gosiunia1234 02.08.07, 01:35 czy czytanie czegos z monitora komputera jest bardziej szkodliwe niz czytanie zwyklych ksiazek? czy jest to bez roznicy? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: ququ Re: czytanie... IP: *.acn.waw.pl 02.08.07, 07:08 Czytanie z moniotora szybciej męczy wzrok, zresztą zrób sobie test. Kiedyś w 2 dni przeczytałem książkęw pdf-ie ponad 600 stronnicową, wiem że to nic przyjemnego i nie polecam. Odpowiedz Link Zgłoś
crazy_woman Re: czytanie... 02.08.07, 10:43 to zalezy jaki monitor i jesgo ustawienia, ale faktycznie zdrowsze i chyba wygodniejsze jest czytanie z papierowych kartek. do monitora koniecznie antyrefleksy, zwłaszcza gdy jest niezbyt dobre swiatło Odpowiedz Link Zgłoś
gosiunia1234 Re: czytanie... 02.08.07, 14:07 no mi wlasnie chodzi o ksiazke w pdfie.. chcialam sobie poczytac. a co do monitora to mam plaski a ustawienia to nie wiem jakie :p zastanawiaja mnie te okularki z antyrefleksem.... ile moga kosztowac?? patrzylam na allegro ale tam chyba z jedne tylko sa. ile wiec u okulisty moga kosztowac? moze ktos sie orientuje. moga byc same szkla jak bym stare oprawki znalazla;] Odpowiedz Link Zgłoś
summerlove Re: czytanie... 03.08.07, 20:01 Ile mogą kosztować u okulisty?? Najlepiej iść do okulisty i zapytać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sundry Re: czytanie... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.08.07, 13:47 Haha,od kiedy to okulista sprzedaje okulary?:D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kali Re: czytanie... IP: *.ztpnet.pl 05.08.07, 22:14 Ja nie wiem ile kosztuja, ale znam kogos kto wie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasia Re: czytanie... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.08.07, 12:49 od kiedy czytanie książek jest szkodliwe? myślałam że jest nawet wskazane... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kris Re: czytanie... IP: *.chello.pl 04.08.07, 13:01 Czytanie książek rozmiękcza mózg, niszczy wzrok i zaraża protestanckimi albo komunistycznymi bzdurami. Odpowiedz Link Zgłoś
jablko_adama Re: czytanie... 04.08.07, 13:38 nawiedzilo cie:( ************************************* "Niech każdy ptak ,śpiewa własną pieśń" Odpowiedz Link Zgłoś
krisxxxx Re: czytanie... 04.08.07, 14:07 hehehehe żartowałem no, książki są bardzo pożyteczne, rozwijają wyobraźnię, osoba, która dużo czyta łatwiej przyswaja sobie zasady ortograficzne, nie ma kłopotów z wypowiadaniem się oraz łatwiej przyswaja wiedzę - do książek dzieci! Odpowiedz Link Zgłoś
nietykalna123 Re: czytanie... 04.08.07, 15:21 Nawet najlepszy monitor męczy oczy. Przy dobrym oświetleniu nie musi psuć wzroku, ale jak przesadzimy, to może się pojawić problem "suchego oka". Wtedy można się ratować kroplami do oczu, które, niestety, są dość drogie. A książka? Na pewno nikomu nie zepsuła wzroku pod warunkiem, że czytamy przy odpowiednim oświetleniu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kris Re: czytanie... IP: *.chello.pl 04.08.07, 15:29 Problem "suchego oka" jest szczególnie częsty u osób noszących soczewki kontaktowe, dlatego jak korzystam z kompa to zakładam bryle:] Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: joycezavonlea Re: czytanie... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.08.07, 18:04 ja kupiłam z antyrefleksem za ponad 300zł no ale ja mam krótkowzroczność i wzięłam sobie eleganckie czerwone oprawki. Najlepiej pójdź do optyka A propos "zdrowego" czytania z ekranu - oświetlenie w pokoju, przerwy na popatrzenie na coś zielonego np. na liście kwiatka (ja preferuję łączkę za oknem ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: czytanie... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.08.07, 22:05 oczywiście że jest bardziej szkodliwe [url=www.abcslubu.pl][img]https://abcslubu.pl/suwak/08_05_2007_6_8_2011_49.png[/img][/url] Odpowiedz Link Zgłoś