Dodaj do ulubionych

do ekspertów

27.04.05, 13:28
Witam mam pytanie do zarządców:
w statucie wspólnoty jest zdanie:
uchwały zebrania właścicieli lokali zapadają w głosowaniu jawnym zwykłą
większością głosów
i teraz:
na zebraniu było 47% (wg udziałów) mieszkańców
i jednogłośnie zapadła uchwała(o sposobie prowadzenia ewidencji pozaksięgowej)
czy jest ważna

z góry dziękuję za odpowiedź
K3No1
Obserwuj wątek
    • serafin666 Re: do ekspertów 27.04.05, 13:59
      1. a w jakim trybie przyjęto ten statut ?
      2. "uchwały zebrania właścicieli lokali zapadają w głosowaniu jawnym zwykłą
      większością głosów" - czy na tym zapis sie kończy ?
      • k3no1 Re: do ekspertów 27.04.05, 14:05
        1. sposób zarządu nieruchomością wspólną został zapisany w pierwszym akcie
        notarialnym.
        2. na tym zdanie się kończy
        • serafin666 Re: do ekspertów 27.04.05, 15:17
          być może nie zrozumiałeś pytania - Twoja odpowiedź oznacza , iz tekst statutu
          został wpisany do aktów notarialnych ; z pewnością tak nie jest
          • k3no1 Re: do ekspertów 27.04.05, 17:03
            w pierwszym sporządzonym akcie notarialnym jest wpisany sposób zarządu
            nieruchomością wspólną(statut). W pozostałych(późniejszych) aktach tego nie ma.
    • irena108 Re: do ekspertów 27.04.05, 14:50
      Monim zdaniem nalezy dobrac te kilka procent w glosowaniu droga indywidualnego
      zbierania glosow. Wtedy wszystko bedzie formalinie poprawne. Wiadomo ze nie
      moga to byc osoby, ktore byly na zebraniu i glosowaly.
      Pozdrawiam
      Irena
    • dozorca1 Re: do ekspertów 27.04.05, 14:51
      W zasadzie to jest obojętne ile było osób na zebraniu. Aby uchwała była ważna
      musi być poparta podpisami ZA właścicieli dysponujących ponad 50% udziałów.
      Można dozbierać głosy w trybie indywidualnego zbierania głosów.
    • jefimik Re: do ekspertów 27.04.05, 16:18
      w statucie wspólnoty jest zdanie:
      > uchwały zebrania właścicieli lokali zapadają w głosowaniu jawnym zwykłą
      > większością głosów"

Zapis w statucie jest nieważny, ponieważ nie jest zgodny z obowiązującym prawem,
      czyli zapisem Art. 23 ust. 2 ustawu o własności lokali, który przewiduje tylko
      dwa tryby głosowania nad uchwałami:

Art.23 ust.2:
      "Uchwały zapadają większością głosów właścicieli lokali, liczoną według
      wielkości udziałów, chyba że w umowie lub w uchwale podjętej w tym trybie
      postanowiono, że w określonej sprawie na każdego właściciela przypada jeden głos."

Ustawa nie przewiduje "głosowania jawnego zwykłą większością głosów".

Do pojęcia uchwały jest potrzebna większość głosów właścicieli lokali, czyli
      brakuje jeszcze conajmniej 3,01% udziałów.

Pozdrawiam.
      • serafin666 Re: do ekspertów 27.04.05, 16:32
        przykro mi zwracać uwagę - ale to nie jest prawda
        • jefimik Re: do ekspertów 27.04.05, 22:03
          Co to jest zwykła większość głosów?

Zwykła większość głosów ma miejsce wówczas, gdy liczba głosów oddanych "za"
          przeważa co najmniej o jeden głos liczbę głosów oddanych "przeciw"; "głosów
          wstrzymujących się" nie uwzględnia się przy ustalaniu wyników głosowania.

Inaczej mówiąc:
          Uchwały dla których podjęcia wymagana jest zwykła większość głosów zapadają, gdy
          liczba głosów "za" jest większa od liczby głosów "przeciw". Głosy wstrzymujące
          nie mają wpływu na wynik głosowania.

Ustawa o własności lokali mówi o większości głosów właścicieli lokali, liczonej
          według wielkości udziałów.

Ustawa nie mówi, że do podjęcia uchwały głosów "za" ma być więcej niż głosów
          "przeciw", tylko mówi, że głosów ma być "większość".

Pozdrawiam.
          • jefimik Re: do ekspertów 27.04.05, 23:00
            Dla uściślenia pojęć dodam definicję słowa "większość" wg Słownika Języka
            Polskiego PWN ( sjp.pwn.pl ):

większość
            «większa liczebnie część danej zbiorowości, danej grupy rzeczy, zjawisk lub
            osób; rzadziej: większa rozmiarami część czegoś (w porównaniu z pozostałą częścią)»
            ...
          • k3no1 Re: do ekspertów 27.04.05, 23:55
            tak ale zdanie: "uchwały ZEBRANIA WLASCICIELI lokali zapadają w głosowaniu
            jawnym zwykłą większością głosów" moim zdaniem mówi konkretnie o podejmowaniu
            uchwal na zebraniu. wiekszosc glosów na zebraniu mówi tylko o obecnych i z
            nich wiekszosc podejmuje uchwaly. takie jest moje rozumowanie ale moge sie
            mylic. dlatego zwracam sie do doswiadczoinych zarzadców o odpowiedz na pyt
            pozdrawiam
            K3No1
            • serafin666 Re: do ekspertów 27.04.05, 23:59
              nie ma czegoś takiego jak "uchwały zebrania włascicieli" - są uchwały
              właścicieli
    • serafin666 Re: do ekspertów 27.04.05, 23:49
      no to jesteśmy jednomyslni - tylko jeżeli wstrzymuje się 10% to wymagana
      większość wynosi już tylko 46% ;
      • k3no1 Re: do ekspertów 28.04.05, 08:52
        ustawa faktycznie mówi o uchwalach wlascicieli, ale w statucie sformulowanie
        jest "uchwaly wlascicieli lokali"(moze niezbyt jednoznaczne, a moze celowe na
        potrzeby dewelopera). Panie serafinie666, w zwiazku ze sa rozne odpowiedzi na
        moje pytania, prosze o jedna, ktora Pan uwaza za sluszna. Czy uchwala na
        zebraniu przeszla(glosowalo 47% mieszkanców-wg udzialow) jezeli jednoglosnie
        wszyscy zaglosowali.
        pozdrawiam
        • serafin666 Re: do ekspertów 28.04.05, 09:38
          jeżeli w tej sprawie głosowanie zakończono wynikiem "za" 47% i nie zapytano
          innych włascicieli - to nie ; ale nie dowiedziałem się szczegółów nt. tego
          nieszczęsnego statutu - a te kwestie mogą byc rozstrzygające
          • k3no1 Re: do ekspertów 28.04.05, 09:46
            Wszystko o statucie juz chyba powiedzialem. jesli nie to prosze napisac co
            jeszcze powinien o nim Pan wiedziec i niezwlocznie napisze
          • anna405 Re: do ekspertów 28.04.05, 09:50
            ...przy okazji tematu głosowania . Mam pytanie do ekspertów. Czy mam prawo do
            głosowania w sytuacji , jesli mieszkanie moje nie nalezy do gminy , zbudowalam
            je z wlasnych srodkow ( za zgoda gminy z 1992 roku)Umowę najmu zawierałam juz
            ze Wspólnota ..ale nie mam jeszcze aktu notarialnego przeniesienia własnosci .
            Na chwile obecną glosuje za mnie przedstawiciel gminy , co jest dla mnie
            absurdem.. Drodzy eksperci co powinnam zrobic?
            • k3no1 Re: do ekspertów 28.04.05, 10:05
              moim zdaniem masz prawo glosu dopiero jak bedziesz wlascicielem mieszkania -
              wspolnota wlascicieli.
              • anna405 Re: do ekspertów 28.04.05, 10:10
                k3no1 napisał:

> moim zdaniem masz prawo glosu dopiero jak bedziesz wlascicielem mieszkania -
                > wspolnota wlascicieli.

Zgadzam sie , ale dlaczego za mnie nie glosuje np. przewodniczaca Zarzadu to
                byloby bardziej logiczne..moje mieszkanie jest w zasobach Wspolnoty obecnie, a
                nie w zasobach Gminy..Dlatego tez zloszcze sie ze jestem tylko uczestnikiem
                zebrań , a nie mam wplywu głosujac na wazne decyzje dla naszej Wspólnoty
    • anna405 Re: do p. Serafina666.... 28.04.05, 10:53
      ..Co pan sądzi o moim prawie do glosowania ..
      Prosze przeczytac moje powyzsze posty ?
      • serafin666 Re: do p. Serafina666.... 28.04.05, 14:14
        ja bardzo niechętnie odpowiadam na pytania - nie posiadając dokladnych danych o
        stanie faktycznym i prawnym ;
        być może jesteś faktycznym właścicielem - z pewnością nie posiadasz formalnego
        tytułu własności i glosować prawa nie masz ; nie widzę natomiast żadnych
        przeszkód , by właściciele ( jednomyślnie ) takie tymczasowe prawo Ci
        przyznali - na okres ostatecznego wyjaśnienia Twojego statusu ( podstawą do
        przyznania takiego tymczasowego prawa może być spolegliwa interpretacja art. 5
        kodeksu cywilnego )
    • anna405 Re: do ekspertów 28.04.05, 14:40
      Dziekuje , ale przyznam ze z tego artykułu 5 niewiele rozumiem.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka