Dodaj do ulubionych

Soczewki... ??

28.06.07, 19:36
Tak się zastanawiam nad kupnem soczewek kontaktowych zwykłych lub kolorowych.
Ale nie wiem po pierwsze jak się jak o nie dbać i czy występuję potem jakieś
problemy z nimi lub z oczami. Proszę o wasze zdanie. z góry dziękuję.
Obserwuj wątek
    • ishe Re: Soczewki... ?? 28.06.07, 19:46
      Nie wszyscy mogą nosić soczewki, zdarza się, że oko ich nie toleruje, musisz
      się o tym przekonać na sobie. Przed zakupem soczewek, dostaje się soczewki
      próbne, które nosi się przez okres 2 tyg. - jeśli coś jest nie tak, można
      zrezygnować i nie płacić za zamówione soczewki.
      • ishe Re: Soczewki... ?? 28.06.07, 19:58
        Obecnie dostępne wielofunkcyjne płyny do pielęgnacji znacznie ułatwiają dbanie
        o soczewki, ich czyszczenie, dezynfekcje i przechowywanie. Soczewki pozostawia
        się na noc zanurzone w płynie, w specjalnym pojemniczku. Możesz wybrać
        jednodniowe soczewki kontaktowe . Codziennie rano zakładasz nową parę, którą
        wyrzucasz przed pujściem spać.
        • jablko_adama Re: Soczewki... ?? 28.06.07, 20:07
          nie lepiej okulary nosic

Niech każdy ptak ,śpiewa własną pieśń
          • ishe Re: Soczewki... ?? 28.06.07, 20:27
            Lepiej - dla osób, które dobrze czują się w okularach. Jak ktoś nie lubi nosić
            okularów, bo są niewygodne lub czuje się w nich zle - wybiera soczewki.
            • jablko_adama Re: Soczewki... ?? 28.06.07, 20:30
              dobra dobra,ale ladne okulary poprawiaja wyglad:)

• ishe Re: Soczewki... ?? 28.06.07, 20:32
                Jasne, że tak:)
                • jablko_adama Re: Soczewki... ?? 28.06.07, 20:33
                  ty pewno nie musisz takich drobiazgow nosic bo i tak jestes pewno ladna-masz
                  naturalna pieknosc

• ishe Re: Soczewki... ?? 28.06.07, 20:38
                    Nosze takie drobiazgi;) ale eksperymentuje z soczewkami.
                    • jablko_adama Re: Soczewki... ?? 28.06.07, 20:39
                      fajnie,bo diabel tkiw w szczegolach

• ania96123 Re: Soczewki... ?? 28.06.07, 20:39
                    łeee... Aż tyle problemów z tymi soczewkami może być... ?? jakieś płyny ??
                    Hmm... to ja lepiej się jeszcze zastanowie nad nimi. chciałam poprawić wzrok bo
                    dużo siedzę przy komputerze w pracy i ogóle żeby ładnie oczy wyglądały :)
                    • ishe Re: Soczewki... ?? 28.06.07, 20:46
                      Nie ma żadnych problemów z soczewkami, jeśli prawidłowo się z nimi postępuje.
                      Nie masz się czym przerażać;) Rano je zakładasz, przed snem zdejmujesz,
                      czyścisz i chowasz do pojemniczka - nic skomplikowanego;)
                      • resentment Re: Soczewki... ?? 29.06.07, 11:49
                        Ja osobiscie jestem bardzo zadowolona z uzytkowania soczewek, czuje sie jakbym
                        na nowo odzyskala wzrok:)
                        I nie ma z tym wcale takiego zachodu, to tylko kwestia przyzwyczajenia, wiadomo
                        na poczatku moze byc ciezko ale nie nalezy sie zniechecac bo po jakims tyg w
                        ogole zapominasz ze masz na sobie soczewki.

Tylko jezeli chodzi o prace przy komputerze to tutaj raczej sa wskazane okulary,
                        poniewaz soczewki przy dlugim wpatrywaniu sie w monitor zaczynaja wysychac co
                        sprawie straszny dyskomfort:/

pozdrawiam
                        • ishe Re: Soczewki... ?? 29.06.07, 17:33
                          Zazdroszcze resentment ja nosze próbne soczewki i praktycznie cały czas czuje
                          dyskomfort:[ chyba są zle dobrane do moich oczu, musze je zmienić na inne.
                          • Gość: mgd Re: Soczewki... ?? IP: *.adsl-surfen.hetnet.nl 30.06.07, 09:48
                            witajcie nawiazujac do tematu soczewek mam pytanko wczoraj kupilam po raz
                            pierwszy kolorowe soczewki efekt fajny ale sa strasznie nie wygodne i ciezko sie
                            je zaklada... wy tez mieliscie takie problemy??
                            • ishe Re: Soczewki... ?? 30.06.07, 11:17
                              hej mgd masz soczewki dopiero drugi dzień, więc oko jeszcze nie zdążyło się z
                              nimi oswoić, zakładanie soczewek z początku sprawia trudności, ale szybko
                              nabierzesz wprawy.
                              • mgd20 Re: Soczewki... ?? 30.06.07, 20:01
                                wczesniej nosilam przez tydzien takie probne i bylo oka nie czulam ich w ogole a
                                te takie mocno dyskomfortowe sa czy to dlatego ze kolorowe??
                                • ishe Re: Soczewki... ?? 30.06.07, 21:54
                                  Te kolorowe soczewki dobierałaś u opytka? trzeba to zrobić, aby określić
                                  promień krzywizny oka, żeby soczewki nie uwierały. Pytam, bo wiele osób zamawia
                                  soczewki np. przez internet, nie idąc wcześniej na badanie. Jeśli soczewki są
                                  odpowiednio dobrane do twoich oczu, a mimo to nadal będziesz czuła dyskomfort,
                                  to może spróbuj z inną firmą. Są różne rodzaje soczewek, jedne cieńsze, inne
                                  grubsze, mniej komfortowe przy noszeniu. Ja mam właśnie ten drugi rodzaj
                                  soczewek O_o
                                  • resentment Re: Soczewki... ?? 30.06.07, 22:47
                                    Z soczewkami jest roznie i to indywidualna sprawa jakie najbardziej przypasuja.
                                    Ja nosze soczewki juz od roku.
                                    I dla mnie najlepsze sa Johnson & Johnson, jakos najbardziej mi przypasowaly,
                                    czuje sie w nich najbardziej komfortowo.
                                    Natomiast teraz uzywam akurat innych i czuje w nich straszny dyskomfort, w
                                    zasadzie nie daja mi o sobie zapomniec i caly czas je czuje. Sa to soczewki
                                    Bausch & Lomb. mimo tego ze wiele osob je sobie chwali mi nie przypasowaly
                                    zupelnie:/
    • Gość: ana Re: Soczewki... ?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.06.07, 22:52
      przede wszystkim zanim kupisz soczewki musisz isc do lekarza bo nie kazdy moze
      je nosic. radze nie kupowac samemu bez konsultacji z lekarzem bo moze roznie
      sie to skonczyc.Nosze soczewki od 4 lat,nie mam zadnych dolegliwosci,chociaz
      byla sytuacja ze zbyt dlugo nosilam i jeszcze inne czynniki na to wplynely, ze
      mialam powazne zapalenie rogowki,czyli jakies 3 dni w ciemnosciach,ale
      odpowiednie krople i bylo ok.Soczewki sa abrzdo wygodne szcezgolnie jesli ma
      sie duza wade.Ja przy -4,5 to naprwde robia roznice,przede wszystkim na
      basenie,sa bezpieczne nie wpyplyna :) jak co niektorzy mysla.Takze polecam,co
      do kolorowych soczewek to nie zawsze lepszy jest kolor oka.zalezy to od
      zrenicy.Na pewno musisz sie skonsultowac z lekarzem.pozdrawiam
      • resentment Re: Soczewki... ?? 30.06.07, 22:58
        Ja tez mam niestety wade 4.75 =////

I pomyslec ze jeszce rok temu dawalam rade bez soczewek, a teraz jak zapomne
        zalozyc soczewek i wyjde to normalnie paraliz... kroku do przodu nie zrobie:P
        • Gość: mgd Re: Soczewki... ?? IP: *.adsl-surfen.hetnet.nl 30.06.07, 23:20
        • Gość: mgd Re: Soczewki... ?? IP: *.adsl-surfen.hetnet.nl 30.06.07, 23:24
          dzieki wielkie za podpowiedzi.. otoz soczewki sa dobrane przez okuliste ale te
          ktore mam = ciba vision= maja tylko jeden rodzaj krzywizny.. ale zobaczymy jak
          bede sie czula po tygodniu..
          • ishe Re: Soczewki... ?? 30.06.07, 23:29
            jak nic się nie zmieni , to idz do opytka, dobierze Ci inne :)
    • Gość: hanula Re: Soczewki... ?? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.07.07, 22:37
      ja nosze soczewki od 5 lat. i nie wyobrazam sobie zycia bez nich :P bardzo duzy
      komfort.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka