Dodaj do ulubionych

Kto jest zarządcą

03.08.06, 15:20
Proszę o opinię na temat odpowiedzi jakiej udzilił P.Gdański w poradniku
"Mieszkanie i Wspólnota".Moim skromnym zdaniem swoją odpowiedzią
wprowadza swoich czytelników w błąd.
Obserwuj wątek
    • xxxll Re: Kto jest zarządcą 03.08.06, 16:06
      bf44 napisał:

> Proszę o opinię na temat odpowiedzi jakiej udzilił P.Gdański w poradniku
      > "Mieszkanie i Wspólnota".Moim skromnym zdaniem swoją odpowiedzią
      > wprowadza swoich czytelników w błąd.

w którym nr WiM?
    • babczyk Re: Kto jest zarządcą 03.08.06, 16:35
      Najpierw podziel się tym co wyczytałaś w "Mieszkanie i Wspólnota" a wtedy
      możemy sie do tego ustosunkować.

Ja powiem tyle że; licencję zawodową zarządcy nieruchomości może otrzymać
      osoba, która:

Posiada pełną zdolność do czynności prawnych,

Swoim dotychczasowym postępowaniem gwarantuje prawidłowe wykonywanie zawodu
      zarządcy nieruchomości - nie była karana za przestępstwa przeciwko mieniu,
      dokumentom, za przestępstwa gospodarcze, za fałszowanie pieniędzy, papierów
      wartościowych, znaków urzędowych, za przestępstwa skarbowe oraz za inne
      przestępstwa mające znaczenie ze względu na wykonywany zawód,

Posiada, co najmniej wykształcenie średnie ( np. piekarz, ciastkarz itp. a mają
      nadane licencje dlatego, że pracowały swego czasu w spółdzielniach i tym
      podobnych instytucjach, a z którymi to wspólnoty z powodu ich niedokształcenia
      z tym zawodzie, maja najwięcej problemów),

Posiada specjalistyczne przygotowanie do wykonywania zawodu (np. ukończyła
      Wyższą Szkołę Gospodarowania Nieruchomościami),

Odbyła praktykę zawodową w zakresie zarządzania nieruchomościami (jest to także
      możliwe w Wyższej Szkole Gospodarowania Nieruchomościami),

Przeszła z wynikiem pozytywnym postępowanie kwalifikacyjne, w tym złożyła
      egzamin na licencję zawodową w zakresie zarządzania nieruchomościami.
      Postępowanie kwalifikacyjne prowadzi - na koszt osób ubiegających się o nadanie
      licencji zawodowych - Państwowa Komisja Kwalifikacyjna, powołana w drodze
      zarządzenia przez Prezesa Urzędu Mieszkalnictwa i Rozwoju Miast, z udziałem
      osób wskazanych przez organizacje zawodowe zarządców nieruchomości.

Licencję zawodową zarządcy nieruchomości nadaje Prezes Urzędu Mieszkalnictwa i
      Rozwoju Miast, po przeprowadzeniu postępowania kwalifikacyjnego zakończonego
      wynikiem pozytywnym.
      W razie negatywnego wyniku postępowania kwalifikacyjnego, Prezes odmawia
      wydania licencji zawodowej, przy czym odmowa taka następuje w formie decyzji
      administracyjnej( ale że nastąpił taki fakt, w ogóle o tym się nie dowiesz,
      chyba że przypadkiem)

Nadanie licencji zawodowej stwierdzone świadectwem podlega wpisowi do
      centralnego rejestru zarządców nieruchomości, prowadzonego przez Prezesa Urzędu
      Mieszkalnictwa i Rozwoju Miast. Rejestr jest jawny: podlega ogłoszeniu w
      Dzienniku Urzędowym Prezesa Urzędu Mieszkalnictwa i Rozwoju Miast.

Ustawa o gospodarce nieruchomościami wprowadziła sankcję karną dla każdego, kto
      wykonywałby zarządzanie nieruchomościami bez licencji zawodowej. Działanie
      takie podlega karze grzywny do 5.000 zł.

Przepisy prawne

Ustawa o gospodarce nieruchomościami z dnia 21 sierpnia 1997 r. - wyciąg (tekst
      jednolity: Dz.U. z 2000 r. Nr 46, poz.543)
      Rozporządzenie Rady Ministrów w sprawie wykonania niektórych przepisów ustawy o
      gospodarce nieruchomościami, dotyczących działalności zawodowej z dnia 18
      sierpnia 1998 r. (Dz.U. z 1998 r. Nr 115, poz. 745)
      • babczyk Re: Kto jest zarządcą 03.08.06, 17:05
        Dodam do tego jeszcze to, że;

Zarządcę powinna cechować cię wysoka kultura osobista, co dotyczy zarówno
        kontaktów z klientami, jak i zachowania się poza godzinami twej aktywności
        zawodowej.
        Powinien zawsze pierwszy powitać klienta wchodzącego do biura, zaprosić go do
        biura i ewentualnie pomóc w zajęciu miejsca, zwłaszcza, jeżeli klientem jest
        kobieta lub osoba starsza.

Powinien pisać w sposób wyraźny i czytelny, rzecz jasna bez błędów
        ortograficznych i rażących niedociągnięć stylistycznych,(wystarczy zapoznać się
        choćby z wypowiedziami kombatanta ze średnim wykształceniem z licencją o nicku
        xxxll).

Inną przydatną cechą jest precyzja wypowiedzi, zwłaszcza, gdy chodzi o
        sformułowania o charakterze prawnym.

Wśród wielu cech, wpływających na ogólną ocenę zarządcy nieruchomości, można
        oprócz wykształcenia i kompetencji fachowych wymienić:

Ogólną inteligencję i spostrzegawczość

Dyspozycyjność

Kulturę osobistą

Zdolność do samoorganizacji,

Sumienność i gotowość do pomocy, wreszcie

Bezwzględną uczciwość.

W tych przypadkach, można szeroko rozwinąć dyskusję, gdyż czytając na forum
        wypowiedzi z reguły licencjonowanych zarządców jak i w kontaktach osobistych z
        zarządcami, raczej mało komu można przypisać te cechy. I nie jest to nie tylko
        moja, odosobniona opinia.

A już na pewno brakuje tych cech zarządcom, którzy posiadają średnie
        wykształcenie.

Choć, też są wyjątki.
        • xxxll Re: Kto jest zarządcą 03.08.06, 20:15
          babczyk napisał:

> Dodam do tego jeszcze to, że;
          >
          > Zarządcę powinna cechować cię wysoka kultura osobista, co dotyczy zarówno
          > kontaktów z klientami, jak i zachowania się poza godzinami twej aktywności
          > zawodowej.
          > Powinien zawsze pierwszy powitać klienta wchodzącego do biura, zaprosić go do
          > biura i ewentualnie pomóc w zajęciu miejsca, zwłaszcza, jeżeli klientem jest
          > kobieta lub osoba starsza.
          >
          > Powinien pisać w sposób wyraźny i czytelny, rzecz jasna bez błędów
          > ortograficznych i rażących niedociągnięć stylistycznych,(wystarczy zapoznać
          się
          >
          > choćby z wypowiedziami kombatanta ze średnim wykształceniem z licencją o
          nicku
          > xxxll).
          >
          > Inną przydatną cechą jest precyzja wypowiedzi, zwłaszcza, gdy chodzi o
          > sformułowania o charakterze prawnym.
          >
          > Wśród wielu cech, wpływających na ogólną ocenę zarządcy nieruchomości, można
          > oprócz wykształcenia i kompetencji fachowych wymienić:
          >
          > Ogólną inteligencję i spostrzegawczość
          >
          > Dyspozycyjność
          >
          > Kulturę osobistą
          >
          > Zdolność do samoorganizacji,
          >
          > Sumienność i gotowość do pomocy, wreszcie
          >
          > Bezwzględną uczciwość.
          >
          > W tych przypadkach, można szeroko rozwinąć dyskusję, gdyż czytając na forum
          > wypowiedzi z reguły licencjonowanych zarządców jak i w kontaktach osobistych
          z
          > zarządcami, raczej mało komu można przypisać te cechy. I nie jest to nie
          tylko
          > moja, odosobniona opinia.
          >
          > A już na pewno brakuje tych cech zarządcom, którzy posiadają średnie
          > wykształcenie.
          >
          > Choć, też są wyjątki.

np Paweł Babczyk z Tarnowskich Gór - z zawodu "dekarz", piwosz, ubliżający
          każdemu kto myśli inaczej niż On, pieniacz sądowy, bo "płynie pod prąd", który
          pragnie by móc tu na tym forym wydawać wyroki(co beskutecznie robi), opinie
          oraz ... pomawiać ludzi choić ich nie zna .
          Chce uchodzić za "człowieka orkiestrę" z duża kalką, który sie na wszystkim zna
          i zwalcza wszystkich profesjonalnych zarządców.

Ale cóż, każde forum ma swego *stańczyka*. Wystarczy poczytać tego autora o
          nickach: babczyk, djbobo, wspólnota_mieszkaniowa i jeszcze wielu innych.
          • babczyk [...] 04.08.06, 19:13
            Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu.
            • mieszkanie.i.wspolnota chwała adminowi (do babczyka) 06.08.06, 02:14
              Panie Pawle, o ile mi wiadomo, na tym forum w ogóle nie ma cenzora (moderatora,
              tfu, tfu!), a admin, pan Jakub (zapomniałem nazwiska) interweniuje bardzo
              rzadko, tylko w przypadkach rzeczywiście drastycznych. I chwała mu za to.
              • babczyk Re: chwała adminowi (do babczyka) 06.08.06, 12:13
                mieszkanie.i.wspolnota napisał:

> Panie Pawle, o ile mi wiadomo, na tym forum w ogóle nie ma cenzora
                (moderatora,
                >
                > tfu, tfu!), a admin, pan Jakub (zapomniałem nazwiska) interweniuje bardzo
                > rzadko, tylko w przypadkach rzeczywiście drastycznych. I chwała mu za to.

I bardzo dobrze że bardzo rzadko interweniuje chociaż, nie wiem czy jest coś
                drastycznego w tym, że podaje sie numer licencji jak i nazwisko zarządcy, które
                to można w każdej chwili ściągnąć z rejestr.mi.gov.pl/result1.asp

Staram się trzymać swe nerwy na wodzy, ale czasami jednak, one pękają.
                Byłoby dobrze, gdyby jednak czasami zapoznał się z tym, dlaczego są takie a nie
                inne odpowiedzi, które są następnie usuwane.
                Dobrze by było gdyby zabrał głos, czy wyraził opinię w danej sprawie.

Sam Pan widzi, że widząc taką sztukę, jak mój ( przyjaciel he he he, xxxll )
                trudno jest zachować, kulturę.

Tak więc, Pozdrawiam Pana Jakuba i niech usuwa to co jego zdaniem, nie nadaje
                się do publikacji na tym forum. Nie mam mu tego za złe, bo i dlaczego.
                Jestem na tym forum, tylko gościem.

Pozdrawiam.
    • bf44 Re: Kto jest zarządcą 03.08.06, 20:15
      Ostatnie wydanie lipiec 2006
      Radzę przeczytać odpowiedz kto zarządza jak WM podpisze umowę o zarządz.
      z profesjonalną firmą.
      Oceńcie poziom tej odpowiedzi. Ja przestaję kupować ten, niby
      "PORADNIK" właścicieli. ZARZĄDCÓW - tak.

• babczyk Re: Kto jest zarządcą 03.08.06, 21:26
        bf44 napisał:

> Ostatnie wydanie lipiec 2006

Wybacz, ale nie mam zaprenumerowanego tego miesięcznika wiec nie wiem kto i co
        napisał.

Czy możesz coś podąć więcej na forum lub podesłać skan tego artykułu?

Co do podpisania umowy o zarządzanie z profesjonalna firmą, są one dowolne i
        jeśli juz, radziłbym mieć wiele wzorów, którymi mogę służyć i napisać taka
        umowę która jest w interesie waszej wspólnoty i was a nie firmy zarządzającej.

Nie możecie się skazać, na sytuację przegraną z góry.

Wiedz jedno. To Wy jesteście pracodawcą i to Wy stawiacie warunki.

Jeśli jakiejś firmie to nie podoba się lub też będzie starała się obejść jakoś
        waszą umowę, od razu z niej zrezygnujcie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka