Dodaj do ulubionych

Ruch osobowy przez granice po akcesji

IP: *.amwaw.edu.pl 11.06.03, 09:15
Wczoraj w teleekspresie straz graniczna bunczucznie zapowiadala, ze do czasu
wejscia porozumienia z Schengen na przejsciacj granicznych nic sie nie zmieni.

Wydaje mi sie, ze nie jest to do konca prawda, tylko ich pobozne zyczenia, bo
status granic zmieni sie diametralnie.

Porozumienie z Schengen znosi calkowicie kontrole na granicach - to oznacza
likwidacje posterunkow.
Do tego czasu, przez okolo dwa lata bedziemy mieli cos w rodzaju okresu
przejsciowego.

Kontrola standardowa na pewno bedzie dalej odbywac sie na granicy zewnetrzenj
Unii.
Pozostale granice zmieniaja swoj status, stajac sie granicami wewnetrznymi.
1 maja 2004 roku z granic znikaja celnicy, wiec nikt nie bedzie zagladal do
bagazy, siatek itp, bo granicy celnej po prostu nie bedzie.

Co do utrzymania kontroli paszportowej, formalnie bedzie sie odbywac na
dotychczasowych zasadach, z tym, ze przede wszystkim bedzie dokonywana przez
policje niemiecka w celu kontrolowania szczelnosci naszej granicy wschodniej.
Im szybcuej Niemcy przekonaja sie o skutecznosci naszych sluzb na wschodzie,
tym szybciej ta kontrola na zachodzie stanie sie bardziej symboliczna i
wyrywkowa.

Natomiast na granicy poludniowej, jak sadze z inicjatywy naszych sasiadow,
polska SG jest dosc konserwatywna, juz latem przyszlego roku bedziemy sie
poslugiwali dowodami osobistymi, a niewykluczone, ze majac przy sobie jakis
dokument tozsamosci bedzie mozna przekraczac granice w dowolnym miejscu,
oczywiscie liczac sie z mozliwoscia wyrywkowego wylegitymowania przez policje.

Na przejsciach granicznych beda osobne bramki dla obywateli UE i dla
pozostalych.Oczywiscie na tych dla UE ruch bedzie plynny, a legitymowanie
wyrywkowe.

Niech eurosceptycy nie zaprzeczaja, ze to do czasu wejscia do Schengen
niemozlwe, bo juz dzisiaj granica czesko slowacka wyglada tak, jak powyzej
opisalem.
Poza tym pamietam granice np niemiecko francuska sprzed Schengen i tam tylko
po prostu sie zwlanialo ( Polacy niestety musieli sie zatrzymac w celu
skasowania wizy, inni zas smigali. Sadze, ze mimo oporu urzednikow, zwlaszcza
polskiej SG, bedzie duzy nacisk na NORMALNOSC w tej dziedzinie.

Dzisiaj bowiem, przekraczajac granice np polsko slowacka teoretycznie musimy
podac sie CZTEREM kontrolom, celnej naszej i sasiadow, paszportowej tez
dwukrotnie. Sadze, ze po wejsciu do UE w okresie przejsciowym przed Schengen
wystarczajaca sie okaze wyrywkowe legitymowanie przez jedna ze stron.
Czyli czas stracony na miniecie granicy skroci sie co najmniej czterokrotnie.
Nie wspominajac o swobodzie w turystyce gorskiej na szlakach ( te inicjatywe
maja podjac Czesi).
Obserwuj wątek
    • x3936012 Re: Ruch osobowy przez granice po akcesji 12.06.03, 07:14
      I tak oto lekarz radzi zolnierzowi jak chronic granice, zolnierz mu odpisze jak
      kroic pacjenta, i wszyscy bedziemy szczesliwi.

A moze by tak wreszcie sie ocknac doktorku? Reality check? Na Schengen
      poczekasz ty ladnych lat pare, a do tego czasu bedziesz grzecznie stal w
      kolejce jadac w slowackie gorki.

• Gość: Europejczyk A jednak bedzie inaczej, o co zaklad? IP: *.amwaw.edu.pl 12.06.03, 08:11
        Ja wiem, ze SG bardzo chcialaby, zeby do czasu Schengen nie zmienilo sie
        dokladnie nic, bo to byloby uzasadnienie dla obecnego przerostu etatow na
        przejsciach granicznych.

Na szczescie to nie komenda strazy granicznej bedzie decydowac o procedurze
        ruchu osobowego, tylko ministrowie spraw wewnetrznych.
        Byc moze Niemcy i Austria utrzymaja jakis czas kontrole dokumentow, ale Polacy
        beda przechodzic przez bramki dla czlonkow UE i kontrola ta bedzie bardziej
        symboliczna i wyrywkowa niz obecnie. Poza tym to kraj do ktorego sie wjezdza
        bedzie sprawdzal dokumenty. Obecnie Straz Graniczna decyduje o tym, czy kogos
        wypuscic czy nie z kraju. Porozumienie Schengen dotyczy zniesienia procedury
        kontroli dokumentow na granicach.Od chwili akcesji Polski naszym obywatelom
        przysluguja pelne prawa, a wiec i prawo do swobodnego przemieszczania sie po
        calym terytorium Unii. Tak wiec SG moze tylko kogos zatrzymac, jak jest
        poszukiwany listem gonczym, bo pojecie "zakaz wyjazdu z kraju" przestanie
        istniec.

W mediach bedzie bardzo duzy nacisk na to, zeby w okresie przejsciowym
        radykalnie uproscic procedury kontrolne na wewnetrzych granicach Unii.
        Bo to po pierwsze jest czym zauwazalnym dla zwyklych ludzi, po drugie
        utrzymywanie dzisiejszej drobiazgowej procedury ( koniecznosc posiadania
        paszportu i kontrola 100% zamiast wyrywkowej ) nie ma racjonalnego
        uzasadnienia, procz zachowania etatow na przejsciach.

Panstwa tzw. grupy wyszehradzkiej zechca zapewne do czasu przyjecia standardow
        Schengen stosowan na wszystkich granicach miedzy naszymi krajami taie same
        standardy, jakie juz dzisiaj obowiazuja na granicy czesko- slowackiej.
        Wiec zadnych kolejek nie bedzie.

A oto wykaz miejsc do przekraczania granicy w Tatrach:

Polana Molkówka, Przełęcz Juraniowa, Bobrowiecka Przełęcz, Grześ, Rakoń,
        Wołowiec, Jarząbczy Wierch, Kończysty Wierch, Starorobociańska Przełęcz,
        Raczkowa Przełęcz, Błyszcz, Pyszniańska Przełęcz, Tomanowa Przełęcz, Ciemniak,
        Małołączniak, Kopa Kondracka, Suchy Wierch Kondracki, Kasprowy Wierch, Liliowe,
        Świnicka Przełęcz, Świnica, Gładka Przełęcz, Wrota Chałubińskiego,
        Mięguszowiecka Przełęcz pod Chłopkiem, Rysy i Stara Roztoka. Dla uruchomienia
        tych przejść konieczne byłoby przywrócenie ruchu na niektórych odcinkach
        szlaków historycznych obecnie zamkniętych: Molkówka - Orawice, Liliowe -
        Zawory, Dolina Pięciu Stawów - Gladka Przełęcz, Dolina Piarżysta - Wrota
        Chałubińskiego, Dolina Mieguszowiecka - Przełęcz pod Chłopkiem i połączenie
        schroniska w Starej Roztoce przez kładkę na Białce z Polaną Biała Woda. Ponadto
        należałoby udostępnić turystom polskim szlaki słowackie prowadzące wzdłuż
        granicy na odcinku: Grześ - Bobrowiecka Przełęcz - Bobrowiec - Juraniowa
        Przełęcz oraz Raczkowa Przełęcz - Błyszcz - Pyszniańska Przełęcz

Miejmy nadzieje, ze jaknajszybciej chodzenie tamtedy nie bedzie juz z cala
        surowoscia scigane przez SG-ków.
      • Gość: Europejczyk Re: Ruch osobowy przez granice po akcesji IP: *.banacha.amwaw.edu.pl / 10.1.0.* 12.06.03, 13:22
        x3936012 napisał:

> I tak oto lekarz radzi zolnierzowi jak chronic granice, zolnierz mu odpisze
        jak
        >
        > kroic pacjenta, i wszyscy bedziemy szczesliwi.

A od kiedy to tych granic pilnuja zolnierze?
        SG jest formacja policyjna o ile mi wiadomo.

A radzic bedzie, bo z jego podatkow to robi i jak widzi, ze cos pachnie glupota
        i pozoracja powagi to ma nie tylko prawo, ale i obowiazek mowic.
        Zagrozenia sa na granicy wschodniej i w naszym interesie jest pokazac Unii
        Europejskiej, ze jestesmy w stanie te granice uszczelnic.
        Pilnowanie wiec granicy polsko slowackiej czy polsko czeskiej w takim stopniu,
        jak obecnie to sztuka dla sztuki.
        A na swobodnym ruchu turystycznym bez szykan skorzystaja wszyscy, nie straci
        NIKT.

Troche tepackie twoje rozumowanie, chcratkerystyczne dla trepa.
        • Gość: Europejczyk a ludzie i tak teraz będą częściej... IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 12.06.03, 19:01
          ...chodzili przez zieloną granicę, choćby na piwo czy do sąsiadów.
          Po 1 maja 2004 pojęcie przemytu naturalnie zniknie, a co do legitymowania,
          proszę bardzo, w końcu na ulicy policjant też ma prawo mnie wylegitymować.
          Skończą się absurdy, że w Silhrovicach, aby pojść po kaczki, które przebiegły
          na drugą stronę drogi trzeba iść po zgodę 2 km do strażnicy SG.
          • x3936012 czesto tak sam ze soba rozmawiasz? 16.06.03, 00:49
            jestes lekarzem - popros kolege o porade. Moze mozna jakos temu zaradzic.

lecznictwo otwarte poczynilo ponoc wielkie postepy. moze nawet nie bedzie
            trzeba cie hospitalizowac....

trzymaj sie (no i wyrob sobie paszport - bedziesz go jeszcze dlugo potrzebowal)

A swoja droga:

WSZYSTKICH AZJATOW KTORYM WYDAJE SIE ZE WCHODZA DO EUROPY
            SERDECZNIE WITAM - EUROPEJCZYK OD LAT 1000.
            • Gość: Europejczyk Moze sie jednak przedstawisz IP: *.banacha.amwaw.edu.pl / 10.1.0.* 16.06.03, 09:37
              Nie stawiaj diagnozy przez internet, to po pierwsze.
              Po drugie, jestem zupelnie zdrowy na umysle, wiec nie sil sie na doradztwo.

Po trzecie, wydaje mi sie, choc pewnosci miec nie moge, ze masz cos wspolnego z
              tzw. straza graniczna, czyli dawnym WOP-em, ktora to formacja niestety, zamiast
              zostac rozformowana, stala sie przechowalnia dla ludzi zwalnianych z SB.
              Na przejsciach granicznych, na poludniu zwlaszcza sa przerosty zatrudnienia, a
              wiem to od pewnego celnika, ktory pracuje do dzisiaj na jednym z przejsc.
              W dodatku, sluzba celna nie ma, w przeciwienstwie do SG, uprawnien dla
              tzw. "mundurowki", pomimo, ze praca celnikow jest duzo ciezsza i bardziej
              odpowiedzialna od sprawdzaczy paszportow.To co na te tematy publikuje na forum
              to nie sa rzeczy wyssane z palca.

Paszport moj Drogi to ja posiadam NIEPRZERWANIE od pierwszego dnia, kiedy
              moglem go wziac do domku, a wiec od 14 chyba lat, a korzystam z niego bardzo
              czesto. Twoje pouczania sa wiec po pierwsze cyniczne, po drugie malo
              kulturalne, delikatnie mowiac.

Nie tylko moim wrazeniem jest, ze SG nie potrafi sie zachowywac przyzwoicie.
              Bardzo czesto funkcjonariusze, ktorzy powinni byc wizytowka kraju, do ktorego
              sie wjezdza, zachowuja sie wulgarnie, opryskiliwie, nie uzywaja zwrotow
              grzecznosciowych, ktore wynosi sie z domku, a nie ze szkolenia.

Ja doskonale rozumiem, ze zmiana statusu poludniowej i zachodniej granicy to
              utrata prestizu, w penym stopniu degradacja dla tych wszystkich, ktorych
              jedynym wysilkiem bylo zadawanie idiotycznych pytan przy mijaniu posterunkow
              granicznych.

Otoz, jesli nie wiesz, to Cie oswiece:
              Po 1 maja 2004 roku, kiedy to wraz z kilkoma naszymi sasiadami bedziemy
              ROWNOPRAWNYMI CZLONKAMI UNII, SG nie bedzie juz mogla obywatela UE nie wypuscic
              z kraju, chyba, ze bedzie scigany listem gonczym. Tak samo w przypadku
              przyjazdow.

Odnosze wrazenie, ze zmieni sie bardzo wiele, tylko albo Tobie to nie na reke,
              albo wewnetrzenie tego nie jestes w stanie przyjac.

Twoje wsteczniackie myslenie jest bardzo charakterystyczne dla czlowieka epoki
              komunizmu.

Moja hipoteza, mozesz sie znow z nia nie zgodzic, jest taka, ze do czasu
              ratyfikacji traktatu z Schengen, status naszych granic wewnetrznych w ramach UE
              bedzie taki, jak granicy czesko-slowackiej, tzn z radykalnie uproszczona
              procedura, w odroznieniu od granizy wschodniej, zewnetrznej.

A co do chodzenia po gorkach, zobaczysz, ze o tej sprawie bedzie sporo w
              mediach, a zycie po prostu wymusi liberalizacje zasad obowiazujacych do dzisiaj
              szybciej, niz sie to Tobie wydaje.

Ps.
              Jesli juz odpowiadasz komus na postach, rob to kulturalnie.

• Gość: heliov Re: Moze sie jednak przedstawisz IP: *.acn.pl / 10.72.7.* 16.06.03, 12:00
                Rzadko tu ostatnio zaglądam. Musze jednak zauważyć , że jesteś Europejczyku
                jednym z niewielu , którzy wnoszą coś pozytywnego na to forum.
                Odnośnie granic - zdecydowanie masz rację w znaczej mierze to opór polskiej
                SG. przed utrata pracy powoduję , że granicę nie staja się otwarte.
                Popieram twoją analizę i myślę , że już nieługo o wiele swobodniej będziemy
                przekraczać zarówno granicę zachodnią jak i południową. pozdrawiam
                • Gość: PABLO Re: Moze sie jednak przedstawisz IP: *.kamir.com.pl 16.06.03, 12:47
                  Gość portalu: heliov napisał(a):

> Rzadko tu ostatnio zaglądam. Musze jednak zauważyć , że
                  jesteś Europejczyku
                  > jednym z niewielu , którzy wnoszą coś pozytywnego na to
                  forum.
                  > Odnośnie granic - zdecydowanie masz rację w znaczej
                  mierze to opór polskiej
                  > SG. przed utrata pracy powoduję , że granicę nie staja
                  się otwarte.
                  > Popieram twoją analizę i myślę , że już nieługo o wiele
                  swobodniej będziemy
                  > przekraczać zarówno granicę zachodnią jak i południową.
                  pozdrawiam

To znaczy że juz nie tylko mrówy ale i całe tiry będą
                  mogły wwozic tu tańsze produkty ze Słowacji i Czech. czy
                  jest jakis traktat który przewiduje ujednolicenie akcyzy
                  na fajki i wódzię miedzy krajami UE? czy też "nasi" znowu
                  nie wzieli czegoś pod uwage przy kosztach akcesji (spadek
                  dochodów z akcyzy). Ale w ogóle to bedzie super! niewazne
                  ile to kosztuje ważne że będziemy "śmigać' przez granice.
                  • Gość: Europejczyk Na wlasnie potrzeby tak, ale... IP: *.banacha.amwaw.edu.pl / 10.1.0.* 17.06.03, 09:44
                    TIRy niezupelnie, bo przed wprowadzeniem do obrotu towaru trzeba bedzie
                    zaplacic polska akcyze i tym trudnic sie beda teraz celnicy, ale nie na
                    przejsciach granicznych, lecz wewnatrz kraju w urzedach.

Jadac prywatnie bedziesz mogl na wlasnie potrzeby przywiezc 10 litrow wodki, 90
                    litrow wina, 110 litrow piwa, jesli oczywiscie zmiescisz to do bagaznika:)

No i jeszcze jesli bedzie sie to polacalo, bowiem akcyza pewnie zostanie
                    obnizona, co by nasze monopole i browary nie poupadaly.

Po prostu pelna normalnosc - turystyka bez grzebania w siatkach i plecakach.
              • x3936012 Mow mi: wsteczniak 16.06.03, 15:36
                Gość portalu: Europejczyk napisał(a):

wybiorczo:

> Po trzecie, wydaje mi sie, choc pewnosci miec nie moge, ze masz cos wspolnego
                z> tzw. straza graniczna, czyli dawnym WOP-em, ktora to formacja niestety,
                zamiast> zostac rozformowana, stala sie przechowalnia dla ludzi zwalnianych z
                SB.

Pudlo. SG ogladam z drugiej strony okienka. SB ogladalem jak mnie
                przesluchiwali na okolicznosc paru smiesznych ulotek. Skonczylo sie na strachu.

>
                > Paszport moj Drogi to ja posiadam NIEPRZERWANIE od pierwszego dnia, kiedy
                > moglem go wziac do domku, a wiec od 14 chyba lat, a korzystam z niego bardzo
                > czesto.

Gratuluje. Caly czas ten sam?

Ja tez posiadam. Srednio zapelniam jeden paszport w dwa lata. Stad moja
                sympatia do SG bo widuje ich czesto.
                >
                > Nie tylko moim wrazeniem jest, ze SG nie potrafi sie zachowywac przyzwoicie.
                > Bardzo czesto funkcjonariusze, ktorzy powinni byc wizytowka kraju, do ktorego
                > sie wjezdza, zachowuja sie wulgarnie, opryskiliwie, nie uzywaja zwrotow
                > grzecznosciowych, ktore wynosi sie z domku, a nie ze szkolenia.

Osobiscie za najgorsze chamidla uwazam Amerykanow i Bialorusinow. W takiej
                kolejnosci.

Polskie SG na tle panstw Unijnych wypada bardzo w porzadku. To we Frankfurcie
                zaaresztowali mi owczesna polska narzeczona kiedy leciala do mnie na narty. Bo
                kasy nie miala...

> Ja doskonale rozumiem, ze zmiana statusu poludniowej i zachodniej granicy to
                > utrata prestizu, w penym stopniu degradacja dla tych wszystkich, ktorych
                > jedynym wysilkiem bylo zadawanie idiotycznych pytan przy mijaniu posterunkow
                > granicznych.

Najdowcipniej sie gada w UK. (Jak ktos wie ze i tak go w puszcza i sie nie
                cyka.)

Najwieksze tempaki to austryjacy. 80% pogranicznikow austryjackich MUSI
                postawic te swoja pieczec na czystej stronie....

>
                > Otoz, jesli nie wiesz, to Cie oswiece:
                > Po 1 maja 2004 roku, kiedy to wraz z kilkoma naszymi sasiadami bedziemy
                > ROWNOPRAWNYMI CZLONKAMI UNII, SG nie bedzie juz mogla obywatela UE nie
                wypuscic
                >
                > z kraju, chyba, ze bedzie scigany listem gonczym. Tak samo w przypadku
                > przyjazdow.

I znow, doktor uczy pogranicznika. Nie bede czytal traktatu z Schengen bo to
                pewnie nudy straszne, ale moje doswiadczenie graniczne mowi mi ze bredzisz.
                Maja prawo zatrzymywac.

>
                > Odnosze wrazenie, ze zmieni sie bardzo wiele, tylko albo Tobie to nie na
                reke,
                > albo wewnetrzenie tego nie jestes w stanie przyjac.
                >
                > Twoje wsteczniackie myslenie jest bardzo charakterystyczne dla czlowieka
                epoki
                > komunizmu.

Osobiscie wole sytuowac sie gdzies w sredniowieczu. Komunizm, faszyzm,
                socjalizm, polityczna poprawnosc, liberalizm.... to wszystko dla mnie zbyt
                postepowe.

Tak ze co do zasady ze "wsteczniackie poglady" zgadzam sie, co do okresu do
                ktorego sie cofam wstecz NIE.

I co za styl "wsteczniackie". Cymesik. Proponuje na nastepne zebranie klubu
                mlodych postepowych europejczykow transparent:

WSTECZNIACCY RELIGIANCI NIE ZATRZYMAJA POSTEPOWYCH NARODOW WALCZACYCH O POKOJ,
                SOCJALIZM I WOLNOSC WSPINACZEK!

>
                > Moja hipoteza, mozesz sie znow z nia nie zgodzic, jest taka, ze do czasu
                > ratyfikacji traktatu z Schengen, status naszych granic wewnetrznych w ramach
                UE
                >
                > bedzie taki, jak granicy czesko-slowackiej, tzn z radykalnie uproszczona
                > procedura, w odroznieniu od granizy wschodniej, zewnetrznej.

A moja sugestia brzmi bys skalpel przed nastepna operacja naostrzyl na oselce,
                jako znieczulenia uzyl mielonego imbiru i rane owinal pajeczyna. I obchodzac
                stol dookola 3 razy wypowiedzial: Schengen, Schengen, Schengen.

>
                > A co do chodzenia po gorkach, zobaczysz, ze o tej sprawie bedzie sporo w
                > mediach, a zycie po prostu wymusi liberalizacje zasad obowiazujacych do
                dzisiaj szybciej, niz sie to Tobie wydaje.
                >

ten temat mnie nie interesuje. No moze o tyle ze przerzut Sri Lankijcow i
                Kurdow i innych azylantow przez Karpaty bedzie latwiejszy.

> Ps.
                > Jesli juz odpowiadasz komus na postach, rob to kulturalnie.

Wybacz, ignorancja wywoluje we mnie agresje.

_______

W referendum 8 czerwca bylo nas 3936012.
                I z kazdym dniem rosniemy w sile.

Wsteczniak

(mozesz tez mi mowic: hamulcowy.... ze wy tu niby smialo, odwaznie, postep i
                Schengen, a tu wsteczniaki wlaczaja hamulce, sypia piach w tryby postepu i
                poddaja w watpliwosc slusznosc jedynie slusznej drogi.)

• Gość: Europejczyk Zastanow sie... IP: *.banacha.amwaw.edu.pl / 10.1.0.* 17.06.03, 09:40
                  > I znow, doktor uczy pogranicznika. Nie bede czytal traktatu z Schengen bo to
                  > pewnie nudy straszne, ale moje doswiadczenie graniczne mowi mi ze bredzisz.
                  > Maja prawo zatrzymywac.

Przeczytaj dobrze to, co pisalem.Pislaem o kontroli wyjazdowej polskiej SG w
                  stosunku do obywateli polskich.
                  Polska straz graniczna bedzie mogla zatrzymywac przy podrozach WEWNATRZ UNII
                  TYLKO osoby, ktore sa scigane listem gonczym, zagrazajace bezpieczenstwu.Nie
                  bedzie istnialo cos takiego, jak zakaz wyjazdu z kraju, bowiem swobode
                  podrozowania ma kazdy obywatel UE z mocy prawa.

Twoje pozostale wypowiedzi swiadcza o brakach w wychowaniu.

• x3936012 sie zastanawiam 17.06.03, 09:50

> > I znow, doktor uczy pogranicznika. Nie bede czytal traktatu z Schengen bo
                    > to
                    > > pewnie nudy straszne, ale moje doswiadczenie graniczne mowi mi ze bredzisz
                    > .
                    > > Maja prawo zatrzymywac.
                    >
                    > Przeczytaj dobrze to, co pisalem.Pislaem o kontroli wyjazdowej polskiej SG w
                    > stosunku do obywateli polskich.
                    > Polska straz graniczna bedzie mogla zatrzymywac przy podrozach WEWNATRZ UNII
                    > TYLKO osoby, ktore sa scigane listem gonczym, zagrazajace bezpieczenstwu.

Juz sama kategoria "bezpieczenstwo panstwa" daje nieograniczone pole do
                    popisu, o czym przekonali sie postepowi antyglobalisci probojacy wjechac z
                    Wloch do Francji w trakcie szczytu w Evian.

(i slusznie - postempackie lewactwo trzeba trzymac na krotkiej smyczy)

Nie
                    > bedzie istnialo cos takiego, jak zakaz wyjazdu z kraju, bowiem swobode
                    > podrozowania ma kazdy obywatel UE z mocy prawa.

No chyba ze znajdzie sie na liscie SIS (ale o tym juz wracze wiedziec nie
                    musza).
                    >
                    > Twoje pozostale wypowiedzi swiadcza o brakach w wychowaniu.

Twoje o niekompetencji.

(o mitach swobody przewozenia bez ograniczen towarow objetych akcyza zamilcze -
                    niech sie mlotki przekonaja same na wlasnej skorze)

• Gość: Europejczyk Ja o jednym, ty o drugim... IP: *.amwaw.edu.pl 17.06.03, 13:16
                      1. Mylisz dwa pojecia: podroze wewnatrz Unii z podrozami poza UE.
                      Czytaj wiec uwaznie, bo nie bede powtarzal: po akcesji polska straz
                      graniczna na GRANICACH WEWNETRZNYCH UNII, a wiec tych ze Slowacja, Czechami,
                      Niemacmi i Litwa przede wszystkim (do czasu ratyfikacji Schengen) beda
                      sprawdzac tozsamosc osob WJEZDZAJACYCH do Polski. Natomiast kontrole wyjazdowa
                      prowadzic bedzie przedstawiciel kraju do ktorego sie wjezdza.
                      Zgodnie z prawem unijnym kazdy obywatel UE ma prawo do swobodnego poruszania
                      sie po calym terytorium UE.Wiec zadania SG wzgledem podroznych opuszczajacych
                      terytorium RP w ramach UE sie zmienia.

2. Nigdzie nie pisalem o swobodzie przewozu towarow akcyzowych bez zadnych
                      ograniczen, przeciwnie, zacytowalem normy unijne w tym zakresie: 10 litrow
                      spirytualiow, 90 litrow wina, 110 litrow piwa. Dotyczy to zakupow na wlasne
                      potrzeby.Po prostu nie bedzie problemu czy mam w torbie dwie czy trzy
                      Becherovki, moge miec i cztery. Wiecej nie wypije.
                      Przeczytaj artykul red Pszczolkowskiej w GW poswiecony temu tematowi.
                      W obrocie handlowym od przywiezionego towaru trzeba bedzie zaplacic akcyze,
                      jesli takowy jest nia objety, a tym zajmowac sie beda urzedy celne, ale nie na
                      granicy, ta bowiem TIR pokona bez zatrzymania sie ( dzisiaj stoja w
                      wielogodzinnych kolejkach na poboczach bez kibli).

3. Jestes wyjatkowo uparty, bo nie czytasz tego, co pisze, a potem polemizujesz
                      z rzekomo moimi tezami.

4. Jaki nick miales dotychczas? Bo juz sie chyba produkowales tutaj.

5. Okazywaniem pogardy dla zawodu, jaki wykonuje, przede wszystkim sobie samemu
                      wystawiasz niezbyt pochlebne swiadectwo.
                      • x3936012 Re: Ja o jednym, ty o drugim... 17.06.03, 13:34

> Zgodnie z prawem unijnym kazdy obywatel UE ma prawo do swobodnego poruszania
                        > sie po calym terytorium UE.Wiec zadania SG wzgledem podroznych opuszczajacych
                        > terytorium RP w ramach UE sie zmienia.
                        >

Wlochy i Francja to sa i w Schengen i w Unii i w Europie. I to od dawna. I w
                        pociagu z Brukseli do Paryza tez trzeba grzecznie paszporcik pokazac. A to w
                        Schengen jest.

I to nie tamtejsze SG najpierw pokazuje listy goncze, tylko delikwent swoj dok.
                        tozsamosci.

PS: o akcyzie bylo do innych fanow Schengen, ale pozwoliem sobie odpowiedziec
                        zbiorczo.

PS: czy pozwolisz ze twoje cenne sugestie przesle na adres SG?

• Gość: Europejczyk Przeczytaj to i przekaz komu chcesz... IP: *.banacha.amwaw.edu.pl / 10.1.0.* 17.06.03, 14:34
                          1. Jakos mam wielu znajomych jezdzacych po Europie i nigdzie paszporciku nie
                          pokazywali.

2. W wypadku zagrozenia wprowadza sie nadzwyczajne przepisy ( antyglobalisci)
                          nie o to mi chodzi.

3. Przeslij do SG, bardzo prosze, moze wreszcie ze swojej strony internetowej
                          uczynia zrodlo rzetelnej informacji, bo jak narazie to tylko narzedzie czczej
                          propagandy. Nawet forum stamtad usunieto, bo ludzie pisali rzeczy dla nich
                          niewygodne.

4. Ja oczekuje od SG, ze bedzie strzegla bezpieczenstwa mojego kraju i mojej
                          osoby wraz z policja, i innymi oplacanymi z moich podatkow sluzbami.
                          Moje wrazenie jest takie ( moze inaczej jest na lotniskach, bo tam dyletantow
                          sie, o ile wiem, nie zatrudnia), ze na drogowych przejsciach granicznych SG
                          pracuje ociezale, nie chce im sie wychodzic do samochodu, wiec musze sie
                          zatrzymac, wylaczyc silnik, wyjsc...to spowalnia kilkakrotnie ruch, ktory
                          moglby byc plynny. Oczekuje wiec i zapewne nie tylko ja, ze po wejsciu do Unii
                          to sie zmieni. Dotychczas tzw. WOP i jego nastepczyni SG miala na celu glownie
                          niedopuscic do tzw. nielegalnego przekroczenia granicy przez obywatela PRL (
                          dzis RP). Takie samo zadanie mialy sluzby graniczne oscienych panstw
                          socjalistycznych.Problem w tym, ze funkcjonariusze SG do dziaj w wiekszosci
                          zachowuja sie tak, jakby wlasnie to bylo ich zasadniczym zadaniem.
                          Tym czasem sytuacja zmienia sie diametralnie. Z chwila akcesji kazdy obywatel
                          Unii, a takimi sie z dniem 1 maja 2004 staniemy, zyskuje prawo swobodnego
                          poruszania sie po jej terytorium. Nie stoi na przeszkodzie legitymowanie, ale
                          nie jest to udzielenie zgody na wyjazd z kraju, jak bylo to dotychczas.

Oczekujemy teraz od funkcjonariuszy SG bardziej wnikliwego kontrolowania
                          przybyszow z krajow niepewnych, kontroli legalnosci pobytu przybyszow zza
                          wschodniej granicy, natomiast w stosunku do obywateli SG traktowania
                          kulturalnego, nie utrudniania realizowania prawa do swobodnego przemieszczania
                          sie w ramach UE.

Ja wyczuwam wyjatkowy opor ze strony SG, zapewne z powodu strachu przed utrata
                          pracy i tej pozycji wzgledem obywatela RP, o ktorej wspominalem.
                          Ich czeka zadanie duzo trudniejsze, bowiem latwo jest demonstrowac wladze przed
                          rodzina podrozujaca z dziecmi. Np moje znajomej po chamsku zwrocono uwage, ze
                          za karmienie piersia glodnego dziecka podczas odprawy granicznej wlepia jej
                          mandat. To jest absurd rodem z czasow sowieckich. Jadac do Ostrawy pociagiem z
                          Warszawy jestem wypytywany przez SG szczegolowo o cel podrozy i kiedy zamierzam
                          wracac i ktorym przejsciem, Czeski policjan zas tylko sie mnie pyta, czy mam
                          polski paszport i na moja odpowiedz twierdzaca odpowiada "dzieki".

Osobnym rozdzialem jest korupcja w SG i to ile sie coniektorzy z nich dorobili
                          na przymykaniu oka na przemyt alkoholu przez miejsca, gdzie kiedys nie bylo
                          przejsc granicznych, tylko szlaban w poprzek drogi. Np. w Zwardoniu - Mycie.
                          Ta wiadomosc akurat pochodzi od znajomego celnika...Republiki Slowackiej (
                          wtedy jeszcze Czechoslowackiej).

Jesli chcemy, aby SG strzegla wschodniej granicy zgodnie ze standardami
                          unijnymi, to formacja ta musi przejsc rzeczywista, a nie pozorna reforme, nie
                          tylko struktur, ale i mentalnosci.
    • brunotrzypiatki Problem rozwiazuje sie pomalu sam 16.06.03, 19:22
      przynajmniej jesli chodzi o cudzoziemcow...

O 5 mln rocznie spadła liczba turystów odwiedzających Polskę. Stracimy
      następnych, gdy wprowadzimy wizy dla Rosjan, Ukraińców i Białorusinów.

Tendencja spadkowa utrzymuje się od kilku lat.
      Według Krzysztofa Łopacińskiego, dyrektora Instytutu Turystyki , największy
      ruch turystyczny w Polsce miał miejsce w latach 1992-1997, do czego w dużej
      mierze przyczyniło się zniesienie wiz dla mieszkańców krajów Unii Europejskiej,
      a także ułatwienie przejazdów dla obywateli wschodnich państw ościennych. "Gdy
      zlikwidowano wizy, do Polski przyjechało wielu turystów. Holendrzy przyjeżdżali
      z przyczepami kempingowymi, Duńczycy zimą odwiedzali Sudety, wiele osób
      przyjechało wówczas do Polski pierwszy raz" - powiedział Łopaciński. Liczba
      turystów rocznie odwiedzających Polskę sięgała wtedy 19 mln osób. Później
      znacznie spadła. Obecnie utrzymuje się w granicach 14 mln.

Krzysztof Łopaciński zaznaczył, że Polska nie należy do państw najbardziej
      atrakcyjnych turystycznie w Europie. Największym zainteresowaniem wśród
      turystów cieszą się kraje położone nad Morzem Śródziemnym, a także Alpy.
      Popularne stały się również wyjazdy do większych miast europejskich na ważne
      wydarzenia, premiery czy wystawy. Bardziej atrakcyjne od pobytu w Polsce są też
      wycieczki do czeskiej Pragi czy Budapesztu.

les, pap

• Gość: Maro Re: Problem rozwiazuje sie pomalu sam IP: *.u.mcnet.pl 16.06.03, 20:25
        Sprawa jest prosta:

1. Znikaja granice wewnetrzene Unii, czyli granice Polski i Litwy, Slowacji,
        Czech, Niemiec. Wywola to maly szok u powyszycyh spoleczenstw, ale jak
        najbardziej pozytywny. Bedzie mozna wwozic i wywozic wszystko w kazdych
        ilosciacyh. Mrówki moga na tym zarobic. I niech sobie zarabiaja.

2. Wprowadzimy wizy dla Rosjan, Bialorusinow i Ukraincow. Te granice beda o
        wiele trudniejesze do przekroczenia. W momencie gdy granice wschodnie Unii beda
        odpowiednio strzezone wszystkie posterunki pomiedzy Polska a krajami Unii
        znikna zupelnie.

I juz. Koniec.
        • gucio60 Re: paszporty i granice w ue 17.06.03, 13:06
          primo:
          kazdy obywatel eu zobowiazany jest posiadac "wazna legitymacje", na podstawie
          ktorej moze udokumentowac swoje obywtelstwo poruszajac sie wewnatrz ue
          anglia i irlandia nie sa w schengen a wiec wymagany jest tam paszport
          dwa zasadnicze pytania do wiedzacych:

czy okazujac dowod osobisty policjantowi w ktoryms z krajow ue, mozna bedzie
          go przekonac, ze jest sie obywatelem polskim ?

czy okazanie polskiego prawa jazdy bedzie wystarczajacym dowodem na to, iz
          jest sie obywatelem polskim ?

bardzo watpie

po przystapieniu wiec polski do schengen w tej materii nic sie nie zmieni i w
          dalszym ciagu posiadanie paszportu jest posunieciem bardzo rozsadnym i jak na
          razie dosc odleglym (moze za 6-7 lat)

poki co, kazdy musi miec paszport nawet od 1 maja 2004 roku, takze po
          przystapieniu do schengen tak dlugo, az policja starego ue "zacznie
          rozpoznawac polskie dowody osobiste"

secundo:
          ograniczenia wwozowe istnieja w najlepsze w dalszym ciagu w krajach ue, nie ma
          coprawda kontroli celnej ale mozna byc zatrzymanym na terenie calego kraju i
          jesli policja znajdzie w samochodzie rzeczy nie swiadczace o osobistym uzytku
          zostanie sie zatrzymanym w celu udokumentowania co to zacz jest, grozi
          przepadek mienia, kara pieniezna, ba nawet wiezienie
          pamietajmy - kontrola celna przenosi sie wiec z granic na teren calego ue

tercjo:
          ruch graniczny powinien byc plynniejszy, kontrola paszportowa powinna odbywac
          sie szybciej
          oby nie bylo to tylko niepoprawnym marzeniem a to z tego wzgledu, ze nigdzie
          nie ma napisane, ze musza byc osobne bramki dla ue i dla pozostalych
          dyskryminacja ?
          cos podobnego niemcy probowali wprowadzic w swiecku ale jak pamietam szybko z
          tego zrezygnowali bo my zaprotestowalismy blokada wrzeszczac, ze to
          dyskryminacja polakow !!!!!!!!!!!!!!!
          osobiscie nie spotkalem sie z osobnymi przejsciami w krajach ue

to by bylo tyle odnosnie euforii bezpaszportowej
          • Gość: heimer Re: paszporty i granice w ue IP: *.becker.de / 172.16.216.* 17.06.03, 16:28
            gucio60 napisał:

> czy okazanie polskiego prawa jazdy bedzie wystarczajacym
            > dowodem na to, iz jest sie obywatelem polskim ?

Na pewno nie.
            Ja mam niemieckie prawo jazdy (a nie mam polskiego), a
            jestem polskim obywatelem.
            • x3936012 Re: paszporty i granice w ue 17.06.03, 17:38
              Gość portalu: heimer napisał(a):

> gucio60 napisał:
              >
              >
              > > czy okazanie polskiego prawa jazdy bedzie wystarczajacym
              > > dowodem na to, iz jest sie obywatelem polskim ?
              >
              > Na pewno nie.
              > Ja mam niemieckie prawo jazdy (a nie mam polskiego), a
              > jestem polskim obywatelem.

Gucio sie za duzo amerykanskich filmow naogladal.

www.cph.dk/CPH/UK/main/before+departure/passport+control+and+schengen.htm
              "the Schengen Treaty does not exempt passengers entirely from showing ID when
              they travel. A passport is the only valid ID that Danes can use abroad; the
              passport remains an important part of travelling abroad."
    • x3936012 mity, mity, mity 17.06.03, 14:19
      europa.eu.int/scadplus/leg/en/lvb/l23010.htm
      mozna po angielsku sobie przeczytac, albo w dowolnym unijnym jezyku

tutaj tylko fragmenty:

Limitations on the movement and residence which are justified on grounds of
      public policy

--------------------------------------------------------------------------------

1) OBJECTIVE: To coordinate the provisions applicable in each of the Member
      States when invoking grounds of public policy, public security or public health
      in matters connected with the movement or residence of nationals of other
      Member States and the members of their families.

It relates to measures concerning ENTRY into the territory, issue or renewal of
      residence permits, or expulsion from the territory, taken by Member States on
      grounds of public policy, public security or public health. Such grounds may
      not be invoked to service economic ends.

(tlumaczenie na nasze: mozecie nie wpuszczac na swoje terytorium kogo chcecie,
      ale nie badzcie frajerami i nie mowcie ze to ze wzgledow ekonomicznych,
      wymyslcie inne, np: bezpieczenstwo i porzadek publiczny)

6. The person concerned must be informed of the grounds of public policy,
      public security or public health upon which the decision to refuse to grant or
      to renew a residence permit or to expel him from the country is based, UNLESS
      this is contrary to the interests of the security of the State involved.

(tlumaczenie: jak kogos nie wpuscicie to powiedzcie mu ze to ze wzgledu na
      bezpieczenstwo panstwa, a co jest bezpieczenstwem to tajemnica)

As regards the definition of the notions of public policy, public security and
      public health, Member States ARE FREE to determine the scope of these concepts
      on the basis of their national legislation and case law, but within the
      framework of Community law.

(tlumaczenie na polski: tak napiszcie ograniczenia zeby jakis frajer nie mogl
      sie do was przykleic)

However, any measures taken on grounds of public policy, public security or
      public health must be justified by a real and sufficiently serious threat to a
      fundamental interest of society and must be in conformity with the European
      Convention for the Protection of Human Rights and Fundamental Freedoms and with
      the proportionality principle.

(tlumaczenie na polski: pisz pan na Berdyczow)

> Porozumienie z Schengen znosi calkowicie kontrole na granicach - to oznacza
      > likwidacje posterunkow.

> Co do utrzymania kontroli paszportowej, formalnie bedzie sie odbywac na
      > dotychczasowych zasadach, z tym, ze przede wszystkim bedzie dokonywana przez
      > policje niemiecka w celu kontrolowania szczelnosci naszej granicy wschodniej.
      > Im szybcuej Niemcy przekonaja sie o skutecznosci naszych sluzb na wschodzie,
      > tym szybciej ta kontrola na zachodzie stanie sie bardziej symboliczna i
      > wyrywkowa.

> Na przejsciach granicznych beda osobne bramki dla obywateli UE i dla
      > pozostalych.Oczywiscie na tych dla UE ruch bedzie plynny, a legitymowanie
      > wyrywkowe.

Oczywiscie. Tak samo jak oczywiste jest ze znikna kolejki do lekarzy, koperty
      wyjda z uzycia, nie bedzie blednych diagnoz. Oczywiscie.

• x3936012 jak to robia dunczycy... 17.06.03, 14:36
        What does this mean for passengers?

Passengers do not experience any major changes after Denmark’s entry into the
        Schengen system. As usual, they must REMEMBER TO BRING THEIR PASSPORTS, to
        check in and to follow the signs to their gates. Certain passengers will,
        however, notice a minor change: A completely new feature will be the
        introduction of a passport departure checkpoint for passengers travelling to
        non-Schengen states, who will automatically go through a passport control area
        on their way to their gate. Passengers travelling between Schengen states will
        find it easier than they do today since they will no longer have to show their
        passport.

HOWEVER, IT IS WORTH REMEMBERING THAT PASSENGERS MUST STILL BRING THEIR
        PASSPORTS: THE SCHENGEN TREATY DOES NOT EXEMPT PASSENGERS ENTIRELY FROM SHOWING
        ID WHEN THEY TRAVEL.

A passport is the only valid ID that Danes can use abroad; the passport remains
        an important part of travelling abroad.
        • x3936012 linki tutaj 17.06.03, 14:42

Grecy:
          www.greektourism.gr/1/04/0402/ea0402115.html
          Dunczycy:
          www.cph.dk/CPH/UK/main/before+departure/passport+control+and+schengen.htm
      • x3936012 a tak Grecy 17.06.03, 14:37
        Schengen Treaty - Passport Controls
        --------------------------------------------------------------------------------

1. For European Union passengers (including Greek citizens), a minimal
        inspection will be carried out during entry/exit, including:

Identity inspection on the basis of the travel document in the possession of
        the traveler.

Verification of the validity of the document allowing the crossing of the outer
        borders of the Schengen single area.

Inspection of the authenticity of the document allowing the crossing of the
        Schengen area.
        • gucio60 Re: a polacy .. 17.06.03, 17:38
          w sumie nie chodzi o to na jakim dokumencie mozna bedzie poruszac sie po ue,
          mniejsza o to ale dowod osobisty w obecnej formie nie jest dokumentem podrozy,
          prawo jazdy nie jest dowodem obywatelstwa a wiec pozostaje - paszport

austriacy moga jezdzic po niemczech na ausweis i odwrotnie, takze belgowie-
          holendrzy-luxemburczycy oraz skandynawowie miedzy soba lacznie z nienalezaca do
          ue norwegia, to sa ich stare wewnetrzne przepisy, na reszte ue musza miec
          dokument podrozy czyli pas

punktum kropka i tu schengen niczego nie zmienia

• Gość: Peter Co za bzdury IP: 194.88.103.* 18.06.03, 12:32
            Mieszkam w Belgii, jezdze czesto do Niemiec, Francji, Uk, Irlandii, i innych
            krajow Uni. Na zadnej granicy Belgii z zadnym krajem nie ma kontroli. Wszedzie
            mozna jezdzic na dowod osobisty belgijski takze do UK, Irlandii. Kontrole sa
            tylko na lotniskach, przy czym wszedzie sa bramki dla eu i nie eu. Bedac w
            Niemczech czy jakimkolwiek innym kraju zatrzymany przez policje drogowa czy
            jakakolwiek inna legitymowalem sie tylko dowodem lub najczesciej prawem jazdy.
            Jezdzac od lat nidgy nie uzywalem paszportu (wewnatrz Uni).
            Czesto -musze przyznac- jezdze bez jakichkolwiek dokumentow, oczywiscie poza
            prawem jazdy.

Nie wiem czemu maja sluzyc komentaze mowiace o tym, ze nic sie nie zmieni. Mam
            nadzieje, ze to raczej z glupoty niz ze zlosciwosci.

Jezleli ktos mi powie, ze miedzy przekraczaniem granic w UE i poza nia nie ma
            roznicy to albo jest psychicznie chory albo nie wie o czym mowi.

Jezeli ktos ma jakies praktyczne pytania to sluze. Mieszkalem w wiekszosci
            duzych krajow Uni, czesto sie zdarza, ze jestem jednego dnia w 3. Z Antwerpii
            jade sobie czasem na piwko do Dusseldoru (zajmuje mi to 1h) przy czym
            przekraczam dwie granice, w ogole tego nie zauwazajac. Z Gent zas jade sobie na
            obiad do Lille tak jak z Krakowa do Bochni tylko ze duzo szybciej. Czesto tez
            jestem w Dublinie i Londynie, gdzie czesto bilet do teatru jest dozo drozszy
            niz na samolot.

Witam w Europie
            • Gość: Europejczyk Dzieki Peter, ja ten watek rozpoczalem, bo... IP: *.banacha.amwaw.edu.pl / 10.1.0.* 18.06.03, 13:51
              interesuje mnie, czy zanim POLSKA PRZYSTAPI DO UKLADU SCHENGEN, kiedy to
              bedziemy mogli korzystac z wymienionych przez Ciebie dobrodziejstw, uda sie
              choc odkomunizowac ruch miedzy Polska, Czechami, Slowacja, Litwa i Wegrami.
              Wskazuje na problemy wynikajace z tego, ze fukcjonariusze sluzb granicznych w
              tych krajach w znacznej mierze wywodza sie z formacji istniejacych w
              komuznizmie, gdzie mentalnosc byla scisle okreslona, a pozostalosci tejze
              widoczne sa do dzisiaj, chociazby w powolnym i dokladnym ogladaniu paszportu
              kazdemu na drogowym przejsciu, dajmy na to, w Chocholowie, czy na Lysej
              Polanie. Polscy czy slowaccy celnicy od dawna zatrzymuja do kontroli wybiorczo,
              najczesciej machajac reka, zeby jechac dalej. SG-cy za to sa jak trepy, coz, ze
              robi sie kolejka, oni slamazarnie swoje. W dodatku te idiotyczne pytania do
              ludzi obladowanych sprzetem narciarskim dokad wyjazd i po co.

Dodam do tego ( sledz to w prasie i w internecie ) - zobaczysz co sie bedzie
              dzialo w te wakacje. Straz graniczna bedzie na potege lapac zwlaszcza ludzi
              mlodych w gorach, dla ktorych czyms oczywistym jest, ze skoro nasi sasiedzi
              wchodza do Unii, to na szlakach turystycznych biegnacych wzdluz granic i je
              przekraczajacych powinno byc normalnie. Tymczasem te trepy beda z nich robic
              przestepcow i udowadniac, ze tak musi byc jeszcze wiele lat nie wiadomo po co.

Samo wejscie do Unii nic nie zmieni. Trzeba to umiejetnie wykorzystac i poprzez
              chociazby nacisk medialny polikwidowac cala mase absurdow funkcjonujacych
              jeszcze od czasow realnego socjalizmu do dzisiaj, ktorych bezmyslni urzednicy
              rodem ze starej epoki bronia, jak niepodleglosci.

Dlatego trzeba to wszystko ngalasniac i dzialac.

Wtedy sie zmieni, w co bardzo wierze.

Zwlaszcza w Gazete Wyborcza tutaj wierze, ze podejmie odpowiednie akcje.
              • Gość: Peter Re: Dzieki Peter, ja ten watek rozpoczalem, bo... IP: 194.88.103.* 18.06.03, 14:20
                Wraz z wydawaniem nowych dowodow osobistych (beda one uprawnialy do
                przekroczenia granicy) nie beda mieli specjalnie czego wertowac. Nikt tez
                nikogo nie bedzie mogl bez powodu zawrocic z granicy. Jeszcze teraz gdy ktos ze
                SG jakiegos kraju Uni sobie zadecyduje ze polowe autobusu odsyla do domu, to
                moze sobie to zrobic bez zadnego uzasadnienia - no bo po co. Skoncza sie
                deporty z miskami w paszporcie (dowodow steplowac sie nie da). Wazne jest to
                dla tych wszystkich, ktorzy pracuja na czarno. Jedyny problem w tym, ze w wielu
                krajach zamiast wydalenia, beda musieli placic kary.
            • gabrielacasey Na lotniskach tez kontrola paszportow bardziej 19.06.03, 04:01
              prawdziwa dopiero po 11 wrzesnia - wczesniej starczylo pomachac paszportem
              jednego z panstw Unii.
    • dyplomata Po akcesji 19.06.03, 08:16
      Powinny pojawic sie dwie bramki: EU / Non-EU. Kontrole paszportowe beda
      nadal, rowniez na granicach z nowymi akcesantami.

Kontrole celne teoretycznie powinny zaniknac.

Praktycznie moga byc utrzymane nadal i to niekoniecznie na samej granicy
      ale rowniez poza nia. A to dlatego ze pojecie przemytu istnieje w Unii
      nadal i ma sie calkiem dobrze. Skad to sie bierze? Ano stad ze obywatele
      moga przywozic towar ale na wlasny uzytek, np. alkohol. Kupujac towar
      tanio i sprzedajac poza oficjalnym obrotem mozna niezle zarobic. Na przyklad
      w Wielkiej Brytanii kwitnie przywozenie alkoholu z Francji i opylanie na
      lewo. Dlatego mozna przewidywac ze kontrole celne w Polsce beda sie nadal
      odbywaly.

Globalnie straz graniczna w Polsce ma zbyt malo ludzi. Tyle ze trzeba ich
      na granicy wschodniej, i maja to byc profesjonalisci dobrej klasy.

Kluczowe pytanie: Kiedy Polska wejdzie do Schengen? Optymistycznie 2006-7,
      ale praktycznie moze sie to opoznic o dobre kilka lat. Kraje Schengen musza
      jednomyslnie wyrazic zgode a to bedzie pod warunkiem ze granica wschodnia
      bedzie strzezona na najwyzszym poziomie. Oraz wszystkie przejscia graniczne
      musza miec segregacje ruchu i zabezpieczenia. Jest to bardzo dokladnie
      kontrolowane przez specjalne komisje. Na dodatek musi to dotyczyc wszystkich
      akcesantow a przynajmniej tych ktorzy sasiaduja z Polska. Realistycznie
      Schengen bedzie 2010, pesymistycznie 2015.

• gucio60 Re: do petera 19.06.03, 11:37
        posluchaj peter, to ani z glupoty ani ze zlosliwosci, to z praktyki
        nie wiem jaki masz pas - mieszkajac w roznych duzych krajach ue masz chyba
        polski ale to wszyskto jedno
        pierwsze: zebys nie wiem jak mowil dobrze w obcych jezykach w co bardzo watpie
        to tubylec zawsze cie wyczuje zes obcy
        drugie: w dowodzie osobistym, ktory upowaznia do wojazy po unii musi byc
        zaznaczone miejsce urodzenia i to cie juz dyskwalifikuje jesli urodziles sie w
        polsce
        wedle paragrafow unijnych musisz miec dokument stwierdzajacy twoja
        przynaleznosc narodowa a wiec jesli w dowodzie napisano wyraznie zes jest
        obywatelem krolestwa belgii mozesz taki dokument uzywac
        naogol unijna policja sie nie czepia ale jesli masz np. zbyt czarny leb, rysy
        semickie lub zbyt slowianskie, belkoczesz jakim niezrozumialym dialektem lub
        zbyt duzo bagazu w aucie moga cie zatrzymac do wyjasnienia i ci zadna bozia
        nie pomoze
        to sa praktyczne rady polaka dla polakow, jesli masz paszport zabieraj go ze
        soba wedrujac po unii dla swietego spokoju, to nic wiecej nie kosztuje w sumie
        nie tylko unia istnieje i pas i tak i tak jest potrzebny

peter, nie rob z siebie wielkiego uniaka, nie ublizaj nikomu, skacz sobie
        dalej na piwko do renskigo dorfu ale nie wmawiaj banialukow rodakom
        ja piszac to co pisze chce zaoszczedzic ewentualnych przykrych niespodzianek
        moim pobratymcom

• Gość: Peter NIE WQRWIAJ LWA BO LEW TO JA IP: 194.88.103.* 20.06.03, 11:13
          Bredzisz stary
          • gucio60 Re: nie 21.06.03, 08:54
            Gość portalu: Peter napisał(a):

> Bredzisz stary

pij dalej piwo w dorfie bo widac, ze belgijskie jest dla ciebie zbyt mocne
      • Gość: Europejczyk Re: Po akcesji IP: *.amwaw.edu.pl 19.06.03, 11:41
        > Powinny pojawic sie dwie bramki: EU / Non-EU. Kontrole paszportowe beda
        > nadal, rowniez na granicach z nowymi akcesantami.

Ale dla obywateli UE beda one bardziej symboliczne i bezkolejkowe, tak jak na
        granicach miedzy krajami w Europie przed Schengen.

> Kontrole celne teoretycznie powinny zaniknac.
        Na przejsciach granicznych celnik ne bedzie nikomu zagladal w siatki czy
        plecaki, bowiem to juz z definicji jest na wlasne potrzeby.
        Co innego, jesli ktos zapelni furgonetke spirytusem i bedzie probowal to
        wprowadzic do obrotu handlowego. Dzisiaj tez policja moze zatrzymac kazdego do
        kontroli wewnatrz kraju, jak ma podejrzenie, ale nie zatrzymuje sie wszystkich
        samochodow.

Dlatego mozna przewidywac ze kontrole celne w Polsce beda sie nadal
        > odbywaly.

Ale nie beda one dotyczyly normalnie podrozujacych ludzi, bo te normy "na
        wlasne potrzeby" to ilosci z trudem mieszczace sie w bagazniku samochodu
        osobowego.

> Globalnie straz graniczna w Polsce ma zbyt malo ludzi. Tyle ze trzeba ich
        > na granicy wschodniej, i maja to byc profesjonalisci dobrej klasy.

Dokladnie o to chodzi!!!!
        Dlatego w interesie wszystkich nowych akcesantow jest skoordynowana dyslokacja
        srodkow do ochrony granicy zewnetrznej, zrobienie tego sprawnie i stanowczo,
        nie rozwlekanie tego na lata. Wtedy nasza akcesja do SIS nie bedzie taka
        odlegla, jak piszesz.
        >
        > Kluczowe pytanie: Kiedy Polska wejdzie do Schengen? Optymistycznie 2006-7,

Z tym, ze likwidacja kontroli pomiedzy nowymi akcesantami wcale nie musi byc na
        podst. porozumienia Schengen. Skoro te kraje przyjely jednolita polityke
        imigracyjna oraz jednolity - unijny standard ochrony granicy zewnetrznej, to
        byloby czyms nielogicznym utrzymywanie SG w tej ilosci i jakosci na granicy
        poludniowej Polski. Jak najszybciej trzeba uszczelnic granice wschodnia, tak,
        aby nikt z komisji, o ktorych wspominasz do niczego sie nie przyczepil, zamiast
        bezmyslnie trwonic srodki na ganianie turystow po gorach, ktorzy chodza
        szlakali od schroniska w Poolsce do schroniska w Czechach.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka