przemeko21 11.12.04, 17:36 Witam mam prośbę czy wiecie jakie są koszty pozwania Wspólnoty Mieszkaniowej do sadu i jakie papiery są potrzebne. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
oshin22 Re: Na Wspólnotę do sądu 11.12.04, 18:03 > Witam mam prośbę czy wiecie jakie są koszty pozwania Wspólnoty Mieszkaniowej > do sadu i jakie papiery są potrzebne. Koszty mogą być różne a papiery też różne.. ;-) Przepraszam, ale nie mogłem sie opanować. Wszystko przecież zależy od przedmiotu sporu. Sprecyzuj pytanie. Pozdrawiam M. Odpowiedz Link Zgłoś
babczyk Re: Na Wspólnotę do sądu 11.12.04, 18:08 Zaskarżenie uchwały - 80 zł. Złożenie wniosku o zarządce przymusowego - 100 zł > > jakie papiery są potrzebne wszystko zależy od tego co chcesz zaskarżać. Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
przemeko21 Re: Na Wspólnotę do sądu 11.12.04, 18:27 Przepraszam że nie podałem więcej info myślałem ze są to jednakowo procedury i opłaty podaje link z dokładnym opisem forum.gazeta.pl/forum/72,2.html? f=523&w=16728586 a wystąpić chce z tym, ze nie jest ogrzewane moje mieszkanie. Odpowiedz Link Zgłoś
przemeko21 Re: Na Wspólnotę do sądu 11.12.04, 19:24 Daje cały tekst bo link się nie prawidłowo wkleił Witam Nasz blok około 4 lata jest zarządzany przez wspólnotę mieszkaniową. Zarząd jest wybrany z pośród lokatorów należących do wspólnoty. Od dość długiego czasu są problemu z ogrzewaniem bloku, po wielokrotnych interwencjach w roku ubiegłym zastał przeprowadzony remont ogrzewania na który poszły bardzo duże środki finansowe. Remont z tego co się dowiadywałem był przeprowadzony nie właściwie: 1.Każdy z lokatorów pukał we własnym zakresie grzejniki, firma pukała tylko rurki pionowe. Nie zostało zastosowane płukanie całej instalacji cieplnej w bloku. 2.Blok nie jest właściwie kryzowany nie zastosowano zasady że lokale narożne na dużą utratę ciepła powinny mieć większe kryzy. 3.Kryzy założone w lokalach były plombowane po 2 tygodniach od tego faktu oznacza to ze nie wszędzie są one prawidłowe lub nie ma ich wcale z wiadomych powodów Polak kombinuje. 4.Zawory na grzejnikach są takie ze strach je ruszać. Po tym rzekomym remoncie mój lokal nie jest ogrzewany prawie wcale, pisałem pismo do dostawcy, ale on tylko dostarcza ciepło do węzła, dalej już wspólnoty sprawa. Wysłałem pismo do zarządu wspólnoty minął rok zaczął się następny okres grzewczy nie ma odp. Odpowiedz Link Zgłoś
tk59 Re: Na Wspólnotę do sądu 16.12.04, 18:58 Zanim trafisz do Sądu musisz zebrać wszelkie dostępne dokumenty. Rozumiem z twojej wypowiedzi że był przeprowadzony remont instalacji centralnego ogrzewania. Musisz zażądać od zarządu wspólnoty dokumenty z tym związane: 1.umowę na wykonanie tego remontu 2.kosztorys wykonania tych prac 3.protokół odbioru robót 4. projekt kryzowania instalacji 5. fakturę Następnie musisz mieć dokument stwierdzający że twój lokal jest niedogrzewany. Należy poprosić pisemnie zarząd by sprawdził u ciebie temperaturę powietrza w poszczególnych pomieszczeniach i spisał z tego protokół. Zrób to kilka razy. Jeżeli będziesz miał takie dokumenty to zwróć się do kogoś kto ma pojęcie w zakresie instalacji centralnego ogrzewania niech przeanalizuje dokumenty z tym związane i wychwyci ewentualne nieprawidłowości. Gdy takie nieprawidłowości zostaną wychwycone i protokoły z pomiaru temperatury potwierdzą nie dogrzewanie twojego lokalu pozostanie ci kontak z osobą która pomoże ci napisać pozew (adwokat, radca prawny może licencjonowany zarzadca nieruchomości .Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
przemeko21 Re: Na Wspólnotę do sądu 24.12.04, 23:00 Niestety wątpię żeby zarząd przeprowadził prawidłowo pomiar temperatury gdyż jak przychodzi hydraulik lub inne osoby, które prosiliśmy o pomoc ogrzewanie jest zwiększane tak ze grzejniki są gorące. Ostatnio wystąpiliśmy z pismem, o stwierdzenie, jaka jest przyczyna nie ogrzewania lokalu umówili hydraulika i zwiększyli przepływ na cały gość stwierdził ze wszystko oki jak poszedł u mnie grzejniki przestały grzać. W piśmie odpisał ze powinniśmy odpowietrzyć grzejniki na własny koszt, co jest nie potrzebne bo były testy i jak jest przepływ powyżej 3,8 to moje mieszkanie jest ogrzewane prawidłowo. Zarząd ze względu jak to nie oficialnie mówi oszczędności przykręca do 2.4 lub całkowicie zakręca i nie wszystkie lokale są ogrzewane. Oszczędzają tylko na niektórych lokalach ponieważ sprawdzaliśmy i w tym czasie niektóre inne są ogrzewane prawidłowo. Ciepło nie jest rozprowadzane równomiernie a dodatkowo kryzowanie bloku jest nie prawidłowe (wiem od fachowca). Odpowiedz Link Zgłoś