Dodaj do ulubionych

Korekta udziałów - błąd developera

14.06.06, 08:18
Developer w W-wie w wyniku przeciągającej się budowy sprzedawał lokale mieszkalne w wybudowanym bloku etapami, z udziałami w części wspólnej, które nie odpowiadały sposobowi jego wyznaczenia o jakich mówi art. 3 uwl. W efekcie część udziałów (ok. 10%) pozostało nie sprzedanych notarialnie i pozostało w KW z której odpisywane były kolejno sprzedawane mieszkania. W związku z tym nasz zarząd ma kłopoty z prawidłowym rozliczeniem kosztów wspólnych, ponieważ udziały właścicieli lokali nie dają 100% (developer ogłosił upadłość i w tym momencie nie był właścicielem żadnego lokalu mieszkalnego lub innego pomieszczenia). Zastanawiałam się długo jak powinniśmy rozwiązać ten problem i nie wiem czy powinniśmy udać się do sądu aby uporządkować te udziały, czy wystarczy uchwała właścicieli lokali przy udziale notariusza. Poza tym nie wiem jak powinniśmy traktować syndyka developera i czy możemy np. obciążać go kosztami utrzymania nieruchomości wspólnej odpowiednio do jego udziałów. Z góry dziękuję za rzeczowe porady.
Obserwuj wątek
    • serafin666 Re: Korekta udziałów - błąd developera 14.06.06, 11:35
      1. jeżeli zostały sprzedane wszystkie lokale ( a udział w nieruchomości
      wspólnej jest pochodną własności lokalu ) - to developer udziałów nie ma ;
      chyba, że chcecie ryzykować ( a uważacie siebie za wspólnotę )w procesie
      konstatację sądu, iż nie jesteście wspólnotą mieszkaniową ; załączam :

wyrok SN z 2002-01-10 II CKN 382/99
      Przepisy ustawy z dnia 24 czerwca 1994 r. o własności lokali (Dz.U. nr 85, poz.
      388 ze zm.) nie mają zastosowania w sytuacji, w której właścicielowi jednego z
      wyodrębnionych lokali nie przysługuje udział w nieruchomości wspólnej w
      rozumieniu przepisu art. 3 ust. 1 ustawy, a jedynie prawo użytkowania
      wieczystego gruntu w ułamkowej części.

postanowienie SN z 2002-03-14 IV CKN 896/00
      Wadliwe określenie wielkości udziałów przypadających właścicielom lokali we
      wspólnej nieruchomości, dokonane w czynnościach procesowych wyodrębnienia i
      sprzedaży lokali, powoduje nieważność tylko postanowień dotkniętych wadą.

2. problemy z rozliczaniem są wydumane - możecie bez żadnych przeszkód
      prawidłowo rozliczać
      • szarisz załóżmy, że jestem właścicielem 20.06.06, 13:05
        otrzymuję sprawozdanie roczne, na którym mam napisane jaki jest mój udział w
        nieruchomości (zgodny z aktem notarialnym).
        Widze wartość rozliczenia funduszu eksploatacyjnego i widzę, że należą mi się
        jakieś pieniądze.
        Ale co to?
        Przypisano mi zwrot wykliczony wg innego niż w akcie notarialnym udziału!
        O nie!
        Obowiązuje akt notarialny!
        Oddajcie moje pieniądze złodzieje!
        • serafin666 Re: załóżmy, że jestem właścicielem 20.06.06, 16:19
          no niekoniecznie, co uzasadniam :
          często udziały w aktach są błędnie lub niedokładnie policzone ; jeżeli
          wspólnota postanowiła ( w stosownej uchwale ) rozliczać zgodnie z udziałem
          wyliczonym wg art. 3 uowl - to nie widzę rozsądnych przeciwwskazań
    • a.boll Re: Korekta udziałów - błąd developera 14.06.06, 15:25
      WM może podjac uchwałę z udziałem notariusza o zmienie udziałów na opdstawie
      operatów wykonanych przez uprawniona osobe - np: rzeczoznawce majatkowego. Taka
      uchwałe zgłosic do KW - wyprostować problem. Koszty w tym przypadku poniesie
      wspólnota.
      • kinga351 Re: Korekta udziałów - błąd developera 14.06.06, 19:00
        Dziękuję obu forumowiczom za poradę :)
      • serafin666 Re: Korekta udziałów - błąd developera 14.06.06, 20:52
        "fachowiec" zbędny - te proste operacje rachunkowe wg dyspozycji art. 3 ust. 3
        uowl może wykonać nawet dziecko ( przed ukończeniem podstawówki )
        • dobud Re: Korekta udziałów - błąd developera 15.06.06, 00:17
          Dziękuję Sir za "docenienie" mojego zawodu........
          • serafin666 Re: Korekta udziałów - błąd developera 15.06.06, 00:23
            być może - w nieodległej przyszłości - do zamiatania chodnika też biurokraci
            wymyślą "licencje"
            • xxxll Re: Korekta udziałów - błąd developera 18.06.06, 17:49
              Ja mysle, że na głupie docinki też trzeba mieć ... a może ktos mógłby
              ubezpieczyc mnie od porad Serafina666?
              • babczyk A było tak pięknie... 18.06.06, 18:30
                Nie widząc tego nicku miałem święto w domu. A dziś? Ręce opadają.

Może zaproponujesz swemu adwersarzowi to co obiecywałeś innym na stronie

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=523&w=42413818&a=42454721
                Widzę że przeczekałeś gorące i świadczące o tobie chwile i dalej sobie
                urządzasz jazdę.
                • bbabczyk Re: A było tak pięknie... 19.06.06, 18:23
                  znowu sie Babczyk naszprycował i nicki mu sie myla raz jest Babczyk , raz jest
                  xxx.ll, a raz jest Grandy?

Gdy patrzę na liste wpisów i widze nicki jw to bez otwieranie wiem co tam jest
                  napisane. Błazen.
                • xxxll Re: A było tak pięknie... 19.06.06, 18:49
                  babczyk napisał:

> Nie widząc tego nicku miałem święto w domu. A dziś? Ręce opadają.
                  >
                  > Może zaproponujesz swemu adwersarzowi to co obiecywałeś innym na stronie
                  >

> Widzę że przeczekałeś gorące i świadczące o tobie chwile i dalej sobie
                  > urządzasz jazdę.

Witam cię babczyczku czy jak wolisz xxx.ll-ku. Ja niczego nie przeczekałem
                  tylko sie szkoliłem. Punkty trzeba zbierać bo nic nie wiadomo, mogą sie przydać.

A ty jak zawsze pod publiczke, pod klakierów (grandiego, serafina, miro_mx vel
                  cytru_sika)no cóz i takimi piekło -polskie piekło-jest wybrukowane.
        • xxxll Re: Korekta udziałów - błąd developera 18.06.06, 17:47
          serafin666 napisał:

> "fachowiec" zbędny - te proste operacje rachunkowe wg dyspozycji art.3 ust.3
          > uowl może wykonać nawet dziecko ( przed ukończeniem podstawówki )

Własnie taki "fachowiec" - "dziecko z podstawówki" - robił podział udziałów i
          teraz sa kłopociki serafinku666 .

Takie porady do sobie wsadź....
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka