Dodaj do ulubionych

Nowa wspólnota. Pomocy!

29.11.11, 13:29
Witam!
Co należy w kwesti formalnej załatwić przy zakładaniu wspólnoty. Wiem , że trzeba uzyskać REGON i NIP. Ale czy trzeba zgłosić wspólnotę do KRS? Jaką księgowość najlepiej prowadzić? Polećcie jakiś program (najlepiej do ewidencji pozaksięgowej).Wspólnota to dwa bloki ok 60 mieszkań z miejscami parkingowymi i garażem podziemnym, są też przewidziane lokale użytkowa ale na razie nie wykorzystywane.
Czekam na propozycjie.
Obserwuj wątek
    • koziorozka Re: Nowa wspólnota. Pomocy! 29.11.11, 14:16
      o programach księgowych tu było
      forum.gazeta.pl/forum/w,523,118879179,118879179,najlepszy_program_ksiegowy_dla_Wspolnot.html
    • posesja.az Re: Nowa wspólnota. Pomocy! 29.11.11, 15:39
      brzoza.4 napisała:
      > Wiem , że trzeba uzyskać REGON i NIP. Ale czy trzeba zgłosić wspólnotę do KRS?

Nie, wspólnoty mieszkaniowe nie podlegają wpisowi do KRS.
      Jak będziecie mieli Regon i NIP, to załóżcie konto w banku.
      Czy jesteś członkiem zarządu?

brzoza.4 napisała:
      > Wspólnota to dwa bloki ok 60 mieszkań z miejscami parkingowymi i garażem podziemnym,
      > są też przewidziane lokale użytkowa ale na razie nie wykorzystywane
      > Czekam na propozycjie.

Jakie to miasto?
      Jeżeli Wrocław lub okolice, polecam swoje usługi zarządzania nieruchomościami.
      Załatwię wszystkie niezbędne formalności, przygotuję regulaminy i projekty uchwał, poprowadzę ewidencję pozaksięgową. Zapraszam na moją stronę (link w stopce).
    • home360 Re: Nowa wspólnota. Pomocy! 30.11.11, 11:08
      Jeśli to Warszawa lub okolice to polecam HOME360

Mamy doświadczenie w egzekwowaniu wykonania napraw w ramach rękojmi i gwarancji a to na nowych osiedlach bywa głównym problemem.

Tak czy inaczej życzę powodzenia! Branie spraw we własne ręce to najlepszy sposób na dobre zarządzanie nieruchomością.

HOME360 - pełne spektrum usług dla nieruchomości.
    • verus_zarzadzanie Re: Nowa wspólnota. Pomocy! 30.11.11, 17:01
      Witam
      Jeżeli Wspólnota znajduje się w Krakowie lub w Małopolsce, to zapraszam do współpracy. W swojej ofercie posiadamy bezpłatne doradztwo dla członków Wspólnot Mieszkaniowych. Problemy nie kończą się tylko na NIP-ie i REGON-ie ale pozostaje kwestia statutu Wspólnoty, określenia sposobu zarządu i wielu innych czynności. Kontakt tel. 506 124 725 Ewa :)
      • nk45 Re: Nowa wspólnota. Pomocy! 30.11.11, 20:16
        O jakim Statucie mówisz ? Coś się chyba pomyliło ?
        • verus_zarzadzanie Re: Nowa wspólnota. Pomocy! 01.12.11, 09:05
          Statut Wspólnoty (to również uchwała) powinien zawierać postanowienia regulujące sprawy, które w okresie 15 lat funkcjonowania ustawy o własności lokali nie zostały uregulowane przez przepisy. To taki wewnętrzny kodeks Wspólnoty. Nie jest on obowiązkowy ale w praktyce bardzo pomocny w codziennym funkcjonowaniu Wspólnoty. Jeżeli są jeszcze jakieś pytania, proszę je zadać. Pozdrawiam :)
    • mr2006 Re: Nowa wspólnota. Pomocy! 16.01.12, 22:17
      NIP i Regon to pestka ,prowadzenie to jest problem mam doświadczenie prowadzę firmę nie jestem droga ,czekam na kontakt
    • kuba.wirtualneosiedle Re: Nowa wspólnota. Pomocy! 16.11.12, 16:58
      Witam.
      Mogę polecić program www.wirtualneosiedle.pl który ułatwi prace
      administratorowi, osobą prowadzącym księgowość osiedla a także mieszkańcom.
      Dzięki temu programowi będą mieszkańcy mieli dostęp do swoich kont. Program
      ułatwia komunikację z mieszkańcami za pomocą e-mail / sms, umożliwia
      wczytywanie wciągów bankowych i automatycznie księguje, posiada innowacyjny
      mechanizm przeprowadzania głosowań, moduł galerii zdjęć, ogłoszeń i
      zgłaszania usterek. Więcej informacji na stronie WirtualneOsiedle.pl
      lub mogę osobiście odpowiedzieć na pytania mój e-mail
      Kuba@wirtualneosiedle.pl . Program można nabyć już za 24,99, a ja dodatkowo
      mogę udzielić dodatkowego rabatu przez 6 mc na hasło „Kuba”
    • ksiegowywspolnot Re: Nowa wspólnota. Pomocy! 19.11.12, 14:41
      Jeżeli jesteście z Warszawy bądź okolic i poszukujecie firmy do obsługi ewidencji Wspólnoty to proszę o kontak na maila ksiegowywspolnot@gazeta.pl

Pozdrawiam
      Maciej Kanclerz
    • js.orion Re: Nowa wspólnota. Pomocy! 27.11.12, 03:39
      Jeśli mogę poradzić to proszę porozmawiać z p. Stanisławem Morycem.
      Swietny facet ,prezes Wspólnoty od 12 lat'
      "Włada" wspólnotą w Hucie centrum D1.
      pomoże i poradzi.
      A najważniejsze że pomoże uniknąć błędów
      Pozdrawiam
    • bshouse Re: Nowa wspólnota. Pomocy! 27.11.12, 12:17
      Proponuję skorzystać z doświadczonej firmy zarządzającej - nowa wspólnota to nie tylko kwestie księgowe, ale mnóstwo powikłań prawnych. zapraszam do kontaktu z b&s house s.c.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka