Dodaj do ulubionych

można tak...???????????????????????????

17.02.06, 19:59
Witam wszystkich:)
Zasłyszałam (niejednokrotnie) wiele wypowiedzi na temat seksu i ryzyka
zajścia w ciążę po okresie. Zdania były podzielone: jedni mówili mi, że można
uprawiać seks a ryzyko ciąży jest takie jak zawsze, inni twierdzili, że
organizm kobiety po okresie choćby stanął na głowie to w ciążę nie
zajdzie....i w co ja mam wierzyć..?? proszę Was o wypowiedź...:)
Obserwuj wątek
    • Gość: można Re: można tak...??????????????????????????? IP: *.N4U.krakow.pl / *.n4u.krakow.pl 17.02.06, 20:17
    • agatka_to_ja Re: można tak...??????????????????????????? 18.02.06, 14:38
      OCZYWISCIE, ze W CZASIE okresu i PO okresie MOŻNA zajść w ciaże.. a to dlatego,
      ze polemniki sa w stanie przezyc w drogach rodnych kobiety KILKA DNI.. i moga
      sobie poczekac na owulację... a owulacja moze sie przesunąć, np. przyspieszyc o
      kilka dni z wielu powodów - stresu, infekcji, zmian klimatycznych itp.

Wiec opinie, ze seks podczas miesiaczki czy tuz po niej jest "bezpieczny"
      nalezy WŁOŻYĆ MIEDZY BAJKI.
      • agatka_to_ja Re: można tak...??????????????????????????? 18.02.06, 14:40
        oczywiscie mialo byc "plemniki", a nie "polemniki" :)
        • pantarejka polemika na temat plemników 18.02.06, 15:53
          Jeśli kobieta ma długi cykl, nie zajdzie w ciążę współżyjąc w ostatnich dniach
          miesiączki lub zaraz po bez zabezpieczenia (np. cykle 29 - 32 dni). Jeśli
          krótki, plemniki rzeczywiście są wstanie przetrwać w kobiecych drogach rodnych
          do momentu owulacji i ciąża jest całkiem prawdopodobna.
          • agatka_to_ja Re: polemika na temat plemników 18.02.06, 15:58
            ale ZAWSZE cos sie moze przesunac, cykl sie moze skrocic... no i niespodzianka -
            dzidziuś !

dni plodnych nie okresla sie na podstawie WYLICZEŃ tylko na bazie pomiaru
            temperatury i obserwacji śluzu. I to dopiero jest miarodajne.
            • pantarejka Re: polemika na temat plemników 18.02.06, 16:02
              A... tu się z Tobą zgodzę, że trzeba badać wszystkie symptomy :)

Podtrzymuję jednak twierdzenie, że w przypadku długich cykli śluz typu płodnego
              nie występuje zaraz po miesiączce. Pojawia się po kilku dniach od jej
              zakończenia.
              • agatka_to_ja Re: polemika na temat plemników 18.02.06, 16:07
                owszem, sluz plodny powinien pojawić sie kilka dni po miesiaczce... POWINIEN...
                i wcale NIE MUSI... czy dalabys jakiejs dziewczynie 100% gwarancji, ze nie
                zajdzie w ciaze w kilka dni po okresie? chyba nie... bo organizm działa nie
                tak, jak my chcemy, tylko jak On jedcyduje.. i owulacja moze pojawic sie
                wczesniej...
                na forum ZDROWIE KOBIETY czytalam kilka razy wypowiedzi kobiet, ktorych dzieci
                zostały poczete np. podczas okresu.. albo tuż po, kiedy niby nie byly plodne...
                a tu taki brzdąc juz raczkuje :)
                • pantarejka Re: polemika na temat plemników 18.02.06, 16:30
                  agatka_to_ja napisała:

> i wcale NIE MUSI... czy dalabys jakiejs dziewczynie 100% gwarancji, ze nie
                  > zajdzie w ciaze w kilka dni po okresie?

Nie, nie dałabym jej takiej gwarancji bez jej wcześniejszej samoobserwacji
                  przez kilka cykli. Sądzę, że dla kobiety wiedza o funkcjonowaniu własnego
                  organizmu jest niezbędna i wkurza mnie propagowanie antykoncepcji hormonalnej
                  oraz zarzucanie ciemnogrodu tym kobietom, które jej nie stosują. Bezmyślne
                  zażywanie "piguł" i potępianie npr uważam za przejaw lenistwa umysłowego.

> na forum ZDROWIE KOBIETY czytalam kilka razy wypowiedzi kobiet, ktorych
                  dzieci
                  > zostały poczete np. podczas okresu.. albo tuż po, kiedy niby nie byly
                  plodne...
                  >
                  > a tu taki brzdąc juz raczkuje :)

Problem polega na tym, że to nie metoda jest zawodna lecz zawodna jest ocena
                  kobiety. Zgadzam się, że niewiedza może być przyczyną ciąży :)

Ja mam fajnie, bo ja "czuję", kiedy mam owulację. Nauczenie się rozpoznawania
                  tego momentu cyklu zajęło mi trochę czasu, ale, moim zdaniem, opłacało się :)
        • dziewice Re: można tak...??????????????????????????? 18.02.06, 16:36
          ale sie rozmarzylas... :)
    • Gość: mmm Re: można tak...??????????????????????????? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.02.06, 22:16
      Mozna zajsc po okresie w ciażę z kilku powodów
      1) każdy organizm kobiety jest inny ...kiedyś przeprowadzono badania i na sto
      przebadanych kobiet 30 miało owulacje w 4 dniu cyklu
      2) cykl nasz zależny jest od naszego zdrowia...wszelkiego rodzaju stresy,
      przeziebienia, podróże prowadzą do pewnych zachwiań
      3) plemniki wg badań potrafia w organiźmie kobiety przeżyc do 7 dni
      Dlatego zabezpieczać powinno się zawsze. Jeżeli natomiast jestes przeciwniczką
      metod antykoncepcji chemicznej itp itd. to zawsze mozesz zainteresowac się
      metodami naturalnymi (którym akurat ja niedowierzam z trzech powyższych powodów)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka