bf44 03.08.06, 15:20 Proszę o opinię na temat odpowiedzi jakiej udzilił P.Gdański w poradniku "Mieszkanie i Wspólnota".Moim skromnym zdaniem swoją odpowiedzią wprowadza swoich czytelników w błąd. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
xxxll Re: Kto jest zarządcą 03.08.06, 16:06 bf44 napisał: > Proszę o opinię na temat odpowiedzi jakiej udzilił P.Gdański w poradniku > "Mieszkanie i Wspólnota".Moim skromnym zdaniem swoją odpowiedzią > wprowadza swoich czytelników w błąd. w którym nr WiM? Odpowiedz Link Zgłoś
babczyk Re: Kto jest zarządcą 03.08.06, 16:35 Najpierw podziel się tym co wyczytałaś w "Mieszkanie i Wspólnota" a wtedy możemy sie do tego ustosunkować. Ja powiem tyle że; licencję zawodową zarządcy nieruchomości może otrzymać osoba, która: Posiada pełną zdolność do czynności prawnych, Swoim dotychczasowym postępowaniem gwarantuje prawidłowe wykonywanie zawodu zarządcy nieruchomości - nie była karana za przestępstwa przeciwko mieniu, dokumentom, za przestępstwa gospodarcze, za fałszowanie pieniędzy, papierów wartościowych, znaków urzędowych, za przestępstwa skarbowe oraz za inne przestępstwa mające znaczenie ze względu na wykonywany zawód, Posiada, co najmniej wykształcenie średnie ( np. piekarz, ciastkarz itp. a mają nadane licencje dlatego, że pracowały swego czasu w spółdzielniach i tym podobnych instytucjach, a z którymi to wspólnoty z powodu ich niedokształcenia z tym zawodzie, maja najwięcej problemów), Posiada specjalistyczne przygotowanie do wykonywania zawodu (np. ukończyła Wyższą Szkołę Gospodarowania Nieruchomościami), Odbyła praktykę zawodową w zakresie zarządzania nieruchomościami (jest to także możliwe w Wyższej Szkole Gospodarowania Nieruchomościami), Przeszła z wynikiem pozytywnym postępowanie kwalifikacyjne, w tym złożyła egzamin na licencję zawodową w zakresie zarządzania nieruchomościami. Postępowanie kwalifikacyjne prowadzi - na koszt osób ubiegających się o nadanie licencji zawodowych - Państwowa Komisja Kwalifikacyjna, powołana w drodze zarządzenia przez Prezesa Urzędu Mieszkalnictwa i Rozwoju Miast, z udziałem osób wskazanych przez organizacje zawodowe zarządców nieruchomości. Licencję zawodową zarządcy nieruchomości nadaje Prezes Urzędu Mieszkalnictwa i Rozwoju Miast, po przeprowadzeniu postępowania kwalifikacyjnego zakończonego wynikiem pozytywnym. W razie negatywnego wyniku postępowania kwalifikacyjnego, Prezes odmawia wydania licencji zawodowej, przy czym odmowa taka następuje w formie decyzji administracyjnej( ale że nastąpił taki fakt, w ogóle o tym się nie dowiesz, chyba że przypadkiem) Nadanie licencji zawodowej stwierdzone świadectwem podlega wpisowi do centralnego rejestru zarządców nieruchomości, prowadzonego przez Prezesa Urzędu Mieszkalnictwa i Rozwoju Miast. Rejestr jest jawny: podlega ogłoszeniu w Dzienniku Urzędowym Prezesa Urzędu Mieszkalnictwa i Rozwoju Miast. Ustawa o gospodarce nieruchomościami wprowadziła sankcję karną dla każdego, kto wykonywałby zarządzanie nieruchomościami bez licencji zawodowej. Działanie takie podlega karze grzywny do 5.000 zł. Przepisy prawne Ustawa o gospodarce nieruchomościami z dnia 21 sierpnia 1997 r. - wyciąg (tekst jednolity: Dz.U. z 2000 r. Nr 46, poz.543) Rozporządzenie Rady Ministrów w sprawie wykonania niektórych przepisów ustawy o gospodarce nieruchomościami, dotyczących działalności zawodowej z dnia 18 sierpnia 1998 r. (Dz.U. z 1998 r. Nr 115, poz. 745) Odpowiedz Link Zgłoś
babczyk Re: Kto jest zarządcą 03.08.06, 17:05 Dodam do tego jeszcze to, że; Zarządcę powinna cechować cię wysoka kultura osobista, co dotyczy zarówno kontaktów z klientami, jak i zachowania się poza godzinami twej aktywności zawodowej. Powinien zawsze pierwszy powitać klienta wchodzącego do biura, zaprosić go do biura i ewentualnie pomóc w zajęciu miejsca, zwłaszcza, jeżeli klientem jest kobieta lub osoba starsza. Powinien pisać w sposób wyraźny i czytelny, rzecz jasna bez błędów ortograficznych i rażących niedociągnięć stylistycznych,(wystarczy zapoznać się choćby z wypowiedziami kombatanta ze średnim wykształceniem z licencją o nicku xxxll). Inną przydatną cechą jest precyzja wypowiedzi, zwłaszcza, gdy chodzi o sformułowania o charakterze prawnym. Wśród wielu cech, wpływających na ogólną ocenę zarządcy nieruchomości, można oprócz wykształcenia i kompetencji fachowych wymienić: Ogólną inteligencję i spostrzegawczość Dyspozycyjność Kulturę osobistą Zdolność do samoorganizacji, Sumienność i gotowość do pomocy, wreszcie Bezwzględną uczciwość. W tych przypadkach, można szeroko rozwinąć dyskusję, gdyż czytając na forum wypowiedzi z reguły licencjonowanych zarządców jak i w kontaktach osobistych z zarządcami, raczej mało komu można przypisać te cechy. I nie jest to nie tylko moja, odosobniona opinia. A już na pewno brakuje tych cech zarządcom, którzy posiadają średnie wykształcenie. Choć, też są wyjątki. Odpowiedz Link Zgłoś
xxxll Re: Kto jest zarządcą 03.08.06, 20:15 babczyk napisał: > Dodam do tego jeszcze to, że; > > Zarządcę powinna cechować cię wysoka kultura osobista, co dotyczy zarówno > kontaktów z klientami, jak i zachowania się poza godzinami twej aktywności > zawodowej. > Powinien zawsze pierwszy powitać klienta wchodzącego do biura, zaprosić go do > biura i ewentualnie pomóc w zajęciu miejsca, zwłaszcza, jeżeli klientem jest > kobieta lub osoba starsza. > > Powinien pisać w sposób wyraźny i czytelny, rzecz jasna bez błędów > ortograficznych i rażących niedociągnięć stylistycznych,(wystarczy zapoznać się > > choćby z wypowiedziami kombatanta ze średnim wykształceniem z licencją o nicku > xxxll). > > Inną przydatną cechą jest precyzja wypowiedzi, zwłaszcza, gdy chodzi o > sformułowania o charakterze prawnym. > > Wśród wielu cech, wpływających na ogólną ocenę zarządcy nieruchomości, można > oprócz wykształcenia i kompetencji fachowych wymienić: > > Ogólną inteligencję i spostrzegawczość > > Dyspozycyjność > > Kulturę osobistą > > Zdolność do samoorganizacji, > > Sumienność i gotowość do pomocy, wreszcie > > Bezwzględną uczciwość. > > W tych przypadkach, można szeroko rozwinąć dyskusję, gdyż czytając na forum > wypowiedzi z reguły licencjonowanych zarządców jak i w kontaktach osobistych z > zarządcami, raczej mało komu można przypisać te cechy. I nie jest to nie tylko > moja, odosobniona opinia. > > A już na pewno brakuje tych cech zarządcom, którzy posiadają średnie > wykształcenie. > > Choć, też są wyjątki. np Paweł Babczyk z Tarnowskich Gór - z zawodu "dekarz", piwosz, ubliżający każdemu kto myśli inaczej niż On, pieniacz sądowy, bo "płynie pod prąd", który pragnie by móc tu na tym forym wydawać wyroki(co beskutecznie robi), opinie oraz ... pomawiać ludzi choić ich nie zna . Chce uchodzić za "człowieka orkiestrę" z duża kalką, który sie na wszystkim zna i zwalcza wszystkich profesjonalnych zarządców. Ale cóż, każde forum ma swego *stańczyka*. Wystarczy poczytać tego autora o nickach: babczyk, djbobo, wspólnota_mieszkaniowa i jeszcze wielu innych. Odpowiedz Link Zgłoś
babczyk [...] 04.08.06, 19:13 Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
mieszkanie.i.wspolnota chwała adminowi (do babczyka) 06.08.06, 02:14 Panie Pawle, o ile mi wiadomo, na tym forum w ogóle nie ma cenzora (moderatora, tfu, tfu!), a admin, pan Jakub (zapomniałem nazwiska) interweniuje bardzo rzadko, tylko w przypadkach rzeczywiście drastycznych. I chwała mu za to. Odpowiedz Link Zgłoś
babczyk Re: chwała adminowi (do babczyka) 06.08.06, 12:13 mieszkanie.i.wspolnota napisał: > Panie Pawle, o ile mi wiadomo, na tym forum w ogóle nie ma cenzora (moderatora, > > tfu, tfu!), a admin, pan Jakub (zapomniałem nazwiska) interweniuje bardzo > rzadko, tylko w przypadkach rzeczywiście drastycznych. I chwała mu za to. I bardzo dobrze że bardzo rzadko interweniuje chociaż, nie wiem czy jest coś drastycznego w tym, że podaje sie numer licencji jak i nazwisko zarządcy, które to można w każdej chwili ściągnąć z rejestr.mi.gov.pl/result1.asp Staram się trzymać swe nerwy na wodzy, ale czasami jednak, one pękają. Byłoby dobrze, gdyby jednak czasami zapoznał się z tym, dlaczego są takie a nie inne odpowiedzi, które są następnie usuwane. Dobrze by było gdyby zabrał głos, czy wyraził opinię w danej sprawie. Sam Pan widzi, że widząc taką sztukę, jak mój ( przyjaciel he he he, xxxll ) trudno jest zachować, kulturę. Tak więc, Pozdrawiam Pana Jakuba i niech usuwa to co jego zdaniem, nie nadaje się do publikacji na tym forum. Nie mam mu tego za złe, bo i dlaczego. Jestem na tym forum, tylko gościem. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
bf44 Re: Kto jest zarządcą 03.08.06, 20:15 Ostatnie wydanie lipiec 2006 Radzę przeczytać odpowiedz kto zarządza jak WM podpisze umowę o zarządz. z profesjonalną firmą. Oceńcie poziom tej odpowiedzi. Ja przestaję kupować ten, niby "PORADNIK" właścicieli. ZARZĄDCÓW - tak. Odpowiedz Link Zgłoś
babczyk Re: Kto jest zarządcą 03.08.06, 21:26 bf44 napisał: > Ostatnie wydanie lipiec 2006 Wybacz, ale nie mam zaprenumerowanego tego miesięcznika wiec nie wiem kto i co napisał. Czy możesz coś podąć więcej na forum lub podesłać skan tego artykułu? Co do podpisania umowy o zarządzanie z profesjonalna firmą, są one dowolne i jeśli juz, radziłbym mieć wiele wzorów, którymi mogę służyć i napisać taka umowę która jest w interesie waszej wspólnoty i was a nie firmy zarządzającej. Nie możecie się skazać, na sytuację przegraną z góry. Wiedz jedno. To Wy jesteście pracodawcą i to Wy stawiacie warunki. Jeśli jakiejś firmie to nie podoba się lub też będzie starała się obejść jakoś waszą umowę, od razu z niej zrezygnujcie. Odpowiedz Link Zgłoś