14kj 07.12.04, 09:03 W naszej wspólnocie o zmianie opłat poinformowano nas wywieszając informacje na tablicy ogłoszeń.Czy taki sposób informowania o wzroście opłat (bez podania przyczyny) jest wystarczający? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
karzel_wasyl Re: Opłaty 07.12.04, 12:38 14kj napisała: > W naszej wspólnocie o zmianie opłat poinformowano nas wywieszając informacje > na tablicy ogłoszeń.Czy taki sposób informowania o wzroście opłat (bez > podania przyczyny) jest wystarczający? Ja taki tryb mógłbym uznać za prawidłowy. Moja wspólnota jest na tyle mała, że ja sam mogę wszystkich poinformaować w 10-15 minut, więc wywieszka też może spełnić swoje zadanie. Ale, ale ... Z tego co czytam to nie wiem czy prawidłowy (i prawomocny) jest tryb zmian czynszów. Bo albo Ty nie orientujesz się w tym co się dzieje we wspólnocie, albo zmianę czynszów ustalił sobie zarząd bez pytania i zgody właścicieli. Czy była jakaś uchwała zmieniająca kwoty (bądź warunki) opłat? Czy przeszła większością (50% udziałów) głosów? Jeśli nie to raczej nie ma podstaw prawnych do zmian opłat. ps. ja rozumiem, że koniec roku, że okres grzewczy i trzeba jakoś zbilansować niedopłaty z bieżącymi opłatami, ale jeśli zarząd robi podwyżkę bez podania przyczyny (z kosmosu), to chyba coś tu jest nie tak Odpowiedz Link Zgłoś
14kj Re: Opłaty 07.12.04, 13:44 Jesteśmy bardzo dużą wspólnotą.Zarząd uzyskał zgode na przygotowanie i przyjęcie planu gospodarczego i wynikiem tego(chyba, bo Zarząd nie raczy informować o swoich poczynaniach) jest wzrost opłat. W poprzednim mieszkaniu wszystkie informacje odnośnie opłat otrzymywałam na piśmi.Dlatego teraz zastanawiam czy wywieszanie ogłoszenia na tablicy korkowej jest zgodne z prawem.Istnieje przecież ryzyko, że ktoś zerwie ogłoszenie. Odpowiedz Link Zgłoś
radowuj Re: Opłaty 07.12.04, 14:08 Podobnie wyglada sytuacja u mnie.Wspolnota(a wlasciwie zarzadca)informuje mnie o zmianach w oplatach jedynie na dostarczanych przez "ciecia" tabelach oplat.Ja oczywiscie nie godze sie z takim sposobem powiadamiania,i zadam przedstawiania podstaw prawnych tych zmian(uchwal najczesciej).Niestety administracja jest glucha na moje prosby,i nie dostarcza mi .Ja wiec w takiej sytuacji wstrzymuje sie z placeniem podwyzek do czasu ,az otrzymam "czarno na bialym" info o zmianach.Moim zdaniem tylko uchwala (przedstawiona na pismie),lub inny akt prawny moze stanowic podstawe do egzekwowania zobowiazan. Odpowiedz Link Zgłoś
serafin666 Re: Opłaty 07.12.04, 17:43 i kolejny palant pisze o czynszach we wspólnocie mieszkaniowej Odpowiedz Link Zgłoś
sebek05 Re: Opłaty 07.12.04, 18:00 Widze, że kolega wprowadza pikantne cytaty... zresztą jak słysze o czynszach we wspólnocie to również mam mieszane uczucia. Pozdrawiam SM Odpowiedz Link Zgłoś
ulot Re: Opłaty 07.12.04, 21:05 Witam. To, że wielu uczestników forum używa słownictwa z „innej epoki” to nie ich wina, ale tych, którzy zamiast zająć się sednem sprawy nazywają ich „palantami”. Jak czujesz się mocny w problematyce związanej z wspólnotami mieszkaniowymi a tak myślę czytając twoje posty to podziel się tą wiedzą z innymi. Sam nawoływałeś pod inną ksywką do walczenia o swoje,o zmianę sposobu myślenia a teraz, gdy forum odwiedzają osoby szukające pomocy to je „głuszysz” Tak nie postępuje prawdziwy „demokrata”- walczący i próbujący zmienić coś na lepsze dla zwykłych ludzi –właścicieli. Trzeba zmieniać mentalność zarządzanych i zarządzających a to można i należy robić między innymi poprzez to forum. Odpowiedz Link Zgłoś
karzel_wasyl Re: Opłaty 08.12.04, 13:28 serafin666 napisał: > i kolejny palant pisze o czynszach we wspólnocie mieszkaniowej O bardzo dziękuję. Następnym razem postaram się używać słowa HARACZ. Może to będzie odpowiedniejsze. Miło mi, że ktoś to zauważył, ale ... a co ja będę pisał. Odpowiedz Link Zgłoś
serafin666 Re: Opłaty 08.12.04, 00:08 jasne , ale czasami dla dolania oleju trzeba zrobic malutką trepanację ; powinno być tak : ministerstwo infrastruktury powinno sfinansować druk malutkiej broszurki ( tekst ustawy + króciutkie jej omówienie / wyjaśnienie pojęć , podstawowe orzecznictwo / ) i w porozumieniu z naczelną izbą notarialną dawać za koszty produkcji ( góra 10 zł ) każdemu nabywcy mieszkania wspólnotowego ; jako obywatel i podatnik nie miałbym żadnych pretensji o sfinansowanie tego przez budżet - korzyści ogólnospołeczne ogromne ; ale to chyba ja jestem palantem licząc na takie działania Odpowiedz Link Zgłoś
ulot Re: Opłaty 08.12.04, 09:17 Witam. Chyba dosłownie „palantem” to nie jesteś. Ale jesteś bardzo porywczy. Ale do rzeczy twój pomysł o broszurze wcale mnie nie zaskoczył. Podobny projekt przygotowuje już od pewnego czasu. Miedzy innymi, dlatego uczestniczę w tym forum. Może byśmy połączyli nasze siły. „Duży może więcej” A i efekt wspólnej pracy może być lepiej odebrany przez potrzebujących a takich wśród aktualnych i przyszłych właścicieli jest ponad 80%. A jak do tego dodać Zarządy i zarządców to grupka potencjalnych odbiorców będzie wcale niemała. Odpowiedz Link Zgłoś
iga35 Re: słowniczek 08.12.04, 14:18 Witam. Ulot!serafin!Jeśli ustalicie już definicje legalne pojęć zarząd i sposób zarządu,dajcie jakoś znać,najlepiej na nospam. pozdrawiam,iga Odpowiedz Link Zgłoś
14kj Re: Opłaty 08.12.04, 09:31 Przepraszam za zamieszanie.Ja wiem, że "moje opłaty " pokrywają koszty eksploatacyjne nieruchomości w której mam swój udział a czynsz płaci najemca, więc nie wiem po co te spory . Chciałam się tylko dowiedzieć czy sposób informowania o wzroście "opłat" może być dowolny? Odpowiedz Link Zgłoś
serafin666 Re: Opłaty 09.12.04, 00:16 i wracam do prezentowanych wcześniej "łódzkich" pomysłów ; 1. jeżeli właczyć cały koszt mediów budynkowych do kosztu zarządu nieruchomością wspólną - to uchwalany plan gospodarczy i wynikające z niego zaliczki będą pod całkowitą kontrolą członków wspólnoty ; 2. a co istotne dla wspólnot posiadających duże przychody ze źródeł innych niż zaliczki włascicieli ; do 31.12.2006 przedłużone zostało ( ostatnią nowelizacją ustawy o podatku dochodowym od osób prawnych ) zwolnienie powstałych tak dochodów z podatku ( dochód = te przychody minus koszty ich uzyskania ; tymi kosztami uzyskania są koszty zarządu nieruchomością wspólną ) ; jestesmy w tej kwestii po uzgodnieniach z naszym USk , który ( niechetnie ) przyznał , iż przy takiej konstrukcji ( całe media do budynku ) kosztów zarządu nieruchomościa wspólną będą one traktowane jako koszty uzyskania ; 3. od kilku lat wymuszona została ( przez ustawodawstwo ) praktyka zmiany stawek za wodę/ścieki i enrgię cieplną nie częściej niż raz w roku - i dlatego każdy przytomny zarząd czt też zarządca ma wszelkie przesłanki , by proponować wspólnocie uchwalanie planów ( i wynikających z tych planów zaliczek ) bez obawy popełnienia błędu lub konieczności ich modyfikacji w trakcie roku rozliczeniowego ; 4. my stosujemy dodatkowo jeszcze jedno rozwiązanie : uchwalając w ten sposób plan gospodarczy dodajemy na jego końcu klauzulę o "upoważnieniu zarządu do dokonywania przesunięć /finansowych/ w obrębie pozycji planu z wyłączeniem możliwości zwiększenia kwot przeznaczonych dla zarządu" - co daje zarządowi znakomite narzędzie do racjonalnego wykorzystywania powstających w obrębie róznych pozycji planu oszczędności ( np. w tym roku , w związku z lekką zimą powstaną oszczędności na kosztach zakupu energii cieplnej ) ; oczywiście tego typu rozwiązanie wymaga , by właściciele mieli do zarządu zaufanie ; Odpowiedz Link Zgłoś