kinga351
14.06.06, 08:18
Developer w W-wie w wyniku przeciągającej się budowy sprzedawał lokale mieszkalne w wybudowanym bloku etapami, z udziałami w części wspólnej, które nie odpowiadały sposobowi jego wyznaczenia o jakich mówi art. 3 uwl. W efekcie część udziałów (ok. 10%) pozostało nie sprzedanych notarialnie i pozostało w KW z której odpisywane były kolejno sprzedawane mieszkania. W związku z tym nasz zarząd ma kłopoty z prawidłowym rozliczeniem kosztów wspólnych, ponieważ udziały właścicieli lokali nie dają 100% (developer ogłosił upadłość i w tym momencie nie był właścicielem żadnego lokalu mieszkalnego lub innego pomieszczenia). Zastanawiałam się długo jak powinniśmy rozwiązać ten problem i nie wiem czy powinniśmy udać się do sądu aby uporządkować te udziały, czy wystarczy uchwała właścicieli lokali przy udziale notariusza. Poza tym nie wiem jak powinniśmy traktować syndyka developera i czy możemy np. obciążać go kosztami utrzymania nieruchomości wspólnej odpowiednio do jego udziałów. Z góry dziękuję za rzeczowe porady.