Dodaj do ulubionych

remont cokolików balkonu

25.02.12, 21:24
Administracja rozesłała do lokatorów informację o konieczności naprawy w/w we własnym zakresie, na własny koszt.
Czy jest to zgodne z prawem? Czy cokoliki nie stanowią części elewacji i w związku z tym nie powinny być remontowane na koszt wspólnoty?
Problem jest taki że ze względu na odległość balustrady od cokolików, nie jestem w stanie tego zrobić we własnym zakresie ponieważ nie mam dostępu do tej części balkonu.
Musiałabym wynająć dźwig, bo tak cokoliki były przez wykonawcę naprawiane jeszcze na okresie gwarancji (od początku były wadliwie położone).
Obserwuj wątek
    • koziorozka Re: remont cokolików balkonu 26.02.12, 11:12
      Nie wiem co to jest cokolik. Jeśli nalezy do konstrukcji całego budynku, to jest to część wspólna i to wspólnota powinna płacić za jej remont
      Z balkonami nie jest prosto. Tu masz trochę przykładów rozstrzygnięć, może to ci rozjaśni, jak powinno być u ciebie
      www.zarzadca.eu/wiki/granica_czesci_wspolnej
      • ag2697 Re: remont cokolików balkonu 26.02.12, 11:56
        Administracja to sobie może....... We wspólnocie są właściciele, którzy powinni się w tej sprawie porozumieć i podjąć uchwałę. W ten sposób udało się załatwić sprawę remontu kilku balkonów (tyle ich było) we wspólnocie kilkudziesięciu właścicieli. Sposób odpłatności będzie taki jak ustalicie, oczywiście nie zmuszając większością głosów tych kilku właścicieli balkonów do wydatków, które przekraczają ich możliwości. Nam się udało, chociaż wystarczył sprzeciw jednego z właścicieli balkonów, aby nic z tego nie wyszło. Spróbujcie. W razie niepowodzenia przydatne będą te wszystkie wyroki sądów.
    • wspolnota.net.twa Re: remont cokolików balkonu 26.02.12, 16:07
      mama_tusi_06 napisała:

> Administracja rozesłała do lokatorów informację o konieczności naprawy w/w
      > we własnym zakresie, na własny koszt.
      > Czy jest to zgodne z prawem?

Jak najbardziej jest to zgodne z prawem. Cokolik jest elementem wykończenia balkonu i za to odpowiada właściciel lokalu do którego balkon jest przynależy jako pomieszczenie pomocnicze.

7.3.2008 r. zapadło orzeczenie Sądu Najwyższego – uchwała Izby Cywilnej SN (III CZP 10/08). W tezie rozstrzygnięcia SN wy­ra­ził pogląd, zgodnie z którym:
      „Właściciel lokalu mieszkalnego ponosi wydatki związane z utrzymaniem w należytym stanie balkonu stanowiącego pomieszczenie pomocnicze służące wyłącznie zaspokajaniu potrzeb mieszkaniowych osób zamieszkałych w tym lokalu. Wydatki na remonty i bieżącą konserwację części budynku, które są elementem konstrukcji balkonu trwale połączonym z budynkiem, obciążają wspólnotę mieszkaniową”.
      • mama_tusi_06 Re: remont cokolików balkonu 26.02.12, 17:04
        Dziękuję za wyjaśnienia, z tego co czytałam to jeśli są to elementy zdobnicze to można je zaliczyć jako część elewacji a wtedy koszty pokrywa wspólnota. A oberwany cokolik to jakby nie patrzeć szpeci elewację.
        Tak jak pisałam nie byłoby dla mnie problemem to zrobić we własnym zakresie gdybym miała dostęp to tej części balkonu. Ale pod balustradą ledwo można dłoń przepchnąć, a odległość do samego cokołu od balustrady jest na tyle duża że nie ma szans tego zrobić z balkonu.
        • wspolnota.net.twa Re: remont cokolików balkonu 03.03.12, 09:45
          mama_tusi_06 napisała:

> Z tego co czytałam to jeśli są to elementy zdobnicze to
          > można je zaliczyć jako część elewacji a wtedy koszty pokrywa wspólnota.

Nic mylnego , wspólnota zajmuje się na surowo tylko konstrukcją balkonu cała reszta należy do właściciela lokalu , niezależnie z której strony element wystroju się znajduje .
          Jak jest to element elewacji ma to należy go wykonać zgodnie z dokumentacją techniczna elewacji i pokryć koszty.
      • ag2697 Re: remont cokolików balkonu 27.02.12, 16:53
        wspolnota.net.twa napisał:
        >Wydatki na remonty i bieżącą konserwację części budynku, które są elementem konstrukcji >balkonu trwale połączonym z budynkiem, obciążają wspólnotę mieszkaniową̶
        Jak w przypadku wspomnianych cokolików sprawdzić czy to element konstrukcyjny? Należy je rozbić, czyli usunąć. Jeśli balkon będzie stał dalej to z pewnością nie są elementem konstrukcyjnym. Do podobnego wniosku doszedł niejaki Drzymała po wyroku sądu w całkiem innej sprawie. Do czego to wyroki sądów mogą doprowadzić!
        • wspolnota.net.twa Re: remont cokolików balkonu 03.03.12, 09:51
          ag2697 napisał:

> Jak w przypadku wspomnianych cokolików sprawdzić czy to element konstrukcyjny?

To wynika z dokumentacji technicznej
          a tak po ludzku do elementów konstrukcji należy zaliczyć:
          mocowanie płyty balkonu,
          płytę balkonu ze zbrojeniem , podporami
          oraz zabezpieczenie przed erozją ( czynnikami atmosferycznymi)
          niektórzy dodają, że należy wylać warstwę wyrównawczą pod elementy wykończeniowe.

Nawet barierki nie stanowią elementu konstrukcyjnego balkonu, jest to element wykończenia.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka