraz.
        > W Warszawie nie mieszkam ale bylem w niejednym sklepie i doszedlem do paru
        > wnioskuow:

> Jezeli sie chce porozmawiac o TV to najlepiej pojsc do panow od napraw
        > telewizorkow. Oni powinni uswiadomic ktora firma najczesciej gosci a ktora
        > najrzadziej.

Ale ty bzdury piździsz,jak pójdę do serwisu Philipsa,to normalne,że powiedzą,że
        Philips jest ok,czyli to źródełko informacji nie jest wiarygodne.

>Mi odradzano JVC SONY THOMPSON. Polecano PANASONIC PHILIPS i ja
        > tez radzilbym oprzec sie na tych dwoch firmach.

Następna bzdura,widzę,że jesteś z Olsztyna,to przejdź sie do hali Urannia i tam
        facio na parterze ma stoisko ze sprzętem,sprzedaje od kilku ładnych lat tylko
        JVC,Thompson i Panasonic.Fachura z niego jest zajebisty i zna się na
        rzeczy,prawda jest taka,że Philipsem nie handluje wogóle bo to jedno wielkie
        gówno,zwłaszcza ten Pixell+,większość tegoo szajsu stoi w naprawach
        gwarancyjnych,co do JVC to w tej chwili są jedne z najlepszych telewizorów,o
        zajebistej jakości obrazu i stylistyce.
        PZDR
        • Gość: Bartosz DO hartge IP: *.olsztyn.cvx.ppp.tpnet.pl 07.12.03, 18:43
          hartge napisał:

> Gość portalu: Bartosz napisał(a):
          >
          > > Chyba najwazniejsza rzecza w telewizorze jest (tat tak wlasnie TO...) obra
          > z.
          > > W Warszawie nie mieszkam ale bylem w niejednym sklepie i doszedlem do paru
          >
          > > wnioskuow:
          >
          > > Jezeli sie chce porozmawiac o TV to najlepiej pojsc do panow od napraw
          > > telewizorkow. Oni powinni uswiadomic ktora firma najczesciej gosci a ktora
          >
          > > najrzadziej.
          >
          > Ale ty bzdury piździsz,jak pójdę do serwisu Philipsa,to normalne,że
          powiedzą,że
          >
          > Philips jest ok,czyli to źródełko informacji nie jest wiarygodne.
          >
          > >Mi odradzano JVC SONY THOMPSON. Polecano PANASONIC PHILIPS i ja
          > > tez radzilbym oprzec sie na tych dwoch firmach.
          >
          > Następna bzdura,widzę,że jesteś z Olsztyna,to przejdź sie do hali Urannia i
          tam
          >
          > facio na parterze ma stoisko ze sprzętem,sprzedaje od kilku ładnych lat tylko
          > JVC,Thompson i Panasonic.Fachura z niego jest zajebisty i zna się na
          > rzeczy,prawda jest taka,że Philipsem nie handluje wogóle bo to jedno wielkie
          > gówno,zwłaszcza ten Pixell+,większość tegoo szajsu stoi w naprawach
          > gwarancyjnych,co do JVC to w tej chwili są jedne z najlepszych telewizorów,o
          > zajebistej jakości obrazu i stylistyce.
          > PZDR

No no... SORRY koles ale wyglada na to ze to TY bredzisz...
          Po pierwsze... Jestem na tyle kulturalna osoba zeby odrazu na Ciebie najezdzac
          mimo zre Ty zrobiles to PIERWSZY. Wiesz to jest FORUM a wlasnie na FORUM sie
          DYSKUTUJE (wrazie problemow odslylam do ksiazki SLOWNIK JEZYKA POLSKIEGO) a nie
          wrzuca sie osobie ktorej sie na oczy nie widzialo ani sie jej nie zna.

Po drugie. Czlowiek jest calka sprytna bestia i nauczyl sie czytac dlatego
          radze podczas czytania POSTOW robic to kilka razy. Moze i sie zle wyrazilem w
          poprzedniej wiadomosci ale przeciez TAM nie napisalem "idz do serwisu" !!!. Sa
          ludzie ktorzy naprawiaja kazdy rodzaj TV niezaleznie od wieku i etykietki.
          Jedna z takich osob jest moj znajomy i wlasnie to ON zaprowponowal mi
          telewizorki: PANASONIC i PHILIPS a JVC mi zdecydowanie odradzal.

Po trzecie... U Pana w Uranni bylem i proponowal mi TV JVC bo ponoc jest o
          WIELE lepszy od PANASONICa... Niestety kolory w modelu (ktory mi przedstawial)
          byla a kolorowe (ale moze mi sie zdawalo ???). Faktem jest to ze w niejednym
          sklepie bylem i TV szukalemm. Nie ograniczylem sie do Olsztyna i bedac w np.
          Warszawie i Bydgoszczy slyszalem o tejze firmie jedno i te samo zdanie (musze
          zaznaczyc ze sklep zawieral akurat modele JVC). I wlasnie tam rozmawialem o
          FQ80 gdy zapytalem sie
          "A co Pan mysli o JVC ???"
          Sprzedawca "A moze wrocimy do SONY ???"
          Ja "Ale co moze mi Pan powiedziec o TEJ firmie"
          S. "Od jakiegos czasu TV stoja w firmie sie ponoc nic nie rusza... Wiecej nie
          umiem powiedziec"

I tak bylo WSZEDZIE !!! NIkt "nie umial" powiedziec mi co mysli JVC !!!
          Czemu ??? Tego nie wiem... Ale nie dlugo potem znajomy poinformowal mnie ze sie
          strasznie "sypie" i zeby nie ryzykowac... I nie zaryzykowalem.

Po trzecie. Mam PHILPS PW 9528 obraz mi sie BARDZO podoba a ponadto mam zamiar
          kupic sobie DVD... Jezeli tak sie dobrze znasz to powinienes wiedziec ze obraz
          wlasnie z DVD na PHILIPSie z PIXELem jest o wiele lepszy od SONY !!! Skad to
          wiem ??? Od sprzedawcy ze sklepu obok/w KOMFORcie oraz od ludzi ze skelpu JVC
          obok uranii... Skoro ludzie mowia (nawet TU) dobrze o firmie PHILIPS 32' to
          czemu mialbym tego nie kupic ???

I po czwarte - juz ostatnie... Radze jeszcze raz przeczytac to co napisalem
          zeby nie bylo nieporozumien. Jezeli sie nie myle to niejednokrotnie juz pisalem
          ze wiesci o TV "nie wynioslem" z jednego miasta !!! Nie ma co ukrywac ze
          OLSZTYN nie jest ani miastem duzym ani zamoznym dlatego tez trudno jest tam
          znalezc towar ciut lepszy i z ciut "wyzszej pulki".

I ogolnie:
          Jak na razie to argumenty "stoja" przeciw Tobie... Zachaczajac o awaryjnosc to
          nawet merol sie psuje (choc PHILIPS to nie MEROL w TV) i mimo wszystko z
          samochodow dla "szarego" czlowieczka to najmniej awaryjny (do lat 6) jest
          zwykly "japonczyk" !!! Pozory mylic moga to raz dwa ze nie ma rzeczy
          niezniszczalnych. Faktem jest to ze sa urzadzenia ktore psuja sie czesciej tak
          jak i "fachowcy" ktorzy chca zarobic kosztem klientow. Bo wiesz mistrzu Twoj
          fachowiec ma takie wtyki na granicy ze pare podlogowych ELTAXow chcial sprzedac
          mi obnizajac 1/4 ceny... I wszystko byloby OK gdyby nie to ze probowal mi
          wcisnac kit ze cena w katalogu jest za SZTUKE !!! SORRY ja glupi nie jestem.
          Wiem czym jest jezyk angielski i polska strona (internetowa) producenta...
          Radze od takich fachowcow trzymac sie zdaleka bo sprzedasz dom chcac kupic
          mikrofalowke... No ale to tylko moje zdanie...
          • hartge Do Bartosza 07.12.03, 23:31
            Cieżko zrozumieć twój bełkot pseudoznawco.A tak wogóle to jakie tv naprawia
            twój znajomy,chyba 20 letnie,bo nikt mądry nie naprawia nowego albo prawie
            nowego (bo o takich mowa) u jakiegoś nieautoryzowanego frajera.
            • Gość: Bartosz Re: Do Bartosza IP: *.olsztyn.cvx.ppp.tpnet.pl 08.12.03, 18:59
              Przykro mi ze ma Pan trudnosci z przeczytaniem mojego tekstu :( Nie mam zamiaru
              sie klucic z osoba ktora poprzez swe nadzwyczaj kulturalne wypowiedzi probuje
              jedynie dowalic osobie ktora COS wie... Chociaz musze cos przyznac - znawca nie
              jestem ale chyba na pewno znam sie lepiej na TYM od Pana.
              Mimo wszystko pozdrawiam
              • Gość: Bartosz Re: Do Bartosza IP: *.olsztyn.cvx.ppp.tpnet.pl 08.12.03, 19:06
                Gdyby moj znajomy trudnil sie naprawa 20 letnich TV to juz dawno stracilby
                prace. Ale jak juz pisalem... Klucic sie nie mam zamiaru... Przeciez niektorzy
                o wiele bardziej znaja mych kolegow przyjaciol i rodzine...
                Jeszcze raz pozdrawiam
    • azm2 Re: Kupuję telewizor, na co zwrócić uwagę? 24.11.03, 09:31
      do obejrzenia divexa wystarcza 21" 50 Hz. Divx z założenia daje gorszy = mniej
      ostry obraz, niż DVD. Im większy ekran, tym bardziej zauważasz ten brak
      ostrości.
    • Gość: Wicio Re: Kupuję telewizor, na co zwrócić uwagę? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.11.03, 01:10
      Gdzie w Warszawie moge obejrzeć i porównać telewizory i przy okazji zaciągnąć fachowej i rzetelnej rady? Bo chyba nie w supermarketach ogólnospożywczych? MediaMarkt?
      Pytanie drugie: czy zna ktoś jakąś stronę w języku polskim lub angielskim, na której prezentowane sa opisy telewizorów, ich testy, porównania oraz opinie użytkowników. Znalazłem kiedyś coś takiego o aparatach cyfrowych i bardzo mi się przydało, ale telewizorów tam nie było.
      • Gość: Nester Re: Kupuję telewizor, na co zwrócić uwagę? IP: *.polkomtel.com.pl 08.12.03, 09:53
        Warto tu zajrzeć www.whatvideotv.com/testbench/index.html
    • Gość: Kaaasia Re: Kupuję telewizor, na co zwrócić uwagę? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.12.03, 11:19
      No powieccie coś, to też jestem ciekawa
    • Gość: Mariusz Re: Kupuję telewizor, na co zwrócić uwagę? IP: *.biaman.pl 08.12.03, 09:25
      Istnieje taka strona o tv?
    • Gość: Nester Re: Kupuję telewizor, na co zwrócić uwagę? IP: *.polkomtel.com.pl 08.12.03, 10:39
      Za 3-5 też jeszcze nie kupisz plazmy. Bardziej LCD. Nad plazmą trochę jeszcze popracują. Jeśli technologia ta zostanie już dopracowana to będziesz miał różne plazmy o różnych rozdzielczościach. Staniesz przed kolejnymi wyborami. Na szczęście nie mieszkamy w strefie o ciśnieniach odbiegających od normalnych wiec plazma jako tako się sprawuje. Poza tym tak szybko producenci nie zrezygnują z wytwarzania kineskopów ze względu na koszty produkcji i modernizacje lini.
      Co do wyboru telewizora 50 Hz czy 100Hz to ja wybieram 100 Hz. Pracując na róznego typu monitorach w pracy zawsze podbijam częstotliwość odświeżania karty.
      Jak dobra 50 to faktycznie widoczne różnice są niewielkie. Czasami w TV pokazują monitory komputerowe przy jakiś tam okazajach i widać jak trzepią to samo widać patrząc nie bezpośrednio na ekran.
      Co do sprzedawców to faktycznie trudno spotkać dobrego. Ja jeszcze takiego nie spotkałem natomiast z kilkoma rozmawiałem. Jeśli zorientują się że mają doczynienia z klientem który się orientuje dziwnie przestają doradzać. Więcej dowiesz się w sieci.
    • asterx Re: Kupuję telewizor, na co zwrócić uwagę? 11.12.03, 14:40
      Kupując telewizor nie polecam dużych hipermarketów. Rozejrzyj się po
      mniejszych sieciach. Polecam Ci stronę www.promocjusz.pl Znajdziesz tam
      informacje promocjach w wielu dużych i małych sieciach handlowych.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka