Gość: MACIEJ IP: *.ny325.east.verizon.net 11.01.05, 05:16 Unia zrobi nam przysluge do 2007 roku z vatem na mieszkania a pozniej bedzie tak samo drogo jakw calej EU. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
szczurbiurowy Re: Więcej lat z niższym VAT! 11.01.05, 06:35 Polak Węgier dwa bratanki... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gerth "deathline" - "nieprzekraczalny termin" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.05, 21:34 ostateczna data Rozumiem ze Wyborczacy nawijaja u siebie po ang. (o czym wiem skadinad) ale nie znaczy to chyba ze nie trzeba tlumaczyc tekstow? Poki co chcialbym zeby polskojezyczna gazeta byla polskojezyczna... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Feliks Rozstrzelać Hubner i Truszczyńskiego !!! IP: 193.59.95.* 11.01.05, 07:16 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szwadron nie musielismy miec 22%vat IP: 5.5R2D* / *.pg.com 11.01.05, 09:57 tylko nasze mafiosy chcialy wiekszej kasy (dopuszczalna najnizsza stawka to bodajze 19%). zreszta wina po stronie negocjatorow. taki "sukces" to zasluga ich i naszych premierow z Milerem na czele. Odpowiedz Link Zgłoś
kotek.filemon Re: nie musielismy miec 22%vat 12.01.05, 12:25 Gość portalu: szwadron napisał(a): > tylko nasze mafiosy chcialy wiekszej kasy (dopuszczalna najnizsza stawka to > bodajze 19%). Dopuszczalna najniższa stawka podstawowa to 15%. Dla porównania w US nie trafia się VAT wyższy niż 7% (to się różni zależnie od postanowień władz lokalnych). Ale nawet te 15% a 22% to niebo a ziemia... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mismak Re: Więcej lat z niższym VAT! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.05, 09:59 Ja chcę płacić wysoki VAT tylko też chcę mieć pensję wystarczjąco wysoką. Wtedy nie będzie problemu. A w naszym kraju ceny jak w Unii, a pensje kilkanaście razy mniejsze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nika Re: Więcej lat z niższym VAT! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.05, 12:53 z tymi cenami jak w unii to troszku nie tak. Żywność, mieszkania są droższe w stosunku do naszych cen. Ale wypłaty też mają o wiele większe :( Odpowiedz Link Zgłoś
kotek.filemon Re: Więcej lat z niższym VAT! 12.01.05, 12:28 > z tymi cenami jak w unii to troszku nie tak. Żywność, mieszkania są droższe w > stosunku do naszych cen. Ale wypłaty też mają o wiele większe :( Kiedyś robiłem sobie porównanie na podstawie minimalnej płacy: polskiej, szwedzkiej i jeszcze jakichś dwóch. Już nie pamiętam dokładnych danych, nie mam tego pod ręką, ale po uwzględnieniu (póki co korzystnego dla nas, ale do czasu) indeksu różnicy cen wychodziło, że poziom życia na poziomie płacy minimalnej jest średnio 3,5-krotnie tam wyższy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: WojtekS Re: Więcej lat z niższym VAT! IP: 212.160.172.* 11.01.05, 10:21 Daje do myślenia fakt powiązania podwyżki VAT-u z wyższą stopą bezrobocia. Biorąc pod uwagę sytuację w kraju (najwyższy VAT i nie najmniejsze bezrobocie) coś w tym jest. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomek Re: Więcej lat z niższym VAT! IP: *.vulcan.pl 11.01.05, 11:09 Nieprawdą jest jakoby UE nakazywała nam podnosić stawkę VAT na 22%. Nakazano nam podnieść ją do wysokości stawki podstawowej. A ta w UE nie może być niższa niż 15%. Tak więc można było zmienić stawki na podstawowe jednocześnie obniżając jej wysokość, np. do 16%. Ale nasze "władze" nie będą przecież działać na korzyśc Obywateli. Jeśli można brać więcej i więcej to czemu nie?!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sk w szwajcarii 7,6% VAT IP: *.gorzow.mm.pl 11.01.05, 11:35 szwajcaria- jeden z najbardziej stabilnych krajow ma stawke VAT 7,6%. niepotrzebna im zadna UE aby byc jednym z najbogatszych panstw. zero korupcji,malo biurokracji,wszystko poukladane doslownie jak w szwajcarskim zegarku... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mikke O co tyle krzyku?? Wystarczy obnizyc stawke podst. IP: 62.148.92.* 11.01.05, 15:15 Wystarczy obnizyc stawke podstawowa z 22% do powiedzmy 10% i niebedziemy musieli sie uzalac i wpraszac sie w laski jakichs zagranicznych pseudoexpertow. Nie zwalajmy teraz winy na Unie.. ona sobie moze pozwalac ale wysokosc stawek ustala rzad. Nie zwalajmy wiec winy i niemowmy ze mamy zwiazane przez unie rece bo to nieprawda. A wogole to PODATEK LINIOWY 15% DLA WSZYSTKICH! o! Odpowiedz Link Zgłoś