Dodaj do ulubionych

Podarować zadłużony lokal

27.08.05, 10:48
Czy mogę podrować wspólnocie mój,zadłużony lokal?Mieszanie podarowała mi moja
babka i jestem jego jedynym właścicielem.Mieszkam w Londynie i od lat nie
wnosiłem żadnych opłat.Zadłużenie moje przekracza wartość tego mieszkania.
Jak wygląda procedura darowizny takiego lokalu?Do kogo mam się zwrócić z tym
problemem i jak najlepiej to rozwiązać?Poradźcie coś!

pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • serafin666 Re: Podarować zadłużony lokal 27.08.05, 12:52
      możesz , aktem notarialnym , wspólnotę ma reprezentować jej wybrany zarząd ,
      wspólnota musi się przedtem na tę darowiznę zgodzić , w akcie notarialnym ( w
      tej konkretnej sytuacji ) powinny się znaleźć jakieś zapisy dotyczące długu ;
      na wypadek , gdyby jakieś głupki mówiły co innego , cytuję :
      III CK 55/04 – postanowienie Sądu Najwyższego z dnia 10 grudnia 2004 r.
      Wspólnota mieszkaniowa może nabywać majątek.
      • mrozik.jarek Re: Podarować zadłużony lokal 27.08.05, 20:43
        serafin666 napisał:

> możesz , aktem notarialnym , wspólnotę ma reprezentować jej wybrany zarząd ,
        > wspólnota musi się przedtem na tę darowiznę zgodzić , w akcie notarialnym ( w
        > tej konkretnej sytuacji ) powinny się znaleźć jakieś zapisy dotyczące długu ;
        > na wypadek , gdyby jakieś głupki mówiły co innego , cytuję :
        > III CK 55/04 – postanowienie Sądu Najwyższego z dnia 10 grudnia 2004 r.
        > Wspólnota mieszkaniowa może nabywać majątek.

Ten wyrok Ci odpowiada.
        Pan Maciek T na tym forum mówił, że wspólnota mieszkaniowa
        może prowadzić nawet działalność gospodarczą. I co Ty na to?
        • serafin666 Re: działalność gospodarcza 27.08.05, 21:55
          z obowiązujacej ustawy o swobodzie działalności gospodarczej :
          Art. 1.
          Ustawa reguluje podejmowanie, wykonywanie i zakończenie działalności
          gospodarczej na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej oraz zadania organów
          administracji publicznej w tym zakresie.
          Art. 2.
          Działalnością gospodarczą jest zarobkowa działalność wytwórcza, budowlana,
          handlowa, usługowa oraz poszukiwanie, rozpoznawanie i wydobywanie kopalin ze
          złóż, a także działalność zawodowa, wykonywana w sposób zorganizowany i ciągły.
          Art. 3.
          Przepisów ustawy nie stosuje się do działalności wytwórczej w rolnictwie w
          zakresie upraw rolnych oraz chowu i hodowli zwierząt, ogrodnictwa,
          warzywnictwa, leśnictwa i rybactwa śródlądowego, a także wynajmowania przez
          rolników pokoi, sprzedaży posiłków domowych i świadczenia w gospodarstwach
          rolnych innych usług związanych z pobytem turystów.
          Art. 4.
          1. Przedsiębiorcą w rozumieniu ustawy jest osoba fizyczna, osoba prawna i
          jednostka organizacyjna niebędąca osobą prawną, której odrębna ustawa przyznaje
          zdolność prawną - wykonująca we własnym imieniu działalność gospodarczą.
          2. Za przedsiębiorców uznaje się także wspólników spółki cywilnej w zakresie
          wykonywanej przez nich działalności gospodarczej.

jak widać - można sobie łatwiutko wyobrazić taką działalność wspólnoty
          mieszkaniowej ; np. zarząd ( organ ! ) udziela odpłatnych porad innym
          wspólnotom ( lub osobom zainteresowanym ) , itd... ;
          wracając do meritum postu : to nie jest kwestia , czy jakiś wyrok mi odpowiada -
          to jest konsekwencja orzecznictwa zgodnego z art. 64 konstytucji
          • mrozik.jarek Re: działalność gospodarcza 28.08.05, 08:25
            serafin666 napisał:

> z obowiązujacej ustawy o swobodzie działalności gospodarczej :
            > Art. 1.
            > Ustawa reguluje podejmowanie, wykonywanie i zakończenie działalności
            > gospodarczej na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej oraz zadania organów
            > administracji publicznej w tym zakresie.
            > Art. 2.
            > Działalnością gospodarczą jest zarobkowa działalność wytwórcza, budowlana,
            > handlowa, usługowa oraz poszukiwanie, rozpoznawanie i wydobywanie kopalin ze
            > złóż, a także działalność zawodowa, wykonywana w sposób zorganizowany i
            ciągły.
            > Art. 3.
            > Przepisów ustawy nie stosuje się do działalności wytwórczej w rolnictwie w
            > zakresie upraw rolnych oraz chowu i hodowli zwierząt, ogrodnictwa,
            > warzywnictwa, leśnictwa i rybactwa śródlądowego, a także wynajmowania przez
            > rolników pokoi, sprzedaży posiłków domowych i świadczenia w gospodarstwach
            > rolnych innych usług związanych z pobytem turystów.
            > Art. 4.
            > 1. Przedsiębiorcą w rozumieniu ustawy jest osoba fizyczna, osoba prawna i
            > jednostka organizacyjna niebędąca osobą prawną, której odrębna ustawa
            przyznaje
            > zdolność prawną - wykonująca we własnym imieniu działalność gospodarczą.
            > 2. Za przedsiębiorców uznaje się także wspólników spółki cywilnej w zakresie
            > wykonywanej przez nich działalności gospodarczej.
            >
            > jak widać - można sobie łatwiutko wyobrazić taką działalność wspólnoty
            > mieszkaniowej ; np. zarząd ( organ ! ) udziela odpłatnych porad innym
            > wspólnotom ( lub osobom zainteresowanym ) , itd... ;

Na podstawie przedstawionych art. ustawy nie mogę sobie wyobrazic prowadzenia
            działalności gospodarczej przez wspólnotę mieszkaniową . Wyobrażam sobie
            prowadzenie takiej działalności przez właścicieli lokali. Ale w naszym Kraju
            wszystko jest możliwe, tak jak należne 10% dla zarządzających od wykonawców
            robót.
          • xxxll Re: działalność gospodarcza 01.09.05, 19:33
            Serafin666 masz pełny test wyroku o sygn.III CK 55/04 . Ja masz to mi prześlij
            na skrzynkę e-mail.
            • serafin666 Re: działalność gospodarcza 01.09.05, 21:46
              III CK 55/04 – postanowienie z dnia 10 grudnia 2004 r.
              Wspólnota mieszkaniowa może nabywać majątek.

nie mam wyroku z uzasadnieniem ; przytoczyłem za biuletynem SN nr 4 z roku 2005
      • iga35 Re: Podarować zadłużony lokal 01.09.05, 00:25
        serafin666 napisał:

> możesz , aktem notarialnym , wspólnotę ma reprezentować jej wybrany zarząd

jeśli go właściciele upełnomocnią
        jeśli upełnomocni jedynie część,to ta część nabędzie prawo do tego lokalu
        a tak poza tym,nabyty w ten sposób lokal nie stanie się automatycznie częścią
        nieruchomości wspólnej.trzeba najpierw znieść współwłasność takiego lokalu
        ,
        > wspólnota musi się przedtem na tę darowiznę zgodzić , w akcie notarialnym

czy ty wiesz jaka jest różnica między aktem a protokołem notarialnym?
        > tej konkretnej sytuacji ) powinny się znaleźć jakieś zapisy dotyczące długu ;
        > na wypadek , gdyby jakieś głupki mówiły co innego , cytuję :
        > III CK 55/04 – postanowienie Sądu Najwyższego z dnia 10 grudnia 2004 r.
        > Wspólnota mieszkaniowa może nabywać majątek.

w istocie,może
        odpowiedzialność wspólnoty i właścicieli lokali(dla jasności sprawy)jest
        solidarna
        • dobud Re: Podarować zadłużony lokal 01.09.05, 18:20
          "odpowiedzialność wspólnoty i właścicieli lokali(dla jasności sprawy)jest
          solidarna"
          To nie jest prawda......
          Zgodnie z ustawą OWL każdy ze współwłaścicieli odpowiada w stosunku w jakim
          jest wpołwłaścicielem nieruchomosci współnej.
          A może Ty nie wiesz, co to jest odpowiedzialnosć solidarna? To taka, że
          wierzyciel wybiera jednego dowolnego dłużnika, a ten od pozostałych musi sam
          dochodzić długu.
          • iga35 Re: Podarować zadłużony lokal 01.09.05, 18:28

Witam.
            Z LOGIKI stawiam ci PAŁĘ.
            Przecież to zwykła koniunkcja
            • dobud Re: Podarować zadłużony lokal 01.09.05, 18:43
              Ja mówie o prawie, a nie o logice.
              "Solidarna" w prawie, to nie to samo co "SOLIDARNOŚĆ" 31 sierpnia 1980 r.
              rozumiena jako wszyscy razem, wspólnie.
              • iga35 Re: Podarować zadłużony lokal 01.09.05, 23:22

Witam.
                polecam literaturę:Czachórski"zobowiązania" oraz G.Bieniek,H Ciepła,Dmowski,itd
                komentarz do kc wyd.LexisNexis.
                Proszę,
                nie odpowiadaj na moje posty
        • dobud Re: Podarować zadłużony lokal 01.09.05, 23:37
          iga35 napisała:
          > odpowiedzialność wspólnoty i właścicieli lokali(dla jasności sprawy)jest
          > solidarna

Jednak odpowiem.......nie musisz Igo czytać:
          Tak jak Iga napisała, to w jej pojęciu są 2 podmioty: wspólnota i właściciele.
          A to na pewno nie jest prawdą, gdyż - zgodnie z ustawą OWL właściciele TWORZĄ
          wspolnotę, a za zobowiązania odpowiadają właściciele w swoich udziałach, a nie
          wspólnota jako całość.
          W zamian za polecenie lektury o zobowiązaniach polecam lekturę ustawy OWL.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka