Dodaj do ulubionych

Firma zarządzająca

18.03.05, 01:55
Szanowni Pańśtwo,

W naszej wspólnocie dokonuje sie wybór firmy zarządającej.
W związku z tym prosze o radę i opinię:
1. Co sądzicie o firmie Status Sp. z o.o.
Zarząd rekomenduje tą firmę i bez akceptacji wspólnoty (był to jeden z wymogów
wyboru przyjętych w uchwale) rozpoczyna współpracę z tą firmą.
Nasza wspólnota to duży budynek mieszkalny ok 450 lokali. Wg mojej wiedzy
firma ta nie ma dużych doświadczeń w zarządzaniu budownictwem mieszkaniowym.

2. Procedura wyboru. Moim zdanie została nie dopełniona została procedura
wyboru przyjęta poprzez uchwałę wspólnoty. Poniżej treść uchwały:

Właściciele nieruchomości przy ul.... w Warszawie, działając w oparciu o
Ustawę z dnia 24.06.1994 r. o własności lokalu (DzU.1994 Nr 85 poz. 388 z
późniejszymi zmianami) zobowiązują Zarząd Wspólnoty do przeprowadzenia
skutecznego wyboru firmy zarządzającej w terminie do 25.02.2005.
Przyjmuje się jako obowiązującą następującą zasadę wyboru:
1. Przeprowadzenie procesu wyboru firmy zarządzającej w trybie zapytania
ofertowego,
2. Konieczność uzyskania zgody na zawarcie kontraktu z wybraną firmą
zarządzającą większości właścicieli nieruchomości w formie uchwały wspólnoty
właścicieli nieruchomości, (co nie miało miejsca)
3. Pełną dostępność zebranych ofert dla właścicieli nieruchomości w trakcie
prowadzenia procesu wyboru firmy zarządzającej. (co nie miało miejsca)

Czy waszym zdanie trzy w/w punkty powinny być zrealizowane w terminie
przyjętym w uchwale tj. do 25.02.2005. Ja tak to interpretuję ponieważ
skuteczny wybór to taki, którego nie można podważyć i, który pozwala na
zawarcie umowy. Prosze o poradę, ponieważ zarząd ( na trzy miesiące przed
odbiorem budynku od developera) stawia nas pod ścianą - albo ta firma albo
żadna.
Obserwuj wątek
    • dozorca1 Re: Firma zarządzająca 18.03.05, 08:02
      procedura niedotrzymna; ale dlaczego albo ta firma, albo żadna ? Może zarząd ma
      jakieś argumenty, tylko nie ogłasza dlaczego podjął taką decyzję ?
      • dp18127 Re: Firma zarządzająca 20.03.05, 16:13
        Argument zarżadu jest taki.
        Wg ich wiedzy "eksperckiej" wypełnili uchwałę i nic im nie zrobimy (czytaj -
        nie boją się podważenia ich decyzji, nawet poprzez drogę zaskarżenia
        działalności do sądu).
        To jest o tyle ciekawe, że wbrew uchwale nikt z poza zarządu w trakcie wyboru
        firmy nie mógł się szczegółowo zapoznać z ofertami. Ja złożyłem w tej sprawie
        pismo na ręce zarządu. Minęły 3 tygodnie zero odpowiedzi na piśmie.
        Nie wiemy do jakich firm wysłano oferty,
        Nie wiemy czy prowadzono jakiekolwiek negocjacje,
        Nie wiemy jak powstała lista firm do których wysłano zapytanie ofertowe.
        Na żadne z tych pytań, oraz nie wiele innych zarząd nie dopowiedział na piśmie.

Postawieniem sprawy - ta firma albo żadna - interpertuję działania zarząd:
        1. który po wyborze firmy w lutym, bez umownie i bez zgody mieszkańców
        rozpoczął współpracę z firmą (przynajmniej tak twierdzi) m.in. nad planem
        gospodarczym !!!.
        2. Twierdzi, że nie przyjęcie tej firmy w końcu marca ( zbliża się zebranie)
        sparaliżuje działanie wspólnoty i spowoduje że nie zdążymy wybrać nowej firmy i
        przy jej pomocy przejąć od developera budynek (ma to nastąpić w czerwcu). Moim
        skromnym zdaniem jest to bezpodstawne straszenie mieszkańców.
        • leniwy_wiesniak Re: Firma zarządzająca 20.03.05, 22:48
          dp18127 napisał:

> To jest o tyle ciekawe, że wbrew uchwale nikt z poza zarządu w trakcie wyboru
          > firmy nie mógł się szczegółowo zapoznać z ofertami. Ja złożyłem w tej sprawie
          > pismo na ręce zarządu. Minęły 3 tygodnie zero odpowiedzi na piśmie.

ZTCW (przynajmniej w sprawach administracyjnych jest tak):
          - Odpowiedź na pismo powinna być udzielona możliwie najszybciej, nie później
          niż miesiąc od dnia otrzymania.
          - Jeśli nie jest możliwe (z obiektywnych względów) udzielenie odpowiedzi na
          pismo w terminie 1 miesiąca, należy w ciągu 1 miesiąca poinformować o tym
          "petenta", podać przyczynę i spodziewany termin odpowiedzi.

Więc mają jeszcze tydzień.

> 2. Twierdzi, że nie przyjęcie tej firmy w końcu marca ( zbliża się zebranie)
          > sparaliżuje działanie wspólnoty i spowoduje że nie zdążymy wybrać nowej firmy

Też uważam, że jest to straszenie mieszkańców.
          Kurcze, firm zarządzających jest mnóstwo. Sądzę, że bez problemu znajdzie się z
          dziesięć, które byłyby gotowe "natychmiast" zaopiekować się Waszą Wspólnotą.

Cóż, u mnie też niektórzy mieszkańcy zapominają o tym, że to MY rządzimy, że to
          zarządca jest dla NAS a nie MY dla niego. I, że zarządca jest po prostu
          _naszym_pracownikiem_, którego możemy zwolnić jeśli nam się nie podoba.
          Ustawa nawet mówi, że nie trzeba podawać powodu. Po prostu wystarczy, że
          zostanie to przegłosowane i możecie powiedzieć: "do widzenia".
          • terri15 Re: Firma zarządzająca 20.03.05, 23:10
            >Odpowiedź na pismo powinna być udzielona możliwie najszybciej, nie później
            > niż miesiąc od dnia otrzymania.
            > - Jeśli nie jest możliwe (z obiektywnych względów) udzielenie odpowiedzi na
            > pismo w terminie 1 miesiąca, należy w ciągu 1 miesiąca poinformować o tym
            > "petenta", podać przyczynę i spodziewany termin odpowiedzi.
            >
            > Więc mają jeszcze tydzień.<

czy aby na pewno działa to w przypadku wspólnot mieszkaniowych? a jaka podstawa prawna?
            u mnie zarządca nie odpisuje wcale i kwita.

pozdrawiam
            terri15
            • leniwy_wiesniak Re: Firma zarządzająca 21.03.05, 12:44
              terri15 napisała:

> >Odpowiedź na pismo powinna być udzielona możliwie najszybciej, nie później
              >
              > > niż miesiąc od dnia otrzymania.
              > > - Jeśli nie jest możliwe (z obiektywnych względów) udzielenie odpowiedzi
              > na
              > > pismo w terminie 1 miesiąca, należy w ciągu 1 miesiąca poinformować o tym
              >
              > > "petenta", podać przyczynę i spodziewany termin odpowiedzi.
              > >
              > > Więc mają jeszcze tydzień.<
              >
              > czy aby na pewno działa to w przypadku wspólnot mieszkaniowych? a jaka
              podstawa
              > prawna?
              > u mnie zarządca nie odpisuje wcale i kwita.

No widzisz, napisałem na początku, że tak jest w "administracji" szeroko
              rozumianej. A czy Zarządca wspólnoty pod to podchodzi to właśnie też jestem w
              trakcie wyjaśniania ;)
              Bo u mnie też Zarządca nie odpisuje na moje listy, tylko, że ja zamierzam to
              udowodnić ;)
              • dp18127 Re: Firma zarządzająca 21.03.05, 23:26
                ja tutaj mówię o działaniu Zarządu Wspólnoty. Zarządca nie jeszcze podpisanej
                umowy.
    • mantass Re: Firma zarządzająca 22.03.05, 14:42
      Witam,
      Ja znam firmę Status Sp.z o.o. z budynku Bema 83 w Warszawie i powiem, że
      bardzo prężnie działają. Mam porównanie z innymi firmami i pierwsze co mogę
      powiedzieć to to że sa profesjonalistami. Młody zespół ludzi, którzy wiedzą co
      robią bez naleciałości starych administracji.
      Co do akceptacji Wspólnoty firmy administrującej to moim zdaniem być nie musi.
      Zarząd wypełniając zapis ustawy o własności lokali art 18 może przekazać część
      swoich obowiązków firmie zarządzającej - administrującej. Nie musi pytać
      Wspólnoty o zgode ponieważ ostatecznie to Zarząd jest odpowiedzialny za
      działania administratora.
      Administrator jest tylko wykonawca decyzji zarządu i całej wspólnoty. Więc z
      wyboru administratora nie należy robić zbyt wielkiego hałasu. Jeżeli Zarząd
      daje pod głosowanie taka uchwałę to chwała im za to i niech tak zostanie.
      nie wiem o jaki budynek chodzi ale z ilości lokali mniemam że jest duży więc
      nie miejcie pretensji do Zarządu Wspólnoty, że dostatecznie nie informuje
      wszystkich mieszkańców. duży budynek to dużo spraw do załatwieniai duża
      odpowiedzialność. Zamiast pisać do Zarządu sami się do niego udajcie
      zapytajcie. Oni też są ludźmi i też mają swoje sprawy prywatne, często mogą być
      zmęczeni, moga mieć problemy itd. więc zrozumcie ich i pomagajcie. mniej
      krytyki im też chodzi o to aby było lepiej. wiem to bo sam jestem w Zarządzie
      dużego osiedla na Ursynowie.
      Wrócę jeszcze do innych wypowiedzi odnośnie terminu odpowiedzi na pismaod
      Zarządu i administratora. Widziałem w odpowiedziach że ktoś nieporadnie próbuje
      nawiązywać w sptrawie terminów odpowiedzi do art 35 kpa. - to BZDURA.
      Legislator w uwl nie okreslił tego a kpa nic do wspólnot nie ma. reasumując nie
      ma okreslonych terminów i możne czekac na odpowiedź do usr..... śmierci i nikt
      nie popełni błędu od str. prawnej koniec kropka.

Pozdrawiam serdecznie

• dp18127 Re: Firma zarządzająca 22.03.05, 16:27
        Dzięki za konkretny wsad jeśli chodzi o firmę STATUS.
        Wiem co to znaczy zarząd (miałem krótki romans). W naszym przypadku Zarząd był
        zobowiązany uchwałą wspólnoty do udostępnienia ofert i przeprowadzenia
        głosowania nad firmą zarządzającą w drodze uchwały w określonym terminie. To
        nie jest ich dobra wola i wcale nie dopełnili tych warunków.

A co do spotkań i rozmów z Zarządem. Odpowiedź zarządu jest taka - otrzyma Pan
        odpowiedź na pismie.

• djber Re: Firma zarządzająca 22.03.05, 20:32
      ad.1 Jeśli chodzi o firmę STATUS to myśle, że trafiliście dobrze. Mam apartament
      w Dominancie Praskiej na Okrzei gdzie zarzadza właśnie ta firma. Generalnie:
      kompetetni ludzie, przejzyste procedury i są rzeczywiście na każde życzenie.
      Poprzednio mielismy firmę, której władze pochodziły z byłych zasobów spółdzielni
      - nieuzasadnione wydatki, duże koszty i łacha za kazdym razem jak dzwonisz.
      Jak dla mnie największym plusem jest obnizenie kosztów eksploatacji, dzięki
      przychodom z najmu powierzchni reklamowej na budynku i innym oszczędnościom
      wprowadzonym przez tą firmę.
      ad.2 Co do zarządu to rzeczywiście ludzie ci mogliby działac bardziej
      przejżyście w końcu nie pracują tylko dla siebie. Aczkolwiek procedura wyboru
      zarzadcy jest w waszym przypadku bardzo skomplikowana (pkt2?!). U nas zarządce
      wybierał zarząd wspólnoty, uważam że ogół mieszkańców nie ma narzedzi
      umozliwiajacych merytoryczną ocenę zarzadcy (poza ceną)i wybór zarządcy w formie
      uchwały to trochę fikcja i rozmycie odpowiedzilnosci zarządu. Co do pkt. 1 i 3
      to zarząd wspólnoty powinien bezwzględnie wywiązać się z postanowień uchwały.
      powodzenia
      • dp18127 Re: Firma zarządzająca 24.03.05, 01:47
        Dzieki serdeczne.
        Za opinie na temat firmy Status, oraz komentarz dotyczący pracy zarządu.
        Właśnie to stanowi największy problem dla mnie osobiście. Zupełny brak wiedzy na
        temat prac Zarządu.
        • ryszard_ochodzki Re: Firma zarządzająca 18.04.05, 11:40
          Ty człowieku widzę że masz problem z samym sobą. Piszesz że budynek ma ok 450 lokali. Czy nie jest dziwne że ty jednen jak ten don Kichot próbujesz walczyć z waszym okropnym zarządem który ośmielił się wybrać firmę zarządającą którą niestety ludzie chwalą? Piszesz że miałeś krótki romans z zarządem. Czyżbyś się nie sprawdził? Skoro już twój romans się skończył. A może Cię wywalili bo jesteś popaprany? Zauważyłem że chcesz tylko zaskarżać. To twoje hobby? Już raz poparłem wypowiedź na twój temat i teraz tylko potwierdzasz swoje pieniactwo i głupotę
          • ja_rybka Re: Firma zarządzająca 18.04.05, 12:26
            ryszard_ochodzki napisał:

> Ty człowieku widzę że masz problem z samym sobą.

Czlowiek usiłuje w sposob kulturalny dojść prawdy i bronić swoich interesów (co
            nie oznacza, że zawsze ma rację), a tu taki "komplement"

Piszesz że budynek ma ok 450 l
            > okali. Czy nie jest dziwne że ty jednen jak ten don Kichot próbujesz walczyć z
            > waszym okropnym zarządem który ośmielił się wybrać firmę zarządającą którą
            nies tety ludzie chwalą?

To jest nasza rzeczywistość, że ludzie nie interesują się swoją własnością.
            Pytajacemu raczej należą sie oklaski, a nie walenie po głowie. No i trochę
            podejrzane, że nagle tylu zwolenników tej firmy pojawia się na forum.

> Zauważyłem że chcesz tylko zaskarżać. To twoje hobby?

Tak, tu zgadzam się - trzeba zachować rozsądek w szukaniu dziury w całym.

I jeszcze jedno, dobrze byłoby żeby zarząd w inni wlasciciele, zdali sobie
            sprawę, że dla dobra wspolnoty powinni tworzyć wspólny front. Niezawodowy
            zarząd, działajacy społecznie może mieć serdecznie dosyć majacych spore
            wymagania włascicieli.

Zważywszy, na to, że budynek nie został odebrany, warto sprawdzić czy aby na
            pewno jesteście wspólnotą.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka