Dodaj do ulubionych

zebranie wspólnoty

21.06.07, 16:02
Mam kilka pytań:
-jaka jest procedura informowania właścicieli o spotkaniach
-czy niepowiadomiony właściciel ma prawo odmówić respektowania uchwał
wydanych w tym dniu?
-czy występują ograniczenia w zaliczce na fundusz remontowy/kto o niej
decyduje i na podstawie czego/
-czy głos jednego właściciela na siedmiu ma tu jakieś znaczenie/sprzeciw/?
Dziękuję za każdą odpowiedź.
Obserwuj wątek
    • certus2 Re: zebranie wspólnoty 27.06.07, 10:32
      Witam. W zasadzie mam te same pytania... Mam beznadziejna wspolnote ktora na
      zmianie zarzadcy wyszloa jak Zablocki (no i ja tez), ale nic sobie nie daja
      powiedziec.
      Wiem tylko, ze ponoc uchwala o np. podwyzce mozna zaskarzyc w sadzie i cale
      zebranie tez, bo maja obowiazek powiadamiac pisemnie z 2 tygodniowym
      wyprzedzeniem o zebraniu.
    • miro_mx Re: zebranie wspólnoty 27.06.07, 12:04
      Mirek702 napisał;

-jaka jest procedura informowania właścicieli o spotkaniach

Taka procedura jest zapisana w uowl w art. 32.
      1. O zebraniu właścicieli zarząd lub zarządca, któremu zarząd nieruchomością
      wspólną powierzono w sposób określony w art. 18 ust. 1, zawiadamia każdego
      właściciela lokalu na piśmie przynajmniej na tydzień przed terminem zebrania.
      2. W zawiadomieniu należy podać dzień, godzinę, miejsce i porządek obrad. W
      wypadku zamierzonej zmiany we wzajemnych prawach i obowiązkach właścicieli
      lokali należy wskazać treść tej zmiany.

-czy niepowiadomiony właściciel ma prawo odmówić respektowania uchwał
      wydanych w tym dniu?

Tak!!!
      Powód odmowy respektowania uchwał jest oczywisty – Z powodu nieistnienia uchwał,
      w twoim przypadku.

-czy występują ograniczenia w zaliczce na fundusz remontowy/kto o niej
      decyduje i na podstawie czego/

Zdrowy rozsądek.

-czy głos jednego właściciela na siedmiu ma tu jakieś znaczenie/sprzeciw/?
      W małej WM ma ogromne znaczenie natomiast w dużej znikome chyba, że ma
      zastosowanie art. 25 ust 1.

-Dziękuję za każdą odpowiedź.

Nie ma, za co:)
      Pozd.
      Miro
      • owner_wm Re: zebranie wspólnoty 27.06.07, 14:17
        > -czy niepowiadomiony właściciel ma prawo odmówić respektowania uchwał
        > wydanych w tym dniu?
        >
        > Tak!!!
        > Powód odmowy respektowania uchwał jest oczywisty – Z powodu nieistnienia
        > uchwał, w twoim przypadku.

Nie ma możliwości nierespektowania uchwał, przyjętych na zebraniu. Można taką
        uchwałę zaskarżyć do sądu w terminie 6 tygodni od daty zebrania, z powodu
        nieprawidłowego zwołania zebrania (bez powiadomienia wszystkich właścicieli z
        conajmniej 7-dniowym wyprzedzeniem, podaniem porządku obrad i treści
        proponowanych uchwał). Szanse na wygraną w sądzie są marne, bowiem z licznych
        relacji wspólnotowiczów wynika, że sądy nie przychylają się do takich pozwów,
        jeśli uchwały zostały przyjęte wymaganą większością. Uchybienia proceduralne
        nie są dla sądów wystarczające dla uchylenia uchwały.
        • miro_mx Re: zebranie wspólnoty 28.06.07, 11:12
          Pisze Pan, że taką uchwałę należy zaskarżyć do Sądu w terminie 6-ciu tygodni.
          Dobrze, lecz należy o takiej uchwale wiedzieć! Jak Pan się dowie o uchwale po
          10-ciu tygodniach to, Co? To samo tyczy terminu zebrania!!!
          W kwestii Sądu należy dobrze przedstawić sprawę. Fakt, że Sądy nie respektują
          uowl i jej zapisów. Wielokrotnie opisywanych na forum. Prawo to prawo a zapisu
          ustawy są po to, aby je przestrzegać. Żałuję tylko jednej rzeczy, że brakuje w
          ustawie zapisu, gdy WM złamie zapis ustawy to musi zapłacić karę grzywny. Wtedy
          skończą się problemy.

Zdaję sobie sprawę z tego, że 99% spraw – przegra. Chodzi tu raczej o zasadę i
          prawo zapisane w ustawie.
          Prawo dżungli wszyscy znamy!
          • xxxll Re: zebranie wspólnoty 30.06.07, 10:15
            miro_mx napisał:

> Żałuję tylko jednej rzeczy, że brakuje w
            > ustawie zapisu, gdy WM złamie zapis ustawy to musi zapłacić karę grzywny.
            > Wtedy skończą się problemy.

No, Mireczku to jesteś bogaty. Za wszystkie koszty uzasadnione czy nie
            płacą ... no kto?

Właściciele lokali tworzący wspólnotę, a nie Zarządy właścicielskie. Zawrze
            zanim zacznie się spór, należy się zastanowić, jakie to będzie miało
            konsekwencje dla mnie i dla innych właścicieli.

Dobrze, że są to tylko Twoje marzenia.
    • kasia197913 Re: zebranie wspólnoty 27.06.07, 15:29
      i ja coś dodam... na pierwsze pytanie odpowiedz jest idealna, co do części
      drugiej mam pewne wątpliwości - co to znaczy niepowiadomiony właściciel -
      pamiętajmy że wcale nie nieotrzymanie dokumentów - powiadomienie ma nastąpić 7
      dni przed zebraniem, skuteczne powiadomienie to albo pani dozorczyni ktora
      rozda za potwierdzeniem albo wysłanie info listem poleconym i także nie ma
      obowiązku przekazywania projektu uchwał; jeśli chodzi o odwmowę dot.
      respektowania uchwał jeśli uchwała jest przegłosowana 50%+ 0,001 udziałów bądz
      przy wniosku o zmiane sposobu głosowania połowa Właścicieli + 1 to nawet jeśli
      reszta osób jest głosowała przeciw to uchwała obowiązuje wszystkich - uchwałę
      można zaskarżyć w terminie 6 tygodni od 1- daty podjęcia jeśli podjęte na
      zebraniu bądz daty otrzymania powiadomienia o podjętych uchwałach w przypadku
      dogłosowaywania w drodze indywidualnego zbierania głosów - przy zaskarżaniu
      należy wpisać akces o wstrzymaniu realizacji uchwały to nie wstrzymuje to
      realizacji, pod pozostałymi odpowiedziami ija się podpisuję
      • mark-565 Re: zebranie wspólnoty 27.06.07, 16:18
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka