Dodaj do ulubionych

pedagogika :)

22.07.05, 11:32
Dostałam się na obie i nie wiem co wybrać Może jakies obiektywne sugestie z
waszej strony?

*pedagogika:
-Animator i menedżer kultury (sp.nienauczycielska)
-Pedagogika opiekuńcza i resocjalizacyjna
-Pedagogika opiekuńcza i edukacja muzyczna
-Pedagogika opiekuńcza i edukacja plastyczna
-Pedagogika pracy socjalnej (sp.nienauczycielska)
-Pedagogika przedszkolna i wczesnoszkolna
-Pedagogika przedszkolna z terapią pedagogiczną
-Pedagogika przedszkolna i edukacja plastyczna
-Pedagogika przedszkolna i oligofrenopedagogika
-Pedagogika wczesnoszkolna i oligofrenopedagogika
-Pedagogika wczesnoszkolna i edukacja plastyczna
-Pedagogika wczesnoszkolna i edukacja muzyczna

*pedagogika specjalna:
- oligofrenopedagogika i pedagogika wczesnoszkolna
- oligofrenopedagogika i edukacja plastyczna
- oligofrenopedagogika i edukacja muzyczna
- pedagogika resocjalizacyjna i opiekuńcza
- pedagogika resocjalizacyjna i edukacja plastyczna
- pedagogika resocjalizacyjna i edukacja muzyczna

narazie chodzi mi tylko i wyłącznie o wybór edagogika specjalna czy
"zwykła",ponieważ specjalność wybiera się dopiero na 2 roku...

dziękuję za każdą sugestię
Obserwuj wątek
    • Gość: asd Re: pedagogika :) IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 22.07.05, 11:45
      Gratuluję dostania się na oba kierunki:)

Moim zdaniem pierwsza opcja, pedagogika, daje więcej możliwości. Wszystko z
      kierunku pedagogika specjalna jest w pedagogice, w dodatku jest tego
      wszystkiego więcej. Ja bym wybrała opcję nr 1:) Większy wybór.
    • Gość: belka Re: pedagogika :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.07.05, 11:57
      ja też bym wybrała pedagogikę ogólną :)
      • martys_85r moim zdaniem.. 22.07.05, 12:04
        moja ciotka uczy w szkole specjalnej, dostaje mniej niz zwykly nauczyciel a ma
        3 razy ciazsza prace, takie nadpobudliwe dzieci np co gryza cie kopia,
        podejdzie do okna i np zacznie glowa walic w szybe, przekichane! specjalna to
        tylko jesli chcialabys wyjechac, za granice do pracy, tam sie zaraaaabia, ale w
        polsce nie ma co sie meczyc, ja bym poszla na pedagogike "zwykla" zreszta sama
        zdaje na ten kierunek:) zdawalas egzaminy sprawnosciowe.. badanie wymowy itd?
        jesli tak mozesz napisac co tam dokladniej bylo- badanie wymowy, sluchu i
        predyspozycji muzycznych i plastycznych? jak to wygladalo? pzdr martyna
    • ella39 Re: pedagogika :) 22.07.05, 13:34
      Ja również Ci gratuluje i uważam, że lepszy byłby wybór:pedagogika
      ogólna.Pozdrawiam
      • Gość: dess12 Re: pedagogika :) IP: *.efekt.net.pl / 213.25.138.* 22.07.05, 14:06
        Hmmm....większość ludzi doradzało mi pedagogikę specjalną a teraz widzę,że tutaj
        wszyscy skłaniają się ku ogólnej:)Dziękuję za sugestie....Dostalam się na
        UMCS...nie było żadnych egzaminów-jedynie nowa matura.

Może ktoś jeszcze się wypowie?:)

Dziękuję ślicznie za komentarze:)
        • Gość: dess12 Re: pedagogika :) IP: *.efekt.net.pl / 213.25.138.* 22.07.05, 14:07
          aha...zapomniałam dodać,że resocjalizacja odpada,ponieważ musiałabym się
          przenieść na studia do Białej Podlaskiej...a wolę Lublin:)
    • Gość: k... Re: pedagogika :) IP: 80.51.62.* 22.07.05, 18:01
      Ja jestem na "zwykłej", w zasadzie to już kończe studia i gdybym mogła wybrac
      jeszcze raz to wogole nie poszłabym na żadną pedagogikę:( Może zniechęciła mnie
      moja uczelnia, bo pod względem organizacyjnym jest do niczego. A jeśli widzisz
      sie w przyszłości jako osobę pracującą z osobami niepełnosprawnymi, to powinnas
      wybrac specjalną. Powiem Ci z własnego doświadczenia, ze praca z "takimi"ludzmi
      jest bardzo specyficzna, ale zarazem bardzo budująca. Jesteś wtedy dla nich
      piękna, kochana, ulubiona, najładniejsza itd. To bardzo podnosi na duchu. Zyczę
      powodzenia i udanego wyboru. Pozdrawiam/k...
      • Gość: dess12 Re: pedagogika :) IP: *.efekt.net.pl / 213.25.138.* 22.07.05, 20:46
        :)Myslę,że jednak specjalna....to takie mniej popularne i....no nie
        wiem...wydaje mi się,że czlowiek takie studia i potem pracą z tym związaną
        traktuje troche inaczej...nie jak jakiś mechanizm...w końcu pracujesz z
        ludźmi,którzy Cię potrzebują...i dla których jak napisala wyżej k. jesteś
        kimś...najważniejszym,majpiękniejszym...uczysz się poznawac siebie;)I uczysz się
        bycia Człowiekiem przez duże C :)Może to zbyt optymistyczna
        wersja...zobaczymy:)Dziękuję....A możesz k. coś więcej napisać o studiowaniu
        pedagogiki?
    • Gość: jedna Re: pedagogika :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.07.05, 20:59
      ja studiuje pedagogike"ogolna"I rok i w zyciu bym jej nie zamienila na
      specjalna bo w moim przypadku jest tak,ze moja specjalnosc to bedzie
      resocjalizacja,ale dluuuuugo trwalo zanim sie w koncu zdecydowalam w czym
      siebie widze,a w czym nie,ale jakos poszlo,Tobie tez zycze abys dobrze wybrala
      bo to naprawde bardzo ciekawy kierunek :D
    • Gość: ___YOUR_WHORE___ Re: pedagogika :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.07.05, 21:51
      jak Ci sie to panna wszystko pisać chciało ? :-)
    • magnessmeg Re: pedagogika :) 22.07.05, 23:17
      Ja niczego nie polecę, bo to Ty musisz czuć. Ja jestem na pedagogice
      specjalnej. Wkrótce zaaczynam pracę w ośrodku dla dzieci niepełnosprawnych (pół
      roku byłam tam na wolontariacie).I tak jak ktos pisał wyżej ze piekne, budujące
      sa kontakty z tymi dziećmi, to ja sie z tym zgadza, ale.. Ale nie jest to praca
      dla każdego. Trzeba to"czuc" bo inaczej może byc baardzo cięzko..
      Życze przemyslanej i trafnej decyzji:)
    • Gość: k.. Re: pedagogika :) IP: 80.51.62.* 23.07.05, 00:42
      Coś więcej o pedagogice...mhhh. Ogólnie studia są ciekawe, bardzo rozwijają
      osobowość, uczą Cię słuchac ludzi, czuc ich potrzeby, patrzec na ludzi jak na
      partnerów. Ja kończe pedagogikę specjalność praca socjalna, ale teraz wolałabym
      miec skonczoną specjalną. Miałabym więcej propozycji pracy-tak sie akurat
      złożyło:) Ktoś napisał, ze nie każdy nadaje sie do pracy z ludzmi
      niepełnosprawnymi-to fakt. Ja pracowałam w Swietlicy Socjoterapeutycznej z
      dorosłymi ludzmi-tak jak wspomniałam wczesniej-wchodzisz i jestes obcałowana,
      sliczna i kochana, ale... trzeba tez wziąc pod uwage np.to ze Ci ludzie nie
      zawsze kontrolują swoje potrzeby fizjologiczne, nie zawsze trzymaja przy sobie
      ręce i takie tam rózne. Musiałabys sama wyczuc czy chcesz w przyszłosci tak
      pracowac czy nie?? :) Co do pracy do pedagogice "normalnej", to (przedstwiam
      tylko i wyłącznie moje zdanie) nie jestem zadowolona. Pracujesz w OPSie, Twoją
      przełozona jest "niezwykle miła" pani dyrektor, pracownikom tez niczego nie
      brakuje, klienci wiecznie mają o cos pretensje i wyżywają sie na pracownikach-
      nic miłego:( Dobrze sie zastanów co chcesz w zyciu dalej robic i pod tym kątem
      wybierz studia. AAA i polecałabym licencjata zrobic oddzielnie, a pozniej
      magistra, bo jak niebardzo bedzie podobało Ci sie to co wybrałas, na
      magisterskich mozesz zmienic na cos innego:)
      • Gość: dess12 Re: pedagogika :) IP: *.efekt.net.pl / 213.25.138.* 23.07.05, 11:42
        Hehe...nie przepisywałam tego ale kopiowałam ze stronki uczelni:)Prosze się o to
        nie marytwić:)

To jest własnie licencjat...i też o tym myślałam,że do magistra...to jeszcze
        można całkiem swoje upodobania zmienić:)

Dziękuję ślicznie za komentarze....zostało mi jeszcze kilka dni i juz prawie
        pewna jeste,że będzie to pedagogika specjalna:)

Miło się czyta,że owe studia są ciekawe:)
        • pedagog1 Re: pedagogika :) 23.07.05, 17:46
          Wiecie,jest taka zasada,ze jak cos jest do wszystkiego to wlasciwie do
          niczego.Pedagogika ogólna-jakie daje uprawnienia?Moja rada,coś bardziej
          konkretnego np.resocjalizacja albo cos innego bo bedziesz musiala sie
          dokształcać,wiem cos o tym jestem pedagogiem szkolnym.Pozdrowienia
          • Gość: dess12 Re: pedagogika :) IP: *.efekt.net.pl / 213.25.138.* 23.07.05, 20:14
            Na 1 roku wybieram sobie tylko czy ma to być pedagogika ogólna czy
            specjalna...a na 2 specjalizację...przecież wyraźnie napisałam:)
    • Gość: asia Re: pedagogika :) IP: 212.182.94.* 23.07.05, 20:44
      Wybierz pedagogikę ogólną. Masz potem większe możliwości-możesz wybrać sobie
      potem jako specjalizację-specjalną.A kto wie może jeszcze Ci się odmieni po
      jakimś czasie i zainteresuje Cię inna specjalność. Pozdrawiam!
    • Gość: Milena Re: pedagogika :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.07.05, 13:23
      sklaniaja cie do ogolnej bo nie maja o tym zielonego pojecia! Ludzie...
      idac na pedag specjalną bedziesz mila wiecej mozliwosci niż po takiej ogolnej.
      Powiem ci tak, mój tata skonczył pedagogike i po tym mógł tylko pracowac w
      jakiejs zakichanej szkole za marne pieniadze jako zwykly pedagog, dlatego
      pozniej zdecydowal sie jeszcze skonczyc pedagogike specjalną, po czym ma
      wieksza mozliwosc prcy i za grubsza kase(bo za prace z trudną mlodzieza dostaje
      sie o wiele wieksze wynagrodzenie)
      Ja ide w jego slady, mam zamiar skonczyć resocjalizacje, po ktorej bede miala
      wiecej roznych mozliwosci niz po ogolnej
      • Gość: dess12 Re: pedagogika :) IP: *.efekt.net.pl / 213.25.138.* 24.07.05, 13:45
        :) właśnie....jednak specjalna:)
    • Gość: pedagog23 Re: pedagogika :) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.07.05, 14:13
      Przede wszystkim warto sie wpierw zastanowic,ktory kierunek jest ci blizszy-
      rozpatrzyc wszystkie "za" i "przeciw",a takze odpowiedziec sobie samej na
      podstawowe pytanie:"czego,ja chce,oczekuje,o czym marze i z czym sie dobrze
      czuje"(oczywiscie w kontekscie Twojego pytania:-)))Jesli juz teraz wiesz,ze
      praca z ludzmi(glownie o dzieci tu chodzi)uposledzonymi,z defektami narzadu
      wzroku,sluchu,koordynacji ruchowej,a takze mlodymi,ktorzy wdali sie w kolizje z
      prawem lub sa wyjatkowo trudnymi dziecmi,to nie jest to o czym marzysz,jestes
      daleka od pracy z takimi dziecmi-poprostu daj sobie spokoj z pedagogika
      specjalna(wymaga ona bowiem sporego zaangazowania w to co robisz,a niekiedy
      bywa meczaca i niebezpieczna-resocjalizacja).Wybierz na razie ogolna ,a po 2
      latach sama zadecydujesz jaka specjalizacja cie interesuje!!!-przez te 2 lata
      wiele moze sie zmienic w twoim zyciu,rowniez spojrzenie na pewne sprawy,ktore
      zadecyduja o twoich kolejnych zyciowych wyborach:-))zycie jest pelne
      nieoczekiwanych zdarzen i niespodzianek:-))Pamietaj jednak,ze decydujac sie na
      ktorys z tych 2 kierunkow:pedagogika ogolna lub specjalna,podejmujesz
      jednoznaczna decyzje,co do twojego "pola dzialania",bowiem po np.licencjacie z
      pedagogiki ogolnej nie mozesz robic kontynuacji magisterskiej z pedagogiki
      specjalnej-sa to bowiem odrebne dzialy,wiec albo "woz albo przewoz",bo ich sie
      ze soba nie laczy,a pedagog.specjalna,mimo wszystko jest wezszym kierunkiem i
      bardzo ograniczonym!! zycze pomyslnego rozwiazania twojego dylematu i powodzenia
      pozdrawiam.
    • Gość: walnij sie w leb Re: pedagogika :) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.07.05, 19:26
      po co takie gowna chcesz studiowac?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka