IP: *.iitd.pan.wroc.pl 28.11.03, 12:24
Chcialabym zakupic miniwieze Niestety nie dysponuje zbyt duza gotowka, ok
1000 zl Czy moglibyscie doradzic mi co kupic, jaka firme wybrac, na co
zwracac uwage przy wyborze...
Obserwuj wątek
    • Gość: bodo Re: miniwieza IP: *.rtk.net.pl 28.11.03, 20:45
      cos ci powiem: zaraz tutaj wykrzyczą się różnej maści audiofile i z wyższością
      w głosie będą perrorowac o zaletach jednej kolumny na 5 tys. zł nad inną
      kolumną za 5,5 tys. - bo sa ludzie którzy nie chca wiedzieć, że niektórym
      brakuje kasy i chęci wydawania tysięcy na jedną kolumnę.
      wiem to, bo kiedys założyłem podobny wątek - skończyło sie na jakjichś
      dyskusjach o "końcówkach mocy" itp....

radziłbym tak: teraz za 1000 zł możesz kupić całkiem niezłe wieże Aiwy - z
      poprzedniego "rzutu" produkcyjnego - tzn. takie, które nie odtwarzaja plików
      mp3 - bo aktualnie Aiwa zaczęła wieże z mp3 robić i starzsze modele idą za
      niskie ceny - te resztki, które tu i ówdzie zostały.

jest doskonały model Aiwy NSX-R51, i wyższe (R71, R81) - aktualnie w sklepach
      poniżej 1000 zł (zwykle 999).
      model R81 kosztował 1399 - brzmi doskonale.

na co zwracać uwagę: na zmieniarki (wyklucz z tych względów Thomsony!), na
      możliwości ustawienia barwy dźwięku (dlatego właśnie Aiwa - wyższe modele
      ustawiasz na 3 pasmach: basy, wysokie i średnie); maja to też niektóre - wyższe
      modele LG, równiez doskonale brzmiące;
      im wyższa moc - tym lepiej, dźwięk jest czystszy; nie kojarz wysokiej mocy
      z "głośnym graniem" - bo nie o to chodzi!
      nie radziłbym wieży, która łączy kolumny ze wzmacniaczem na zasadzie tzw. Bi-
      amp; trudno będzie podłączyć jakieś inne kolumny w przyszłości.

przede wszystkim idź do sklepu, pozwól żeby sprzedawca składał się przed tobą w
      zgięciach i ukłonach i każ sobie puszczać wybrane modele na płycie, którą
      dobrze znasz i którą przyniosłaś ze sobą!
      eksperymentuj z barwą dźwięku - i wybierz, co ci najlepiej w TWOIM uchu zagra!

p.sp ja osobiście preferuję Aiwy - bo maja (moim zdaniem) bardzo "czysty"
      dźwięk.
      • Gość: Kaska Re: miniwieza IP: *.iitd.pan.wroc.pl 02.12.03, 10:39
        Dzikuje Ci bardzo za dluga i wyczerpujaca porade Nie pozostaje mi nic innego
        jak udac sie na poszukiwania... Zycz mi powodzenia
        • Gość: ptica Re: miniwieza IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.12.03, 11:23
          Co jakiś czas na Allegro zdażają się używane wieże markowych producentów.
          Ostatnio ostrzyłem sobie zęby na wieżę Marantz Arch - wspaniała stylistyka, jak
          z dzwiękiem - nie wiem, bo nigdzie już nie można już zobaczyć tego sprzętu.
          Cena 3 lata temu wynosiła w sklepie około 3500, teraz na Allegro jedynie 800zł.
          Ciekaw jestem, co powiedzą na ten temat Ci, którzy mieli okazję odsłuchać tą
          wieżyczkę.
          • Gość: zix Re: miniwieza IP: *.olsztyn.cvx.ppp.tpnet.pl 02.12.03, 20:36
            Ja dorzuce do tego PIANOCRAFTA E-400... Jezeli sie nie myle w niemieckim MEDIA
            MARKT mozna bylo dostac ten zestawik po STRASZNIE zanizonej cenie (szkoda ze
            tego w Polsce nie ma :( z powodu promocji (chyba).
            Sprzet mam a zarowno mi jak i znajomym (niestety nie sa audiofilami ;) dzwiek
            sie naprawde podoba. Oczywiscie jak juz ktos wspomnial mozna sie do wszystkiego
            przyczepic ale przy tej cenie (moim zdaniem) wybor jest SUPER.
            Co do sprzetu... Warto pochodzic po sklepach i zwyczajnie posluchac az cos
            wpadnie w ucho... Zachecam do spojrzenia na nieco wyzsze pulki z bardzoo
            prostej przyczyny - na ALLEGRO jest taniej.
        • Gość: bodo Re: miniwieza IP: *.rtk.net.pl 04.12.03, 01:04
          daj znać, co wybrałaś!
    • Gość: adam Re: miniwieza IP: *.mpm.net.pl / *.mpm.net.pl 11.12.03, 00:09
      Byłem w takiej samej rosterce co Ty , mianowicie moja córka poprosiła
      Mikołaja ;-)o wieże którą to z powodzeniem postawiłaby na swojm biurku. Hmm
      zadaniem Mikołaja ;-) było wybranie sprzętu. Wybrał się on do sklepu z
      orginalną płyta A.M Jopek "Upojenie" i po odsłuchaniu przynajmniej osimiu
      zestawów (min: Aiwy opisywanej tutaj)wybór był jeden wg. mnie najlepszy Sony
      CMT-CPX1. Ta wieża poprosty gra . Gwoli sicisłości , najnowsza zastosowana w
      niej technologia S-MASTER nagrodzona w tym roku nagrodą EISA.Posłuchaj sama.
      Cena w Art-dom w Łodzi 1299zł. Pozdrawiam. adam
      forum.gazeta.pl/forum/73,46481,1540823.html?f=518&w=9363949&a=9363949&rep=1
    • Gość: adam Re: miniwieza IP: *.mpm.net.pl / *.mpm.net.pl 11.12.03, 00:19
      Przepraszam ale zrobiłem byka , chodziło mi o te adresy
      www.sony.com.pl/images/promocje/eisa.html
      www.minidisc.pl/index.php3?atype=viewproduct&pr_id=1659&gr_id=12
      www.sony.com.pl/main/shop/catalog?productId=200207
      • Gość: bodo Re: miniwieza IP: *.rtk.net.pl 11.12.03, 11:52
        wszystko jest kwestią gustu, jasne. sony to nie byle co.
        ale - czy słuchałeś Aiwy XR-MN5?
        ja mam w domu i sony (CMT-CP333 - to jest chyba ta sama seria micro, co twoja
        wieża)) i tę Aiwę (obie są micro).
        przy całym szacunku dla Sony - Aiwa podoba mi sie bardziej w swoim brzmieniu
        (bardziej soczysta).
        ale - gusta i guściki... (fajny film pod tym tytułem...)
        pozdr.
        • Gość: adam Re: miniwieza IP: *.mpm.net.pl / *.mpm.net.pl 12.12.03, 08:33
          Pewnie wieża CMP-CPX1 jest kontynłacją serii mikcro w sprzęcie Sony , ale poraz
          pierwszy zastosowano w niej Technologię S-MASTER.Poczytaj o możliwościach jakie
          ona daje, no i oczywiście polecam odsłuch , chociazby z powodu ze to nowość.I
          jeszcz jedno , zapewniam Cię ze nie rzucam się na wszelkie nowości jak pies na
          kiełbase, był to wybór poprzedzony kilkugodzinnym marszem przez sklepy i
          odsłuchiwaniem różnego sprzętu micro.O wieży
          www.sony.com.pl/main/shop/catalog?productId=200207 i wzmacniaczach
          cyfrowych ,czytaj przewagi www.audio.com.pl/archiwum/WzmCyfr.html i
          jeszcze o S-MASTER www.sony.com.pl/images/promocje/eisa.html
          Pozdrawiam.adam
          • Gość: bodo Re: miniwieza IP: *.rtk.net.pl 12.12.03, 09:54
            ja się nie upieram za wszelką cenę!
            czy słuchałes CPX1 równolegle z CMT-CP333? bo ja tak, wybrałem tę druga wieżę
            ze względu na podwójny magnetofon - większych różnic w brzmieniu nie słyszłem.
            wiedziałem o tym systemie S-master, ale jakos mnie to nie powaliło. moment
            zawahania miałem, gdy rozważałem moc wzmacniacza(w CPX1 - większa, to zawsze
            daje czystszy dźwięk) - ale uznałem (subiektywnie), że w sumie kolosalnej
            różnicy brzmieniowej nie ma, a 3 talerze i podwójny magnetofon - to jest
            bardziej praktyczne. po podłączeniu do dużych kolumn CMT-CP333 brzmi świetnie
            (mam pokój 20m).
            natomiast aiwa xr-mn5 gra (moim - podkreślam moim! - zdaniem fantastycznie w
            małych przestrzeniach (pokój 9m); nie ma tu dla mnie znaczenia, że ładuje 5
            płyt albo to, że odtwarza mp3 (akurat nie słucham tego formatu, bo klasycznej
            muzyki na tym nie nagrywają). chodzi mi wyłącznie o brzmienie: supersoczyste!
            no i w sklepie ta aiwa (xr-mn5) kosztuje 1300 zł! (trochę mnie przygnębiła
            twoja wiadomość, że gdzieś jest za niecały tysiąc!)

pozdr.
            p.s. też nie "rzucam się" na nowości. nauczyłem się tego na doświadczeniu
            kolegi, który faknie brzmiącego Philipsa mz8 (chyba ten numer - taka wieża w
            drewnianej obudowie) zmienił na mz9 - i klął!
            najlepiej rzeczywiście łazić parę godzin, odsłuchiwać na wybranej płycie - i
            wybrac, co osobiście najbardziej się podoba.
            jesteś zadowolony - ja też. pogratulujmy sobie!
            • Gość: adam Re: miniwieza IP: *.mpm.net.pl / *.mpm.net.pl 12.12.03, 11:10
              Czy jestem zadowolony? Mam nadzieję że moja córka która ma 10 lat będzie
              zadowolona :-) Co do odsłuchiwania sprzętu robiłem to raczej w warunkach sklepu
              tz: były to raczej pomieszczenia dużych gabarytów niestety.Za to w po powrocie
              do domu (15m pokój) Cpx1 pokazała co potrafi.Poprostu muzyki z niej płynącej
              było jeszcze więcej niz w sklepie.I jeszcze o xr-mn5 była również mojm
              faworytem, szczegulnie ze względu na cene (Art-dom w Łodzi 999zł).Powiem tak
              dopłaciłem 300złotych za sprzęt który WG.MNIE gra lepiej rezygnując z mp3 i
              zmieniarki.No no , ale zapomniałem przecież to nie ja będę jej słuchał :-)))
              Wesołych Świąt . Pozdrawiam adam . Ps: Miło jest sobie uciąć pogawędke z Tobą.
              Ciekawe co wybierze Kaska
        • Gość: adam Re: miniwieza IP: *.mpm.net.pl / *.mpm.net.pl 12.12.03, 09:10
          Tak , słuchałem tej wieży www.eu.aiwa.com/pl/product.php?name=xr-
          mn5&top_cat=Home%20Audio cena 999zł. Dobry zakup jak na "coś" co posiada
          zmieniarke 5cd i mp3.Natomiast dziwięk.... no cóż, ale za to kombajn.adam
        • Gość: kaska Re: miniwieza IP: *.iitd.pan.wroc.pl 16.12.03, 10:57
          Dziekuje raz jeszcze za wszystkie Wasze wskazówki Niestety w tym zakreconym
          okresie raczej zastanawialam sie jaki wybrac kolor swiec i obrysu na
          swiateczny stol
          Ale zaraz po swietach obiecalam sobie ze odwiedze kilka sklepow i na cos sie
          zdecyduje Licze na najwiekszy w Europie Media Markt (Wrocław) Mam nadzieje ze
          sie nie zawiode Dam Wam znac co wybralam
          • Gość: bodo Re: miniwieza IP: *.rtk.net.pl 16.12.03, 21:23
            udanych zakupów.
            ale uważaj - wbrew reklamie MEDIA MARKT W POLSCE TO RACZEJ DROŻSZA NIŻ TAŃSZA
            SIEĆ SKLEPÓW!

bywa taniej (za dokładnie to samo!) w Mixie albo w Avansie!
          • azm2 Re: miniwieza 17.12.03, 00:56
            po odwiedzeniu Media Marketu we Wrocławiu przejedź się za Odrę i porównaj ceny
            w Niemczech. Myślę, że warto zainwestować w bilet.
      • asterx Re: miniwieza 11.12.03, 14:31
        możesz też zajrzeć na stronę www.promocjusz.pl - Jest to ciekawa strona
        poświęcona promocją w sieciach handlowych. Myśle, że tam coś znajdziesz
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka