mirtil 04.06.03, 09:28 Bardzo proszę o odpowiedz,wykładnię prawną co to jest Fundusz REmontowy ikonkretnie do czego służy? Pozdrawiam Mirosław. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mieszkanie.i.wspolnota Re: Fundusz Remontowy 04.06.03, 23:20 mirtil napisał: > Bardzo proszę o odpowiedz,wykładnię prawną co to jest Fundusz REmontowy > ikonkretnie do czego służy? > Pozdrawiam Mirosław. Chlebak, jak sama nazwa wskazuje, służy do noszenia granatów. wk Odpowiedz Link Zgłoś
mirtil Re: Fundusz Remontowy 05.06.03, 09:38 Dziękuję za odpowiedz,jeżeli celem pana wypowiedzi było ukazanie mojej głupoty,to chyba stało się troszeczkę inaczej.Wykladnia prawna,potrzebna jest mi po to,aby udowodnić zarządowi wspólnoty,że wydaje środki zgromadzone na tym funduszu niezgodnie z jego przeznaczeniem. Pozdrawiam Mirosław. Odpowiedz Link Zgłoś
abcd17 Re: Fundusz Remontowy 05.06.03, 09:57 mirtil napisał: > Dziękuję za odpowiedz,jeżeli celem pana wypowiedzi było ukazanie mojej > głupoty,to chyba stało się troszeczkę inaczej.Wykladnia prawna,potrzebna jest > mi po to,aby udowodnić zarządowi wspólnoty,że wydaje środki zgromadzone na tym Mirku - znajac dobrze Witolda skomentuje to tylko tak - nic ukrytego w FR nie ma. A poniewaz prosiles o komentarz - Finansujesz remonty i modernizacje czeci wspolnych nieruchomosci przy czym musza byc to elementy budynku by wlasciciele mogli sobie odliczyc 19% wplat na FR od PDOFu. Poniewaz podstawa, zgodnie z UPDOF do odliczenia jest dowod wplaty na FR bez dodatkowych oswiadczen na co i kiedy srodki byly przez wspolnote wydane - wspolnota nie powinna wydawac ich na inne cele niz okreslone w stosownym rozporzadzeniu, ktore precyzuje zakres robot uprawniajacych do odliczenia. Tak to polskie prawo definiuje - wspolnota powinna sobie to doprecyzowac w regulaminie finansowym,. Jesli nie zrobi tego, mozliwe sa rozne interpretacje, ale w sadzie sprawa zawsze skonczy sie tak samo. Kasa moze byc wydana tylko na jedno i basta. Chyba ze stworzono dokumentacje i narzedzia we wspolnocie, ktore jasno wskaza wlascicielom zakaz odliczen w zwiazku z faktem, ze srodki z FR wspolnota wydaje na inne cele do odliczen nie uprawniajace. Pozdrawiam, Odpowiedz Link Zgłoś
mieszkanie.i.wspolnota Re: Fundusz Remontowy 05.06.03, 12:30 mirtil napisał: > Dziękuję za odpowiedz,jeżeli celem pana wypowiedzi było ukazanie mojej > głupoty,to chyba stało się troszeczkę inaczej.Wykladnia prawna,potrzebna jest > mi po to,aby udowodnić zarządowi wspólnoty,że wydaje środki zgromadzone na tym > funduszu niezgodnie z jego przeznaczeniem. > Pozdrawiam Mirosław. Przepraszam za głupi dowcip, ale nie mogło być inaczej przy tym poziomie ogólnikowości pytania. Dopiero jego sprecyzowanie umożliwia mi rzeczową odpowiedź. Fundusz remontowy wspólnoty mieszkaniowej jest funduszem celowym i podlega ogólnym przepisom dotyczącym funduszy celowych - a to oznacza m.in., że nie może być wydawany na cele inne niż te, dla których został utworzony. Cele funduszu remontowego wspólnoty mieszkaniowej nie są określone w ustawie o własności lokali ani w żadnej innej znanej mi ustawie. Dlatego musi je określić - w swojej uchwale - sama wspólnota. Zredukowanie takiej uchwały do jednego zdania - np. "Tworzy się fundusz remontowy Wspólnoty" - daje zarządowi pełna swobodę poczynań i nie pozwala na stwierdzenie, że jakiś wydatek jest niezgodny z przeznaczeniem Funduszu. Dlatego uchwała tworząca FR powinna możliwie dokładnie określać dopuszczalne wydatki. Można przy tym powołać się na akt wyższego rzędu, definiujący pojęcia "remontu" i "modernizacji". W znanych mi uchwałach wspólnot przywoływane jest z reguły rozporządzenie Ministra Gospodarki Przestrzennej i Budownictwa z 21.12.1996 "w sprawie określenia rodzajów wydatków na remont i modernizację budynku mieszkalnego i lokalu mieszkalnego, o które zmniejsza się podatek dochodowy" (Dz.U. 1996 nr 156 poz.788). Mimo rozwlekłego tytułu, wskazującego na POZORNIE inny temat ("podatek dochodowy"), jest to dobry dokument, krótko ale wyczerpująco określający, co można zaliczyć do remontów i modernizacji. Także wymieniony w tytule podatek ma istotny związek z funduszem remontowym wspólnoty - bo istotną zaletą tego funduszu jest prawo właściciela lokalu do odliczenia od podatku 19% wpłat dokonanych na FR wspólnoty mieszkaniowej, zawarte w ustawie o podatku dochodowym od osób fizycznych (uregulowanie to dotyczy także członków spółdzielni dokonujących wpłat na FR spółdzielni mieszkaniowej - ustawa o podatku dochodowym od osób fizycznych, Dz.U. 2000 nr 14 poz.176, art.27a). Powinna brać to pod uwagę uchwała właścicieli określająca cele funduszu remontowego. Pełny tekst rozporządzenia został ostatnio opublikowany w miesięczniku "Mieszkanie i Wspólnota" (nr 05/2003) por. www.miwspolnota.waw.pl Pozdrawiam Witold Kalinowski Odpowiedz Link Zgłoś
abcd17 Re: Fundusz Remontowy 06.06.03, 07:05 mieszkanie.i.wspolnota napisał: > Cele funduszu remontowego wspólnoty mieszkaniowej nie są określone w ustawie o > własności lokali ani w żadnej innej znanej mi ustawie. Dlatego musi je > określić - w swojej uchwale - sama wspólnota. Zredukowanie takiej uchwały do > jednego zdania - np. "Tworzy się fundusz remontowy Wspólnoty" - daje zarządowi > pełna swobodę poczynań i nie pozwala na stwierdzenie, że jakiś wydatek jest > niezgodny z przeznaczeniem Funduszu. Dlatego uchwała tworząca FR powinna > możliwie dokładnie określać dopuszczalne wydatki. Witku - uzasadniles w tym momencie proceder pokrywania przez zarzady czy zarzadcow z FR kosztow innych niz "remontowe / modernizacyjne". Odnies sie prosze w takim razie do sytuacji, w ktorej Kowalski wplacal przez kilka lat na FR (stworzony uchwala, ktora precyzuje rodzaj wydatkow - "remontowych" - w sposob wlasnie przez ciebie zdewaluowany, a wiec bez maslanego powtorzenia "Tworzy sie Fundusz Remontowy na pokrycie wydatkow zwiazanych z remontami czesci wspolnych budynkow" itp.), przez te kilka lat odliczyl sobie duzo pieniedzy od PDOF-u (bo duzo wplacal) a na koniec okazalo sie, ze zarzad wydal kase z FR na zakup ciagnika widlowego dla wspolnoty. Odnies sie prosze do drugiego scenariusza - mamy uchwale o stworzeniu FR bez doprecyzowania rodzaju wydatkow, jest natomiast inna, osobna uchwala - np. o remoncie elewacji. Czy ta druga uchwala stanowi doprecyzowanie pierwszej i wlasciciele moga z czystym sumieniem wplacac kase na FR i jednoczesnie odliczac sobie 19% od PDOFu? Pozdrawiam, Odpowiedz Link Zgłoś
mieszkanie.i.wspolnota Re: Fundusz Remontowy 07.06.03, 01:34 abcd17 napisał m.in: Odnieś sie, prosze w takim razie do sytuacji, w ktorej Kowalski ... [itd.] Nie odniosę się, "nie mam czasu, proszę Pani", jak mówił Lee Marvin (nie mylić z Lwem Rywinem) do Angie Dickinson w scenie finałowej filmu "Zabójcy" (*). Stanowczo wolę się odnosić do sytuacji i problemów realnych - i tym bardziej mi głupio, że w pierwszym odruchu zlekceważyłam rzeczowe pytanie mirtila. * na film ten (w którym wystąpili także John Casavettes i Ronald Reagan) już raz sie powoływałem, i ufundowałem nawet nagrodę dla osoby, która wie, o co mi chodzi. Odpowiedzi nie otrzymałem, może dlatego, że nagroda była skromna (wyrazy uznania), a moze dlatego, że za wpomnianym hasłem "ja nie mam czasu" kryje sie bardzo nieprzyjemna konsekwencja; nieprzyjemna dla obu stron tego dialogu. Tym niemniej mój konkurs trwa, a hasło: ja nie mam czasu, proszę Pani - pozostaje wciąż aktualne. Zapraszam do konkursu. witek Odpowiedz Link Zgłoś
abcd17 Re: Fundusz Remontowy 07.06.03, 11:11 mieszkanie.i.wspolnota napisał: > a moze dlatego, że za wpomnianym hasłem "ja nie mam czasu" > kryje sie bardzo nieprzyjemna konsekwencja; nieprzyjemna dla obu stron tego > dialogu. Nam to nie grozi. Nieprzyjemne konsekwencje beda grozily natomiast wlascicielom, ktorzy wplacali na FR i odliczali czesc wplat od PDOF. Pozdrawiam, Odpowiedz Link Zgłoś