07.12.04, 09:03
W naszej wspólnocie o zmianie opłat poinformowano nas wywieszając informacje
na tablicy ogłoszeń.Czy taki sposób informowania o wzroście opłat (bez
podania przyczyny) jest wystarczający?
Obserwuj wątek
    • karzel_wasyl Re: Opłaty 07.12.04, 12:38
      14kj napisała:
      > W naszej wspólnocie o zmianie opłat poinformowano nas wywieszając informacje
      > na tablicy ogłoszeń.Czy taki sposób informowania o wzroście opłat (bez
      > podania przyczyny) jest wystarczający?

Ja taki tryb mógłbym uznać za prawidłowy. Moja wspólnota jest na tyle mała, że
      ja sam mogę wszystkich poinformaować w 10-15 minut, więc wywieszka też może
      spełnić swoje zadanie.
      Ale, ale ...
      Z tego co czytam to nie wiem czy prawidłowy (i prawomocny) jest tryb zmian
      czynszów. Bo albo Ty nie orientujesz się w tym co się dzieje we wspólnocie,
      albo zmianę czynszów ustalił sobie zarząd bez pytania i zgody właścicieli.
      Czy była jakaś uchwała zmieniająca kwoty (bądź warunki) opłat?
      Czy przeszła większością (50% udziałów) głosów?
      Jeśli nie to raczej nie ma podstaw prawnych do zmian opłat.

ps. ja rozumiem, że koniec roku, że okres grzewczy i trzeba jakoś zbilansować
      niedopłaty z bieżącymi opłatami, ale jeśli zarząd robi podwyżkę bez podania
      przyczyny (z kosmosu), to chyba coś tu jest nie tak
      • 14kj Re: Opłaty 07.12.04, 13:44
        Jesteśmy bardzo dużą wspólnotą.Zarząd uzyskał zgode na przygotowanie i
        przyjęcie planu gospodarczego i wynikiem tego(chyba, bo Zarząd nie raczy
        informować o swoich poczynaniach) jest wzrost opłat. W poprzednim mieszkaniu
        wszystkie informacje odnośnie opłat otrzymywałam na piśmi.Dlatego teraz
        zastanawiam czy wywieszanie ogłoszenia na tablicy korkowej jest zgodne z
        prawem.Istnieje przecież ryzyko, że ktoś zerwie ogłoszenie.
        • radowuj Re: Opłaty 07.12.04, 14:08
          Podobnie wyglada sytuacja u mnie.Wspolnota(a wlasciwie zarzadca)informuje mnie
          o zmianach w oplatach jedynie na dostarczanych przez "ciecia" tabelach oplat.Ja
          oczywiscie nie godze sie z takim sposobem powiadamiania,i zadam przedstawiania
          podstaw prawnych tych zmian(uchwal najczesciej).Niestety administracja jest
          glucha na moje prosby,i nie dostarcza mi .Ja wiec w takiej sytuacji wstrzymuje
          sie z placeniem podwyzek do czasu ,az otrzymam "czarno na bialym" info o
          zmianach.Moim zdaniem tylko uchwala (przedstawiona na pismie),lub inny akt
          prawny moze stanowic podstawe do egzekwowania zobowiazan.
      • serafin666 Re: Opłaty 07.12.04, 17:43
        i kolejny palant pisze o czynszach we wspólnocie mieszkaniowej
        • sebek05 Re: Opłaty 07.12.04, 18:00
          Widze, że kolega wprowadza pikantne cytaty... zresztą jak słysze o czynszach we
          wspólnocie to również mam mieszane uczucia.
          Pozdrawiam SM
          • ulot Re: Opłaty 07.12.04, 21:05
            Witam.
            To, że wielu uczestników forum używa słownictwa z „innej epoki” to nie ich
            wina, ale tych, którzy zamiast zająć się sednem sprawy nazywają
            ich „palantami”. Jak czujesz się mocny w problematyce związanej z wspólnotami
            mieszkaniowymi a tak myślę czytając twoje posty to podziel się tą wiedzą z
            innymi. Sam nawoływałeś pod inną ksywką do walczenia o swoje,o zmianę sposobu
            myślenia a teraz, gdy forum odwiedzają osoby szukające pomocy to je „głuszysz”
            Tak nie postępuje prawdziwy „demokrata”- walczący i próbujący zmienić coś na
            lepsze dla zwykłych ludzi –właścicieli.
            Trzeba zmieniać mentalność zarządzanych i zarządzających a to można i należy
            robić między innymi poprzez to forum.
        • karzel_wasyl Re: Opłaty 08.12.04, 13:28
          serafin666 napisał:
          > i kolejny palant pisze o czynszach we wspólnocie mieszkaniowej
          O bardzo dziękuję. Następnym razem postaram się używać słowa HARACZ. Może to
          będzie odpowiedniejsze.

Miło mi, że ktoś to zauważył, ale ... a co ja będę pisał.
    • serafin666 Re: Opłaty 08.12.04, 00:08
      jasne , ale czasami dla dolania oleju trzeba zrobic malutką trepanację ;
      powinno być tak :
      ministerstwo infrastruktury powinno sfinansować druk malutkiej broszurki (
      tekst ustawy + króciutkie jej omówienie / wyjaśnienie pojęć , podstawowe
      orzecznictwo / ) i w porozumieniu z naczelną izbą notarialną dawać za koszty
      produkcji ( góra 10 zł ) każdemu nabywcy mieszkania wspólnotowego ; jako
      obywatel i podatnik nie miałbym żadnych pretensji o sfinansowanie tego przez
      budżet - korzyści ogólnospołeczne ogromne ;
      ale to chyba ja jestem palantem licząc na takie działania
      • ulot Re: Opłaty 08.12.04, 09:17
        Witam.
        Chyba dosłownie „palantem” to nie jesteś. Ale jesteś bardzo porywczy.
        Ale do rzeczy twój pomysł o broszurze wcale mnie nie zaskoczył. Podobny projekt
        przygotowuje już od pewnego czasu. Miedzy innymi, dlatego uczestniczę w tym
        forum. Może byśmy połączyli nasze siły. „Duży może więcej” A i efekt wspólnej
        pracy może być lepiej odebrany przez potrzebujących a takich wśród aktualnych i
        przyszłych właścicieli jest ponad 80%. A jak do tego dodać Zarządy i zarządców
        to grupka potencjalnych odbiorców będzie wcale niemała.

• iga35 Re: słowniczek 08.12.04, 14:18

Witam.
          Ulot!serafin!Jeśli ustalicie już definicje legalne pojęć zarząd i sposób
          zarządu,dajcie jakoś znać,najlepiej na nospam.

pozdrawiam,iga
    • 14kj Re: Opłaty 08.12.04, 09:31
      Przepraszam za zamieszanie.Ja wiem, że "moje opłaty " pokrywają koszty
      eksploatacyjne nieruchomości w której mam swój udział a czynsz płaci najemca,
      więc nie wiem po co te spory . Chciałam się tylko dowiedzieć czy sposób
      informowania o wzroście "opłat" może być dowolny?
      • serafin666 Re: Opłaty 09.12.04, 00:16
        i wracam do prezentowanych wcześniej "łódzkich" pomysłów ;
        1. jeżeli właczyć cały koszt mediów budynkowych do kosztu zarządu
        nieruchomością wspólną - to uchwalany plan gospodarczy i wynikające z niego
        zaliczki będą pod całkowitą kontrolą członków wspólnoty ;
        2. a co istotne dla wspólnot posiadających duże przychody ze źródeł innych niż
        zaliczki włascicieli ; do 31.12.2006 przedłużone zostało ( ostatnią nowelizacją
        ustawy o podatku dochodowym od osób prawnych ) zwolnienie powstałych tak
        dochodów z podatku ( dochód = te przychody minus koszty ich uzyskania ; tymi
        kosztami uzyskania są koszty zarządu nieruchomością wspólną ) ; jestesmy w tej
        kwestii po uzgodnieniach z naszym USk , który ( niechetnie ) przyznał , iż przy
        takiej konstrukcji ( całe media do budynku ) kosztów zarządu nieruchomościa
        wspólną będą one traktowane jako koszty uzyskania ;
        3. od kilku lat wymuszona została ( przez ustawodawstwo ) praktyka zmiany
        stawek za wodę/ścieki i enrgię cieplną nie częściej niż raz w roku - i dlatego
        każdy przytomny zarząd czt też zarządca ma wszelkie przesłanki , by proponować
        wspólnocie uchwalanie planów ( i wynikających z tych planów zaliczek ) bez
        obawy popełnienia błędu lub konieczności ich modyfikacji w trakcie roku
        rozliczeniowego ;
        4. my stosujemy dodatkowo jeszcze jedno rozwiązanie : uchwalając w ten sposób
        plan gospodarczy dodajemy na jego końcu klauzulę o "upoważnieniu zarządu do
        dokonywania przesunięć /finansowych/ w obrębie pozycji planu z wyłączeniem
        możliwości zwiększenia kwot przeznaczonych dla zarządu" - co daje zarządowi
        znakomite narzędzie do racjonalnego wykorzystywania powstających w obrębie
        róznych pozycji planu oszczędności ( np. w tym roku , w związku z lekką zimą
        powstaną oszczędności na kosztach zakupu energii cieplnej ) ; oczywiście tego
        typu rozwiązanie wymaga , by właściciele mieli do zarządu zaufanie ;

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka